fbpx Skip to content

Évről évre szembe jön, az, hogy jó lenne egy teljes értékű, magyar ékezetes billentyűzet. Volt már erre példa az App Store-ban, de megszűnt a támogatása és el is tűnt végül. Pár napja viszont felhívták a figyelmemet a HunKey alkalmazásra, amellyel iPaden és iPhone-on is kirakhatjuk az ékezetes billentyűket.

A magyar fejlesztő cég, a UniOffice Rendszerház Kft. gondolt egyet és újra létrehozta a megszokott Mac-es és Windows-os QWERTZ billentyűzetet és ékezetes kiosztást, amely mostantól minden iPadre és iPhone-ra elérhető. iPhone-on nem csak fektetett módban láthatóak ezek a betűk a helyükön, de ügyesen megcsinálták, hogy álló módban is rögtön elérhessük az ékezetes karaktereket, és ez még nem minden!

Őszintén szólva én nem szoktam ékezettel válaszolni a telefonomon, de néhány esetben muszáj és ilyenkor számomra kínszenvedés, mert nem szoktam hozzá az ékezetekhez hosszan nyomva tartandó billentyűkhöz, ami lassabb íráshoz vezet. A HunKey-jel ezzel szemben kényelmesen, gyorsan tudok ékezetet használni, olyan speciális karakterekkel is, mint a $, ™, ©, ℃, Σ, €, mert bizony a cég gondolt arra is, hogy ezeket a karaktereket sűrűbben használhatjuk.

Ahogy látható, megmaradt a diktálás is, valamint hasonlóan a eredeti Apple billentyűzethez, jól lehet írni rajta és a félreütéseket is korrigálja a billentyűzet. Mióta letöltöttem, legalább két frissítésen esett át, tehát végre egy, a felhasználók visszajelzéseire is gondoló fejlesztő vette kézbe ezt a problémát és javítja a hibákat, vagy kiegészíti a billentyűzetet.

Természetesen mint minden egyéb billentyűzethez, itt is hozzá kell szokni a gombokhoz és az elhelyezkedéshez, tehát adni kell neki néhány napot, és az extra gombok gyorsabb kommunikációt eredményeznek mobil környezetben. Ráadásul ha nagyon szeretnénk, akkor bekapcsolható a teljes billentyűzet az iPhone esetén álló nézetben is, és elérhetőek az emojik is egyetlen gombnyomással:

iPaden az Apple kizárólag a legnagyobb készüléken engedélyezte a teljes kiosztásos magyar ékezetes billentyűzetet, így kisebb iPadeken, például a minin pont a HunKey-jel élvezhetjük ezt. Számos extra beállítást is kapunk a billentyűzet mellé, amivel testre szabhatjuk.

Szerintem mindenképp érdemes legalább kipróbálni a HunKey-t, ha már egyszer ékezettel kell írnunk valamit mobilon vagy iPaden útközben. Egyébként a UniOffice Rendszerház számos más alkalmazást is fejlesztett már, például egyedi, cégek számára is tökéletes rendezvény szervezés-támogatás appot. A cégről itt érdemes olvasni bővebben.

Az app összesen 1db “szedvicsbe” kerül, és ezzel támogatjuk a hasonló magyar fejlesztéseket, ami szerintem a mai világban rendkívül fontos, mert egyre kevesebb ilyen fejlesztéssel találkozunk. Amennyiben tehetitek, vásároljátok meg, töltések le, próbáljátok ki, adjatok neki egy esélyt, mert megkönnyítheti az életeteket.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. hatha megelem azt, h erre is lesz megoldas: “A(z)”.
  :face_holding_back_tears:

 2. Magyar nyelv akarmelyik szoftverben: maganhanzo elott “az”, massalhangzo elott “a”, pl ha mentesz egy filet (a filenevnel).

 3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  ez azért van, mert az adott appot fejlesztő nem tud minden esetben felkészülni arra, hogy milyen szó követi a névelőt, ami az angolban ugye csak “the”. ezen semmit nem tud változtatni egy billentyűzet, ha egy UI kész szövegekből legózza össze a tartalmat. az ilyet az adott app/szoftver fejlesztője felé tudod jelezni, aki vagy tudja ezt technikailag orvosolni, vagy nem. (mert ugye arra tuti nem gondolhatsz, hogy a billentyűzeten szeretnéd ezt az “A(z)” névelőt egyetlen gombnyomásra beilleszteni.)

 4. Avatar for gunar gunar says:

  Nem is az itt a fő probléma szvsz, hogy a vagy az, hanem az elmúlt pár évben vettem néhány app-ot és amik megszűntek, szinte kivétel nélkül hazai fejlesztők app-jai voltak és dühítő ha vmit megszoksz hogy van és 1xcsak nem tudod használni, mert nincsen tovább frissítés se és aki fejlesztette se. Ez is most 2 rugó majd megszokjuk és eltűnik és nem a 2 rugó fog hiányozni, hanem a szám íze lesz helyette rossz. Persze ingyen se lenne sokkal másabb a szitu, de akkor talán az ember nem is számít rá sokáig. Vagy én látom rosszul?

 5. nem billenytuzetre gondoltam, hanem altalaban

 6. Szia! Én is kicsit hezitáltam, de megvettem. A régebbi appokat nem ismertem, de ez használhatónak tűnik. iPhoneX-en fekvő módban, este ágyból :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for herrdoktor Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar