fbpx Skip to content

A kedd este bemutatott Mac Studio drágább változatában egy teljesen új Apple Silicon chip, az M1 Ultra található, amelynek a képességeire szerintem sokan kíváncsiak.

Az iPhone SE 3 teszteredményei pedig azért izgalmasak, mert az Apple megnövelte a telefon RAM méretét, így még inkább időtálló lesz a készülék. Vágjunk is bele!

M1 Ultra

Az Apple természetesen nem Geekbench eredményeket közölt a bemutatón, hanem rejtélyes összehasonlításokkal próbálták bemutatni, hogy mennyire jó az új chip:

  • 3,8x gyorsabb, mint a kimaxolt Intel Core i9 iMac
  • 60%-kal gyorsabb, mint a 28 magos Intel Xeon W processzoros Mac Pro
  • GPU teljesítményben 4,5x gyorsabb, mint a 27 colos iMac
  • GPU teljesítményben 80%-kal gyorsabb, mint a kimaxolt Mac Pro-ban található AMD Radeon Pro W6900X videokártya
  • 90%-kal gyorsabb, mint a legújabb 16 magos Intel processzor, miközben annak maximális teljesítményét 100 W-tal kevesebb fogyasztással hozza
  • „hasonló” teljesítményt nyújt, mint a legnépszerűbb dedikált videokártya, miközben harmadannyi energiát használ, maximális teljesítmény leadáskor pedig elveri a legerősebb GPU-t is, miközben 200 W-tal kevesebbet eszik

Ez mind szép és jó, de kicsit olyan, mintha a zsiráfot úgy próbálnánk jellemezni, hogy magasabb egy elefántnál, de alacsonyabb a Burdzs Kalifánál.

Ha hihetünk a kiszivárgott Geekbench eredményeknek, az M1 Ultra egymagos eredménye 1747 pont, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen egymagos folyamatoknál gyakorlatilag egy sima M1-ről beszélhetünk.

Ami izgalmasabb, az a többmagos teljesítmény, ott ugyanis az M1 Ultra 24055 pontot ért el. Összehasonlításképp eddig a legerősebb, Mac-be tehető processzor, a kimaxolt Mac Pro-ban található 28 magos Intel Xeon W-3275M mindössze 19951 pontot tudott csak összehozni.

És itt megemlíteném, hogy a Mac Studio és az M1 Ultra nem a Mac Pro leváltására kerültek a termékpalettára, hanem a Mac mini és a Mac Pro közé. Az Apple Silicon alapú, új Mac Pro-tól várhatóan még a hajunk is lerepül majd.

A15 az iPhone SE 3-ban

A Geekbench adatbázisában feltűnt az „iPhone14,6”, ami minden bizonnyal az iPhone SE 3-at jelenti.

Egymagos teljesítménye 1695 pont, többmagos eredménye pedig 4021 pont. Összehasonlításképp az iPhone 13 mini 1686/4489.

Ami azonban örvendetes, hogy a 2020-ban bemutatott, második generációs iPhone SE-hez képest bekerült egy extra gigabájt memória is a telefonba, így 4 GB-ra növelve a RAM-ot, ami óriási segítség lesz a telefon tartósságában.

Valószínűleg arról lehet szó, hogy az Apple ugyanazt az A15 chipet használta az iPhone SE 3-hoz, amit a sima iPhone 13-ba tesznek, ugyanis teljesítményben és RAM méretében ahhoz áll a legközelebb.

Te várod már, hogy milyen eredményei lesznek a jövő Mac Pro-jának?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok