fbpx Skip to content

Az Apple tegnap esti „Peek Performance” eseményén bemutatásra került egy rakás izgalmas újítás, de most koncentráljunk az iPhone-t érintő változásokra.

Talán a legnagyobb dobás az iPhone SE harmadik generációs változata, mely külsejében alig változott elődjéhez képest, de sokkal jobb belsőt kapott, az iPhone 13 és iPhone 13 Pro pedig egy-egy új színopciót kapott.

iPhone SE 3

Ha egyszerűen le akarnánk rendezni az iPhone SE 3-at, akkor mondhatnánk azt, hogy megkapta az iPhone 13-ban is megtalálható A15 chipet és most már képes 5G hálózatokhoz is csatlakozni, de ennél sokkal több apróság változott, ezért vegyük végig az összeset:

 • új színek: az előző iPhone SE fekete, fehér és (PRODUCT)RED színekben volt választható, míg az új éjfekete, csillagfény és (PRODUCT)RED variánsokban érhető el
 • 4G/LTE helyett 5G mobilhálózat támogatás
 • A13 helyett A15 Bionic chip
 • 64/128 GB-os tárhely opciók mellett megjelent a 256 gigás is
 • 144 gramm, ezzel 4 grammal könnyebb az előző SE-nél
 • Deep Fusion támogatás a kamerában
 • Smart HDR 4
 • Fotografikus stílusok
 • lassított videók támogatása az előlapi kameránál (120 képkocka/másodperc sebességgel)
 • GPS mellett megjelent a GLONASS, Galileo, QZSS és BeiDou támogatás is
 • jobb akkumulátor-üzemidő: videólejátszást 13 helyett 15 óráig, streaming videózást 8 helyett 10 óráig, zenelejátszást pedig 40 helyett 50 óráig bírja

A legtöbb újítás mögött (Smart HDR 4, Fotografikus stílusok, előlapi kamerás lassított videók, jobb akkumulátor-üzemidő) természetesen az A15 chip áll, amit az Apple még jobban tudott optimalizálni, így az iPhone SE pusztán az új chiptől jobb telefon lett, anélkül, hogy az Apple-nek sokat kellett volna költenie a telefon kutatására és fejlesztésére.

Az új chippel és az 5G támogatással az iPhone SE 3 felkészült 2022-re, ennek ellenére nem mehetünk el mellette, hogy a színeket leszámítva a telefon továbbra is úgy néz ki, mint a 2017-es iPhone 8 és ez sokaknak zavaró lehet.

Persze az Apple megpróbálta ikonikus designnak hívni az iPhone SE külsejét, de tudjuk jól, hogy csak a költséghatékonyság miatt maradt változatlan a formavilág.

Több híroldal hibásan lehozta, hogy az iPhone SE 3 is megkapta az iPhone 13 Ceramic Sield üvegborítását, de erről szó sincs, csak az Apple kitért arra is a prezentáció során, hogy az iPhone SE 3 kijelzője is jól bírja az ütődéseket.

A strapabíró üveg mellett hiányzik még az iPhone SE 3-ból a MagSafe kompatibilitás, a Filmszerű mód, a ProRes-videofelvétel, a Dolby Vision HDR videórögzítés, a Hangzoom és a mmWave-es 5G hálózatok támogatása.

Az iPhone SE harmadik generációs változata 64 GB-os tárhellyel 194990 forintról indul, a 128 gigás változatért 20 ezerrel kell többet fizetni, a 256 gigás változatért pedig további 40 ezret kell a kasszánál hagyni.

Az elődjéhez képest magasabb árakat nem csak a zuhanó forintnak köszönhetjük, az Egyesült Államokban is drágább lett az új telefon: 399 dollárról 429-re emelkedett a legkisebb tárhelyű iPhone SE ára.

Ezek az árak csak az Apple táján mondhatóak alacsonynak, de persze ez egy kiváló választás lehet azoknak, akik még csak próbálkoznának az Apple ökoszisztémával, vagy épp bezárták magukat bele és nem engedhetnek meg maguknak drágább készüléket.

Kíváncsi lennék, hogy az iPhone SE 3 megjelenése milyen irányba mozgatja majd az iPhone 13 mini iránti keresletet, hiszen az 100 ezer forinttal magasabb árért viszonylag kevés extrát tud kínálni.

Vigyázz, kész, zöld?

Az iPhone 13 és a 13 mini péntektől zöld színben is elérhető.

Az iPhone 13 Pro és Max méretű testvérének zöld variánsát pedig alpesi zöldnek keresztelte el az Apple. Ez utóbbi is péntektől lesz megrendelhető.

„Az emberek imádják az iPhone 13 Pro és az iPhone 13 formavilágát, épp ezért izgatottak vagyunk, hogy felfedhetjük az új alpesi zöld és zöld színeket, melyek kiegészítik az iPhone 13 család színpalettáinak eddig is széles választékát.” – mondta Bob Borchers, az Apple világszintű marketingcsapatának alelnöke. „Ezek az új színek még több lehetőséget adnak a vásárlóinknak következő iPhone-juk kiválasztásakor és már alig várjuk, hogy kihasználják az iPhone 13 család előnyeit, mint például az A15 Bionic páratlan teljesítményét, az eddigi legjobb kamera-rendszereinket, a mindennapi használat mellett jelentősen javított akkumulátor-üzemidőt, a gyors 5G-t, a hihetetlen ellenállóságot és még sok mást.”

Az új zöld színekbe ha bele kéne kötni, talán csak úgy tudnánk, hogy az Apple már pont lekéste a Szent Patrik napot.

Szerinted eleget tett azért az Apple idén tavasszal, hogy frissen tartsa az iPhone termékpalettát?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.