fbpx Skip to content

A macOS Sonoma 14.1 megjelenésével egy új daemon is került a rendszerbe, liquiddetectiond névvel, ami a háttérben figyeli az USB-C portokat és a nevéből adódóan folyadék érzékelésére hivatott.

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy ez bármely, a macOS Sonoma 14.1-et futtató gépen is ugyanúgy működni fog, vagy pedig csak az új, M3-as modelleken lesz elérhető, mert elképzelhető, hogy hardveres támogatás is szükséges hozzá, de az is lehet, hogy passzív jelek alapján is képes érzékelni a folyadék jelenlétét. Mindenesetre ezt tesztelni értelemszerűen nem célszerű.

Az iPhone-ok és iPadek esetén már évek óta megtalálható egy hasonló megoldás, ott a készülék értesíti is a felhasználót, ha folyadékot érzékel a Lightning- vagy USB-C portban, és hogy emiatt a töltés letiltásra került a készülék károsodásának megelőzése érdekében (sajnos az Apple támogatási szócikkében csak angol nyelvű képek vannak a magyar szöveg ellenére):

“Analóg” folyadékérzékelő a jelenlegi készülékek többségében is megtalálható, több helyen is: gyakorlatilag egy kétrétegű, papír alapú indikátorról van szó, amit ha folyadék ér, akkor az alsó rétegében található piros festék feloldódik, és maradandóan elszínezi a felső, száraz állapotában fehér réteget. És mivel ez teljességgel analóg megoldás, a készülék és a tulajdonos nem is értesül az esetleges folyadék jelenlétéről, az csak utólag derül ki.

Az alábbi képen például az iPhone 14 Pro SIM-kártya tartójában található indikátor látható, amely folyadék miatt már pirosra színeződött:

Ezek ugyanakkor nem tekinthetőek kvázi perdöntőnek: az ugyanis már a múltban is előfordult, hogy például a szokásosnál magasabb levegő-páratartalom is képes volt azokat elszínezni.

A Mac-ek esetén a macOS Sonoma 14.1-ben megtalálható kód ugyanakkor a jelek szerint csak elemzést végez, de (jelenleg?) nem értesíti a felhasználót.

Noha az Apple valamikor elérhetővé tehet a Mac esetén is egy ezzel kapcsolatos értesítést, a 9to5Mac azt tippeli, hogy a daemon által gyűjtött adatok igazából a szerviztechnikusok számára segíthetnek majd eldönteni, hogy az adott Mac jogosult-e díjmentes javításra, hiszen a folyadékok okozta károkra a jótállás nem érvényes – de például az AppleCare+ fedezetet nyújt még erre is.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Mac-ek esetén inkább hívják AppleCare Protection Plan-nek, mint AppleCare±nak, nem?

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    amire te gondolsz, az a sima AppleCare, az AppleCare+ más – a sima AppleCare az csak garanciaidő-kiterjesztés (ami itthon maximum céges vásárlásnál lehet érdekes, mert magánszemélynek alapból a 3 év jár ugye), és nem véd nem garanciális problémák ellen, az AppleCare+ pedig egyfajta biztosítás, ami a nem garanciális dolgok ellen is véd.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Vikitorony Avatar for Szifon Avatar for Jadeye