fbpx Skip to content

Az első M1-es gépek 2020 novemberében a MacBook Air, a 13 colos belépő MacBook Pro és a Mac mini voltak.

Épp ezért egyáltalán nem meglepő, hogy az M2 chip megjelenésénél is majdnem ezek a gépek kerültek elő, csak ezúttal szegény Mac mini kimaradt a buliból. Nézzük meg, hogy mit tud az M2 és hogy néz ki az új MacBook Air!

M2 chip

Az M2 chip azonos teljesítmény mellett kevesebb energiát fogyaszt, mint az M1 és akár 18%-kal magasabb teljesítmény leadására is képes lehet. Az Apple ezt egy szép diagrammal szemléltette is:

Ami itt engem egy kicsit aggaszt, hogy az M1-nél alacsonyabban kezdődik a csík, vagyis nagyon alacsony teljesítmény mellett elképzelhető, hogy az M1 kevesebbel is el tud működni. Aztán persze elképzelhető, hogy csak olyasmit látok ebbe bele, ami ott sincs.

Memória tekintetében is fejlődött az M2, most már 2x nagyobb sávszélességgel tudja elérni az egyesített memóriaterületet (amit a processzor és az integrált grafikus gyorsító is használ) és a RAM mérete akár 24 GB is lehet.

Grafikus teljesítményben 35%-os ugrásról beszélt az Apple és akár 10 GPU maggal is választható lesz az M2-vel szerelt MacBook Air.

MacBook Air M2

Az iMac M1, a Mac Studio és az új MacBook Pro modellek tavaly megmutatták, hogy milyen újításokat tesz lehetővé, ha az Apple teljesen házon belül tervezi az egész számítógépet.

Most elérkezett az idő, hogy megnézzük, hogy hogyan is néz ki az új MacBook Air:

Rögtön azzal kezdték a prezentációt, hogy felhívták a figyelmet arra, hogy a MacBook Air a világ legnépszerűbb laptopja és ez egyértelmű is az új gépnél eszközölt változtatások láttán. Nem csinált semmi őrültséget az Apple, nem távolítottak el csatlakozókat vagy a funkcióbillentyűket, az új MacBook Air teljesen tökéletes választás lehet annak, aki jelenleg is egy MacBook Air-t használ.

A kijelző tetején itt is megjelent a szenzorsziget és maga a kijelző is kicsit magasabb lett. A képátló 13,3 hüvelykről így 13,6-ra növekedett. Ez a megnyúlás 64 pixellel magasabb képet jelent, a felbontás 2560×1600-ról 2560×1664-re nyúlt.

Az M1-es Air-hez képest a kijelző fényesebb is lett, most már akár 500 nites fényerővel is képes világítani.

Az előző Air a trackpadnél vékonyabb volt, mint a zsanéroknál, ezért vastagsága 0,41 és 1,61 cm között változott. Az M2-es modell azonban végig egyforma, 1,13 cm vastagságú. Kíváncsi leszek, hogy ez élőben milyen hatást kelt majd, az M1-es Air ugyanis jelenleg nagyon vékonynak tud hatni a keskenyedő formavilágával.

A FaceTime kamera is javult, az előző modellben található 720p-st egy 1080p felbontású váltotta.

Hangban is jobb lett az M2 chippel szerelt Air, térhangzást támogató AirPods modelleknél képes fejkövető térhatásra is, 3,5 mm-es jack csatlakozója pedig támogatja a nagy impedanciájú fülhallgatókat.

Sajnos az új modell ára nagyon durva lett, ami két faktornak is köszönhető: sokat zuhant a forint és az Apple drágábbá is tette a gépet.

A jelenlegi M1-es MacBook Air a WWDC napján még 429.990 forintba került, de most már 499.990 Ft, míg az M2-es chippel ellátott, új modell 599.990 forintról indul.

Ezzel az árazással az Apple valószínűleg el fog ijeszteni jó pár potenciális vásárlót, annak ellenére, hogy az új gép már négy pompás színben is elérhető: éjfekete, csillagfény, asztroszürke, ezüst.

Személy szerint jobban örültem volna, ha az iMac M1 élénk színeit kapja meg és nem az iPhone-oknál is megismerteket, de azért érthető, hogy miért döntött így az Apple.

MacBook Pro M2

A MacBook Air izgalmas új designt és új chipet kapott, sajnos azonban a 13 colos, belépő MacBook Pro nem járt ilyen jól.

Persze ha az áremelkedést nézzük, akkor ez inkább szerencse, hiszen az új, M2-es MacBook Pro-nál az Apple nem emelt árat, csak a forint romlása miatt kell legalább 649.990 forintot a kasszánál hagyni.

Az új MacBook Pro csak chipben tér el elődjétől, így sokkal több szót nem érdemes rá elvesztegetni.

A jövő

A WWDC nyitónapjával elkezdődött az Apple Silicon chipek új korszaka az M2 megjelenésével. Most már tudjuk, hogy a horizonton ott vár minket az M2 Pro, az M2 Ultra és az M2 Max is és olyan chipeket fogunk kapni kedvenc cupertinói cégünktől, hogy lerepül a hajunk is, nem úgy, mint Craig Federighinek a prezentáció során. ?

Neked hogy tetszik az új MacBook Air?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Mikor láttam a prezentációban, akkor eldöntöttem, hogy megvan az új laptopom. Ez egészen addig tartott, még megláttam a magyar árát.

    Meg a most raktáron lévő m1-es gépet érdemes venni 350-380K között hivatalos forgalmazótól és nem az Apple-től.

    Értem az okokat, amiért ennyi lett, de nekem nem ér ennyit (tökéletes még a régi LenovoL470 még egy darabig).

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for kleinguru

Népszerű hozzászólások

  1. Mikor láttam a prezentációban, akkor eldöntöttem, hogy megvan az új laptopom. Ez egészen addig tartott, még megláttam a magyar árát.

    Meg a most raktáron lévő m1-es gépet érdemes venni 350-380K között hivatalos forgalmazótól és nem az Apple-től.

    Értem az okokat, amiért ennyi lett, de nekem nem ér ennyit (tökéletes még a régi LenovoL470 még egy darabig).

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for kleinguru