fbpx Skip to content

Az utolsó iPodot 2019-ben mutatták be és most mégis ez a harmadik alkalom, hogy említjük ebben a hónapban.

A teljes képernyős iPod nano makettjével kezdtük, amit Tony Fadell fedett fel, ezt követte az, hogy az Apple beszüntette az utolsó iPod árusítását is. Most pedig utazzunk vissza az időben és nézzük meg, hogy hogyan nézett volna ki az iPod-alapú Apple telefon!

A fenti kép forrása ismét Tony Fadell, akit az iPod atyja néven szoktak becézni, mert óriási szerepe volt az aprócska zenelejátszó megszületésében.

Az Apple már 2000-es évek elején be akart szállni a mobiltelefonok bizniszébe, de miután a Motorolával kötött egyezségük szüleménye, a ROKR E1 óriási kudarc lett, rájöttek, hogy ha valamit igazán jól akarnak csinálni, akkor kénytelenek lesznek maguk belevágni.

(Motorola ROKR E1)

Két csapat dolgozott az Apple telefonon: az egyik az iPodból próbált telefont készíteni, itt dolgozott Fadell is, a másik pedig a titkos tablet projektjüket próbálta telefon méretűvé zsugorítani.

Így utólag tudjuk, hogy az utóbbi nyert és iPhone lett a neve, majd 3 évre rá maga az iPad névre keresztelt tablet is megjelent.

Fadell a TechCrunch-nak adott interjújában kitért arra, hogy Steve Jobs mennyire próbálta az iPod csapatot ösztönözni arra, hogy elkészítsék az iPod és egy mobiltelefon fúzióját, annak ellenére, hogy a csapat tagjai az idő múlásával egyre inkább kételkedtek magukban.

„Jobs végtelenül makacs volt egészen addig a pontig, amíg be nem látta, hogy nincs igaza.” – mondta Fadell. „Vagy akkor, amikor látta, hogy nem fog működni. Nagyon erősen hajtott minket, hogy az iPod + telefon koncepciót megvalósítsuk. Heteket dolgoztunk azon, hogy kitaláljuk a Click Wheel (tárcsa) alapú vezérlést. Nem sikerült és hiába mondta a csapat, hogy lehetetlen, ő csak mondta, hogy próbálkozzunk tovább. Végül eljött egy pont, ahol belátta, hogy ez nem fog működni.”

Miután az iPod alapú telefonról kiderült, hogy nem fog sikerülni, a másik projekt került fókuszba és a többi már történelem.

Szerinted működhetett volna egy iPod-alapú telefon?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok