fbpx Skip to content

Amikor az Apple a WWDC-n bejelentette az iPadOS 16-ot, az is kiderült, hogy mely iPadek lesznek egyáltalán támogatottak, illetve az is, hogy az új funkciók közül néhány nem lesz elérhető a régebbi modellekre.

Ez persze már valószínűleg nem lep meg senkit, viszont minden ilyen esetben előkerülnek azok a vélemények, hogy az ilyen lépésekkel az Apple az újabb készülékek megvásárlására akar minket kényszeríteni. Egy ilyen újdonság most a Stage Manager, ami csak az M1 processzorral rendelkező iPadeken lesz elérhető. Lássuk, mit kell erről tudni, és mit jelenthet majd ebben az esetben, ha lesz jailbreak az iPadOS 16-ra!

Egyáltalán mi az a Stage Manager?

A Stage Manager a multitasking egy új formája, gyakorlatilag egy új ablakkezelési nézet, amiben tényleges ablakokban jelennek meg az adott alkalmazások, és ezeknek a mérete tetszőlegesen változtatható, miközben nem vagyunk a teljes képernyős osztott nézethez kötve, hanem ahogy az alábbi képen is látszik, egymás felett “lebegő” ablakokkal dolgozhatunk, és ezek között a bal oldali oszlopban lévő ikonokra koppintva azonnal válthatunk.

Az adott feladatokhoz vagy projektekhez különböző alkalmazás-csoportokat adhatunk meg, és a saját igényeink szerint rendezhetjük, méretezhetjük vagy átfedésbe hozhatjuk őket. A Stage Manager ráadásul támogatja majd az akár 6K-s külső kijelzőket is, vagyis az iPad még inkább közelíthet majd ahhoz, hogy “asztali gépként” használhassuk.

Milyen iPadeken lesz majd elérhető a Stage Manager?

Az Apple tájékoztatása alapján ezt csak az M1 processzorral rendelkező (és majd újabb) iPadek támogatják majd. Craig Federighi a Forbes cikkében azt említi, hogy a nem M1-es iPadek esetén is tesztelték az egyes funkciókat, és ezek alapján döntöttek úgy, hogy az M1-es processzort adják neki követelménynek, mert a korábbi modellek esetén egyszerűen nem működött úgy ez a funkció, hogy az ne érintse negatívan a felhasználói élményt. Ez viszont egyúttal azt is jelentheti, hogy a működéséhez szükséges háttér a nem támogatott modellek szoftverében is ott van, csak egyszerűen nincs engedélyezve a funkció.

Sokan pedig az ilyen döntéseket rögtön úgy értékelik, hogy az Apple ezzel is arra akar minket kényszeríteni, hogy új készüléket vegyünk, miközben egyébként a jelenlegi eszközünk is tudhatná az adott dolgokat.

És noha ez valahol igaz, legalábbis az a része, hogy muszáj lehet újabb modellre váltani, de az érem másik oldala eközben az, hogy noha technikailag képes lehet az adott eszköz az adott funkcióra, annak hardverére optimalizálni egyszerűen nem éri meg a cégnek vagy időben nem fér bele. Anélkül pedig az adott funkció miatt lassabb, “akadozósabb” lenne a készülék működése, ami miatt pedig azok a vélemények jönnének elő, hogy “de hát akkor eleve miért engedte rá az Apple a készülékre ezt a frissítést…?!”.

Hogy segíthet ezen a jailbreak?

Eszünkbe juthat, hogy annak idején, amikor megjelent az iOS 4.0, az azzal érkező, legfőbb újdonság, a multitasking, illetve a százalékos akkutöltöttség-kijelzés, illetve az ikonok mögötti háttérkép mind csak az iPhone 3GS és újabb modellek kiváltsága volt, de az iPhone 3G nem kapta meg ezeket.

Természetesen nem tartott sokáig, hogy jailbreakkel lett erre is megoldás, hiszen gyakorlatilag csak pár kulcsról volt szó a Springboardnak a készülékre vonatkozó beállításaiban, amelyet az akkoriban használt redsn0w már beépítve elérhetővé tehetett pár pipa bekattintásával a jailbreak során (Enable multitasking, Enable homescreen wallpaper, Enable battery percentage):

Az eredmények persze sajnos az Apple-t igazolták: szegény iPhone 3G-n eleve lassabb működést hozott az iOS 4, mint amilyen előtte az iOS 3.1.3 volt, és ezt az iPhone 3G-re elérhető, utolsó frissítés, az iOS 4.2.1 sem javította érdemben. Ezen az eleve szegényesebb működésen pedig csak még tovább rontott nem csak a multitasking, de már az ikonok mögötti háttérkép is, így sokan végül inkább mégis visszaállították az eredeti állapotot, amiben ezek le vannak tiltva az iPhone 3G esetén.

Amennyiben lesz iPadOS 16-ra jailbreak, úgy lehetséges, hogy a Stage Manager is viszonylag egyszerűen elérhetővé tehető lesz majd a nem M1-es modelleken – de ahogyan az iPhone 3G példája mutatja, könnyen elképzelhető, hogy meglehetősen felemás lesz majd az élmény, és a végén mi magunk állítjuk majd vissza, hogy ne legyen rajta elérhető.

No persze egy esetleges jailbreak megjelenéséig mindez csak találgatás, hiszen értelemszerűen mindaddig senki sem tudja ezt ténylegesen kipróbálni. Új jailbreak pedig maximum akkor jelenhet meg még az iPadOS 16 hivatalos, őszi érkezése előtt, ha valami hardveres szintű hiba kerül napfényre a régebbi készülékekben, amelyet így az Apple szoftveresen nem tud kijavítani. Bármi más esetben viszont egy idejekorán kiadott jailbreak által kihasznált, szoftveres eredetű hibát az Apple egyszerűen orvosolhat még a béta során, ezzel már előre elvágva a későbbi jailbreak lehetőségét.

Te mit gondolsz? Ha lesz jailbreak és megoldás a Stage Manager elérhetővé tételére, ki fogod próbálni, milyen lenne az iPadeden?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok