fbpx Skip to content

A Bloomberg újságírója, Mark Gurman az elmúlt két napban „Power On” hírlevelében, cikkekben és Twitter bejegyzésekben egy tonnányi információt fedett fel az Apple jövőjével kapcsolatban és még nem végzett!

Olvass tovább, ha érdekel, hogy milyen újításokkal bővül az iOS 16 és a watchOS 9, milyen új Mac-ekre érdemes számítani és hogy mit fog tudni az Apple Watch Series 8 és Series 9. Ezekre mind választ adott Gurman és egyéb, WWDC nyalánkságokat is felfedett. Nézzük is meg őket!

WWDC22

Az Apple idén június 6-án tartja a WWDC-t, a cég éves fejlesztői konferenciáját. Ahogy már megszokhattuk, itt mindig bemutatásra kerülnek az új operációs rendszerek előzetes változatai, de az sem ritka, hogy előrukkolnak valamilyen új hardverrel is, amennyiben az hasznos lehet a fejlesztők számára.

És akkor most nézzük, hogy mit árult el Gurman!

Kódnevek

Az Apple minden évben ad egy kódnevet az operációs rendszerinek, hogy az étkezőben nyugodtan tudjanak a kollégák egymással beszélgetni az aktuális projektekről anélkül, hogy egy harmadik fél tudná, miről van szó.

Idén az iOS 16 „Sydney”, a watchOS 9 „Kincaid”, a macOS 13 „Rome”, a tvOS 16 pedig „Paris” névre hallgat. (Ez határozottan jobban hangzik, mint a „Titkos 1” és „Titkos 2”, ahogy az én munkahelyem rejti el a projektek neveit.)

iOS 16

Az iOS 16 külsőben nem igazán fog eltérni elődjeitől, vagyis az Apple továbbra is megmarad a többnyire fehér (vagy épp újabban esténként fekete) felhasználói felületnél, amit még 2013-ban kezdtek el az iOS 7-tel.

Bár ez a „flat”, avagy lapos design jövőre 10 éves lesz, továbbra is megmarad velünk, mert az Apple-nél nem tudtak semmi jobbal előállni, annak ellenére, hogy ők készítették az iOS 1-6-ot is.

Pánikra azonban semmi ok, mert a külső nem minden, a funkciók is megmozgathatják az ember szívét. Ilyen volt számomra tavaly az iOS 15 Fókusz funkciója, mely lehetővé tette, hogy otthon, munkában, játék közben vagy épp lefekvéshez készülődve máshogy viselkedjenek eszközeim. Gurman úgy tudja, hogy az Apple jelentős módosításokat tervez abban, hogy hogyan kezeli az iOS az értesítéseket.

Ezt alátámasztja a 9to5Mac találata is, akik észrevették, hogy az iOS 15.5 bétája olyan hibaüzeneteket tartalmaz, amik felhívják a figyelmet arra, hogy bizonyos Fókusz módokhoz szoftverfrissítés szükséges. Személy szerint izgatottan várom, hogy hogyan tervezi az Apple jobbá tenni az iOS értesítéseket.

Az iOS 15.5 béta azt is elkotyogta, hogy az Apple News is frissülni fog, annak belső fájljai a Fókuszhoz hasonlóan olyan hibaüzenetek szövegezését tartalmazzák, amik frissítésre buzdítanak bizonyos hírtartalmak eléréséhez.

Annak ellenére, hogy az iPadOS külön nevet kapott pár éve, viszonylag kevés egyéni funkcióval rendelkezik. Az egyik ilyen az osztott képernyős multitasking, mely idén ismét új felhasználói felületet kap. Talán még pár év és eljutunk a címsorig és az ablakkezelő gombokig?

watchOS 9

Jelenleg ha watchOS-en a Vezérlőközpontban ráböksz az akkumulátor ikonjára, akkor lehetőséged nyílik belépni a Takarékos módba. Ez azonban egy roppant korlátozott mód, ahol az órád csak az idő megjelenítésére képes. Jó, ez egy olyan mondat, amin 50 éve még nagyon sokan ráncolták volna a homlokukat, de manapság már sokkal többet várunk a csuklónkon nyugvó eszközeinktől.

Idén az Apple úgy javítana a Takarékos módon, hogy lehetővé tenné bizonyos alkalmazások számára, hogy olyan funkciókat futtassanak, amik nem nagyon veszik igénybe az akkumulátort. Nyilván ez nem lenne jó arra, hogy edzést rögzíts, vagy új beszélgetést indíts iMessage-ben, de apróbb interakciókra talán elég lehetne.

Az Apple Watch elsősorban továbbra is egy fitnesz eszköz, ezért ezen a fronton is nagy fejlődés várható: az új edzéstípusok és az új metrikák edzések mérésére szinte borítékolható az Edzés alkalmazásban.

A fitnesz mellett azonban ott az egészség is, épp ezért a watchOS 9 jobb alvásfigyelést, kiterjesztett női funkciókat és részletesebb jelentést hoz majd pitvarfibrilláció gyanúja esetén. Ráadásul végre megérkezhet a gyógyszer bevételére emlékeztető alkalmazás is, amin Gurman szerint 2019 óta dolgozik az Apple.

Persze nem is lenne új watchOS, ha az Apple nem rukkolna elő néhány új számlappal, amikre idén is számíthatsz, de ennél sokkolóbb, hogy ha minden igaz, a cupertinói cégnél visszamentek a már meglévő számlapokhoz és frissítették őket! Az évek során sok olyan számlap keletkezett, ami nem támogatta tökéletesen az új órák új komplikációit vagy méreteit, így nagyon örvendetes, hogy ilyesmi miatt is érdemes lesz várni az őszt.

Új hardverek

Gurman úgy véli, hogy a WWDC most csak a szoftverre fog fókuszálni és az új hardverek később érkeznek. Először az új MacBook Air várható, mely kapcsán csak annyit árult el, hogy az év közepén vagy a második félév elején futhat be.

Ez a leírás ugyan a WWDC-t is lefedi, de nem úgy érződik, mintha a várva várt gép befutna a fejlesztői konferencián.

További Mac-ek, amiket Gurman szerint lehet várni idén:

  • frissített Mac mini
  • frissített 24 colos iMac
  • frissített belépő szintű 13 colos MacBook Pro
  • új Mac Pro
  • új iMac Pro

Az utolsó kettőre minden bizonnyal a gatyánk is rámenne, ennek ellenére azok fogják az Apple Silicon chipek csúcsát jelenteni, így a bennem rejlő kocka hihetetlen izgatottsággal várja az eljövetelüket.

Márciusban beszámoltunk róla, hogy az újabb pletykák szerint az iPhone 14 műholdas kommunikációra is fel lesz készítve: iPhone 14 pletykák: magasabb kijelző, műholdas kommunikáció, CAD képek.

Gurman úgy véli, hogy az Apple nem áll meg a telefonnál és az Apple Watch-ba is beteszik ezt a technológiát, ami lehetővé tenné, hogy vészhelyzet esetén segítséget kérj, akkor is, ha nincs térerőd.

A funkcióval üzenhetnél országod szerveinek vagy épp a kontaktjaid közül valakinek, de az Apple állítólag dolgozik egy komplikáltabb megoldáson is, ami „krízishelyzetben” lehetne használatos. Gurman itt az autó- és hajóbaleseteket, repülőgép szerencsétlenségeket vagy tüzeket hozta fel példaként, igaz, hozzátette, hogy ezen utóbbi funkció nem minden országban lesz elérhető, így itthon szinte biztosan nem kell rá számítanunk.

Ezt a műholdas dolgot egyébként már korábban, az iPhone 13 kapcsán is pletykálták, de persze nem lett bennük ilyesmi, és többen is meglehetősen szkeptikusan fogadták ezt a pletykát: Lesz-e műholdas hanghívás és üzenetküldés az iPhone 13 modellekben?

Végül pedig Gurman azt is elárulta, hogy mi lesz a 2024-ben megjelenő Apple Watch Series 9 legnagyobb dobása: vérnyomás-ellenőrzés. Ha az Apple-nek ezt tényleg sikerül megugrania, akkor teljesen átalakítja majd az óráról alkotott képünket.

Téged melyik előrejelzés hozott leginkább izgalomba?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for expa expa says:

    vérnyomás-ellenőrzés és a vércukorszint mérés lenne az űber király…

  2. Avatar for gunar gunar says:

    Jó persze, de azt ugye tudjuk, hogy ők nem adnak, de nem is igazán adhatnak ki olyan nem pontos mérőt a kezükből, mint bármely más gyártó. Hiszen az Apple vasakat azonnal ízekre szedik a szó szoros és minden más értelmében is.

  3. Avatar for Lajhar Lajhar says:

    Miért mondod? Az EKG mérésnél is jelzik, hogy nem minősül orvosi eredménynek!

  4. Nem baj! Én azért töretlenül várom a vércukor mérést is. Tudom hogy nincs esély rá, de azért várom. :blush:

  5. Avatar for gunar gunar says:

    Persze mert nem orvosi eszköz, de jó pár teszt után kiderült, hogy almásan műxik, azaz elég jól ahhoz, hogy ezt piacra tehették blama mentesen és ezt várják a felhasználóik világszerte min. Csak játékból gondolkozzunk el azon, mi lett volna ha az Apple dob egy olyant piacra mint a Folt akár a legutolsó kiadás is?

  6. Azért az 1 elvezetéses mérés, ha tökéletesen működik, akkor sem ér semmit pulzusmérésen kívül :smiley: Illetve hvr részében segít, de ennyi.

  7. Avatar for swayze swayze says:

    Ezek a nagy iOS frissítések, már 1-2 éve csak erőltetettek. Kb semmi újat nem hoznak amit meg igen az egy másik funkciónak a leépítése, lásd fókusz mód. Nagy dirrel-durral beharangozott, de azt meg sehol nem írták le, hogy ezzel együtt eltűnt a vészhelyzeti megkerülés, ami működött a némító kapcsoló állásától függetlenül, most ha lenémítod a telefont a kapcsolóval akkor addig semmit nem jelez amíg nem veszed abból ki bámulatos! Régen majdnem mindig lenémítva hordtam magammal, mert tök jó volt, hogy társaságba nem pityeg ellenben szolidan csak rezen, de ha még is úgy felejtem akkor is kicsörög a fontos most mindig azt nézem le ne legyen némítva, mert akkor mindenről lemaradok (arról már ne is beszéljünk, hogy ennek a kapcsolónak majd én rajzolok egy ikont a felső sávba hátha odateszik! De a legjobb lenne ha levennék ezt a gombot mert kb megöltek az értelmét. A fókusz mód meg kb szembe megy az iOS egyszerű, kézenfekvő kezelésével, mert bárhova mész oda kell egy másik mód, hogy most milyen alkalmazás küldhet értesítést ki hívhat fel stb stb.

    Csak szerintem lett ez a része az ios-nek full felesleges amit régen 1 kapcsolóval meg 1 ne zavarjálval megoldottak egész napra azt most 1 kapcsolóval és x-pár profil váltásával megoldható. És a kapcsolót úgy ne hagyd, mert akkor… b@hatod

  8. Avatar for gunar gunar says:

    Arról nem is beszélve, hogy a nagy szinkron minden eszközünk között is csak rosszabbá vált, ahogy tapasztalom. Csak egy gyors példa, hogy jön egy email és elolvasom valamelyiken, majd kicsivel később megjön egy másikra is, itt az óra és a telefon párosomra gondolok, ez régebben teljesen jól funkcionált, azonban egy ideje nem akar és ez csak az egyik ilyen ami most hirtelen eszmbe jutott

  9. Ezen a fejlődési mizérián filózok már egy ideje, és egyszerűen megakadtam. Megmondom őszintén, nem tudom, hogy mi az, ami a napi szintü funkcionalitásban újdonságot jelentene számomra. Ok évről évre jönnek a szám orgáiák, a kamera upgrade-ek, a Paks3 erősségű procik, de igazából tizenpáréve, mikor ez az egész okostelós történet elkezdődött, azért valljuk be, nagy lehetőségek voltak még a fejlődésbe. De most? Úgy cirka iPhone 6 óta kb mindent tud a teló, ami nekem kell (igen tudom, kamera, ram, faceid, de ezek szinte semmi újat nem hoznak a napi szintű funkcionalitásba).
    Egyszerűen szvsz elérték a szoftver/hardver határait, vagyis, ami a jelenleg elérhető technikát jelenti.
    Nem lennék most fejlesztő mérnök, nem sok motivációjuk lehet.

  10. Ezt én is így látom.

  11. Ismerek orvost, aki rendszeresen elkéri az óra által mért adatokat, ha meglátja a páciens kezén az Apple Watch-ot.

    Senki nem mondta, hogy orvos és/vagy rendes mérést helyettesít, de a hozzáértő szemeknek biztosan egy jó támpont tud lenni.

  12. Avatar for expa expa says:

    Szintén!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Lajhar Avatar for pergabb Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for swayze Avatar for totopad Avatar for expa Avatar for 83miki83 Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for expa expa says:

    vérnyomás-ellenőrzés és a vércukorszint mérés lenne az űber király…

  2. Avatar for gunar gunar says:

    Jó persze, de azt ugye tudjuk, hogy ők nem adnak, de nem is igazán adhatnak ki olyan nem pontos mérőt a kezükből, mint bármely más gyártó. Hiszen az Apple vasakat azonnal ízekre szedik a szó szoros és minden más értelmében is.

  3. Avatar for Lajhar Lajhar says:

    Miért mondod? Az EKG mérésnél is jelzik, hogy nem minősül orvosi eredménynek!

  4. Nem baj! Én azért töretlenül várom a vércukor mérést is. Tudom hogy nincs esély rá, de azért várom. :blush:

  5. Avatar for gunar gunar says:

    Persze mert nem orvosi eszköz, de jó pár teszt után kiderült, hogy almásan műxik, azaz elég jól ahhoz, hogy ezt piacra tehették blama mentesen és ezt várják a felhasználóik világszerte min. Csak játékból gondolkozzunk el azon, mi lett volna ha az Apple dob egy olyant piacra mint a Folt akár a legutolsó kiadás is?

  6. Azért az 1 elvezetéses mérés, ha tökéletesen működik, akkor sem ér semmit pulzusmérésen kívül :smiley: Illetve hvr részében segít, de ennyi.

  7. Avatar for swayze swayze says:

    Ezek a nagy iOS frissítések, már 1-2 éve csak erőltetettek. Kb semmi újat nem hoznak amit meg igen az egy másik funkciónak a leépítése, lásd fókusz mód. Nagy dirrel-durral beharangozott, de azt meg sehol nem írták le, hogy ezzel együtt eltűnt a vészhelyzeti megkerülés, ami működött a némító kapcsoló állásától függetlenül, most ha lenémítod a telefont a kapcsolóval akkor addig semmit nem jelez amíg nem veszed abból ki bámulatos! Régen majdnem mindig lenémítva hordtam magammal, mert tök jó volt, hogy társaságba nem pityeg ellenben szolidan csak rezen, de ha még is úgy felejtem akkor is kicsörög a fontos most mindig azt nézem le ne legyen némítva, mert akkor mindenről lemaradok (arról már ne is beszéljünk, hogy ennek a kapcsolónak majd én rajzolok egy ikont a felső sávba hátha odateszik! De a legjobb lenne ha levennék ezt a gombot mert kb megöltek az értelmét. A fókusz mód meg kb szembe megy az iOS egyszerű, kézenfekvő kezelésével, mert bárhova mész oda kell egy másik mód, hogy most milyen alkalmazás küldhet értesítést ki hívhat fel stb stb.

    Csak szerintem lett ez a része az ios-nek full felesleges amit régen 1 kapcsolóval meg 1 ne zavarjálval megoldottak egész napra azt most 1 kapcsolóval és x-pár profil váltásával megoldható. És a kapcsolót úgy ne hagyd, mert akkor… b@hatod

  8. Avatar for gunar gunar says:

    Arról nem is beszélve, hogy a nagy szinkron minden eszközünk között is csak rosszabbá vált, ahogy tapasztalom. Csak egy gyors példa, hogy jön egy email és elolvasom valamelyiken, majd kicsivel később megjön egy másikra is, itt az óra és a telefon párosomra gondolok, ez régebben teljesen jól funkcionált, azonban egy ideje nem akar és ez csak az egyik ilyen ami most hirtelen eszmbe jutott

  9. Ezen a fejlődési mizérián filózok már egy ideje, és egyszerűen megakadtam. Megmondom őszintén, nem tudom, hogy mi az, ami a napi szintü funkcionalitásban újdonságot jelentene számomra. Ok évről évre jönnek a szám orgáiák, a kamera upgrade-ek, a Paks3 erősségű procik, de igazából tizenpáréve, mikor ez az egész okostelós történet elkezdődött, azért valljuk be, nagy lehetőségek voltak még a fejlődésbe. De most? Úgy cirka iPhone 6 óta kb mindent tud a teló, ami nekem kell (igen tudom, kamera, ram, faceid, de ezek szinte semmi újat nem hoznak a napi szintű funkcionalitásba).
    Egyszerűen szvsz elérték a szoftver/hardver határait, vagyis, ami a jelenleg elérhető technikát jelenti.
    Nem lennék most fejlesztő mérnök, nem sok motivációjuk lehet.

  10. Ezt én is így látom.

  11. Ismerek orvost, aki rendszeresen elkéri az óra által mért adatokat, ha meglátja a páciens kezén az Apple Watch-ot.

    Senki nem mondta, hogy orvos és/vagy rendes mérést helyettesít, de a hozzáértő szemeknek biztosan egy jó támpont tud lenni.

  12. Avatar for expa expa says:

    Szintén!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Lajhar Avatar for pergabb Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for swayze Avatar for totopad Avatar for expa Avatar for 83miki83 Avatar for gunar