fbpx Skip to content

Április 28-án az Apple közzétette az év márciusában zárult, második üzleti negyedévére vonatkozó eredményeinek jelentését. A cég március elején dobta piacra az új, M1 chippel szerelt iPad Air modelljét, mely Center Stage és 5G támogatással is rendelkezik. A számok azonban azt mutatják, hogy az iPad kevesebb pénzt termel, és évről-évre csökkenek az eladások. José Adorno, a 9to5Mac újságírója szerint az iPadOS tehet erről.

A cupertinói vállalat nagyon elégedett minden idők bevételi rekordjával a szolgáltatások, valamint az iPhone, Mac, viselhető eszközök, otthoni és egyéb kiegészítők értékesítésének tekintetében. Az iPadek viszont nehezebben fogynak, mintegy 2,2%-os csökkenést mutatva, évi 7,65 milliárd dolláros bevétellel.

José Adorno meglátása szerint az iPadek jelenleg azon a kicsit ellentmondásos úton járnak, mint pár éve a Mac vonal. Az M1 chipek megjelenésével és a macOS optimalizálásával azonban az Apple felzárkóztatta gépeit, komoly előnyre szert téve teljesítmény és hardverek terén. Azt senki sem állítja, hogy az iPad kínálat rossz hardverrel rendelkezne, mégis gyakran hallani, hogy a szoftvert finomhangolni kellene az egyes modellek esetében. Míg az iPadOS nagyszerű lehet az alapmodell iPadhez, úgy tűnik, hogy az iPad mini, iPad Air és iPad Pro adottságait nem tudja megfelelően kiaknázni.

A 2021 szeptemberében megjelent iPad mini modellnél Adorno szerint az optimalizáltság hiányát mutatja, hogy 4:3-as nézete olyan, mintha egy régi képcsöves tévékészüléket néznénk. Mivel ez a legjobb iPad az iPhone-os alkalmazásaink használatához, az Apple találhatott volna rá valamilyen elegáns megoldást (például Instagram esetében), hogy közelebb hozva egymáshoz a két operációs rendszert, a felhasználók élvezhessék a legjobb iPhone alkalmazásaikat ezen táblagép képernyőjén.

Ebben a termékben a multitasking megléte nem éppen az, amire egy felhasználónak égető szüksége lenne. Egy kisebb billentyűzettel és több alkalmazás elhelyezésének lehetőségével a kezdőképernyőn a többfeladatos munkavégzés lehetőségét adná azoknak a felhasználóknak, akik ezt keresik.

Az M1-es iPad Air és iPad Pro esetében az Apple-nek egy más irányba kellene elindulnia: “kimaxolni” a többfeladatos képességeket, mivel a nagyobb képernyők segítségével több dolgot is elvégezhetünk egyszerre, különösen a 12,9 hüvelykes iPad Pro esetében, illetve hozzá kellene adnia egy megfelelő “Pro” módot a több ablak és több alkalmazás egyidejű futtatásának lehetőségével a képernyőn.

A Bloombergnél Mark Gurman néhány héttel ezelőtt három módot javasolt az iPadOS számára: szabványos, érintés előtti mód a normál kezdőképernyővel, amely ma az iPadOS része, egy új opció, amely Apple Pencil csatlakoztatásakor kapcsol be, igazítva az ikonokat, vezérlőket és a felhasználói felület elemeit az adott tartozékhoz, és a mi a legfontosabb, az egy új “Pro” mód, amely akkor lép működésbe, ha az iPad billentyűzethez illetve trackpadhez, vagy egy külső kijelzőhöz csatlakozik.

A 135.000 forintos iPad alapmodellt leszámítva ár/praktikum tekintetében minden Apple táblagép drága. Nézzünk egy példát. Egy 12,9 hüvelykes, 512GB tárhellyel rendelkező iPad Pro 570.000 Ft-ot kóstál, a hozzá passzoló Magic Keyboard 138.000 Ft-ba kerül, ami összesen 708.000 Ft. Egy MacBook Air 16GB RAM-al, 512GB tárhellyel 610.000 Ft-ért vehető le a polcról. Rendben, hogy az iPad Pro modellekben is M1 chip van, viszont praktikum és multitasking tekintetében a MacBook Air köröket ver rá, sokkal több mindenre használható.

Hordozhatóság szempontjából pedig mindkét eszköznél ugyanazokat az előnyöket kapjuk. Említhetjük még a legkedvezőbb árú masinákat, a Mac miniket is. Egy M1 chipes Mac mini 16GB RAM-mal, 512GB tárhellyel, Magic Mouse 3 egérrel és Magic Keyboard 3 billentyűzettel 550.000 Ft-ot karcol. Az iPad Pro árából megmaradt 158.000 Ft-os különbözetből pedig már egész takaros monitort kapunk – no persze a hordozhatósága már más kérdés, de még erre is volt, aki talált megoldást: SYJ 01-2022: készítsünk hordozható Mac minit!

Egy szó mint száz: M1-et a népnek! 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Szerintem az is komoly “probléma”, hogy túl jók az iPadek. Az iPad Pro 9,7-em, amin most is írok és minden nap használom, mostanában lesz 6 éves, ebből közel 3 évet munkára is használtam napi 8 órában az itthoni használaton túl. Nem érzem, hogy le szeretném cserélni, még az akksit se. Pontosabban le szeretném cserélni egy Airre, de azon kívül, hogy tetszik semmi sem indokolja, és ha cserélném, akkor is valószínűleg a sima iPadre.
  Az már egy következő és valós gond, hogy valószínűleg nem kapja meg a következő iPadOS-t, de jó eséllyel nem is lesz olyan tulajdonsága ami miatt hiányozna.

 2. Nálam a következő okok adják, hogy még mindig nem váltottam a 4 éves iPad Pró-mat:

  • Minden fut rajta rendesen, ahogy a kezdetekkor, nem érzek lassulást, se akadozást.

  • Ameddig az Apple nem engedélyezi a teljes hozzáférést az USB-C-hez, addig jó pár professzionális bevetés kizárt, így nincs indok újabbra

  • Az 5G miatt még váltottam is volna, de nem adott annyi többletet a gép a végén, hogy váltsak

  • így amire használom, arra pont jó

 3. Ugyanez. Egyszerűen a 2018-as iPad Pro-m teljesen jó. Gyors, használható. Nem ad semmi újat generációk óta. Az ilyen fiszfaszom 120Hz meg ilyesmi miatt nem költök el 400k-t váltásra.

 4. Avatar for gunar gunar says:

  Teljesen igazatok is van és nagyon valószinű, hogy ilyen okok miatt vesznek kevesebben és nem feltétlenül az OS a hibás. Aki most pl venne egy M1 procist annak is kb 4-5 évre szvsz elég is lesz. Az ilyent szokták úgy nevezni, hogy saját magukat lőtték lábon a jó cuccokkal.

 5. Sziasztok,
  iPad vásárlás előtt állok, 6. generációs Mini és az új Air között vacillálok: előbbi mellett a mérete szól, utóbbi mellett az M1 csip.
  Két kérdésem volna hozzátok, ami segítene a döntésben:

  1. várható-e még idén, hogy új Mini érkezik M1 csippel?
  2. az ismert kocsonya-görgetést javította az Apple?
   Köszönöm előre is.
 6. Avatar for gunar gunar says:

  Miért nem veszel akkor egy kisebb 21-es pro-t? ott van M1 és nem is túl nagy.

 7. Avatar for Czo Czo says:

  Probaltad mar osszehasonlitani a kijelzo meretek tekinteteben a kerdezo altal emlegetett “uj Air”-t es az altalad emlegetett “kisebb 21-es pro”-t?

 8. Avatar for gunar gunar says:

  Ja tényleg valamiért nekem úgy hirtelen fordítva jött le a mérete, mert a kettő kb egyforma. Igen félre értettem. :kissing_closed_eyes:

 9. Pontosan.

  Az Air nekem is annyira jó, hogy szinte már csak azt használom a telefon mellett.
  Céges gépen eleget “gépezek”, a macbook air-t a múltkor vmi 200 nap felett fel sem nyitottam. Privát dolgokat mindent el tudok intézni az ipad-en. Ennyi.
  Néztem egy újat, de rá kellett jönnöm “hogy minek?” amir használom az Air-t, arra minden overkill.
  Azért hogy a gyerek kapjon egy másik újabbat?!

  Telefont is csak azért váltok 2 évente hogy ne maradjon rajtam és jó áron el tudjam adni egy új miatt.

 10. Mondjuk abban már pont volt 120Hz. Sőt a 2017-es 10.5"-es home gombos iPad Pro-ban is.

 11. Biztos? :slight_smile: Sztem az 60Hz és a ProMotion tudja a 120Hz-et csak. :slight_smile: De lehet én nézem be, majd utána nézek én is.

 12. Biztos. Nekem 2017-es iPad Pro-m van és 120Hz-es.

  iPad Pro (10.5-inch) - Technical Specifications

  Display

  • Retina display
  • 10.5-inch (diagonal) LED-backlit Multi-Touch display
  • 2224-by-1668 resolution at 264 pixels per inch (ppi)
  • ProMotion technology

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for r3dsnake Avatar for Szifon Avatar for kardkikard Avatar for appledomer Avatar for KekszNET Avatar for ef-dani Avatar for gunar Avatar for SzifonAdmin