fbpx Skip to content

Az iOS már a kezdetek óta is az élvonalban jár, ha a kisegítő lehetőségekről van szó. A VoiceOver mellett Nagyító alkalmazás, szövegméret-állítás és még rengeteg különböző beállítás érhető el minden iPhone-on és iPaden.

Az Apple azonban nem lassít a tempón, és ahogy azt már 2021 óta minden évben teszik, a WWDC előtt kevesebb mint egy hónappal ismét lerántotta a cég a leplet az iOS 17 néhány újdonságáról. Nézzük meg a friss és ropogós kisegítő lehetőségeket!

Így van, ez most már tradíció! 2021 májusában és tavaly is az Apple az “Akadálymentességgel kapcsolatos tudatosság világnapja” (Global Accessibility Awareness Day – GAAD) alkalmából betekintést engedett a következő iOS-be és ez idén sincs másképp.

Természetesen az Apple vezetői is megszólaltak az új funkciókat bemutató sajtóközleményben.

”Az Apple-nél mindig is úgy hittük, hogy a legjobb technológia az, ami mindenki számára készült.” – mondta Tim Cook, az Apple vezérigazgatója. “Ma izgatottan osztjuk meg a hírt, hogy hihetetlen új funkciókkal készültünk, ami folytatja az akadálymentes technológiai törekvéseinket, hogy mindenkinek legyen lehetősége alkotni, kommunikálni és azt csinálni, amit szeretne.”

”Az akadálymentesség mindenhol jelen van abban, amit az Apple-nél csinálunk.” – mondta Sarah Herrlinger, az Apple globális akadálymentesítési irányelvek és kezdeményezések igazgatója. “Ezek a hihetetlen, új funkciók a hátrányos helyzetű közösségeink egyenes visszajelzései alapján készültek, úgy, hogy a felhasználóink nagy részének tudjanak segíteni és lehetővé tenni, hogy új módokon kapcsolódhassanak egymáshoz.”

Assistive Access

Az AssistiveTouch jelenleg sincs lefordítva iOS-ben, szóval lutri, hogy mi lesz ennek a funkciónak a neve, de nem is az a lényeg, hanem az, amit lehetővé tesz.

Az első iPhone OS-ek (és később iOS-ek) könnyen használhatóak voltak, mert az Apple szkeumorfikus designt használt, ami emlékeztette a felhasználókat a való világbeli elemekre, a gombok gomboknak néztek ki és akkoriban még az alkalmazások tudástára is jelentősen kisebb volt. Mostanra azonban már a Telefon alkalmazásban is elveszhet egy idősebb családtag vagy valaki, aki kognitív fogyatékkal él.

Az Assistive Access segítségével a gombok árnyékot és keretet kaptak, a listaelemek egyértelműen el vannak választva egymástól és a képernyő tetején egyértelműen látszik, hogy milyen nézetben vagy. Ezeket persze az iPhone már 2007-ben is tudta, de azért vitathatatlan, hogy az Apple rengeteget dolgozott azon, hogy ezek a felületek a legminimálisabb funkcionalitással rendelkezzenek.

Élő beszéd és személyes hang

Az Élő beszéd azoknak segít majd, akik némák vagy valamilyen oknál fogva nem tudnak beszélni. iPhone-od, iPaded és Mac-ed ősztől képes lesz élőben felolvasni, amit gépelsz, akár a hangszórókon keresztül vagy pedig egy FaceTime híváson át is.

Ha pedig még nem vesztetted el a hangod, de el fogod, mondjuk ALS (amiotrófiás laterálszklerózis) miatt, akkor az Apple felajánlja, hogy elmentheted a hangod a személyes hang segítségével. Egy 15 perces betanítással a készüléked megtanulja a hangodat, és utána a felolvasott Élő beszéd a te hangodon fog szólni.

És ha ez még nem lenne elég, az Apple-nek ezt úgy sikerült abszolválnia, hogy minden számítás magán az eszközön történik gépi tanulás segítségével és a hangmintáid nem hagyják el a készülékedet. Így a funkció még biztonságos és privát is.

Az élő beszéddel elmentheted a gyakran használt kifejezéseidet is, hogy azokat beszélgetések közben hamarabb le tudd játszani.

Elképesztő belegondolni, hogy az Apple-nek köszönhetően hamarosan elhunyt rokonaink is szólhatnak hozzánk, ha betanították előtte az élő beszédet és van hozzáférésünk az eszközükhöz.

Mutatással történő felolvasás a Nagyító alkalmazásban

A Nagyító alkalmazás már most is egy hasznos alkalmazás iOS-en, de hamarosan még inkább elengedhetetlen lesz a vakok és gyengénlátók számára.

Ezentúl ha az ujjaddal rámutatsz valamire, akkor az iOS eszközöd hangosan fel fogja olvasni, hogy mire mutatsz, így például a mikrohullámú sütő kezelése sokkal egyszerűbb lesz. Érdemes megnézni az Apple oldalát, ahol egy videóval bemutatják, hogy hogyan működik.

További újdonságok

Több apróbb változtatást is eszközölt az Apple a kisegítő lehetőségekben:

  • a “Made for iPhone” jelzésű hallókészülékek már Mac-kel is párosíthatóak és a Rendszerbeállítások alkalmazásból elérhetőek lesznek a beállítási lehetőségeik
  • a Hangvezérlés fonetikus javaslatokat fog feldobni, ha nem egyértelműen érti, amit mondasz, így az Apple eszközöd például segíthet abban, hogy azt akartad írni, hogy csukja vagy csuklya (magyarban egyébként nincs túl sok szó, aminek azonos lenne a kiejtése, de eltérő az írásmódja, van külön Wikipédia oldala is ezeknek a homofón szavaknak)
  • a Kapcsolóvezérlés is okosabb lesz, a támogatott eszközök már játékvezérlőkként is használhatóak lesznek
  • a globális szövegméret-állítás megérkezik Mac-re is és támogatott lesz a Finderben, Üzenetekben, Mailben, Naptárban és Jegyzetekben
  • animációk és GIF-ek letilthatóak lesznek Üzenetekben és Safariban
  • az elérhető Siri hangok mostantól a VoiceOverhez hasonlóan 0,8x és 2x tempó közt gyorsíthatóak vagy lassíthatóak lesznek

Ezekre az előbbi újításokra őszig kell várni, de az Apple néhány hamarosan érkező izgalmat is bejelentett:

  • a SignTime Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Dél-Koreában ma (18-án)
  • néhány Apple Store-ban informatív előadások lesznek az akadálymentességről és az Apple által nyújtott kisegítő lehetőségekről
  • a Parancsok bővül egy “Emlékezz erre” (Remember this) paranccsal, ami segíthet a kognitív fogyatékkal élőknek emlékezni azzal, hogy a képernyőn megjelenő tartalmat elmenti a Jegyzetek alkalmazásba
  • az Apple szolgáltatásai is egyediek lesznek, az Apple Podcastokban az akadálymentes technológiák hatásairól találhatsz hallgatnivalót, az Apple TV-n fogyatékkal élők által készített filmek és sorozatok lesznek kiemelve, az Apple Könyvekben kiemelésre kerül a “Being Heumann: An Unrepentant Memoir of a Disability Rights Activist” című könyv, mely a fogyatékkal élők jogaiért küzdő aktivista, Judith Heumann memoárja, az Apple Music-on pedig ASL (American Sign Language – amerikai jelbeszéd) zenei videók lesznek
  • ezen a héten az Apple Fitness+-on Jamie-Ray Hartshorne ASL-t is beleépíti edzésprogramjába, melyben extra hangos segítségek is lesznek vakok és gyengénlátók számára
  • az App Store ki fogja emelni 3, a fogyatékkal élőket támogató közösség vezetőjét: Aloysius Gant, Jordyn Zimmermant és Bradley Heavent, akik beszámolnak majd élményeikről nem beszélőként

Neked melyik új kisegítő lehetőség a kedvenced?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Vajon idén végre az iOS 17 elhozza a magyar sirit? Több évvel ezelőtt még pozíció is volt nyitva ahol nyelvészeket kerestek a Siri magyar fejlesztésére… Jó lenne végre.

  2. Nem gondolnám. :confused:

    Ha fogadnom kéne, annak nagyobb valószínűségét látom, hogy a jelenlegi Siri-t úgy ahogy van bedarálják és inkább az OpenAI Chat GPT-jének működését építenék be. Mindenki jobban járna. De persze ez a következő 3-5 év.

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    már megvan a cikk róla, de a béták miatt majd holnap megy csak ki. :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Szifon Avatar for szorian Avatar for Jadeye

Népszerű hozzászólások

  1. Vajon idén végre az iOS 17 elhozza a magyar sirit? Több évvel ezelőtt még pozíció is volt nyitva ahol nyelvészeket kerestek a Siri magyar fejlesztésére… Jó lenne végre.

  2. Nem gondolnám. :confused:

    Ha fogadnom kéne, annak nagyobb valószínűségét látom, hogy a jelenlegi Siri-t úgy ahogy van bedarálják és inkább az OpenAI Chat GPT-jének működését építenék be. Mindenki jobban járna. De persze ez a következő 3-5 év.

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    már megvan a cikk róla, de a béták miatt majd holnap megy csak ki. :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Szifon Avatar for szorian Avatar for Jadeye