fbpx Skip to content

Évről évre szembe jön, az, hogy jó lenne egy teljes értékű, magyar ékezetes billentyűzet. Volt már erre példa az App Store-ban, de megszűnt a támogatása és el is tűnt végül. Pár napja viszont felhívták a figyelmemet a HunKey alkalmazásra, amellyel iPaden és iPhone-on is kirakhatjuk az ékezetes billentyűket.

A magyar fejlesztő cég, a UniOffice Rendszerház Kft. gondolt egyet és újra létrehozta a megszokott Mac-es és Windows-os QWERTZ billentyűzetet és ékezetes kiosztást, amely mostantól minden iPadre és iPhone-ra elérhető. iPhone-on nem csak fektetett módban láthatóak ezek a betűk a helyükön, de ügyesen megcsinálták, hogy álló módban is rögtön elérhessük az ékezetes karaktereket, és ez még nem minden!

Őszintén szólva én nem szoktam ékezettel válaszolni a telefonomon, de néhány esetben muszáj és ilyenkor számomra kínszenvedés, mert nem szoktam hozzá az ékezetekhez hosszan nyomva tartandó billentyűkhöz, ami lassabb íráshoz vezet. A HunKey-jel ezzel szemben kényelmesen, gyorsan tudok ékezetet használni, olyan speciális karakterekkel is, mint a $, ™, ©, ℃, Σ, €, mert bizony a cég gondolt arra is, hogy ezeket a karaktereket sűrűbben használhatjuk.

Ahogy látható, megmaradt a diktálás is, valamint hasonlóan a eredeti Apple billentyűzethez, jól lehet írni rajta és a félreütéseket is korrigálja a billentyűzet. Mióta letöltöttem, legalább két frissítésen esett át, tehát végre egy, a felhasználók visszajelzéseire is gondoló fejlesztő vette kézbe ezt a problémát és javítja a hibákat, vagy kiegészíti a billentyűzetet.

Természetesen mint minden egyéb billentyűzethez, itt is hozzá kell szokni a gombokhoz és az elhelyezkedéshez, tehát adni kell neki néhány napot, és az extra gombok gyorsabb kommunikációt eredményeznek mobil környezetben. Ráadásul ha nagyon szeretnénk, akkor bekapcsolható a teljes billentyűzet az iPhone esetén álló nézetben is, és elérhetőek az emojik is egyetlen gombnyomással:

iPaden az Apple kizárólag a legnagyobb készüléken engedélyezte a teljes kiosztásos magyar ékezetes billentyűzetet, így kisebb iPadeken, például a minin pont a HunKey-jel élvezhetjük ezt. Számos extra beállítást is kapunk a billentyűzet mellé, amivel testre szabhatjuk.

Szerintem mindenképp érdemes legalább kipróbálni a HunKey-t, ha már egyszer ékezettel kell írnunk valamit mobilon vagy iPaden útközben. Egyébként a UniOffice Rendszerház számos más alkalmazást is fejlesztett már, például egyedi, cégek számára is tökéletes rendezvény szervezés-támogatás appot. A cégről itt érdemes olvasni bővebben.

Az app összesen 1db “szedvicsbe” kerül, és ezzel támogatjuk a hasonló magyar fejlesztéseket, ami szerintem a mai világban rendkívül fontos, mert egyre kevesebb ilyen fejlesztéssel találkozunk. Amennyiben tehetitek, vásároljátok meg, töltések le, próbáljátok ki, adjatok neki egy esélyt, mert megkönnyítheti az életeteket.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.