fbpx Skip to content

Tegnap rapid podcastolást tartottunk Gergőékkel, így ismét a három Gergőt hallhatjátok beszélni az Okosotthonlabor podcast sorozatában. Kifejezetten kértem őket, hogy beszélgessünk picit a Homey rendszerről, illetve a Homey Bridge-ről, amiről nemrég írtam ebben a cikkben és raktárról elérhető a Szifon.com okosotthon webshopjában is.

A podcast röviden felöleli az elmúlt néhány év Homey fejlődését, hogy hol tart most, merre halad ez a szegmenst és mi miért szeretjük. Külön kitérünk a Homey alkalmazásra, miért érdemes letölteni és használni, valamint a Homey Bridge-re, mely jelenleg az egyik legolcsóbb okosotthon központ. Végül, de nem utolsó sorban pedig beszéltünk az új generációs Homey Pro-ról, amely jelenleg Early Access stádiumban van, de rengeteg potenciál lesz benne a Matter és Thread támogatással. Amikor azt gondolnád, itt vége a podcastnek, még két témáról beszélek röviden, amit mindenképp érdemes meghallgatni és nem az okosotthonhoz kapcsolódnak.

Ahogy említettem, a Homey Bridge egy remek kezdő okosotthon központ széleskörű automatizálásokkal és rengeteg lehetőséggel. A podcastben is elmondom, hogy én mire használnom, miért érdemes már a Homey alkalmazását is letölteni, anélkül hogy bármilyen Homey hardvert vásárolnánk. Kálmán Geri beszél arról, hogy milyen a migráció az új Homey Pro-ra, ami persze még nem jelent meg. Végül pedig picit mesélek az új Sonos hangszórókról, de a részletes véleményemet majd picit később fogjátok tudni elolvasni a Szifon.com-on. Ugye itt írtunk arról, hogy a Sonos bemutatta az Era 100 és Era 300 hangfalait, utóbbit Dolby Atmos és Spatial Audio támogatással.

+1 Endel: személyre szabott zenék, hangok, melynek segítenek koncentrálni és pihenni

A podcast végén meséltem egy picit az Endel alkalmazásról, melyet néhány hete használok a munkához és pihenéshez, de nemrég például 15 percig a vonaton is használtam relaxálásra. Azt mindannyian tudjuk, hogy a környezetünk hatalmas hatással van a belsőnkre, arra, hogy éppen milyen kedvünk van, vagy mennyire tudunk koncentrálni.

Ilyen környezeti változó lehet a levegő minősége, a napfény, és vele együtt az esti világítások, illetve a hangok is. Ezek mind mind befolyásolják a közérzetünket, gyerekkorunkban nem véletlen voltunk kiküldve levegőre vagy éppen tárva-nyitva a nagy ablak naponta legalább kétszer. A levegő mérésére én a Netatmo-t használom, de részletesen írtam már a Dyson-os cikkemben is erről.

A fény egy egészen érdekes téma, mert mindenki mást szeret. Én például sosem használom a nagylámpákat, mindenhol LED világítást használok, ami szórt fénnyel árasztja el a szobát, tehát a szememnek sokkal kényelmesebb. A számomra ideális színeket használom. Érdemes elolvasni ebben a témában a fényterápia segítségét, és ugye a kékfény szűrése is sokat segít az alvásnál, amit be lehet kapcsolni az összes Apple készülék esetén.

Végül, de nem utolsó sorban a hang. Nem véletlen kerül egyre több fülhallgatóba a zajszűrés opció, mert manapság rengeteg számít, hogy mit hallunk. Tudatalatt rengeteg hangot, zajt kiszűrűnk és tudatalatt rengeteg egyedi hang pedig jó hatással lehet ránk. Erre “szakosodott” az Endel alkalmazás is, mely adott esetben saját magunkra igazítva játszik le relaxációs vagy éppen fókuszáláshoz alkalmas zenét.

Az Endel úgy állítja össze a Te “zenédet”, hogy figyelembe veszi a napszakot, az időjárást, a pulzusszámot és a helyedet is. Az Endel folyamatosan javítja a fókuszt és csökkenti a stresszt.

 

Jelenleg a Sonos rendkívül kristálytiszta hangszóróit használom arra, hogy az Endel a mindennapok során csökkentse a stresszt vagy segítse például ennek a cikknek is az írását, erre tudjak fókuszálni, bárki kipróbálhatja egyébként akár Apple fülhallgatóval is, vagy bármivel, és az előfizetés nem drága szerintem. Az Endelt 14 napig ide kattintva lehet kipróbálni.

Remélem tartalmas podcastet hallgathattatok meg, és érdekes volt számotokra. Az Endelről szerintem írok majd még külön egy cikket, hogy ne csak itt legyen tartalom róla, de ha kipróbáltátok, meséljétek el, hogy tetszett!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Sziasztok @Szifon, @SzifonAdmin !
  Ugyan 2 hónapos a cikk, de nálam most lett aktuális.

  A Homey tud vezérelni hagyományos (433MHz-en) működő távirányítós redőnyöket? (Smart Home).

  Sajnos az eddigi fibaros rendszer ment a kukába, mind a 9 relém tönkrement, pedig volt ami már cserélve volt…

 2. Hogy a fenébe tudod 9 tönkremenni?? :slight_smile: Igen tud, de azért ez még mindig egy rádiós dolog ne várd hogy működni fog normálisan. Én inkább Zigbee vagy Z-wave-es redőny vezérlőket tennék be. Szerintem írj egy emailt a podcast email címére és Geri válaszol neked + segít is.

 3. Nem teljesen úgy használtam, ahogy ezt a Fibaronál kitalálták. Hivatalosan ezt a beltéri redőnykapcsoló kötődobozába kellene tenni. Na nekünk nincs beltéri kapcsolónk, úgyhogy kiraktam a redőny kültéri dobozába. Nyilván nem rendeltetésszerűen használtam, de sajnos nem találtam ilyen esetre más megoldást. Minden Zigbees relé beltéri, így ezt a megoldást elvetettem, a redőnymotorokat is cseréltük. A jelenlegi rádió rendszer működik, sokkal megbízhatóbban, mint az eddigi Zigbees, de sajnos csak távirányítóval. Fel lehetne ezt okosítani a Smart Home saját hubjával, de azért sokallom a 70ezer ft-os árat, főleg annak fényében, hogy van Homeym (amit teszem hozzá direkt a redőnyök miatt vettem).

  Szóval ha a jelenlegi motorkat nem tudom a Homeyval vezérelni, akkor inkább eladom, mert így felesleges.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Vari_Gery Avatar for SzifonAdmin