fbpx Skip to content

Tegnap befutott az iOS 15.4 negyedik bétája, melynek legnagyobb újítása egy új amerikai angol Siri hang. Magyar nyelvű Siriről viszont továbbra sincs semmi hír.

Ez a hang a rendszerben Quinn névre hallgat és újra megerősíti bennünk, hogy az Apple tényleg komolyan gondolja a megkülönböztetés nélküli bánásmódot és a változatosság tiszteletét. Hallgassuk is meg!

Szerencsére Steve Moser megosztotta Twitteren az új hangot, így nem kell feltennünk ahhoz a bétát, hogy hallhassuk:

Ha nem tudod eldönteni, hogy milyen életkorú vagy nemű embert hallottál, akkor az Apple emberei jó munkát végeztek.

Az Apple még tavaly az iOS 14.5-tel alakította át a Siri hangopcióit: a sima férfi és női lehetőség helyett négy különböző hangot vezetett be. Ezek mellé érkezik „Quinn”, vagy ahogy a végfelhasználói felületen hívja az iOS: Voice 5 (Hang 5).

Az Apple indoklása az volt, hogy az új hangopciókkal jobban le tudják fedni azt a változatos világot, amiben élünk. Így, hogy hamarosan eggyel több hang lesz, valószínű még kevesebb embert bánthat majd meg Siri hangja.

Siri eredetileg alapértelmezetten női hangon szólalt meg, de manapság már nem módi a női nemet az asszisztens pozícióval társítani, még akkor sem, ha egy, csak a digitális világban létező személyi asszisztensről van szó, akinek épp ebből kifolyólag nincs neme sem.

Az Apple igazán komolyan veszi a politikai korrektséget, amely egyrészt illeszkedik a vállalat kultúrájába is, másrészt kevesebb támadási felületet is ad rajtuk. Elég csak belegondolni, hogy a múltban milyen kis apróságok miatt lett hatalmas botrány egy ügyből, csak azért, mert az Apple érintett volt benne.

Ezen szempontok miatt határozottan előnyös, hogy érkezett egy 5. amerikai hang is az iOS repertoárjába, de felmerül a kérdés, hogy vajon más nyelvekhez miért nem nyúlt az Apple és hogy vajon hány hang után lesz elég inkluzív az iOS?

És ezek után persze sokak részéről felmerülhet az is, hogy vajon mikor lesz már végre magyar nyelvi támogatás – de erről továbbra sincs semmi hír.

Neked hogy tetszik az új Siri hang?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!