MacBook Pro asztali gépként – a saját kijelzője nélkül

Érdekes jelenségnek lehetnek tanúi Kínában, a használt laptopok piacán kutakodó felhasználók. A napokban Duan Rui is beszámolt a dologról Twitter csatornáján, képekkel is illusztrálva az egyre növekvő, új piaci szegmenst. Bár első hallásra bizarrnak tűnik, hogy egy MacBook Pro-t kijelző nélkül asztali gépként használjunk, de a mellékelt ábra szerint mégis életképes a modell.

Mit is tehetett eddig az Apple gépeket preferáló felhasználó, aki a MacBook nyújtotta hordozhatóságnál előbbre helyezte a gazdaságosságot? Nos, ők általában a Mac mini mellett kötöttek ki. Számukra meggyőzőbb volt az árcédula, mint a Retina kijelző szépsége. A billentyűzet és az egér viszont plusz kiadásként rakódik a legjobb árú Mac gépre.

Sok aukciós piactéren több, alkatrésznek kínált MacBook Pro modellel találkozhatunk, melyeknek általában esés, vagy egyéb baleset következtében szenderült jobb létre a kijelzője. Sokan ilyenkor nem akarnak a javítással járó dolgokkal bajlódni és egyszerűen továbbadnak szeretett almás gépükön. Élelmes embereknek leesett a tantusz, hogy ezeket a még egyébként kitűnően működő gépeket asztali gépként is tovább használhatják a szerényebb lehetőségekkel rendelkező felhasználók. Nem mellesleg ezzel még tovább tolódik ki a MacBook gépek amúgy sem rövid életciklusa.

Miért is vált hamar népszerűvé a kijelzőjétől megszabadított MacBook Pro? Egy ilyen használt Mac laptop ára majdnem megegyezik a használt Mac Mini modellekével, viszont ebben az árban kapunk hangszórókat, Magic Keyboard billentyűzetet és Magic TrackPadet is, amely kitűnően funkcionál egér helyett is.

Annak idején, amikor az Apple benyújtotta a billentyűzetbe integrált Mac szabadalmát, talán még álmukban sem gondolták volna, hogy tőlük függetlenül a piac majd új szintre emeli az ötletet. A szükség és a pénz nagy úr, tartja a mondás. Nem lennék meglepve egyébként, ha a siker szelét valamilyen módon Cupertino is a vitorlájába terelné.

Ez a feltörekvő trend egyébként még a világot sújtó chiphiányra is jó hatással van, hiszen nem mindenkinek van szüksége a legújabb, “atomerőművekkel vetekedő teljesítményű” M1 Pro, M1 Max és M1 Ultra processzorokra. Szóval egy ilyen, kijelző nélküli MacBook Pro géppel roppant jutányos áron lesz egy ultra-hordozható asztali gépünk a macOS erejével, amelyet bármilyen monitorral párosíthatunk kedvünk és lehetőségeink szerint.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. iTrash says:

  En majdnem 5 even keresztul hasznaltam a MacBook Pro-m CSUKOTT allapotban, allvanyban, folyamatosan aram alatt es HDMI kapcsolatban, magic mouse es keyboarddal. Az akku es a gep kifogastalan allapotban volt. Szinte ugyan annyiert adtam el mint amennyiert anno 1 evesen megvettem :smiley:
  Akkor en is ebbe a csoportba tartozom?

 2. Jadeye says:

  bár az új gépek akkujaival is ez lenne… de amióta a Touch Bar modellek megjelentek, valami nagyon nem oké, ugyanolyan használat mellett mélyrepülést mutat az akku kapacitása. :frowning:

 3. 70k-ért mellé lehet csapni pl. egy ASUS MB169C+ típusú USB-C-s külső kijelzőt és full hordozható a gép.
  ~200 USD-ből aligha lenne meg amúgy a kijelző cseréje, bár nem találtam pontos számokat.

 4. 250.000Ft+ egy kijelző csere.

 5. iTrash says:

  Ceges M1-es prom van, csak kabelen hasznalom :joy::joy:

 6. Ne is mondd…2017-es MacBook pro (non touch) akkuja kb.1,5 év múlva a vicc kategória lett…

 7. Jadeye says:

  nekem most, kb pont 1 évvel az előző topcase csere után, 62 töltési ciklussal 84%-os kapacitású. majd megint megy topcase cserére valamikor, de egyszerűen nem tudom most leadni, mert ezen dolgozom. tényleg nem tudom, mit művelnek ilyen téren az Apple-nél, de eléggé abszurd. :frowning:

 8. Hacsi says:

  Ha kikapcsolod az aksi optimalizalót akkor pár ciklus után elvileg szépen vissza megy!

 9. Jadeye says:

  a kapacitása? azt eléggé furcsállnám, főleg hogy az pont ezt akadályozná meg. itt most a kapacitása van lecsökkenve, az nem nőhet vissza, ha már kémiailag elöregedett.

 10. Hacsi says:

  Próbáld ki! Nekem több mint 10% jött vissza.

 11. Jadeye says:

  megnézem, de ez erős lenne.

  // az első teljes lemerítés és feltöltés után még tovább esett. még lemerítem és feltöltöm párszor, de komolyan meglepne, ha pozitív irányba változna.

 12. Hacsi says:

  Kezd el úgy használni mint ahogy eddig!
  Screenshot 2022-03-24 at 17.17.45

  Mivel loggolva volt meg is tudom mutatni :wink:
  A részletesben van egy 86,5% is.

 13. Jadeye says:

  nekem kb mindig töltőn van egyébként, úgyhogy az úgy nem lenne mérvadó, de most megint lemerülésig használom majd, aztán fullra töltöm, és kiderül.

 14. Jadeye says:

  nekem ezzel csak tovább romlott, két teljes lemerítés és feltöltés alatt 7401 mAh-ról 7235 mAh-ra esett, ami ~2%.

 15. Hacsi says:

  Nekem idő kellett mire vissza állt. De ha gondolod kipróbálom újra én is.

 16. Jadeye says:

  közben kicsit jobban utánanéztem ennek, és nem az optimalizált akkutöltés a kulcsa, hanem igazából ez:

 17. Hacsi says:

  Én csak a tapasztalatomat írtam le. :slight_smile:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!