fbpx Skip to content

A minap napvilágot látott egy – az Apple által finanszírozott – tanulmány, mely szerint az App Store ökoszisztémája 2022-ben 1,1 billió dollár forgalmat generált. Nem maga csak az App Store, hanem az ökoszisztéma. De mit is jelent ez?

App Store

Az Apple a saját honlapján tette elérhetővé az Analysis Group által készített tanulmányt, mely az App Store és a köréje épült ökoszisztémát elemzi. Eszerint 2022-ben 1,1 billió dollár forgalmat generált, ami 29%-os növekedés az előző évhez képest. Nézzük meg, mit rejt ez a szám!

Az elemzés nem csak magában az App Store-ban történt vásárlásokat elemzi, hanem azt is, hogy egy adott alkalmazáson belül milyen egyéb vásárlások történtek, azaz például az ételrendelési vagy az utazási alkalmazásokon belül mennyi megrendelés történt. Ez utóbbi például igen komoly, 84%-os emelkedést produkált 2022-ben, „köszönhetően” a korábbi, covidos időszak korlátozásainak. Legnagyobb növekedést a személyszállító (45%) és az élelmiszervásárlási alkalmazások (több, mint a duplája) generálták. De igen komoly növekedést könyvelhettek el a cégek saját, cégen belüli használatra készült alkalmazásai is. Szintén nem panaszkodhatnak a növekedésre a szórakoztató appok, mint például a streaming alkalmazások. Itt van, végül is mennyi dollár forgalmat generáltak ezek:

  • általános kiskereskedelem: 621 milliárd dollár,
  • utazás: 102 milliárd dollár,
  • ételkiszállítás: 77 milliárd dollár,
  • zöldség-gyümölcs: 52 milliárd dollár,
  • személyszállítás: 48 milliárd dollár,
  • digitális fizetések: 10 milliárd dollár,
  • alkalmazáson belüli hirdetések: 109 milliárd dollár.

Az elemzés három pénzkereseti lehetőségre fókuszál:

  • Digitális szolgáltatások értékesítése: ez történhet magának az alkalmazásnak a megvásárlásával, alkalmazáson belüli vásárlással, de ide tartoznak az előfizetések, digitális tartalmak vásárlása, még akkor is, ha az előfizetést más platformon is lehet használni. Ilyenek például a játékok vagy a streaming alkalmazások. Ezen alkalmazásoknál nem a teljes, iOS appon belüli vásárlást vették figyelembe, hanem megnézték, hogy milyen más platformokon és eszközökön elérhető az app, és figyelembe vették az Apple részesedését az adott eszköz piacán is.
  • Fizikai áruk és szolgáltatások értékesítése: ilyenek az m-kereskedelemhez tartozó appok, mint például az Uber személyszállító alkalmazás, de az élelmiszerrendelés és az utazási appok is ide tartoznak.
  • Alkalmazáson belüli hirdetések: ezek úgy szereznek pénzt, hogy lehetővé teszik az adott appon belül reklámok nézését, cserébe valamilyen jutalomért. Ebbe a kategóriába tartoznak a free-to-play játékok és a közösségi alkalmazások.

Az Apple sajtóközleményt adott ki a tanulmány nyilvánosságra hozatalával egyidőben. Tim Cook vezérigazgató elmondta:

Soha nem voltunk bizakodóbbak – és még inkább inspiráltak – a hihetetlen fejlesztői közösségtől szerte a világon. Ahogy ez az elemzés is mutatja, az App Store egy élénk, innovatív piactér, növekvő lehetőséggel, és elkötelezettebbek vagyunk, mint valaha, hogy befektessünk a fejlesztők sikerébe és az ökoszisztéma jövőjébe.

A negyedéves eredmények is folyamatos növekedést mutatnak, a Szolgáltatások üzletág bevétele folyamatosan csúcsokat döntöget, így ez lesz egyre inkább az Apple fejőstehene.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok