fbpx Skip to content

Tavaly az Apple megmutatta, hogy hogyan képzelik el Apple Silicon chipekre alapozva a profiknak szánt hordozható gépeket az új MacBook Pro családdal.

Egészen eddig azonban nem ismertük az Apple „Pro” Mac vonalának vízióját az asztali gépek vonalán. Tegnap este viszont mindez megváltozott, mert az Apple bemutatta a Mac Studio asztali Mac-et egy új Apple Silicon chippel, illetve mellé a Studio Display kijelzőt és pár új tartozékot is.

Mi jöhet a Max után?

2020 novemberében az Apple bemutatta az M1-es chipet, mely teljesen felkavarta az ipar állóvizét. Ezt követte tavaly ősszel az M1 Pro és az M1 Max, melyek az M1 erősebb változatai.

Az Apple-nél elgondolkodtak, hogy vajon hogyan tudnának készíteni egy még erősebb chipet, anélkül, hogy új (M2-es) architektúrára váltanának? A megoldás kimondva egyszerű: 2db M1 Max chipet összekötöttek, így jött létre az M1 Ultra.

Így tényleg egyszerűnek tűnik, a valóságban azonban a többprocesszoros számítógépek nem várt problémákat rejtenek, amiket az Apple mérnökei állításuk szerint kiküszöböltek. A kihívások kezelésére egy egyedi csatornát építettek ki a két chip közé, mely 2,5 TB/s-es sávszélességre képes és a két chip együtt akár 800 GB/s-mal is képes olvasni a memóriából.

Ez a felépítés 16, teljesítményre optimalizált és 4, energiatakarékosságra hangolt CPU maggal, valamint 64 GPU maggal rendelkezik.

„Az M1 Ultra ismét megváltoztatja a játékszabályokat az Apple Silicon kapcsán és ismét fel fogja rázni a PC iparágat. Azzal, hogy két M1 Max lapkát kötöttünk össze sajátkészítésű UltraFusion architektúránkkal, képesek voltunk az Apple Silicont eddig nem látott magasságokba emelni.” – mondta Johny Srouji, az Apple hardver technológiákért felelős alelnöke. „Erős CPU-jával, masszív GPU-jával, hihetetlen Neural Engine motorjával, ProRes hardveres gyorsításával, óriási egységes memóriájával az M1 Ultra kiteljesíti az M1 családot, miközben a legerősebb és legtöbb mindenre képes chip egy személyi számítógépben.”

És hogy mihez sütötte ki az Apple ezt a hihetetlen új chipet?

Mac Studio

Az Apple korábban már többször is megpróbálkozott profiknak olyan asztali gépet készíteni, ami nem egy tipikus torony felépítésű. Ilyen volt 2000-ben a PowerMac G4 Cube vagy 2013-ban a hengeres Mac Pro.

Talán most, 2022-ben végre bejön a számításuk és a Mac Studio egy olyan gép lesz, amire lesz kereslet. Egyelőre úgy néz ki, hogy a szállítási előrejelzések már hajnalra májusra csúsztak, vagyis lehet, hogy a harmadik próba az igazi.

De hogy mi is a Mac Studio? Gyakorlatilag egy magasabb Mac mini, ahol az extra magasságot az Apple arra használta, hogy egy erősebb és hatékonyabb hűtést adjon az M1 Ultra chipnek, valamint így több csatlakozó is fért a gépházra. Ezek mind olyan újítások, amiket a profik ténylegesen értékelni fognak.

Az alap Mac Studio-ban érdekes módon nem az új M1 Ultra található meg, hanem az M1 Max. Ez a modell 879.990 forintba kerül és az M1 Max mellett 32 GB memória és 512 GB SSD került bele.

Ha az M1 Ultrára vágysz, akkor ennél legalább 560 ezerrel többet kell fizetned, amivel már bőven 1 millió forint fölé emelkedik az aprócska asztali gép ára. Persze itt már megéri rádobni az extra 80 ezer forintot a másik, előre összekészített konfigurációért, hiszen abban kétszer annyi memória és háttértár is megtalálható.

Az Apple azonban még egy huncutságot elkövetett: ezen az alapmodellen elöl csak 2db USB-C port található, míg az M1 Ultrával szerelt változat előlapjára 2db Thunderbolt 4 csatlakozó került. Emögött valószínűleg az állhat, hogy az M1 Max egyszerűen nem bírna el ilyen sok bemeneten keresztül ilyen sok sávszélességgel.

És hogy hány csatlakozóról van szó? Tényleg egészen lenyűgöző a repertoár:

  • 4 darab Thunderbolt 4 port
  • 1 darab 10 gigabites Ethernet port
  • 2 darab USB-A port
  • 1 darab HDMI
  • 1 darab 3,5 mm-es jack dugó
  • az előlapon pedig további 2 USB-C (vagy Thunderbolt 4) csatlakozó és egy SDXC kártyaolvasó is megtalálható

Az M1 Ultra chippel szerelt modell nem csak a portokban és a teljesítményben tér el, hanem jelentősen nehezebb is. Míg az M1 Max-os Mac Studio mindössze 2,7 kg, addig az M1 Ultra-t tartalmazó változat 3,6 kg-t nyom.

Az Apple magabiztos a Mac Studio kapcsán, ugyanis máris beszüntették a 27 colos Intel processzorral ellátott iMac árusítását. Az Intel processzoros Mac mini azonban maradt a palettán, hogy tudjanak még rossz döntést is hozni a nem kellően tájékozott vásárlók.

Persze a Mac Studio önmagában nem tudna leváltani egy iMac-et, itt jön képbe a Studio Display, az Apple legújabb kijelzője.

Studio Display

Az Apple Studio Display a tökéletes kijelző a Mac Studio mellé. A panel 27 colos és 5K felbontású, de ami tényleg különlegessé teszi ezt a monitort, hogy megtalálható benne egy A13 chip.

Az Apple arra használja többek közt az iPhone 11-ből ismert chipet, hogy elhozza a Rivaldafény funkciót most először a Mac-ek világában. A Rivaldafény lehetővé teszi, hogy a Studio Display tetején lévő 12 megapixeles, ultraszéles látószögű kamera kövesse a mozgó alanyokat, így sosem fogsz kilógni a képből.

Az A13 emellett menedzseli a 3 mikrofonból érkező hangokat a még jobb zajszűrés érdekében, valamint folyamatosan finomhangolja a 6 hangszóróból álló hangrendszert, hogy az megfeleljen Dolby Atmos szabványnak.

Az Apple tudta jól, hogy mindenkire nem gondolhatnak egy kijelzővel, ezért több különböző variánssal is előálltak:

  • 140 ezer forint felárért nanotexturált üveggel is választhatod
  • 160 ezer forintért választhatsz állítható magasságú állványt is (alapértelmezésben csak dőlésszög változtatására képes jár a Studio Display-hez vagy VESA-rögzítőadapter)

Ezekkel az Apple Studio Display egyébként sem karcsú 659.990 forintos ára egészen 959.990 forintig húzható, ami rengeteg egy kijelzőért, de nem szabad elfelejteni, hogy ez a profiknak készült.

Igaz, nem azoknak a profiknak, akiknek a Pro Display XDR kell, az ugyanis még ennél is drágább, ott a kezdőár 1.899.990 forint és abban még semmilyen állvány sincs.

A nanotexturált üveg mellett két érv is szól: egyrészt kevésbé tükröződik, másrészt ha azzal kéred a Studio Display-t, akkor az Apple mellékel a dobozban egy törlőkendőt, ami külön megvásárolva 7990 forint lenne.

Az új Apple Studio Display hátulján 4 csatlakozó található: 3 USB-C és egy Thunderbolt 3. Utóbbi 96 W leadására is képes, így bármelyik MacBook tölthető róla, sőt, a 14 colos MacBook Pro-t még gyorstölteni is tudja.

Ilyenkor természetesen elég egy Thunderbolt kábellel összekötni a MacBookot a Studio Display-jel, ami jelentősen letisztultabb asztalt és könnyebb mozgást eredményez.

Kicsit sajnálatos, hogy míg az új Mac Studio-ra Thunderbolt 4 csatlakozó került, addig a Studio Display megmaradt Thunderbolt 3 mellett. Így lesz mit újítania az Apple-nek a második generációnál!

Másik egyértelmű hiányossága a kijelzőnek, hogy nem képes a ProMotionre, vagyis fixen 60 Hz-en ketyeg és nem változik tartalomfüggően a képfrissítése 10 és 120 Hz közt.

Az új Studio Display az alábbi Mac modellek kompatibilis macOS Monterey 12.3 vagy újabb esetén:

  • Mac Studio (2022)
  • 16 colos MacBook Pro (2019 vagy újabb)
  • 14 colos MacBook Pro (2021)
  • 13 colos MacBook Pro (2016 vagy újabb)
  • 15 colos MacBook Pro (2016 vagy újabb)
  • MacBook Air (2018 vagy újabb)
  • Mac mini (2018 vagy újabb)
  • Mac Pro (2019 vagy újabb)
  • 24 colos iMac (2021)
  • 27 colos iMac (2017 vagy újabb)
  • 21,5 colos iMac (2017 vagy újabb)
  • iMac Pro (2017)

iPadOS 15.4-et vagy újabbat futtató iPadek közül pedig az alábbiak muzsikálnak vele:

  • 12,9 colos iPad Pro (3. generáció vagy újabb)
  • 11 hüvelykes iPad Pro
  • iPad Air (5. generáció)

Itt felmerülhet benned, hogy vajon miért hagyta ki az Apple a 4. generációs iPad Airt és az 5. generációs iPad minit, hiszen azokon is USB-C csatlakozó található?

Nos, a válasz az USB szabványokban rejlik: azok a modellek még csak az USB 3.1 Gen 1 szabványt támogatták, ami 5 Gbps átviteli sebességre képes. Ez 30 Hz-en tud meghajtani egy 4K kijelzőt, ami jelentősen alulmarad az 5K felbontású Studio Display által elvárttól.

A fentebb említett modellek USB-C csatlakozója szerencsére támogatja az USB 3.1 Gen 2-t, így akár 10 Gbps-on is tudnak rajta keresztül száguldozni a bitek.

Egyelőre nem tudni, hogy hogyan fog viselkedni a Studio Display, ha nem kompatibilis eszközt kötünk rá, de ezt remélhetőleg hamar teszteli majd a nyugati sajtó.

További tartozékok

Az Apple kiadott még egy 1,8 méteres Thunderbolt 4 Pro kábelt, ami 54.990 forintba kerül. Az Apple ezt szánja a Mac Studio és a Studio Display összekötésére. Ha az 1,8 méter számodra nem elég, akkor se csüggedj, hamarosan érkezik a 67.990 forintos, 3 méteres variáns az Apple ígérete szerint.

Az Apple asztali beviteli eszközei is frissültek, hogy jobban passzoljanak a Mac Studio-hoz és az új Studio Display-hez. Az ezüst-fekete Magic Keyboard Touch ID-val és számbillentyűzettel 82.990 forintba kerül, az új Magic Trackpad 62.990 forint és a Magic Mouse pedig 44.990 forintot kóstál.

A billentyűzet és trackpad esetén 8 ezer forintos felár a fekete szín, míg a fekete egér 10 ezerrel drágább fehér testvérénél.

A jövő

Ezekkel az újításokkal az Apple bőven lenyűgözött mindenkit, de csak nem bírtak magukkal és bedobták a Mac Pro-t is, hogy az még ennél is durvább lesz, azonban arra még várnunk kell.

Már a Mac Studio is hihetetlen teljesítményre képes elképesztő ár mellett, így én bele se merek gondolni, hogy az Apple mivel fog előrukkolni az új Mac Pro-hoz.

Neked tetszik az új Mac Studio és Studio Display?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for expa expa says:

    27-es méret eleve kicsi és még az ára is irreális. Persze ez nem nyekergős műanyag de akkor is. A többinek jó az ára, ez van elszállva.

  2. Nagyon kiváncsi voltam, hogy milyen monitorral fognak előrukkolni, de sajnos nagy csalódás lett.

    November óta vagyok monitorkeresőben, de nincs ami meggyőzött, ha esetleg valakinek van jó tippje azt szívesen fogadom!

    A cél a 16-os M1 Pro kijelzőjéhez hasonló megjelenítő lenne - megfizethető áron -, bár tudom hogy ez így lehetetlen! :smiley:

  3. Vajon Apple TV 4K mikor kap frissítést?

  4. Én is így vagyok. Leginkább 27-es iMacre és mellé egy 27-es displayre vártam. Téged mi zavar legjobban a studio displayben? Mert engem az adobe RGB hiánya. Még agyalok ezen a széles P3 színtéren. Azért még szerintem meg kell nétni élőben. A mini LED hiánya szerinted érezhetően rosszabbat mutat majd a 16-os mbp-hoz képest? Neked mik az aggályaid vele? Ami ennél jobb és szóbajöhetne az az LG 32-es OLED-je, de jóval drágább, a Pro XDR-ről meg már ne is beszéljünk.

  5. Mire számíthatunk?2db m1ultra vagy akkor legyen négy és az lesz a nonpluszultra :slight_smile:
    Kiváncsi vagyok hova tudják még tuningolni :slight_smile:

  6. A 60Hz zavar. Sose érdekeltek ezek a dolgok, de most használok egy 2016-os MacBook Pro-t és ezt az új gépet együtt, és rossz ránézni a régi gép kijelzőjére ha használtam egy pár órát az újat. Ilyen árkategóriában pedig már nem szeretnék ilyen kompromisszumokat kötni.

    A legesélyesebb az EVE SPECTRUM még jelenleg is, de túl sok rosszat olvasni róluk a szállítás miatt… és az is csak 163ppi a Macbook 254 ppi-vel szemben. Tudom, nem létezik tökéletes monitor, de úgy vagyok vele, hogy egy ilyet nem 1 évre vesz az ember, így próbálnám a lehető legjobb lehetőséget megkeresni.

    Mellesleg a Macbook és egy PS5 “kiszolgálása” lenne a cél nálam, ezért is erős opció a Spectrum. Tökéletes lehetne mindkettőre egyszerre, ha nagyobb ppi-vel rendelkezne.

  7. Avatar for expa expa says:

    Kár, hogy az M1 ULTRA - 1 magos teljesítményben ugyan ott maradt mint az M1. Ezért ez ijesztő…

  8. Generáción belül? Nincs ebben semmi ijesztő. Majd jön az M2, ahol a magteljesítmény is növelik.

  9. Avatar for vjan vjan says:

    Még szerencse, hogy a híresztelésekkel ellentétben a Mac Mini-nek nem jött újabb verziója. Így marad a régi, meg a pénzem. :slight_smile:

  10. nanotexturált üveg vs. normál üveg
    Ha valakinek van személyes tapasztalata kérem ossza meg.

  11. Avatar for expa expa says:

    Végül is igazad lehet! Köszi!

  12. Mom Park iCentre-ben néztem iMacet amin nanotexturált üveg volt. Úgy derült ki, hogy odahívtam az eladót, hogy miért ilyen életlen a képe. Rendesen olyan volt, mintha 10 évet romlott volna a látásom. Nagyon durván elrontja azt a karcos, éles retina látványt sajnos. Ott eldöntöttem, hogy ilyet nem szabad venni. Kérdés, hogy a Studio Display nanotexturált változatának technológiáján változtattak e ehhez képest, de ha engem kérdezel nem. Mindenesetre ne dönts látatlanban erről és várd meg míg meg lehet nézni mindegyiket valamelyik APR-ben. Nekem is jó lenne ha nem tükröződne, de nem ilyen áron.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for BoRRoNeo Avatar for danielnemeth Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for kistamas Avatar for huncutczenk1 Avatar for Nem_Tom Avatar for expa Avatar for vjan