fbpx Skip to content

Tegnap befutott az iOS 15.4 negyedik bétája, melynek legnagyobb újítása egy új amerikai angol Siri hang. Magyar nyelvű Siriről viszont továbbra sincs semmi hír.

Ez a hang a rendszerben Quinn névre hallgat és újra megerősíti bennünk, hogy az Apple tényleg komolyan gondolja a megkülönböztetés nélküli bánásmódot és a változatosság tiszteletét. Hallgassuk is meg!

Szerencsére Steve Moser megosztotta Twitteren az új hangot, így nem kell feltennünk ahhoz a bétát, hogy hallhassuk:

Ha nem tudod eldönteni, hogy milyen életkorú vagy nemű embert hallottál, akkor az Apple emberei jó munkát végeztek.

Az Apple még tavaly az iOS 14.5-tel alakította át a Siri hangopcióit: a sima férfi és női lehetőség helyett négy különböző hangot vezetett be. Ezek mellé érkezik „Quinn”, vagy ahogy a végfelhasználói felületen hívja az iOS: Voice 5 (Hang 5).

Az Apple indoklása az volt, hogy az új hangopciókkal jobban le tudják fedni azt a változatos világot, amiben élünk. Így, hogy hamarosan eggyel több hang lesz, valószínű még kevesebb embert bánthat majd meg Siri hangja.

Siri eredetileg alapértelmezetten női hangon szólalt meg, de manapság már nem módi a női nemet az asszisztens pozícióval társítani, még akkor sem, ha egy, csak a digitális világban létező személyi asszisztensről van szó, akinek épp ebből kifolyólag nincs neme sem.

Az Apple igazán komolyan veszi a politikai korrektséget, amely egyrészt illeszkedik a vállalat kultúrájába is, másrészt kevesebb támadási felületet is ad rajtuk. Elég csak belegondolni, hogy a múltban milyen kis apróságok miatt lett hatalmas botrány egy ügyből, csak azért, mert az Apple érintett volt benne.

Ezen szempontok miatt határozottan előnyös, hogy érkezett egy 5. amerikai hang is az iOS repertoárjába, de felmerül a kérdés, hogy vajon más nyelvekhez miért nem nyúlt az Apple és hogy vajon hány hang után lesz elég inkluzív az iOS?

És ezek után persze sokak részéről felmerülhet az is, hogy vajon mikor lesz már végre magyar nyelvi támogatás – de erről továbbra sincs semmi hír.

Neked hogy tetszik az új Siri hang?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Én annak is nagyon örülnék, ha a Térképek magyar hangját/ragozást megcsinálnák.

 2. Úgy van!

  Hogy lehet kikapcsolni a térképeken, hogy ne mondja be az utca nevet? Csak azt hogy jobbra vagy balra. Mert Németországba nagyon idegesítő hogy magyar dialektussal német szavakat olvas fel.

 3. Avatar for Czo Czo says:

  A settingsben a “Map Labels” szekcion belul az “Always in [langauge]” opcio, ahol a [language] a telefon nyelve, nincs erre hatassal? Soha nem hasznaltam meg navigaciora, ez csak egy tipp.

 4. “Ha nem tudod eldönteni, hogy milyen életkorú vagy nemű embert hallottál, akkor az Apple emberei jó munkát végeztek.”

  “(…) az új hangopciókkal jobban le tudják fedni azt a változatos világot, amiben élünk.”

  Röviden összefoglalva az oximoront:

  A világ és az emberek sokszínűségét leginkább egy teljesen jellegtelen, meghatározhatatlan, uniformizált, neutrális hanggal lehet megmutatni.

 5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  @inebhedj egy nemtelen, kortalan, mesterséges intelligencia esetén szerintem teljesen normális egy nemtelen, kortalan hang, még ha furcsa is azért, mert ugye körülöttünk az embereknek van neme és kora.

 6. Most végighallgattam Shakespeare szonettjeit egy ilyen “gép” felolvasásában, és rá kellett, hogy jöjjek, igazad van, sokkal jobban lefedi Shakespeare változatos világát.

  Szerintem amíg a nemtelen kortalan mesterséges intelligenciák nem egymást közt cseverésznek, addig bizony az Apple marketing szövege oximoron / trash, bár kétségkívül nagyon PC, dehát ugye a gyakorlatban a kettő mintegy egymásból következik.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for czifrajoco Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for inebhedj Avatar for Jadeye