fbpx Skip to content

Az Apple múlt héten hozta nyilvánosságra 2023 Q2 üzleti negyedévének (naptári 2023 Q1) eredményeit. Az iPhone-t viszik, mint a cukrot, a Szolgáltatások üzletág is hasít, de a többi hardvereladás azért annyira nem fényes.

Apple Store

Mivel mind a mobiltelefon, mind a számítógépeladások világszerte komoly visszaesést mutattak, ezért az Apple-től sem vártak el annyira kimagasló eredményt, mint korábban. Bár az Apple az Apple, és mindenkinél nagyobb árréssel dolgozik, óvatos várakozás előzte meg a negyedéves eredmények nyilvánosságra hozatalát.

A számok azonban magukért beszélnek. A negyedéves forgalom 94,8 milliárd dollár, a nyereség 24,16 milliárd dollár volt, az egy részvényre eső nyereség pedig 1,52 dollár. Ezek a számok ugyan valamivel alacsonyabbak, mint az egy évvel ezelőtti hasonló negyedéviek, de még így is meghaladták az elemzői várakozásokat, amelyek 92,96 milliárd dollár és 1,43 dollár voltak.

Mivel a cég értékesített darabszámot már egy ideje nem hoz nyilvánosságra, csak bevételi adatokat, azért nézzük meg a főbb üzletágak teljesítményét:

• iPhone: 51,33 milliárd dollár (48,84 milliárd elemzői várakozás)
• Mac: 7,17 milliárd dollár (7,80 milliárd elemzői várakozás)
• iPad: 6,67 milliárd dollár (6,69 milliárd elemzői várakozás)
• Viselhető eszközök, Otthon és kiegészítők: 8,76 milliárd dollár (8,43 milliárd elemzői várakozás)
• Szolgáltatások: 20,91 milliárd dollár (20,97 milliárd elemzői várakozás)

Tim Cook vezérigazgató a következőket mondta el az eredmény kapcsán:

Örömmel jelentjük, hogy a Szolgáltatások és az iPhone-eladások a márciusi negyedéves ciklusok valaha volt legjobb eredményét hozták a gazdasági környezet kihívásai ellenére, és a használatban lévő aktív eszközök száma is új rekordot döntött. Továbbra is hosszú távra fektetünk be, és értékeink által vezetve azon az úton járunk, hogy 2030-ig karbonsemleges termékeket állítsunk elő és ilyen ellátási láncot hozzunk létre.

Luca Maestri pénzügyi vezető hozzátette:

A cash flow 28,6 milliárd dollár plusz volt, míg 23 milliárdot adtunk vissza részvényeseinknek. Az Igazgatótanács hozzájárult, hogy 90 milliárd dollár értékben vásároljunk vissza részvényeket.

A számítógépeladások világszerte komoly csökkenést szenvedtek el, ez alól az Mac sem volt kivétel. Az elemzés szerint több mint 40 százalékkal csökkentek az eladások.

Összességében elmondható, hogy az Apple a versenytársakhoz hasonlítva kimagasló eredményt ért el. Az IDC felmérése szerint a mobiltelefon eladások világszerte 14,6 százalékkal csökkentek, az iPhone csak 2,3 százalékkal csökkent. Ebből kifolyólag a piaci részesedése 20,5%-ra nőtt.

Mobiltelefonpiac

Mivel az Apple vezető terméke az iPhone, ezért amíg ezen termék eladása ilyen jó, a cégnek is jól fog menni. Persze nem szabad elhallgatni a Szolgáltatások üzletág bevételi rekordját sem, amivel a cég próbálja csökkenteni bevételeinek hardver-függőségét. Jó irányba haladnak, amíg ez a két üzletág ilyen eredményt ér el, a cég továbbra is nyomtatni fogja a pénzt.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok