fbpx Skip to content

Két hónapja írtunk a HUNKey-ről, amely tulajdonképpen egy teljes értékű magyar billentyűzet iPhone és iPad tulajdonosoknak. Rengetegen letöltöttétek, és az App Store-ban pedig az első helyet is elfoglalta a fizetős alkalmazások között.

Jól látható módon szükség volt erre a fejlesztésre, és a UniOffice Rendszerház Kft. jól meg is ragadta az alkalmat! Mikor megjelent a cikk, külön kértük, hogy küldjetek visszajelzést a fejlesztőknek, és ezt készségesen meg is tettétek, ők pedig meg is hallgattak titeket. Nézzük, miben fejlődött a legjobb magyar billentyűzet iPhone-ra és iPadre, amit innen tölthettek le. Olvassátok el a fejlesztők visszajelzéseit!

A HUNKey az előző cikkben tesztelt (v1.23) változata óta, a felhasználói visszajelzések alapján a következő funkciók kerültek bele az alkalmazásba:

  • „.” gyorsbevitel
  • Beállítások gyors elérése az Emoji gomb nyomva tartásával
  • Módosított Beállítások menü

Az iPhone változat módosításai:

  • Haptikus visszajelzés
  • Vessző karakter a szóköz mellett
  • Vessző nyomva tartásával a gyakran használt írásjelek gyors elérése

Minden új funkció kapcsolható módon került bele az alkalmazásba.

Köszönjük a sok beérkezett véleményt és javaslatot! A visszajelzések döntő többsége az iPhone változatra érkezett, ami érthető. A billentyűzet elsődleges célja az, hogy a lehető legtöbb karakter legyen elérhető a lehető legkevesebb váltóbillentyű, és gesztus (például hosszan lenyomva tartás) használatával. Ezt a célt telefonon egyáltalán nem könnyű megvalósítani, és bár úgy érezzük, hogy sikerült megtalálni a lehető legkevesebb kompromisszummal járó kialakítást, természetesen továbbra is számítunk a véleményetekre és javaslataitokra. Köszönettel: UniOffice Rendszerház

Ezen felül a következő módosítások kerültek még az alkalmazásba:

  • Javított VoiceOver támogatás: a vak és gyengén látó felhasználóink kérései, javaslatai alapján.
  • Optimalizált megjelenés iPad és iPhone eszközökön: iPaden a 12.9″-es modellen elérhető gyári magyar billentyűzet megjelenéséhez illesztettük a megjelenést. iPhone esetében a kiosztást a lehető legjobbban közelítettük a gyári billentyűzet megjelenéséhez, így a megszokott gombok a megszokott helyen érhetők el. Ennek szemléltetéséhez itt egy animáció:

  • Prediktív szókiegészítés funkció: az éppen gépelt szavakhoz javaslatokat dob fel a billentyűzet felett megjelenő sávban.
  • Másodlagos megjelenés funkció iPhone-on: a gombok hosszan nyomva tartásával a legfelső soron a számokra, a többi soron az ⌥ (alt/option) nyomva tartásával elérhető karakterekre vált át a gomb.
  • Illetve számos további optimalizálás és javítás.

Fejlesztési problémák az Apple miatt

Az alábbiakban a fejlesztők pár személyes tapasztalatukat osztották meg velünk.

Rengeteg bosszantó és érthetetlen korlátozásba ütköztünk a billentyűzet fejlesztése során, melyet az Apple a gyári billentyűzetek esetében enged, egyéni billentyűnél viszont tilt, vagy nem tesz elérhetővé. Ennek az egyik oka, hogy az Apple az egyéni billentyűzetek készítésének lehetőségénél elsősorban arra gondolt, hogy ilyen billentyűzetet azért készít valaki, hogy azt a saját alkalmazásán belül kínálja. Az, hogy a billentyűzet használható más alkalmazással együtt is, csak másodlagos funkció.

Néhány példa:

  • Grafikai elem csak a billentyűzet keretén belül helyezhető el. A gyári billentyűzet esetében a gomb lenyomása egy hangsúlyos, felugró vizuális visszajelzést alkalmaz. Ez a gyári billentyűzet esetében túlnyúlhat a billentyűzet keretén, viszont ez az opció egyéni billentyűzetnél nem érhető el. A HUNKey is alkalmaz hasonló visszajelzést, viszont a fent leírt korlátozás miatt a felugró visszajelzés számára a felső sor esetében csak akkor van hely, ha be van kapcsolva a prediktív mód. A visszajelzésnek viszont minden soron egységesen kell megjelennie, ezért a vizuális visszajelzés kettős módon került megoldásra: amennyiben be van kapcsolva a prediktív mód, akkor a vizuális visszajelzés a gomb felett, míg kikapcsolt állapotban magán a gombon jelenik meg. Lehetne itt annyiban “csalni”, hogy a billentyűzet felett még lenne egy plusz terület, amit a billentyűzethez rendelek, csak átlátszónak állítok be.  Ezzel az a probléma, hogy ebben az esetben ez a terület nem lesz aktív, kattintható, mivel a billentyűzethez tartozik.
  • Lebegő kurzormozgatás (floating cursor). Kevés intuitívabb kurzor pozicionálást tudnék elképzelni, mint a gyári billentyűzeten elérhető lebegő kurzor. Viszont a rendszer egyéni billentyűzet esetében nem enged ilyen hozzáférést a kurzorhoz, ezért csak olyan megoldás elkészítése lehetséges, mint ami jelenleg is megtalálható a billentyűzetben.
  • Diktálás. Notch-os készülékek esetében a képernyő alján megjelenik az app váltó segédvonal. Mivel ott így van extra hely a képernyőn, a rendszer kirakja ide a billentyűzetváltót, illetve a gyári diktálás funkciót. Szuper, de Home gombos készülék esetében nincs ilyen extra hely, így ott nem is jelenik meg ez a diktálási lehetőség. Gondoltam, akkor használjuk az API-t – csakhogy az API nem érhető el egyéni billentyűzetben. Rákérdeztem az Apple-nél, hogy akkor ezt hogyan oldjam meg? Erre az Apple azt a választ adta, hogy nyissam be a Host appot (ez itt ugye a HUNKey), abban végezzem el a diktálás, szövegfelismerést, majd váltassak vissza a felhasználóval az eredeti appra és illesszem be a felismert szöveget. Erre már inkább nem is reagáltam. A Google Gboard, valamint a Microsoft Swiftkey azért képes a diktálásra, mert ott a beszédfelismerés a saját szerverükön történik meg.
  • Teljes prediktív mód. Jelenleg szókiegészítést tud a billentyűzet, de a teljes prediktív mód képes szó javaslatokat is adni a következő lehetséges szavakra. Ezt az Apple is tudja mesterséges intelligencia API-k (például NaturalLanguage) segítségével – amelyek egyéni billentyűzetben szintén nem érhetők el. Az előző két ellenpélda (Gboard, Swiftkey) esetében ismét ugyanaz a helyzet: meg tudják oldani a saját szerverükön a saját megoldásaikkal.
  • Csúsztatva gépelés (swipe). Ennek megvalósításához szintén kell egy MI-vel támogatott API, hogy a szövegkörnyezetből, illetve egyéb gépi tanulási algoritmusok felhasználásával “kitalálja”, hogy a felismert karaktersorból vajon a felhasználó mit is akart kihozni, illetve hogy mi a szövegkörnyezet stb. alapján a legvalószínűbb szó. A két ellenpélda ezt szintén meg tudja oldani saját erőforrások használatával. De csak Apple eszközökkel ezek az API-k nem érhetők el egyéni billentyűzetnél.

Így aztán számos funkció azért nem került bele, vagy csak részben került bele a billentyűzetbe, mert korlátokba ütköztünk.

Biztonságos használat! 🛟

Egy privát gondolat még az ellenpéldaként felhozott billentyűzetekről: a HUNKey fejlesztésénél hangsúlyozottan ügyeltünk arra, hogy billentyűzet biztonságosan használható legyen. Így a billentyűzet néhány megkötéssel, illetve minimális funkcióvesztéssel, de használható a teljes hozzáférés engedélyezése nélkül is, egyáltalán nem rendelkezik hálózati kapcsolattal, valamint az Apple által is hitelesített módon nem végez semmilyen adatgyűjtést sem. A magam részéről úgy gondolom, hogy persze szép dolog a bizalom, de én semmiképpen nem szeretném azt, hogy minden általam begépelt, avagy lediktált szöveg bemenjen egy szerverközpontba. Főleg nem szeretném ezt egy olyan cég esetében, amely dedikáltan az információk begyűjtéséből és felhasználásából él.

+1 már elérhető a lengyel billentyűzet is!

A UniOffice Rendszerház Kft. már néhány hete jelezte nekem, hogy lesz külföldi változata is a billentyűzetnek, így most már a lengyel kiosztás is elérhető! Ide kattintva az esetleges lengyel olvasóink is le tudják tölteni. 🙂 A HunKey magyar változatát pedig innen tudjátok letölteni továbbra is.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for expa expa says:

    Sziasztok!
    Ezt a HUNKey-t is meg lehet osztani családon belül? Mert akkor 2000 Ft-ot kifizetek rá. Köszi a választ!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for expa Avatar for Jadeye

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for expa expa says:

    Sziasztok!
    Ezt a HUNKey-t is meg lehet osztani családon belül? Mert akkor 2000 Ft-ot kifizetek rá. Köszi a választ!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for expa Avatar for Jadeye