fbpx Skip to content

Az Apple közzétette előző negyedéves eredményeit. Aki kiváló számokban bízott, az nem csalódott. De nézzük meg részletesen, mit is produkáltak Cupertinóban.

A cég egészségesen növekedett tovább. Annak ellenére, hogy a negyedévben semmilyen jelentős vásárlásra ösztönző ünnep (például hálaadás vagy karácsony) nem volt, az Apple kitett magáért. A korábbi negyedéveket vizsgálva azonban ez már nem is lehet meglepetés. A cég bevétele 97,3 milliárd dollár volt (egy negyedévben!), a nyereség pedig elérte a 25 milliárd dollárt. Ez 9 százalékkal magasabb az előző év hasonló negyedévéhez képest.

Apple quarters

Tim Cook a következő nyilatkozatot tette:

Az elmúlt negyedév eredménye a bizonyíték az Apple rendíthetetlen innovációs céljára és képességére a világ legjobb termékeinek és szolgáltatásainak előállításában. Örülünk annak, hogy láthatjuk a vásárlók válaszát új termékeinkre és azt a haladást, hogy ellátási láncunkat és termékeinket 2030-ra karbonsemlegessé tegyük. Elkötelezettek vagyunk, mint mindig, hogy a jó erő legyünk a világban – abban amit létrehozunk és abban, amit magunk után hagyunk.

Luca Maestri pénzügyi igazgató hozzátette:

Minden idők legmagasabb bevételét értük el a Szolgáltatás üzletágban és a legjobb márciusi negyedévet az iPhone, a Mac, és a Viselhető eszközök, otthoni és kiegészítők kategóriában.

Mint látható a lenti kördiagramból is, a cég még mindig iPhone-központú, ami akkor jó, ha megy a telefonbiznisz, de a több lábon állás miatt nem életbiztosítás. Nagyon jön fel a Szolgáltatások üzletág, ami kifejezetten biztató, hisz ez egy stabil jövedelemforrás, ami nincs kitéve az iPhone-eladások ciklikusságának.

Apple termékek

A cég nyereségrátája 43,7%, ami kifejezetten magas egy termelő vállalattól és a korábbi időszakokhoz hasonlítva is.

Apple nyereségráta

Ami a jövőt illet, a cég – mint a járványos időszakban megszoktuk – nem tett közzé előrejelzést a következő negyedévre, de megjegyezte, hogy a kínai vírushelyzet és az ellátási lánc problémája miatt bevételben 4-8 milliárd dollár kiesés várható. Az elemzők szerint még számolni kell az orosz eladási stoppal és az elhúzódó ukrán válsággal is.

Persze nem kell temetni a céget, még mindig pénzgyárként működik, de kisebb döccenők előfordulhatnak az úton.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok