fbpx Skip to content

Tavaly az Apple ugyanígy május negyedik hetén tett közzé egy sajtóközleményt, amiben akkor az iOS 15 új kisegítő lehetőségeiről volt szó annak bemutatása előtt egy hónappal.

Akkor a képernyőfotókból kiderült, hogy milyen felhasználói felületbeli változásokra számíthattunk és ez idén sincs másképp. Nézzük meg alaposan az első hivatalos, iOS 16-os újdonságokat!

Először is megjegyezném, hogy az új funkciókat videós formában is megnézheted az Apple Newsroom oldalán.

Ajtófelismerés

A vakok és gyengénlátók számára hasznos lehet az ajtófelismerés, mely lehetővé teszi, hogy Siri szóljon neked, ha előtted valamilyen ajtó található.

Siri elmondja, hogy az ajtó nyitott vagy csukott állapotban van-e és hogy milyen felirat van rajta. Ráadásul ha be szeretnél menni, arról is tájékoztat, hogy húzni vagy nyomni kell, vagy éppen tekerős-e a kilincs rajta.

A funkció az egyes (Pro) iPhone és iPad modellekben megtalálható LiDAR-szkennert használja, ami a hátlapi kameraszigeten helyezkedik el, de az Apple szerint a funkció nem működhetne fejlett, eszközön végzett gépi tanulás nélkül.

Az ajtófelismerés nem egy új alkalmazás lesz, hanem a Nagyító alkalmazás tárházát bővíti tovább. Lassan lehet érdemes lesz az Apple-nek új nevet adnia neki, ugyanis a nagyítás mellett már rengeteg más egyéb funkció ellátására is képes.

AirPlay Mirroring Apple Watch-ra

Az Apple kombinálta az AirPlay Mirroring (képernyőtükrözés) technológiákat a távoli irányítással, így iPhone-od képernyőjén is láthatod Apple Watch-od képernyőjét és minden olyan meglévő kisegítő lehetőséget lehetőséged lesz használni, amit az iPhone-odon már megszoktál.

Így a kisegítő lehetőségekre szorulóknak sem kell lemondania a véroxigén-mérésről, a pulzusmérésről és egyéb, Apple Watch-exkluzív funkciókról.

Apple Watch AssistiveTouch fejlesztések

Tavaly az Apple teljesen lenyűgözött minket az AssistiveTouch funkció újragondolásával, hiszen lehetővé vált az Apple Watch egykezes irányítása. Így azzal tudtad irányítani az Apple Watch-ot, hogy azon a kezeden mozgattad a tenyered, amin az óra volt.

Ez még tovább fejlődik a watchOS 9-cel és az iOS 16-tal, ugyanis új gesztusként megjelenik a hüvelyk- és mutatóujjakkal való dupla csippentés. Ezzel például fogadhatod majd a hívásokat vagy irányíthatod a lejátszás alatt lévő számot.

Élő feliratok

Androidos telefonokon és YouTube-on már évek óta megtalálható az élő felirat lehetősége, ami az elhangzott beszédet alakítja olvasható feliratozássá a hallásukban korlátozottak számára, de az Apple mostanra jutott el odáig, hogy magabiztos a technológia kapcsán.

Épp ezért iPhone-on, iPaden és Mac-en is elérhetővé válik ősztől az élő feliratok funkció, amit használhatsz Facebook görgetésekor, filmnézéskor vagy akár FaceTime hívások alatt is.

VoiceOver fejlesztések

Idén a VoiceOver több mint 20 új hanggal bővül, köztük néhány új nyelvvel is. Megjelenik a bengáli, a bolgár, a katalán, az ukrán és a vietnami is!

A vakok és gyengénlátók pedig Mac-en örülhetnek, ugyanis a következő macOS helyesírás-ellenőrzője VoiceOveren keresztül szól majd a dupla szóközök és egyéb elgépelésből eredő hibák esetén.

Egyéb apróságok

  • 2 játékkontroller is használható lesz egyszerre egy felhasználó által, így kérhetsz segítséget a bonyolultabb kombinációk lenyomásához
  • beállítható lesz, hogy Siri mennyi ideig várjon egy kérdés befejezésére
  • a Hangvezérlés képes lesz furcsább szavak felismerésére betűnkénti diktálással
  • a környezeti hangfelismerés még pontosabb lesz, így egyedi riasztókra, csengőkre és otthoni kiegészítőkre is figyelni fog
  • az Apple Books alkalmazás több témával, többek közt egy félkövér betűtípusossal is bővül
  • Kanadában is elindul a tavaly bemutatott SignTime, ami a jelnyelvet használók számára biztosít jelnyelvi tolmácsolást az Apple Store-ok és az Apple Support munkatársaival folytatott beszélgetések során
  • az Apple a világ Apple Store-jaiban is felhívja a figyelmet a kisegítő lehetőségekre
  • a Parancsok alkalmazás egy kisegítő lehetőségek paranccsal bővül
  • az Apple Fitness+ szolgáltatáson ezen a héten Bakari Williams ASL (amerikai jelbeszéd) segítségével tart majd órákat, ami alatt hangbeli tippek is lesznek, így a vakok és gyengénlátók is edzhetnek rajtuk és ha ez még nem lenne elég, a meglévő epizódok is jelbeszédes kiegészítést kapnak
  • az Apple Watch „Time to Run” funkciója „Time to Walk/Push” lehetőségekkel bővül a kerekes-székesekre is gondolva
  • az Apple Térképek új, korlátozott-barát túraútvonalakkal bővül, melyeket a National Park Foundation (Nemzeti Park Alapítvány) biztosít az Apple számára
  • az App Store, Apple Books és Apple Podcastok is mind-mind kisegítő lehetőségekre koncentráló, előre összekészített tartalmakkal bővül
  • az Apple Music-ban lesz egy „Saylist” lejátszási lista, ami játékos beszédterápiás feladatként felfogható éneklésre buzdít
  • az Apple TV alkalmazás olyan filmeket és sorozatokat helyet előtérbe, amikben kisegítő lehetőségeket használók is szerepelnek

Neked melyik új kisegítő lehetőség lesz a kedvenced ősztől?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok