fbpx Skip to content

Egy-egy Apple eseményt mi hírportálok amiatt is szeretünk, mert hetekre ellát bennünket írnivalóval a cupertinói cég. A WWDC22 konferencián csak kapkodtuk a fejünket a sok izgalmas újdonság hallatán, amelyek közül most egy, az iPadOS 16 és macOS 13 Ventura operációs rendszerekbe érkező újdonságot mutatunk be.

Az iDownloadBlog videósa, Michael Billig a napokban összeállított egy rövid videót, amelyben részletesen bemutatja a gyakorlatban is a Stage Manager működését az érdeklődőknek. Emellett természetesen sok más újdonságról is szó esik.

Az Apple a 2022-es WWDC megnyitóján mutatta be a Stage Managert, melynek funkciója a többfeladatos mód megkönnyítése iPad és Mac eszközökön. A Stage Manager automatikusan rendszerezi a megnyitott alkalmazásokat és ablakokat, így az éppen aktuális feladatra koncentrálhatunk, miközben mindent egy pillantással átláthatunk. Az aktuális ablak, amelyben dolgozunk, középen helyezkedik el, míg a többi megnyitott alkalmazás ablaka bal oldalon jelenik meg. Ezzel a módszerrel gyorsan és egyszerűen válthatunk a feladatok között.

Az ablakokat csoportosíthatjuk is, ha egy adott feladaton dolgozunk, amelyhez további alkalmazások is szükségesek. A macOS 13 Ventura esetében a Stage Manager együttműködik a macOS-ben elérhető többi ablakkezelő eszközzel, beleértve a Mission Control és a Spaces alkalmazást ahelyett, hogy lecserélné őket.

Michael Billignek köszönhetően az alábbi videóban megnézhetjük a Stage Manager működését az iPadOS 16 és a macOS 13 Ventura esetén. A képeken az iPadOS 16 egyéb újdonságai is górcső alá kerülnek, mint például a Fájlok hasznos fejlesztései, valamint az Időjárás felettébb szépre sikerült, táblagépes verziója.

 

A bejelentések után egyes, Apple hírekkel foglalkozó oldalak elégedetlenségüknek adtak hangot, mert az Apple nem úgy tervezte meg a Stage Managert, hogy az az iPadOS 16 által támogatott összes iPad modellen működjön.

A Stage Manager futtatásához ugyanis az Apple M1 chipjével működő legújabb iPadekre lesz szükség a virtuális memória kezelése és a teljesítmény miatt: ezek az ötödik generációs iPad Air, a 12,9 hüvelykes iPad Pro és a harmadik generációs 11 hüvelykes iPad Pro modellek. A régebbi iPadek tehát nem kapják meg a Stage Managert, bár elképzelhető, hogy jailbreakkel ez majd megoldható lehet. Minden más esetben az iPad lecserélése lesz szükséges, ha ez a funkció lényeges szempont számunkra.

Az Apple közleménye szerint ez szükséges lépés volt ahhoz, hogy zökkenőmentesen válthassunk a futó alkalmazások között a Stage Managerben.

Craig Federighi, az Apple szoftverfejlesztésért felelős vezetője így nyilatkozott:

Csak az M1 chipes iPad modellek tudják a nagy DRAM kapacitást a nagy teljesítményű NAND technológiával kombinálni, ami lehetővé teszi, hogy a virtuális memória szupergyors legyen. Most, hogy lehetővé tesszük, hogy egy kijelzőn egyszerre akár négy alkalmazás, plusz további négy – tehát akár nyolc alkalmazás azonnal reagáljon, és legyen is elegendő memória, a többi rendszeren nem áll rendelkezésünkre.

Ha mindezt összeadjuk, nem tudjuk biztosítani a teljes Stage Manager élményt egyetlen régebbi rendszeren sem. Úgy értem, szívesen elérhetővé tennénk az összes eszközön. De egyszerűen ez kell hozzá. Nem akartunk lejjebb adni a működésből, hanem inkább a jövő mércéjét szabtuk meg.

Az Apple védelmében szól, hogy a többfeladatos munka mellett a Stage Manager támogatja a 4K, 5K és 6K kijelzőket is skálázott felbontásban. Egyes blogok nem hajlandók elfogadni az Apple magyarázatát, és továbbra is megkérdőjelezik azt, azzal érvelve, hogy az iPad Air 5 támogatja a Stage Managert, annak ellenére, hogy a virtuális memóriából hiányzik a gyors I/O.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Így a videó után se látom semmi értelmét iPaden, de még a 12”-n se. Külső monitoron ok, de oda meg szerintem a GUI baromi gyenge hozzá az előre megszabott méretekkel.

    Szerintem a Filesban történt fejlesztések sokkal értelmesebbek, pedig gondolom tized annyi energiájukba nem kerültek😃

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for ef-dani

Népszerű hozzászólások

  1. Így a videó után se látom semmi értelmét iPaden, de még a 12”-n se. Külső monitoron ok, de oda meg szerintem a GUI baromi gyenge hozzá az előre megszabott méretekkel.

    Szerintem a Filesban történt fejlesztések sokkal értelmesebbek, pedig gondolom tized annyi energiájukba nem kerültek😃

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for ef-dani