fbpx Skip to content

A Neo YouTube csatorna megosztott a héten egy 18 perces videót, ahol az Apple Parkot mutatja be egy építészmérnök szemén keresztül.

A videóból kiderül, hogy a napfénytől való védelmen kívül mire szolgálnak a fehér tetőelemek és még sok más érdekesség is. Ami azonban számomra a legjobb része volt ennek a videónak, hogy Steve Jobs utolsó nyilvános szereplése adja a keretét. Nézzük is meg!

Jobs 4 hónappal a halála előtt beszédet mondott a cupertinói városi tanács előtt, hogy meggyőzze a képviselőket az Apple Park szükségességéről.

Az Apple addigra már nagyon kinőtte 1993-ban épült központját és a környező irodaházakban kezdtek el bérelni, aminek az lett az eredménye, hogy szétszóródtak az alkalmazottak.

Steve Jobs, amikor 13 éves volt, a HP-nál töltött egy nyári gyakorlatot, így mindig is közel állt hozzá a vállalat, ezért amikor megtudta, hogy a HP eladja a számítógépes rendszereikkel kapcsolatos épületeit, azonnal lecsapott rá.

A HP által elhagyott irodaházak elég nagy területen terültek el ahhoz, hogy Steve Jobs gondolatai kibontakozhassanak.

A felbérelt design stúdió a Foster and Partners volt, ahonnan Norman Foster felelt az épület földfeletti részéért, Jony Ive, az Apple akkori design csapatának vezetője pedig az Apple Park alatti garázs tervezésével foglalkozott elsősorban.

Erre azért volt szükség, mert Jobs azt akarta, hogy a rendelkezésre álló telek 80%-a zöldterület legyen, ami nem ment volna földfelszíni parkolókkal.

Az Apple célja az volt, hogy az Apple Parkban 12 ezer ember tudjon egyszerre dolgozni, nyitott irodákban, ahol csak üvegfalakkal vannak elválasztva a kollégák.

Ez azonban több tevékenységkörnek sem felelt meg, így azok, akik titkos projekteken dolgoznak vagy inkább magányosan programoznának, egy Apple Park melletti irodaházban kerültek elhelyezésre.

Annak ellenére, hogy sokak számára nem megfelelő az Apple Park, nem lehet elmenni amellett, hogy építészeti remekmű:

  • egy közös étkező került kialakításra, mely jó idő esetén két óriási ajtóval egybenyitható a terasszal
  • a napellenző fehér panelek egyben a szellőztetésért is felelnek, így az épület tetejét nem kellett teli tenni klímákkal és kerülhettek oda a napelemek
  • a Steve Jobs színház pavilonjának tetejét csak az üveglapok tartják és minden vezeték az üveglapok illesztéseiben került elhelyezésre
  • a színház liftjének csak egy forgóajtaja van
  • a színházhoz egyedi liftgombokat és kilincseket is terveztek

A videó még kitér arra is, hogy az Apple ezzel az elszigetelt Apple Parkkal és az egyéb munkához tartozó járadékokkal mennyire kiszolgálja dolgozóit.

Az Apple Parkban saját fitnesz-központjuk van a dolgozóknak, reggel az Apple saját buszjárata viszi őket munkába, munka után az Apple biztosít nekik privát egészségügyi ellátást is.

Steve Jobs 2011-ben úgy gondolta, hogy az Apple Park egy olyan épület lesz, amit az építészmérnöknek tanulók meglátogatnak majd, ha inspirációra lesz szükségük.

Mostanra persze elkészült az Apple Park és bár nem tudok róla, hogy járnának-e oda építészmérnök tanoncok, nem tartom kizártnak.

Az Apple az elmúlt több mint 30 évben az egyik legnagyobb bérlője lett a cupertinói ingatlanoknak és emellett a város legnagyobb adófizetője is. Ezek fényében abszolút nem meglepő, hogy a városvezetés elfogadta Steve Jobs javaslatát és mivel ez volt az utolsó nyilvános szereplése, így különösen kiemelt az Apple Park épülete az Apple rajongók számára.

Mi a véleményed az Apple Parkról?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok