fbpx Skip to content

Ahogy arról már mi is hírt adtunk, az Apple a WWDC első napján bejelentette az új M2 chipet is, melyet a júliusban érkező MacBook Air és a már rendelhető, frissített MacBook Pro 13″ modell kapott meg. Természetesen sokan már türelmetlenül várják a teszteket, amelyekben fény derül a részletekre, mire is képes pontosan az új processzor.

Az Apple állításai szerint az M2 jelentős előnyöket kínál az előző generációs, M1 chipekhez képest: 18%-kal gyorsabb CPU, 35%-kal erősebb GPU és 40%-kal gyorsabb Neural Engine. A Geekbench eredményböngészőjében felbukkant referenciaértékek azt mutatják, hogy az Apple állításai meglehetősen pontosak.

Vadim Yurjey tette közzé Twitteren az Amos Flow nevű felhasználó révén kiszivárgott adatokat, melyben hangot is adott meglepettségének, miszerint elvárásain felüliek az értékek. Az M1 chiphez viszonyítva az M2 órajele 3,2 GHz-ről, majdnem 3,5 GHz-re nőtt. Ennek eredményeképpen az egymagos teljesítmény 11,56%-kal, míg a többmagos teljesítmény körülbelül 19,45%-kal emelkedett az M1 chiphez képest. Amint az alsó képen látható, fizikailag is terebélyesedett az új chip.

Fontos szem előtt tartani, hogy bár az új MacBook Pro és MacBook Air modellt is az M2 fogja meghajtani, a benchmark eredmények eltérőek lehetnek. A MacBook Pro aktív hűtéssel is rendelkezik, míg a MacBook Air esetében ventillátor nélküli, passzív hűtést alkalmaznak. A MacBook Pro ventillátora lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig tartson fenn nagyobb teljesítményt, míg a MacBook Air az órajel csökkentésével tartja magát “hűvösen”.

Mint ugye feljebb is írtuk, az említett gépek sajnos még nincsenek kereskedelmi forgalomban. Ben Lovejoy a 9to5Mac hasábjain az eddig rendelkezésre álló adatok és nyilatkozatok alapján egy elméleti összevetést készített az M1 Pro/Max/Ultra chipeket szembeállítva az új M2-vel.

Az M1 Pro általánosságban mintegy 60%-kal nagyobb CPU teljesítményt kínál, mint a sima M1. Az Apple azt állítja, hogy az M2 chip 18%-kal gyorsabb az M1 modellnél, tehát az M1 Pro azért jelentős előnyben van. Gyaníthatóan többmagos teljesítményben is előbbre lesz, mint az M2.

GPU tekintetében az Apple szerint az M2 35%-kal gyorsabb, mint az M1. Az M1 Pro viszont 16 GPU maggal és sokkal nagyobb memória sávszélességgel körülbelül kétszer olyan gyors, mint maga az M1. Tehát arra számíthatunk, hogy az M1 Pro továbbra is körülbelül 40%-os előnyben lesz az M2-vel szemben.

Az egyetlen terület, ahol beelőz az M2, az a Neural Engine, hiszen itt a teljesítmény 40%-kal nőtt az előző generációhoz képest. Ez főleg a mesterséges intelligenciához kötődő feladatoknál jelent előnyt.

Az M1 Max chippel való összehasonlításnál már nagyobbra nyílik az olló, bár a CPU magok száma megegyezik az M1 Pro modellével, viszont a GPU teljesítmény 2,5-szerese az M2 chip értékeinek és ehhez jön még a dupla memória sávszélesség. Az M1 Ultra esetében már vitán felüliek az értékek, hiszen ez tulajdonképpen 2 darab “összeragasztott” M1 Pro chip.

A 20 magos CPU, a 64 magos GPU és 2×16 magos Neural Engine többszörös szorzóval repíti a képzeletbeli dobogó tetejére, az M2 chipet maga mögé utasítva. Amennyiben valaki most állna gép vásárlás előtt, ne hezitáljon, az M1 Max vonalával hosszú távra bebiztosíthatja magát. Érdemi teljesítménynövekedés előreláthatólag majd az M2 Pro/Max/Ultra verzióival érkezhet Ben Lovejoy meglátása szerint.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok