fbpx Skip to content

Több hónapja teszteljük már Hori kollégánál a Homey Bridge-et és mára már megbízható működésről számolhatunk be, ezért is vált elérhetővé az okosotthon webshopunkban is.

Homey Bridge – COVER

A Homey Bridge egy megosztó termék lett, főleg a profi okosotthon telepítők között, mert egy egészen új szegmenst tölt be, és én ezt imádom. A Homey Bridge lényegében egy kliens, ami a felhőn keresztül végez számítási adatokat, automatizációkat, azonban helyileg kommunikál az egyes eszközökkel. Érdemes a Homey alkalmazásról is beszélni, mert ez az, ami segít nekünk kiterjeszteni a ház automatizálással való kapcsolatunkat. Nézzük is meg, mire képes a Homey Bridge!

A Homey Bridge egy okosotthon központ, melyhez külső eszközök, több 100 féle márka képes csatlakozni! A Homey Bridge egy felhő alapú központ, mely rendelkezik bizonyos hardverelemekkel. Tehát nem csak a felhőn keresztül tudunk hozzáadni eszközöket, hanem helyileg is az egyes kommunikációs protokolloknak köszönhetően, ami lehet például:

  • Z-Wave
  • Zigbee
  • Infra
  • 433 MHz

Így például az Aqara-s Zigbee-s eszközöket kényelmesen párosíthatjuk a Homey Bridge-hez. Majd pedig a felhőn vagy helyileg kapcsolódhatnak más eszközök is, például a Philips Hue. A Hue-nál a Homey be tudja húzni az egyes Scene-ket is, tehát megadhatjuk, hogy egy gombnyomásra vagy mozgásra egy teljesen saját, egyedi színsémát mutasson meg nekünk a lakás, amit mondjuk a telefonról is könnyedén indítunk el, vagy automatizálunk más eszközökkel.

A Bridge egyfajta központ, ami hardveres és szoftveres megoldásokat egyesíti az egyes márkák esetén. Több 100 márkát támogat, de olyan szolgáltatásokat is, mint például Spotify, vagy Sonos. Természetesen képes vezérelni a fűtést, a redőnyöket, az okos konnektorokat, bármilyen olyan dolgot, amit a “nagyok” is tudnak. Azonban a Homey erőssége egyértelműen a multifunkcionalitásban rejtőzik, amikor olyan automatizálásokat tudunk létrehozni, amiket máshol nem látunk, egyedi, különleges megoldásokat.

Például a Fibaronak van egy olyan képkerete, ami legyintésre reagál és nálam évek óta használatban van.

A Homey Bridge segítségével simán irányítom a lámpákat, ahogy a videóban is látható, de én például a Spotify következő számát is egyszerűen (Flegmán? 🤷🏻‍♂️) egy suhintással intézem el. Nem kell távkapcsoló, nem kell semmi. Nem egy okos gombot használok, nem a Hey Siri-t, csupán a kezemet legyintem el. Természetesen a filmet is egy egyszerű gesztussal tudom megállítani vagy vezérelni, és ehhez egy hardveres Z-Wave-es eszközt használok egy felhőn keresztül elérhető szolgáltatással. Ez az, ami egyedivé teszi a Homey platformot!

A másik kedvencem az asztali dínóm. Ő benne egy Aqara rezgés- és dőlésérzékelő van, tehát bármi egyedit csinálok magával a dísztárggyal, az automatizálást fog elindítani. Például behúzhatom vele a függönyöket, vagy elindíthatom a Netflixet.

Én imádom az ilyen egyedi, kreatív automatizálásokat, amikor a mindennapi tárgyakba építjük bele az okosotthont, azon túl, hogy persze vannak gombok, érzékelők, és mondjuk egy iPad a falon. A Homey Bridge esetén, ahogy látható is, leginkább a kreativitásunk szab határokat, és egy remek ár/értékkel rendelkező központról beszélünk. És igen, egy ilyen automatizálás elkészítése is simán megy a kezdő felhasználóknak.

Ahogy minden oksotthon automatizálásnál, itt is van egy ha/és/akkor (if/and/that) beállítás lehetőség. A Homey rendkívül könnyen konfigurálható és meglepően sokoldalúan. A fenti okos automatizálások rendkívül egyszerűek, de elég mélyen bele lehet mászni, hogy mondjuk a redőnyök a nap folyamatos mozgásának megfelelően leeresztődjenek és felhúzásra kerüljenek.

Az én egyik automatizálásom, ami viszonylag nehéz, egyértelműen a “mikor alszom”. Ezt automatizálni nem egyszerű, mert a kérdés az, hogy mikor aludtam el, honnan tudja a rendszer automatikusan és nem manuálisan. Ezeket a Homey rendkívül jól kezeli és éjjel például teljesen máshogy reagál a mozgásra a lakás, mint például nappal.

Ahogy látható, az alkalmazás rendkívül letisztult és könnyedén látható rajta egy csomó információ. A főoldalon láthatom az egyes problémákat vagy adatokat, az eszközökön belül pedig részletesen is irányíthatjuk a lakást. Ezek a gombok, információk mind-mind bekérhetőek automatizálás formájában, tehát használhatjuk őket bárhol és bármikor.

+1 okosotthon, lakásvédelem

Ahogy mondani szokás, a legrosszabbra nem mindig lehet felkészülni, de mondjuk érdemes tudni róla. Ilyen egy beázás, tűzeset, esetleg betörés. Az egyes érzékelőkkel már tudhatod, ha mondjuk ázik a nappali és nem 5-8 órát fog ázni, hanem mondjuk “csak” egyet, ameddig hazaérsz. Ezek mind-mind számítanak.

Ez például pont Hori kollégánál készült, nagyon könnyen megtörténhet a baleset, amiről jó minél előbb tudni. A Homey alkalmazás képes jelezni nekünk bármit push értesítésben, tehát ha veszünk egy Aqara víz érzékelőt, akkor az a Homey központtal kényelmesen használható és értesíthet bennünket a rendszer, ha baj van. De ilyen lehet egy nyitásérzékelő vagy éppen egy füstérzékelő is, ami Z-Wave-en vagy Zigbee-n keresztül kommunikál. A ha/és/akkor opciókat használva beállíthatjuk, hogy egy érzékelő csak akkor értesítsen, ha nem vagyunk otthon, vagy éppenséggel ha éjjel van.

Hátrányok

Természetesen mint mindennek, ennek is vannak hátrányai. Ilyen például a folyamatos internetkapcsolat igénye, bár ez 2023-ban szerintem senkinél sem okozhat problémát. Aztán persze a Homey Bridge sem kompatibilis mindennel, így érdemes mindig ellenőrizni, hogy az appon belül elérhető-e az adott kiegészítő, amit szeretnénk hozzáadni. Valamint a Homey Bridge-hez csatlakozott eszközök nem képesek a HomeKitre, tehát mint Apple felhasználó a HomeKit helyett a Homey appot kell használnunk. Ez utóbbi picit szomorú, de valljuk be, sokkal többre képes a Homey app. A Homey Bridge az árán felül még egy havi 2.99 eurós előfizetést is igényel, ami a felhő miatt kell. Ez persze soknak tűnik, de ha azt vesszük, hogy egy rendes központ 200.000+ Ft-ba kerül, akkor ez a 2.99 euró nem éppen nagy összeg, akár több éven keresztül sem.

Konklúzió

A Homey Bridge szerintem egy remek központ kezdők számára, ahonnan lehet lépni a Pro változat fele, ami már képes HomeKitre és egyéb, sokkal összetettebb automatizálásokra. A Bridge, ahogy neve is mutatja, azt segíti elő, hogy az egyes okosotthon eszközök egymással tudjanak kommunikálni egy közös platformon, és ezzel olyan automatizálásokat hozzunk létre, amilyenek eddig nem tudtunk.

A Homey Bridge elérhető raktárról a Smartshop.szifon.com-on ide kattintva. A leírásban összeszedtem néhány terméket, amivel kompatibilis.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.