fbpx Skip to content

Az Apple mindig is büszkén hirdette a termékei megalkotásakor a mélységekbe merülő tervezési folyamat fontosságát, melynek középpontjában a felhasználók által könnyen befogadható formavilág és praktikum állt. A cég által 2016-ban kiadott Designed by Apple in California című fotókönyv előszavában Jony Ive is kiemelte, hogy a tárgyak tervezésénél azok könnyed kinézete és összetartozó egysége roppant fontos a törekvéseikben.

De időnként még az Apple gépezetébe is porszem kerül, egy-egy, a felhasználók által vitatott tervezési döntéssel. Mert ugye végső soron mi, a vásárlók vagyunk a döntnökök a termékek esetében. Valljuk be, mindannyian húztuk már fel a szemöldökünk egy új terméknél, értetlenül kérdezve, hogy ezt most így miért…? A MacRumors cikke alapján az alábbiakban 6 terméket veszünk górcső alá, ahol szerintünk egy kicsit billeg a mérleg nyelve.

1. Magic Mouse 2

A 2015-ben bejelentett Magic Mouse 2 érintésérzékeny felületének köszönhetően képes felismerni a különböző ujjmozdulatokat, gesztusokat, valamint egyéb kattintásokat, beépített akkumulátora pedig feleslegessé teszi az elemcseréket. Az Apple egér karcsú íveivel, fényes felső felületével még így 7 év távlatából is igazán csinos, amolyan Apple-ös darab.

Gyönyörködhetünk is benne egészen addig, amíg nem kell töltenünk. Mert ilyenkor bizony “két vállra” kell fektetnünk, ugyanis a töltésre szolgáló Lightning-port az eszköz alján helyezkedik el. Ezzel a gyakran megkérdőjelezett döntéssel, hogy az Apple a töltőcsatlakozót a Magic Mouse 2 aljára helyezte, sokak számára azt sugallta, hogy a cég feláldozta a használhatóságot a design oltárán. Egy kis módosítással, ha például az eszköz elülső részén helyezik el a csatlakozót, a használat közben is tölthető lett volna az eszköz – bár cserébe legalább elég gyorsan feltölt, így egy rövid szünetet tartva a nap végéig használhatjuk, majd ott hagyhatjuk éjszakára, hogy teljesen feltöltsön.

A biztosítékot sokaknál azonban a 2021 áprilisában érkezett iMac (mely elődjéhez képest számos finomításon és fejlesztésen is átesett) modellhez mellékelt tartozék csapta ki. Az asztali gépekhez passzoló választható színeken kívül semmilyen újítást nem hozott az Apple egere. Ha tölteni szeretnénk, azt az elődhöz hasonlóan alul tehetjük meg. Ezen kellemetlenség ellenére én személy szerint nagyon szeretem, mert tartós és jó ránézni.

2. Apple TV távirányító (2015-2021)

Erős kritika érte a Siri Remote távirányítót, mikor az Apple 2015-ben először mellékelte az Apple TV eszközeihez. Volt egy kattintható érintőpad a tetején, amely a tvOS-en való navigálásnál reagált a csúsztatásokra és gesztusokra, valamint két egyszerű gomboszlop. Még gyorsulásmérővel is rendelkezett, és így játékvezérlőként is funkcionált. Minden jónak ígérkezett. A gyakorlatban azonban a legtöbb felhasználó részéről negatív visszajelzések érkeztek, egyetértve abban, hogy ergonómiailag az eszköz nem sikeredett fényesre. Túl vékony és kicsi méretével  hajlamos volt eltűnni még a legkisebb kanapékon is.

Aztán ott volt a nem igazán intuitív gombelrendezés. Ha nem figyeltünk eléggé, a ‌Siri‌ gomb véletlen megnyomásával filmnézés közben a főmenüben találtuk magunkat. Sokan emlékezhetnek még az üveg érintőpad rendkívül nagy érzékenységére, amely olykor a képernyőn történő navigációt nehezítette meg. Megalkuvást nem ismerő szimmetriájának köszönhetően a távirányító egyik vége gyakorlatilag megkülönböztethetetlen volt a másiktól gyenge fényviszonyok mellett. Ezt még csak tetézte, hogy a távirányító csak fekete színben volt elérhető, így ha valahol ott hagytuk, gyenge fényviszonyoknál kalandos volt a megtalálása.

Az Apple 2021-ben aztán száműzte ezt a Siri távirányítót, amikor bemutatta a legújabb Apple TV 4K modelljeit. Ehhez már egy továbbfejlesztett, vadonatúj Siri Remote távirányítót mellékelt a cég új kattintó felülettel, amely emellett ötirányú navigálást is kínál.

3. Apple Pencil (első generáció)

Egy másik eszköz, amely töltéskor viccesen néz ki: az első generációs Apple Pencil. Ez a kiegészítő szintén 2015 során került a boltok polcaira. Az Apple a kupak alá egy apa Lightning-csatlakozót épített, amely lehetővé tette a töltést az iPadről.

Ez nem is volt rossz ötlet, ha belegondolunk. A legtöbb esetben, amikor az ‌Apple Pencil‌ lemerült, csak egyszerűen bedugtuk tabletünk töltőaljzatába, és mindössze 15 másodperces csatlakoztatás után körülbelül 30 percnyi használati időt kaptunk. A látvány azonban furcsára sikeredett.

Itt az Apple a funkciót választotta a forma helyett, de úgy tűnik, hogy nem vette figyelembe azt a lehetséges kárt, amelyet mindkét eszközben okozhat, ha például véletlenül hozzáütjük a ceruzát valamihez, ha az csatlakoztatva van. Ha a Pencil csatlakoztatva volt, tölteni sem tudtuk iPad készülékünket, és csak fekvő tájolásban volt igazán használható ez esetben. A második generációs Pencil aztán már mágneses rögzítéssel és vezeték nélküli töltéssel lett felvértezve, mely jelentősen könnyebbé tette az eszköz használatát.

4. AirPods Max Smart Case

Amikor 2021-ben az Apple bemutatta a 235.000 forintot kóstáló, csúcskategóriás AirPods Max fejhallgatóját, több szó esett az eszközzel szállított Smart Case-ről, mint magáról a fülesről. Az Apple szerint a tokot úgy tervezték, hogy az ‌AirPods Max-et‌ “ultra alacsony” energiafogyasztású állapotba hozza, amely segít megőrizni az akkumulátor töltöttségét, amikor nem használják. Ez hasznos is, hiszen a fejhallgatót nem tudjuk klasszikus módon kikapcsolni.

A Smart Case gyorsan mémek lavináját indította el, amelyek sokféle dologhoz hasonlították a kézitáskáktól a fehérneműig, sőt még bizonyos testrészekhez is. Az összehasonlításokat félretéve azonban a legtöbben egyetértenek abban, hogy az Apple ez esetben a divatot helyezte előtérbe a praktikummal szemben. Nilay Patel újságíró szerint az egész úgy néz ki, mint egy pénztárca, amelyet a fejhallgató köré kell tekernünk. Nem védi sem a kosztól, sem a karcoktól a fejhallgatót és használhatósága köszönőviszonyban sincs, a más prémium fejhallgatókhoz adott tokokkal. Utazásokhoz határozottan ne a Smart Case legyen a kiválasztott.

5. Butterfly Keyboard (2015-2019)

A fentiekben bemutatott tervezési fiaskók mindegyike eltörpül a talán legnagyobb vihart kavart, 2015-ben és 2016-ban bevezetett pillangó mechanikás billentyűzet a MacBook modellek esetében. Ami csak tovább tetézte a felhasználók csalódottságát, hogy az Apple éveken át ragaszkodott ehhez a hibás koncepcióhoz. Pedig az alapötlet, amely ennek a billentyűzetnek a bevezetésével indult, nem volt rossz. Egy szép, karcsú eszközt szerettek volna, viszont már az elején bebizonyosodott, hogy az említett billentyűzet nem várt hibákat produkált.

A mechanizmus olyan finom és sérülékeny volt, hogy a legapróbb, beszorult porszemdarab is problémákat okozhatott benne, vagy még a kis forgáspontok is eltörhettek. Ami tovább rontotta a helyzetet, az a laptop konstrukciója volt, hiszen egyetlen eltört billentyű cseréjéhez is egy Apple javítóközpontba kellett vinni a MacBookot, ahol az egész gépet teljesen szét kellett szerelni. 2016-ban a billentyűzet elkaszálása helyett az Apple bemutatta a második generációs verziót, ami azt sugallta, hogy a problémákat kijavították. A meghibásodó billentyűket azonban továbbra is jelentették az Apple legnagyobb bánatára. A vereség elismerése helyett az Apple a 2018 és 2019-es MacBook modellekbe is pillangó mechanikát tett, igaz kissé továbbfejlesztette. A problémák azonban nem szűntek meg.

2018 májusában csoportos perek indultak az Apple ellen olyan felhasználók nevében, akiktől az Apple megtagadta a meghibásodott pillangóbillentyűzet ingyenes, garanciális cseréjét. Egy hónappal később a cupertinói cég hallgatólagosan elismerte a problémákat, amikor elindított egy billentyűzet javítási programot a pillangó mechanikás billentyűzettel felszerelt MacBookokhoz. Ezt a programot 2019 májusában kiterjesztették az összes, pillangómechanikás billentyűzettel felszerelt MacBook-modellre.

Mivel az Apple nem volt hajlandó elismerni a tervezési hibát, a Wall Street Journal munkatársa, Joanna Stern közzétett egy cikket, amelyet egy hibás billentyűzeten gépelt, javítások nélkül. A cikk miatt az Apple nyilvánosan is megszégyenült. Aztán a 2019-es évben érkezett, 16 hüvelykes MacBook Pro modellnél a felhasználók kollektívan fellélegezhettek, amikor kiderült, hogy az Apple szakított a sokat kritizált billentyűzettel. Az újdonság a Magic Keyboard nevet kapta. Ennek alapja már a régi, jól bevált ollós mechanizmus volt. A kurzorbillentyűk is a fordított “T” design kapták vissza és a Touch Bar szélén visszatért a fizikai Escape billentyű is.

6. Mac Pro (2013-2019)

“Can’t innovate anymore my ass” – jegyezte meg Phil Schiller az újratervezett Mac Pro 2013-as bejelentésekor. ?

Ez az odaszúrás persze nem a jelenlévő közönségnek, hanem a fotelkritikusoknak szólt, akik rámutattak a meglévő Mac Pro frissítésének hiányára, azt állítva, hogy az Apple elhagyta profi felhasználóit, és kifogyott az ötletekből.

Az Apple kihangsúlyozta, hogy milyen nagy mérnöki erőfeszítéseket tett az innováció érdekében. Elmondásuk szerint az új Mac Pro kétszer akkora teljesítményt nyújtott, mint az előző generáció, miközben a térfogata nyolcadára csökkent, köszönhetően az egységes hőmagnak. A számítógép tetejére egy nagy ventillátor került, amely a teljes belső hűtést biztosította. Méretének köszönhetően alacsonyabb fordulatszámon, csendesebben tartotta hűvösen a Mac Pro alkatrészeit.

Az Intel Xeon processzorokat kettős AMD FirePro GPU-val párosították, így a gép hét teraflop számítási teljesítményt tudott leadni. Mindent okosan és precízen megterveztek a hőelvezetés javítására, de ez azt is jelentette, hogy a bővítést kívülről a Thunderbolt 2 portoknak kellett szolgálniuk. A legtöbb professzionális felhasználót rosszul érintette továbbá a belső bővíthetőség korlátoltsága a grafikus kártyák és memóriamodulok tekintetében. Erre még rátett egy lapáttal, hogy az Apple is tanácstalannak tűnt a komponensek frissítésével kapcsolatban.

Az Apple  tisztában volt az egyre hangosodó kritikák komolyságával, és végül valami szokatlant dologgal rukkolt elő. A híresen titkolózó cég úgy érezte, hogy csillapítania kell a profi Mac felhasználók növekvő aggodalmát, miszerint a cég eltévedt. Egy, újságírókkal tartott megbeszélésen 2017-ben az Apple vezetői bocsánatot kértek és elismerték a 2013-as Mac Pro modell tervezésénél elkövetett hibákat. A helyzet orvoslására az Apple egy új, moduláris ‌Mac Pro‌ rendszert ígért, amely jobban hasonlít majd a hagyományos “sajtreszelő” torony kialakításához. Egy új, külső kijelző és egy új iMac‌ Pro modell is be lett lengetve a professzionális felhasználók számára. Ahogy azt láthatjuk, az Apple beváltotta ígéreteit minden tekintetben, sőt, az új MacBook Pro vonallal pedig szintén a valódi, professzionális szintre lőtte be gépeit.

Te melyik termékeket tartod ebből a szempontból megkérdőjelezhetőnek?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    igen. és mi a kérdésed? most külön kiemeltem linkkel együtt, hogy értelemszerűen ez a cikk az alapja, mert nem volt külön említve.

  2. Avatar for aw123 aw123 says:

    Engem szemelyesen csak az apple TV taviranyitoja erint, viszont arra azt kell mondjam hogy en kimondottan birom.

  3. Avatar for GabX GabX says:

    Érdekes, 4/6 termék 2015-ös… :person_shrugging::thinking:
    A Magic Mouse-nál elvileg nem akarja az Apple, h használat közben töltsük, azért nem változtat a Lightning port elhelyezésén. (Azt persze nem tudom, miért lenne gond tölteni használat közben…)

  4. Avatar for endy endy says:

    Nekem volt “kukám”. Sőt még most is megvan. Nagyon fasza kis gép bolt, sok erővel megáldva. A TB2-es portjába egy 50 méteres optikai kábellel a garázsban lévő Lacie 5biggel párban. A szobában tökéletes csend honolt, mindezt 2013-ban.
    Szerettem.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for aw123 Avatar for Szifon Avatar for endy Avatar for GabX Avatar for Zakika_123 Avatar for Jadeye

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    igen. és mi a kérdésed? most külön kiemeltem linkkel együtt, hogy értelemszerűen ez a cikk az alapja, mert nem volt külön említve.

  2. Avatar for aw123 aw123 says:

    Engem szemelyesen csak az apple TV taviranyitoja erint, viszont arra azt kell mondjam hogy en kimondottan birom.

  3. Avatar for GabX GabX says:

    Érdekes, 4/6 termék 2015-ös… :person_shrugging::thinking:
    A Magic Mouse-nál elvileg nem akarja az Apple, h használat közben töltsük, azért nem változtat a Lightning port elhelyezésén. (Azt persze nem tudom, miért lenne gond tölteni használat közben…)

  4. Avatar for endy endy says:

    Nekem volt “kukám”. Sőt még most is megvan. Nagyon fasza kis gép bolt, sok erővel megáldva. A TB2-es portjába egy 50 méteres optikai kábellel a garázsban lévő Lacie 5biggel párban. A szobában tökéletes csend honolt, mindezt 2013-ban.
    Szerettem.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for aw123 Avatar for Szifon Avatar for endy Avatar for GabX Avatar for Zakika_123 Avatar for Jadeye