fbpx Skip to content

Érdekes jelenségnek lehetnek tanúi Kínában, a használt laptopok piacán kutakodó felhasználók. A napokban Duan Rui is beszámolt a dologról Twitter csatornáján, képekkel is illusztrálva az egyre növekvő, új piaci szegmenst. Bár első hallásra bizarrnak tűnik, hogy egy MacBook Pro-t kijelző nélkül asztali gépként használjunk, de a mellékelt ábra szerint mégis életképes a modell.

Mit is tehetett eddig az Apple gépeket preferáló felhasználó, aki a MacBook nyújtotta hordozhatóságnál előbbre helyezte a gazdaságosságot? Nos, ők általában a Mac mini mellett kötöttek ki. Számukra meggyőzőbb volt az árcédula, mint a Retina kijelző szépsége. A billentyűzet és az egér viszont plusz kiadásként rakódik a legjobb árú Mac gépre.

Sok aukciós piactéren több, alkatrésznek kínált MacBook Pro modellel találkozhatunk, melyeknek általában esés, vagy egyéb baleset következtében szenderült jobb létre a kijelzője. Sokan ilyenkor nem akarnak a javítással járó dolgokkal bajlódni és egyszerűen továbbadnak szeretett almás gépükön. Élelmes embereknek leesett a tantusz, hogy ezeket a még egyébként kitűnően működő gépeket asztali gépként is tovább használhatják a szerényebb lehetőségekkel rendelkező felhasználók. Nem mellesleg ezzel még tovább tolódik ki a MacBook gépek amúgy sem rövid életciklusa.

Miért is vált hamar népszerűvé a kijelzőjétől megszabadított MacBook Pro? Egy ilyen használt Mac laptop ára majdnem megegyezik a használt Mac Mini modellekével, viszont ebben az árban kapunk hangszórókat, Magic Keyboard billentyűzetet és Magic TrackPadet is, amely kitűnően funkcionál egér helyett is.

Annak idején, amikor az Apple benyújtotta a billentyűzetbe integrált Mac szabadalmát, talán még álmukban sem gondolták volna, hogy tőlük függetlenül a piac majd új szintre emeli az ötletet. A szükség és a pénz nagy úr, tartja a mondás. Nem lennék meglepve egyébként, ha a siker szelét valamilyen módon Cupertino is a vitorlájába terelné.

Ez a feltörekvő trend egyébként még a világot sújtó chiphiányra is jó hatással van, hiszen nem mindenkinek van szüksége a legújabb, “atomerőművekkel vetekedő teljesítményű” M1 Pro, M1 Max és M1 Ultra processzorokra. Szóval egy ilyen, kijelző nélküli MacBook Pro géppel roppant jutányos áron lesz egy ultra-hordozható asztali gépünk a macOS erejével, amelyet bármilyen monitorral párosíthatunk kedvünk és lehetőségeink szerint.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!