fbpx Skip to content

Az Apple még 2021 májusában jelentette be a Dolby Atmos támogatással kiegészített Spatial Audio formátumát, mely elmondásuk szerint lehetőséget ad a művészek számára, hogy magával ragadó többdimenziós és tiszta hangzással örvendeztessék meg rajongóikat. Az Apple Music előfizetői pedig ezt az opciót díjmentesen élesíthették, csomagtól függetlenül.

Az amerikai Jonathan Morrison YouTuber és otthoni stúdiós jóvoltából egy videóban most bepillanthatunk a kulisszák mögé, hogyan is épül fel egy kimondottan az Apple formátumára optimalizált, házi stúdió. A “házi” itt persze csak átvitt értelemben szerepel, hiszen az eszközök összértéke simán karcolja a 30 millió forintos értéket, amely laikusok számára bődületesen soknak tűnhet.

Egy kicsit szakmáznék, pár dolgot kiemelve, mert szívem csücske az otthoni felvételkészítés. Mindenki úgy van vele, aki megfertőződik ezzel a szép hobbival, hogy minél jobb minőséget szeretne a kezei alatt tudni az otthonában. A jobbnál jobb technikai eszközök megvásárlása viszont önmagában kevés egy megfelelő lehallgató helyiség kialakításához. A szobát, ahol űzzük az ipart, akusztikailag csillapítani kell, az úgynevezett helyes lehallgatási hangkép érdekében. Morrison ezt a képen látható barna paravánokkal oldotta meg. Nagyon egyszerűen mondva visszhang mentesítette a szobáját. A dolog persze jóval szerteágazóbb (emiatt elnézést a szakavatott olvasóktól), de ez egy alapvetés, hogy “jól szóljon” a helyiség, ahol dolgozunk. Csak ezután tudunk megfelelő minőségben és színvonalon dolgozni.

Amikor megláttam Jonathan Genelec hangfalait, mosolyra húzódott a szám, hiszen én is egy kisebb Genelec rendszert használok itthon. A finn gyártó a stúdió monitorok (hangfalak) területén abszolút referenciának számít a piacon. A videóban látható rendszerhez elérhető egy szoftver is, amely egy mikrofon segítségével, automata méréssel kalibrálja össze a hangfalakat. Persze utána kell igazítani, de összességében jó segítséget nyújt. A szoftverrel egyébként mélyebben is foglalkozik videójában a YouTuber.

Szerepet kapnak természetesen a tesztalanyok is a videóban, akiknek mindennél beszédesebb arckifejezése világít rá, hogy az Apple valójában mekkorát is gurított ezzel az első látásra apróságnak tűnő fejlesztéssel. Ténylegesen is nagy ugrás volt, amelyet Oliver Schusser, az Apple Apple Music and Beats részlegének alelnöke is megerősített az Apple közleményében tavaly májusban:

Az Apple Music a valaha volt legnagyobb előrelépést teszi a hangminőség terén. Dolby Atmos-ban hallgatni egy dalt olyan, mint a varázslat. A zene mindenhonnan jön, és hihetetlenül hangzik. Ezt a valóban innovatív és magával ragadó élményt most olyan kedvenc előadóik zenéjével hozzuk el hallgatóinknak, mint J Balvin, Gustavo Dudamel, Ariana Grande, Maroon 5, Kacey Musgraves, The Weeknd és még sokan mások. Az előfizetők a Lossless Audio segítségével veszteségmentes hangminőségben is hallgathatják kedvenc zenéjüket. Az általunk ismert Apple Music örökre megváltozik.

Az Apple Music több mint 75 millió dalt tartalmazó katalógusához az Apple az ALAC formátumot (Apple Lossless Audio Codec) használja az eredeti hangfájl minden egyes bitjének megőrzésére. Ez azt jelenti, hogy az Apple Music előfizetők pontosan ugyanazt hallhatják, amit az előadók a stúdióban megálmodtak.

A veszteségmentes Lossless Audio hallgatásának megkezdéséhez az Apple Music legújabb verziójával kell rendelkeznünk, és be is kell kapcsolni a Beállítások > Zene > Hangminőség menüpontban. Mobilnet esetén azért óvatosan dőzsöljünk, mert átlagos adatkeret esetén hamar elhallgathat a gramofon. Az Apple Music veszteségmentes szintje CD-minőséggel kezdődik (16 bit/44kHz), az audiofilek 24 bit/192 kHz értékig tolhatják fel ezt az értéket.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok