fbpx Skip to content

Az Apple tegnap este kiadott egy biztonsági választ az iOS 16.5.1, iPadOS 16.5.1 és a macOS Ventura 13.4.1 esetén, illetve közzétette a Safari 16.5.2-es verzióját is a macOS Monterey-t és macOS Big Sur-t használók számára. A hiba a CVE-2023-37450 azonosítót kapta, és a WebKitet érinti, jogosulatlan kódfuttatást tehet lehetővé, amit az Apple információi alapján aktívan ki is használhatnak épp.

A jelek szerint azonban az Apple visszavonta a tegnap kiadott biztonsági választ, mert az problémákat okozott például a Facebook, az Instagram vagy a Zoom esetén, amelyek azt írhatták ki, hogy nem támogatott a webböngészőnk. Végül július 12-én újból kiadta a frissítést a cég, immár (c) megjelöléssel.

Mik azok a Gyors biztonsági válaszok?

A Gyors biztonsági válaszok iPhone-hoz, iPadhez és Mac-hez elérhető új szoftverkiadások. Céljuk, hogy a nagyobb szoftverfrissítések között az Apple elérhetővé tegye a fontos biztonsági fejlesztéseket – például a Safari böngészőhöz, a WebKit-keretrendszerhez vagy más kritikus rendszerkönyvtárakhoz. A cég arra használja őket, hogy gyorsan elhárítsa az észlelt biztonsági problémákat, például amelyeket rosszindulatú felek kihasználhatnak, vagy amelyeket éles használatban észleltek.

Ez így néz ki a Szoftverfrissítés opcióban:

A Gyors biztonsági válaszok használatához az iOS 16.4.1 vagy újabb, az iPadOS 16.4.1 vagy újabb, valamint a macOS Ventura 13.3.1 vagy újabb verzió szükséges.

A készülék alapértelmezés szerint engedélyezi a Gyors biztonsági válaszok automatikus alkalmazását, és szükség esetén felszólít minket a készülék újraindítására. A készülékbeállítások ellenőrzése:

  • iPhone vagy iPad: Lépjünk a Beállítások > Általános > Szoftverfrissítés > Automatikus frissítések menüpontba, és ellenőrizzük, hogy be van-e kapcsolva a „Biztonsági válaszok és rendszerfájlok” lehetőség.
  • Mac: Válasszuk az Apple menü > Rendszerbeállítások menüpontot. Kattintsunk az oldalsávon található Általános elemre, majd a jobb oldali Szoftverfrissítés elemre. Ezután kattintsunk az Automatikus frissítések melletti Részletek megjelenítése gombra , és ellenőrizzük, hogy be van-e kapcsolva a „Biztonsági válaszok és rendszerfájlok telepítése” funkció.

Ha a rendszer alkalmazott egy Gyors biztonsági választ, a szoftver verziószáma után megjelenik egy betű, például így: macOS 13.3.1 (a).

Ha kikapcsoljuk ezt a funkciót, vagy nem telepítünk fel egy elérhető Gyors biztonsági választ, akkor a készülék csak akkor fogja megkapni az abban foglalt javításokat, amikor azok bekerülnek a következő biztonsági frissítésbe.

Telepítettem, és problémáim vannak! Hogyan törölhetem?

Egy telepített biztonsági válasz a normál OS-frissítésekkel szemben eltávolítható. Ehhez lépjünk a Beállítások > Általános > Infó alatt az iOS-verzió opcióba – korábbi képernyőfotóink erről alább, de ugyanitt találjuk majd meg az iOS 16.5.1 esetén is:

Az eltávolítás után már rendben működnie kell azoknak, amikkel problémánk lehetett a biztonsági válasz telepítése után.

Várhatóan újabb biztonsági válasz fog érkezni

Az Apple várhatóan hamarosan újból kiadja majd a biztonsági választ, amiben már orvosolják azt a problémát, ami például a Facebook, az Instagram vagy a Zoom esetén fellépő gondokat okozta. Mivel a biztonsági válasz egy sebezhetőséget küszöböl ki, ezért mindenképpen javasolt lesz azt telepíteni!

És mivel a biztonsági válasz eltávolítható, ezért ha mégis problémákat tapasztalnánk, akkor azt le tudjuk törölni.

További információk

Az összes, az iOS 16-ról szóló eddigi cikkünket itt érheted el, az iPadOS 16-ról szólóakat itt, a watchOS 9-ről szólókat meg itt, a tvOS 16-ról készülteket itt, a macOS Ventura kapcsán pedig itt olvashatsz.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok