fbpx Skip to content

Picivel több mint 1 hete jelentek meg az új iPhone-ok, az iPhone 15 és iPhone 15 Pro modellek, ezek közül most az iPhone 15 Pro Max kerül most szóba részletesebben, mert az kapta a legtöbb újdonságot és azt teszteltük az elmúlt 1 hétben.

A szokásos éves ráncfelvarrás keretében az iPhone 15 Pro modellek új kamerát, új titán készülékházat és persze gyorsabb processzort kaptak, ezek közül a titán ház és kamera az, ami kiemelendő, a gyorsabb processzort viszonylag kevesen fogják érezni. Na de vágjunk is bele az iPhone 15 Pro tesztbe, és nézzük meg, mit kapunk idén az Apple-től.

Mikor érdemes váltani az iPhone 15 Pro-ra vagy Pro Max-ra?

Nem meglepő, hogy iPhone 14 Pro-ról talán egyáltalán nem. 🙂 1 éves távlatban senkinek sem kell váltania, nem kötelez erre az Apple, azok fognak váltani, akik szeretnek új telefonnal élni évről évre. Azonban iPhone 13 Pro-ról vagy régebbi készülékről már sokkal több újdonsággal találkozhatunk, tehát érdemes váltani.

Egyrészt azért, mert 2 év alatt már az akkumulátor kapacitása is csökkent annyit, hogy észrevehető a különbség, de 2 év alatt fejlődött is annyit a processzor és az akkumulátor kapacitása, hogy érezzük a különbséget. Ezen kívül akik 13-ról, vagy régebbi készülékről váltanak, kapnak új, kisebb kávát, könnyebb készüléket, magasabb kijelző fényerőt, új Dynamic Islandet, funkció gombot, és akkor még a kamera fejlődésről nem is beszéltünk, tehát a 2 éves váltás már indokolt lehet sok szempontból, de szerintem igazából 3 év után éri meg telefont váltani.

Új titán ház – saját vélemény

Összességében érezhetően könnyebb lett a készülék és szerintem kényelmesebb a fogása is. A titán ház persze nem teljesen titánból van, csak részben az, de persze így is érezhetően másabb a készülék és a fogása.

Ami viszont rögtön szembetűnő, az az új, kontúrozott élek a legvékonyabb szegélyekkel, tehát a létező összes iPhone-nál vékonyabb kávával.

Nem lett ugyan nagyobb a kijelző de kisebb lett a káva, ezért még jobban néz ki szemből a készülék.

Összességében kifejezetten tetszett a titán ház, a kényelmesebb használatával, remélem, a következő iPhone-ok és iPadek is megkapják majd ezt az újdonságot.

Idén a kijelző a káván kívül nem változott, tehát az iPhone 14 Pro szériánál bemutatott kijelző kapjuk meg, mely nappali fényben akár 2000 nites fényerőre is képes. A ProMotion technológia változó frissítési gyakoriságot tesz lehetővé másod­percenként 10 és 120 frissítés között. Amikor ki­emel­kedő grafikai teljesítményre van szükségünk, egyenletesen, intelligensen növeli a frissítési frekvenciát, máskor viszont csökkenti, hogy spóroljon az aksival. Természetesen itt is elérhető a mindig bekapcsolt kijelző és a Dynamic Island is.

Új processzor, új lehetőségek a játékok terén

Nekem rögtön feltűnt a Pro jelzés, ami arra enged következtetni, hogy jövőre az iPhone 16 nem ezt a processzort fogja megkapni, hanem csak az A17-et. Idén egy ütős processzor frissítést kaptunk az Apple-től, nem is akármilyet.

A legnagyobb újítás a GPU, tehát a grafikai chip, mely bizonyos alkalmazásoknál, de leginkább játékoknál tesz szert előnyre, de mielőtt rátérnénk, nézzük a száraz adatokat:

  • Az Apple Silicon új generációja, a teljes lapkában változásokkal, áttörést jelentő új GPU-val.
  • Az iparág első, 3 nanométeres chipje.
  • A 19 milliárd tranzisztornak az elemei mindössze 12 szilícium atom szélesek.
  • 6 magos CPU, kettős teljesítmény és négyes hatékonyság.
  • 16 magos neurális motor, akár kétszer gyorsabb, mint korábban. Akár 35 billió művelet feldolgozása másodpercenként.
  • Dedikált ProRes, Pro Display motorok, és AV1 dekóder motor. Ami azt jelenti, hogy ezekhez a szoftveres vagy hardveres dolgokhoz specifikusan el van különítve a processzoron egy rész, így gyorsabban dolgozza fel az adott adatfolyamatokat.

Emellett ott van a processzorban az új USB-3 kontroller, és akkor itt megemlíteném az új USB-3-as (USB-C) aljzatot is. Most már ezen keresztül töltünk vagy kommunikálunk a készülékkel. Ez akár 10Gbps sebességre is képes USB-3-as kábelen keresztül.

A fenti rövid videóban láthatjuk, ahogy az Apple bemutatja a különböző részeit a processzornak, melyek dedikáltan állnak rendelkezésre az egyes szoftveres megoldásokhoz. Például az élethű fényekhez avagy Ray Tracinghez.

Ez az Apple GPU-k történetének eddigi legnagyobb átalakulása. Az A17 Pro a korábbiakét magasan felülmúló grafikai teljesítményével teljesen új fejezetet nyit az iPhone-chipek történetében.

A hihetetlenül részletgazdag környezetekkel és még valósághűbb karakterekkel a mobilos játékok lenyűgözően mutatnak és teljesen magukkal ragadnak. Az iparágban egyedülálló gyorsaságával és hatékonyságával az A17 Pro külön sebességkategóriát teremt.

Én kifejezetten várom 2024 elején a Divisiont, de már a Diablo Immortalnál is láthattuk, mennyire fejlett a mobil játék technológia az Apple részéről. Bárcsak a Diablo IV is ilyen jól sikerült volna. 🤷🏻‍♂️

Szóval izgatottan várom az új GPU-t kihasználó játékokat, de ezek szerintem csak jövő év közepén fognak befutni.

iPhone 15 Pro és 15 Pro Max kamera teszt

Minden évben frissül az iPhone kamerája, és minden évben a top 3-ban van, még ha nem is az első helyezést éri el. Mondhatjuk, ha mobilról van a szó, a legjobb kamera az iPhone Pro készülékekben található meg. Ezért is ajánlott a sima (tehát nem a Max) iPhone 15 Pro is az idén, mert a rendkívül jó minőségű iPhone 14 Pro kamera rendszerét kapta meg idén.

Milyen újdonságokkal találkozhatunk idén, ha csak a kamera rendszert vesszük alapul iPhone 15 Pro készülékeknél?

Az első és talán legfontosabb az új 5x-ös optikai zoom. Ennek sokan nem tulajdonítanak akkora újdonságot, de összességében rendkívül hasznos frissítés, főleg portréknál, de én kifejezetten szerettem a videózásnál is, mert rendkívüli felvételeket lehet készíteni a segítségével.

Azt hiszem, a felső kettő rövid videóból rögtön kiderül, miért fontos a zoom tartomány és miért is vásárolunk zoom lencséket fotózáskor vagy videózáskor. A mélységélesség egy nagyon fontos dolog, és ugyan pár évvel ezelőtt az iPhone 11 Pro-nál a széles látószög volt a menő, most az Apple ismét a zoom lencsékhez nyúlt, nem is akárhogy: a tetraprizmás megoldás rendkívül jó lett, igaz, az – méreteiből adódóan – csak iPhone 15 Pro Max-nál érhető el.

Szóval az első újdonság, amit az iPhone 15 Pro és 15 Pro Max tulajdonosok is észrevesznek, hogy 3 féle “objektívvel” rendelkezünk: 24mm, 28mm és 35mm. Eddig ugye csak kettő volt az iPhone 14 Pro esetén és kettő van az iPhone 15 esetén is. Ez a fő kamera, ami 48MP, ƒ/1,78 rekesz, és lett egy 1,2-szeres és 1,5-szeres optikai zoomunk, ami nem képkivágás.

Mostantól több – 24 mm-es, 28 mm-es és 35 mm-es – lencse közül választhatsz alapértelmezett opciót a fő kamerához. És mindehhez semmilyen pluszkiegészítőt nem szükséges magaddal vinned – ebben rejlik a műveleti alapú fotófeldolgozás ereje.

A Photonic Engine felturbózza a portréidat. Gyönyörű részleteket, valósághű színeket, nulla zárkésleltetést és akár kétszer jobb teljesítményt kínál félhomályban. És már a portréid is lehetnek Live Photók.

Portré módban folyamatosan zoomolva közelíthetsz rá a témádra, hogy megtaláld a tökéletes zoomarányt. Ráadásul utólag is átteheted a fókuszt az egyik szereplőről a másikra.

Azon kívül, hogy a videónál látszik, mekkora a különbség egy 5x-ös zoomnál a mélységélesség terén, fotónál is impozáns nagyítást érhetünk el. Íme egy összehasonlítás egy sima iPhone 13 és iPhone 15 Pro Max 5x zoomja között.

A Photonic Engine nem csak portréfotózásban remekel. A megnövelt dinamikatartománynak köszönhetően Éjszakai módban mostantól tisztábban láthatod a témádat sötétebb környezetekben.

Az új Log-kódolással még sokoldalúbb a ProRes-formátum, így még nagyobb teret és rugalmasságot kínál az utómunka során a fényeléshez és effektezéshez.

Az iPhone 15 Pro az első okostelefon, amely támogatja az ACES-t, a legnagyobb filmes produkciókban is használt, Academy Color Encoding System névre hallgató globális színszabványt. Már bele is vághatsz életed filmjének megrendezésébe.

A Photonic Engine nem csak portréfotózásban remekel. A megnövelt dinamikatartománynak köszönhetően Éjszakai módban mostantól tisztábban láthatod a témádat sötétebb környezetekben.

Az új Log-kódolással még sokoldalúbb a ProRes-formátum, így még nagyobb teret és rugalmasságot kínál az utómunka során a fényeléshez és effektezéshez.

Az iPhone 15 Pro az első okostelefon, amely támogatja az ACES-t, a legnagyobb filmes produkciókban is használt, Academy Color Encoding System névre hallgató globális színszabványt. Már bele is vághatsz életed filmjének megrendezésébe.

Ezek voltak azok a funkciók, amiket mindkét készülék kamerája tud, tehát az iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max is. Azonban van egy újdonság, amelyre kizárólag az iPhone 15 Pro Max képes, mégpedig 5x-ös optikai zoom.

A felső képet egy iPhone 13-mal készítettem, aminek alapjában véve nincs optikai zoomra képes kamerája, az alsó képet pedig az iPhone 15 Pro Max 5x-ös zoomjával. A két készülék egymás mellett volt, tehát ugyanazt a másodpercet örökítettem meg. Valljuk be, sosem árt egy zoom kamera, bárki bármit is mond, bár kérdés, mire használjuk a készüléket. Nyilván ha nem fotózunk vagy videózunk ilyen fajta témákat, akkor nem kell, de ahogy a fenti videókon is láttuk, jól jöhet.

Aztán készítettem képet az iPhone 14 Pro Max 3x-os zoomjával és mellé raktam természetesen a 15 Pro Max-ot is.

Itt is jól látszik a különbség a 3-szoros és az 5-szörös nagyítás között, tehát akik 14 Pro-ról váltanak, bizony kihasználhatják ezt a zoom tartományt.

A lencse alá komplex üvegszerkezetet – egy szupermodern tetraprizmás optikát – építettek be, amely négyszer veri vissza a fénysugarakat. Ennek köszönhetően a fény hosszabb utat tesz meg ugyanabban a térben, jelentősen megnövelve a kamera fókusztávolságát.

A tetraprizmás szerkezetet egyedülálló, saját fejlesztésű háromdimenziós szenzormozgatásos optikai képstabilizáló és automatikus élességállító modul támogatja, amely mindhárom irányban képes elmozdulni. Eddigi legfejlettebb stabilizálórendszerük a korábbinál kétszer több mikrokorrekciót végez. Az iPhone 12 Pro-hoz képest például 2x nagyobb zoomtartományunk van már.

Végül, de nem utolsó sorban készítettem egy videót is, amiben a kamerák között váltogatok – azért szerintem elképesztő, hogy ez mennyire gyorsan és jól működik, és bizony itt is számít a zoom tartomány, a sima kamerával semmit sem lehetne látni.

Szandival egyébként elmentünk egy zárt térbe is fotózni, hogy megnézzük, sötétebb körülmények között hogyan teljesít a zoom kamera. Nos, itt már akadtak problémák, sajnos az iPhone előszeretettel használja inkább a középső kamerát, ami jobb ƒ-értékkel rendelkezik, mint a zoom kamerák a sötétebb körülmények között. Viszont azért így is impozáns fotókat lehet elérni az iPhone 15 Pro Max-szal. Íme néhány low-light fotó.

A fenti képen szépen látható, ahogy az iPhone 15 Pro szoftvere gyönyörűen javítja a dinamikatartományt: látható Szandi is és látható a háttérben lévő neon is.

Itt a részletességet lehet észrevenni, igaz, a fénybe állítottam őt, de az 5x-ös zoommal készítettem a portré fotót, ami szerintem tökéletes lett a fény szempontjából.

Itt a bal oldali kép az 5x-ös zoommal készült a jobb oldali pedig a sima normál kamerával. Itt már látszik az az 1 fényérték, ami hiányzik a zoom kameránál. Ettől függetlenül mindkét kép szépen van exponálva.

Természetesen a előlapi kamera továbbra is hozza a vártat, simán használható rosszabb fényviszonyok között is.

Összességében szerintem egy rendkívül jó kamerafrissítést rakott le az Apple, de nyilván nem az iPhone 14 Pro tulajdonosoknak, hanem a korábbi generációval rendelkezőknek. Remélem, sikerült azért picit bemutatni a zoom kamera képességeit, ezért is igényelt ez a cikk hosszabb időt, és nem 24 óra alatt dobtuk össze, mint az átlag tesztelők.

Új műveleti gomb

Ahogy az iPhone 14 Pro-nál, úgy az iPhone 15 Pro-nál is kapunk egy apró hardver / szoftver változtatást, jelen esetben megszüntették a némító gombot és kaptunk helyette egy műveleti gombot, amely érintésérzékeny, de be is nyomhatjuk. Tehát benyomásra és hosszú érintésre is más és más műveletet tudunk vele indítani.

Alapértelmezés szerint a Művelet gombbal a Csengő és a Csendes üzemmód között válthatsz. Ha másik funkciót választasz ki hozzá, a Vezérlőközpontból némíthatod le az iPhone-odat. Vagy használhatsz fókuszszűrőket, melyekkel automatikusan Csendes üzemmódba teheted. Bármivel foglalkozol, a Művelet gomb mindig készen áll. Elérheted vele a Kamerát egy spontán szelfihez. Felvehetsz egy gyors hangjegyzetet. De akár a Parancs opciót is választhatod, mellyel megnyithatsz egy tetszőleges appot, vagy elvégezhetsz egy sor műveletet – felkapcsolhatod például a lámpákat a nappalidban, és elindíthatod a zenét.

Egyéb szoftveres és hardveres újdonságok, amikről még érdemes tudnod

  • Akár 29 óra videólejátszás az iPhone 15 Pro Max-on.
  • Az iPhone 15 Pro-n akár 6 órával hosszabb ideig nézhetsz videókat, mint az iPhone 12 Pro-n.
  •  A vadonatúj Wi‑Fi 6E technológiával akár kétszer gyorsabban hasít a vezeték nélküli net. A fájlok feltöltése és letöltése is villámgyors.
  • Egy forgalmas pályaudvaron vagy zsúfolt parkban szeretnél valakit megtalálni? A Lokátor Precíziós keresés funkciójával könnyedén megoldhatod.
  • Már USB‑C eszközöket, például pendrive-okat, gyors külső adattárolókat, 4K-s kijelzőket és mikrofonokat is csatlakoztathatsz az iPhone-odhoz. És töltheted róla az Apple Watch-odat vagy az AirPods-odat.
  • Az iPhone 15 Pro-val közvetlenül külső meghajtóra rögzítheted a ProRes-videókat, így könnyedén cserélhetsz meghajtót, és foroghat tovább az iPhone-kamera. Hollywoodot idéző lassított felvételt szeretnél készíteni? Már külső SSD-re is rögzítheted ProRes-videóidat 4K felbontásban, 60 képkocka/s sebességgel.
  • Az iPhone 15 Pro beépített Thread-rádiójával közvetlenül vezérelheted okosotthonod Thread‑kompatibilis eszközeit.

Konklúzió

Az iPhone 15 Pro és 15 Pro Max szerintem leginkább a kamerájában lett impozáns frissítés, míg ugye múlt évben a 14 Pro-nál a kijelző vitte el ezt a díjat. Nekem kifejezetten tetszik az új titán ház és így a fogása is nagyon jó lett az új modelleknek. Az iPhone 15 Pro Max-ot a Weloveapple.hu biztosította nekünk a teszt idejére, amit ezúton is köszönünk nekik és persze raktárról megvásárolhatóak náluk ezek a készülékek ezen a címen.

AppleCare+

Szoktuk mondani, hogy a legjobb Apple biztosítás az AppleCare+. Hazánkban nem vásárolható meg hivatalosan, de külföldi beállításokkal, címmel és bankkártyával itthonról is simán megköthetjük. Igazából ez a lehető legjobb biztosítás, mert 100%-osan eredeti alkatrészt kaptok javításkor, illetve az Apple Watch-nál és AirPods-nál minden esetben az egész készüléket cseréli az Apple, tehát hibázni sem tudtok.

Ebben a cikkben részletesen leírtuk, hogy hogyan tudjátok megkötni saját magatoknak az AppleCare+-t, de ha nincs külföldi bankkártyátok és címetek, akkor mi is nagyon szívesen megkötjük nektek külön díjért cserébe. Ezt az elmúlt években hoztuk el nektek, hogy a lehető legjobb biztosítást tudjátok megkötni az Apple terméketekre. Az AppleCare+ kizárólag a vásárlástól számított 60 napig köthető meg! Amennyiben a mi segítségünkre van szükségetek, írjatok egy emailt a [email protected]-ra a készülék megjelölésével és tájékoztatunk titeket a részletekről!

Ha tetszett a cikk, dobj egy hozzászólást, te mit gondolsz erről!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Megjött nekem is :grin::partying_face::smiling_face_with_three_hearts:

  2. Ezt az Akció gombot nagyon meg kell szokni :slightly_smiling_face:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for 83miki83

Népszerű hozzászólások

  1. Megjött nekem is :grin::partying_face::smiling_face_with_three_hearts:

  2. Ezt az Akció gombot nagyon meg kell szokni :slightly_smiling_face:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for 83miki83