fbpx Skip to content

Időnként előfordul, hogy az adott készülékünkön a mobil internet valami okból nem működik megfelelően, nem töltenek be oldalak, vagy egyáltalán semmi, noha mind a térerő, mind az előfizetés megfelelő. Az iOS 15 óta ráadásul az Apple új szolgáltatása, az iCloud privát átjátszó és az IP-cím-követés korlátozása is közrejátszhat, ami ráadásul egyes szolgáltatók esetén még a különféle korlátlansággal rendelkező csomagjainknál is okozhat problémákat.

Mivel egy ilyen esetben elég sok minden lehet az ok a háttérben, ezért most azokon a lehetőségeken mennénk végig, amelyek segítenek kideríteni, hogy az adott készülékkel, a SIM-kártyával, vagy az előfizetésünkkel illetve a szolgáltatónál van-e a probléma.

Tegyük át a SIM-kártyát egy másik készülékbe

Első lépésként tegyük át a SIM-kártyát egy olyan készülékbe, amin nem tapasztalható ez a hiba. Ennek a célja az, hogy lássuk, hogy a probléma a készülékünkkel illetve annak beállításaival van, vagy pedig az előfizetésünkkel van valami gond a szolgáltatói oldalon. (Ez eSIM használata esetén nem igazán kényelmes megoldás, ebben az esetben próbálkozzunk inkább az alább leírt, további lehetőségekkel.)

Ha a hiba ugyanúgy jelentkezik a másik készülékben is, akkor a probléma vagy magával a kártyával van, vagy pedig a szolgáltató oldalán. Ebben az esetben vegyük fel a kapcsolatot a szolgáltatónkkal.

Ha viszont a hiba a másik készülékben nem jelentkezik, akkor a problémát a saját készülékünkben kell keresni.

Az iCloud privát átjátszó kikapcsolása

Az iCloud privát átjátszó egy olyan, új szolgáltatás az iOS 15-ben, amivel egy sokkal biztonságosabb és privát módon gyakorlatilag bármilyen hálózatra csatlakozhatunk és böngészhetünk az interneten a Safariban. Biztosítja, hogy az adatok titkosítva és két különböző internetes átjárón keresztül hagyják el a készülékünket, hogy senki ne tudja az IP-címünket, helyzetünket és böngészési előzményeinket felhasználni és ezek alapján részletes profilt építeni rólunk.

Ennek ugyanakkor megvan az a hátránya is, hogy a mobilszolgáltatók egyes olyan díjcsomagjaival is összeütközésbe kerülhet, amelyek esetén például korlátlan forgalmat kapunk a közösségi oldalak használatára, vagy épp zenei szolgáltatásokra. Ezek esetén ugyanis a mobilszolgáltatók csak úgy tudják elkülöníteni és figyelmen kívül hagyni és nem felszámítani például a Facebook használata során generált adatforgalmunkat, ha az az ő szervereiken keresztül történik.

Az iCloud privát átjátszó viszont a Safariban generált forgalmunkat titkosítva küldi át a szolgáltatón, így ők semmit nem látnak belőle, ezért azt sem tudja a szerverük eldönteni, hogy az adott adatforgalom egyébként mondjuk épp a Facebook irányába menne, ami pedig benne lenne a díjcsomagunk által kínált korlátlanságban. Ezért az adott adatforgalom felszámításra kerülhet, ezzel csökkenhet a havi adatforgalmi keretünk, és a keret túllépése pedig még pénzbe is kerülhet.

Erre például a Vodafone külön fel is hívja az előfizetői figyelmét:

Az iCloud privát átjátszó globális kikapcsolásához először is lépjünk a Beállítások appban az Apple ID-nk alá, majd azon belül válasszuk az iCloud menüpontot. Ezen belül már látni is fogjuk a Privát átjátszó (béta) opciót, erre koppintsunk rá:

Az opción belül nincs más teendőnk, mint kikapcsolt állapotúra tenni az egyetlen kapcsolót:

Az iOS ezután még egy megerősítést kér, itt koppintsunk a pirossal szedett Privát átjátszó kikapcsolása opcióra:

Az IP-cím-követés korlátozása opció kikapcsolása

Ha nem szeretnénk globálisan kikapcsolni az iCloud privát átjátszót, hanem csak adott kapcsolatra vonatkozóan az IP-cím-követés korlátozása lehetőséget, azt megtehetjük a mobil internetünk esetén is.

Ehhez menjünk a Beállítások alatt a Mobilhálózat opcióba, és ott kapcsoljuk ki az IP-cím-követés korlátozása opciót:

Az IPv6 letiltása a mobilhálózat esetén

Adott esetben az IPv6 is okozhat problémát, ezért érdemes lehet megpróbálni ennek a letiltását. Ehhez az egyes szolgáltatók esetén a megfelelő konfigurációs profilt kell letölteni és telepíteni az érintett készülékre:

Ezek a konfigurációs profilok semmi egyebet nem tartalmaznak, csak az IPv6-ot tiltják le az adott mobilnetes APN-ek esetén. A profil természetesen bármikor törölhető.

A hálózati beállítások alaphelyzetbe állítása

Ha az iCloud privát átjátszó és az IP-cím-követés korlátozása opciók letiltása után sem működik a mobil internetünk, próbáljuk meg alaphelyzetbe állítani a hálózati beállításokat.

Ehhez lépjünk a Beállításokban az Általános menüpontba, majd ott legalulra görgetve válasszuk az iPhone átvitele vagy alaphelyz. áll. opciót, és azon belül lent koppintsunk az Alaphelyzetbe állítás lehetőségre. Erre a készülék feldobja a lehetőségeinket, amik közül válasszuk a Hálózati beállítások alaphelyzetbe állítása lehetőséget:

Ezt követően a készülék újraindul. Ezután még érdemes ellenőrizni, hogy az IP-cím-követés korlátozása kikapcsolt állapotú maradt-e.

A beállítások alaphelyzetbe állítása

Ha a hálózati beállítások alaphelyzetbe állítása nem segített, érdemes lehet megpróbálni a beállításokat is alaphelyzetbe állítani. Ez nem fogja letörölni a készüléken lévő adatainkat és alkalmazásainkat, sem az eSIM-e(ke)t. Ilyenkor minden beállítás – többek között a hálózati beállítások, a billentyűzet szótára, a Főképernyő elrendezése, a helyzettel kapcsolatos beállítások, az adatvédelmi beállítások és az Apple Pay-kártyák – eltávolításra kerül, vagy visszaáll az alapértelmezett beállításra.

Ehhez lépjünk a Beállításokban az Általános menüpontba, majd ott legalulra görgetve válasszuk az iPhone átvitele vagy alaphelyz. áll. opciót, és azon belül lent koppintsunk az Alaphelyzetbe állítás lehetőségre. Erre a készülék feldobja a lehetőségeinket, amik közül válasszuk a Beállítások alaphelyzetbe állítása lehetőséget:

Ezt követően meg kell adnunk még a jelkódunkat, majd a készülék újraindul. Ha ezután sem működik a mobil internetünk, akkor jöhet az “ágyúval verébre” módszer: a készülék teljes visszaállítása.

Az összes tartalom és beállítás törlése

Amennyiben semelyik fenti opció nem segített, érdemes lehet egy biztonsági mentés után teljesen visszaállítani a készüléket, amit megtehetünk vagy magán a készüléken, vagy pedig számítógép segítségével.

Ezt követően két opciónk van. Az első, hogy visszaállítjuk az adatainkat és beállításainkat a biztonsági mentésből, ami viszont adott esetben egy szoftveres vagy beállítási problémát is visszatehet. A második, hogy új iPhone-ként állítjuk be a készüléket, és így próbáljuk ki, hogy működik-e rendben a mobil internetünk.

Ha új iPhone-ként beállítva működik, akkor valami szoftveres vagy beállítási probléma volt mögötte, amit ezzel sikerült megoldani. Ebben az esetben nem feltétlenül érdemes visszaállítani a biztonsági mentést.

Ha viszont új iPhone-ként beállítva is problémát tapasztalunk, akkor nem igazán valószínű, hogy magával a készülékkel lenne probléma, sokkal inkább valami szolgáltatói hiba lehet mögötte. Ebben az esetben nyugodtan állítsuk vissza az adatainkat a biztonsági mentésből, és jelezzük a szolgáltató felé a problémát, részletesen felsorolva, hogy mi mindent próbáltunk már, ami nem oldotta meg ezt a gondot, ezzel is megelőzve azt, hogy olyasmit javasoljanak, amin már régen túl vagyunk.

A további lépéseket ebben az esetben a szolgáltató fogja megmondani számunkra.

Magát a készüléket szervizbe vinni csak akkor van értelme, ha a szolgáltató azt mondja, hogy náluk nincs semmiféle hiba.

Legutóbbi frissítés: 2022.03.11.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!