fbpx Skip to content

Kicsit több mint kerek egy hónappal az iOS 16.5 megjelenése után az Apple kiadta az iOS 16.5.1-et, ami elsősorban egy hiba és két sebezhetőség javítását tartalmazza.

Az Apple ezek közül egy olyan hibát emelt ki külön, ami megakadályozta a töltést a Lightning – USB 3 kameraadapterrel, a két sebezhetőséget pedig aktívan ki is használhatják épp, ezért mindenképpen érdemes frissíteni.

Nem érdekelnek az újdonságok, csak telepíteni szeretnéd? Kattints ide, hogy átugord őket: Letöltés, telepítés.

iOS 16.5.1 újdonságok

A hivatalos információkban az Apple a következőket írja:

Ez a frissítés fontos biztonsági javításokat tartalmaz, és javasolt az összes felhasználó számára. Ezenkívül kijavít egy problémát, amely megakadályozta a töltést a Lightning – USB 3 kameraadapterrel.

A frissítés ezen kívül két sebezhetőséget is javít, ezek azonosítói a következők: CVE-2023-32434, CVE-2023-32439.

Az Apple információi alapján ezt a két sebezhetőséget jelenleg aktívan ki is használhatják.

Letöltés, telepítés

A frissítés a legegyszerűbben a Beállítások, Általános, Szoftverfrissítés menüpontba lépve telepíthető, de természetesen használhatjuk a Findert, illetve korábbi rendszereken és Windows-on az iTunes-t is. Bármelyik módszert is választjuk, a folyamat végeredménye ugyanaz lesz. Erről itt írtunk részletesen: Gyakori kérdések: hogyan működik az OTA frissítés?

Az iOS 16.5.1 buildje 20F75.

Ha valaki szeretné lementeni a 16.5.1 IPSW fájlját, az nyissa meg az alábbi cikkünket, amiből mindig a legfrissebb, az Apple által épp aláírt iOS-verzió IPSW-fájlja tölthető le: Gyakori kérdések: melyik iOS-verziót írja még alá az Apple?

Downgrade?

Gyakorlatilag bármely esetben kizárólag csak az arra a készülékre hivatalosan elérhető legfrissebb verzió tehető fel – illetve az, amit az Apple épp aláír, mert itt lehetnek átfedések, főleg egy új verzió megjelenése utáni napokban, ameddig még az előző verziót is aláírják: Gyakori kérdések: az aktuális iOS-verziónál régebbi firmware visszaállítása.

Az iOS 16-ra frissíthető készülékek esetén az Apple már nem írja alá az iOS 15.7.1-et, így az már nem tehető vissza, pláne nem az iPhone 14 modellekre, amelyek már eleve iOS 16-tal érkeztek.

Ha a készüléken aktuálisan meglévő verziót szeretnénk kitakarítani: Gyakori kérdések: aktuális iOS-verzió újratelepítése, frissítés nélkül.

Mivel azonban ez a verzió két zero day sebezhetőséget is javít, amit az információk alapján éppen aktívan ki is használhatnak, így ebben az esetben a downgrade legkevésbé sem javasolt.

Kérdésem van!

Ha kérdésed merül fel, érdemes elsőként a Gyakran Ismételt Kérdések cikkünket végiglapozni: Gyakran Ismételt Kérdések.

Ha a frissítéskor hibával találkozol, akkor pedig ezt a cikkünket érdemes megnézni: Leggyakoribb iTunes hibaüzenetek.

Linkgyűjtemény

Az iOS 16-ról szóló összes cikkünk megtalálható az iOS 16 címke alatt.

[newsletter_signup_form id=11]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok