fbpx Skip to content

Több hónapja teszteljük már Hori kollégánál a Homey Bridge-et és mára már megbízható működésről számolhatunk be, ezért is vált elérhetővé az okosotthon webshopunkban is.

Homey Bridge – COVER

A Homey Bridge egy megosztó termék lett, főleg a profi okosotthon telepítők között, mert egy egészen új szegmenst tölt be, és én ezt imádom. A Homey Bridge lényegében egy kliens, ami a felhőn keresztül végez számítási adatokat, automatizációkat, azonban helyileg kommunikál az egyes eszközökkel. Érdemes a Homey alkalmazásról is beszélni, mert ez az, ami segít nekünk kiterjeszteni a ház automatizálással való kapcsolatunkat. Nézzük is meg, mire képes a Homey Bridge!

A Homey Bridge egy okosotthon központ, melyhez külső eszközök, több 100 féle márka képes csatlakozni! A Homey Bridge egy felhő alapú központ, mely rendelkezik bizonyos hardverelemekkel. Tehát nem csak a felhőn keresztül tudunk hozzáadni eszközöket, hanem helyileg is az egyes kommunikációs protokolloknak köszönhetően, ami lehet például:

 • Z-Wave
 • Zigbee
 • Infra
 • 433 MHz

Így például az Aqara-s Zigbee-s eszközöket kényelmesen párosíthatjuk a Homey Bridge-hez. Majd pedig a felhőn vagy helyileg kapcsolódhatnak más eszközök is, például a Philips Hue. A Hue-nál a Homey be tudja húzni az egyes Scene-ket is, tehát megadhatjuk, hogy egy gombnyomásra vagy mozgásra egy teljesen saját, egyedi színsémát mutasson meg nekünk a lakás, amit mondjuk a telefonról is könnyedén indítunk el, vagy automatizálunk más eszközökkel.

A Bridge egyfajta központ, ami hardveres és szoftveres megoldásokat egyesíti az egyes márkák esetén. Több 100 márkát támogat, de olyan szolgáltatásokat is, mint például Spotify, vagy Sonos. Természetesen képes vezérelni a fűtést, a redőnyöket, az okos konnektorokat, bármilyen olyan dolgot, amit a “nagyok” is tudnak. Azonban a Homey erőssége egyértelműen a multifunkcionalitásban rejtőzik, amikor olyan automatizálásokat tudunk létrehozni, amiket máshol nem látunk, egyedi, különleges megoldásokat.

Például a Fibaronak van egy olyan képkerete, ami legyintésre reagál és nálam évek óta használatban van.

A Homey Bridge segítségével simán irányítom a lámpákat, ahogy a videóban is látható, de én például a Spotify következő számát is egyszerűen (Flegmán? 🤷🏻‍♂️) egy suhintással intézem el. Nem kell távkapcsoló, nem kell semmi. Nem egy okos gombot használok, nem a Hey Siri-t, csupán a kezemet legyintem el. Természetesen a filmet is egy egyszerű gesztussal tudom megállítani vagy vezérelni, és ehhez egy hardveres Z-Wave-es eszközt használok egy felhőn keresztül elérhető szolgáltatással. Ez az, ami egyedivé teszi a Homey platformot!

A másik kedvencem az asztali dínóm. Ő benne egy Aqara rezgés- és dőlésérzékelő van, tehát bármi egyedit csinálok magával a dísztárggyal, az automatizálást fog elindítani. Például behúzhatom vele a függönyöket, vagy elindíthatom a Netflixet.

Én imádom az ilyen egyedi, kreatív automatizálásokat, amikor a mindennapi tárgyakba építjük bele az okosotthont, azon túl, hogy persze vannak gombok, érzékelők, és mondjuk egy iPad a falon. A Homey Bridge esetén, ahogy látható is, leginkább a kreativitásunk szab határokat, és egy remek ár/értékkel rendelkező központról beszélünk. És igen, egy ilyen automatizálás elkészítése is simán megy a kezdő felhasználóknak.

Ahogy minden oksotthon automatizálásnál, itt is van egy ha/és/akkor (if/and/that) beállítás lehetőség. A Homey rendkívül könnyen konfigurálható és meglepően sokoldalúan. A fenti okos automatizálások rendkívül egyszerűek, de elég mélyen bele lehet mászni, hogy mondjuk a redőnyök a nap folyamatos mozgásának megfelelően leeresztődjenek és felhúzásra kerüljenek.

Az én egyik automatizálásom, ami viszonylag nehéz, egyértelműen a “mikor alszom”. Ezt automatizálni nem egyszerű, mert a kérdés az, hogy mikor aludtam el, honnan tudja a rendszer automatikusan és nem manuálisan. Ezeket a Homey rendkívül jól kezeli és éjjel például teljesen máshogy reagál a mozgásra a lakás, mint például nappal.

Ahogy látható, az alkalmazás rendkívül letisztult és könnyedén látható rajta egy csomó információ. A főoldalon láthatom az egyes problémákat vagy adatokat, az eszközökön belül pedig részletesen is irányíthatjuk a lakást. Ezek a gombok, információk mind-mind bekérhetőek automatizálás formájában, tehát használhatjuk őket bárhol és bármikor.

+1 okosotthon, lakásvédelem

Ahogy mondani szokás, a legrosszabbra nem mindig lehet felkészülni, de mondjuk érdemes tudni róla. Ilyen egy beázás, tűzeset, esetleg betörés. Az egyes érzékelőkkel már tudhatod, ha mondjuk ázik a nappali és nem 5-8 órát fog ázni, hanem mondjuk “csak” egyet, ameddig hazaérsz. Ezek mind-mind számítanak.

Ez például pont Hori kollégánál készült, nagyon könnyen megtörténhet a baleset, amiről jó minél előbb tudni. A Homey alkalmazás képes jelezni nekünk bármit push értesítésben, tehát ha veszünk egy Aqara víz érzékelőt, akkor az a Homey központtal kényelmesen használható és értesíthet bennünket a rendszer, ha baj van. De ilyen lehet egy nyitásérzékelő vagy éppen egy füstérzékelő is, ami Z-Wave-en vagy Zigbee-n keresztül kommunikál. A ha/és/akkor opciókat használva beállíthatjuk, hogy egy érzékelő csak akkor értesítsen, ha nem vagyunk otthon, vagy éppenséggel ha éjjel van.

Hátrányok

Természetesen mint mindennek, ennek is vannak hátrányai. Ilyen például a folyamatos internetkapcsolat igénye, bár ez 2023-ban szerintem senkinél sem okozhat problémát. Aztán persze a Homey Bridge sem kompatibilis mindennel, így érdemes mindig ellenőrizni, hogy az appon belül elérhető-e az adott kiegészítő, amit szeretnénk hozzáadni. Valamint a Homey Bridge-hez csatlakozott eszközök nem képesek a HomeKitre, tehát mint Apple felhasználó a HomeKit helyett a Homey appot kell használnunk. Ez utóbbi picit szomorú, de valljuk be, sokkal többre képes a Homey app. A Homey Bridge az árán felül még egy havi 2.99 eurós előfizetést is igényel, ami a felhő miatt kell. Ez persze soknak tűnik, de ha azt vesszük, hogy egy rendes központ 200.000+ Ft-ba kerül, akkor ez a 2.99 euró nem éppen nagy összeg, akár több éven keresztül sem.

Konklúzió

A Homey Bridge szerintem egy remek központ kezdők számára, ahonnan lehet lépni a Pro változat fele, ami már képes HomeKitre és egyéb, sokkal összetettebb automatizálásokra. A Bridge, ahogy neve is mutatja, azt segíti elő, hogy az egyes okosotthon eszközök egymással tudjanak kommunikálni egy közös platformon, és ezzel olyan automatizálásokat hozzunk létre, amilyenek eddig nem tudtunk.

A Homey Bridge elérhető raktárról a Smartshop.szifon.com-on ide kattintva. A leírásban összeszedtem néhány terméket, amivel kompatibilis.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Avatar for vjan vjan says:

  Ez a Homey volt már 2021-ben is. Akkor az még HomeKit képes volt és ingyenes. A hardver akkor egy fehér gömb volt az oldalán színes világító csíkkal. Két verzió is volt belőle.
  Ezek szerint azóta visszafelé fejlődött, mert nem HomeKit képes, és nem ingyenes. Az, hogy ez most egy kis lapos doboz, nem igazán számottevő fejlődés, csak egy új dizájn.

 2. Szerintem te benézel valamit :slight_smile: A Homey Pro mindig is fizetős volt most is 399 eur a központ és az képes HomeKit-re továbbra is. Én kb 2019 óta használok Homey-t sosem volt ingyenes a hardvert, de a szoftver igen. A hardvernek kell tudnia a HomeKit-et a 399 eur tudja is kisebb bridge nem tudja nyilván. Más a célközönség is.

 3. Avatar for Bob Bob says:

  Miert jobb ez a keszulek egy kezdonek mikor sorra jonnek ki a Matter-re upgradelt cuccok meg uj eszkozok mar mind Matter kepesek?

 4. A kettő nem ugyanaz :slight_smile: A Matter egy IP hálózatra épülő protokol, és ezáltal Wi-Fi-s cuccok kapják meg. Wi-Fi-re pedig egy komolyabb ház automatizálást nem építünk, de ebbe ne is menjünk tovább bele. A Másik hogy a Matter egy szabvány, míg a Homey termékei Z-Wave Zigbee-t is tudják meg a felhőt is, ami még több 1000 terméket foglal magába.

  Szóval a kettő nem ugyanaz. :slight_smile:

 5. Avatar for Bob Bob says:

  Tehat azert jobb egy kezdonek a Home Bridge mert a Matter nem eleg komoly, ertem :slight_smile: Ertelek en hogy ez egy jo cucc mert mindent is tud, de akkor ki is a kezdo az okosotthon epitesben?

 6. Igen, mert nem kell programozói tudás, és sokkal több mindent meg tudsz csinálni benne sokkal több eszközzel, mint bárhol máshol :slight_smile: Nagyjából ennyi.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Bob Avatar for vjan Avatar for SzifonAdmin