fbpx Skip to content

A társadalom nagyon kis része van igazán tisztában azzal, mit is jelent a tiszta, friss, egészséges levegő és most itt nem a hegyi levegőre gondolok, hanem a civilizációs környezetben értelmezett levegőminőségről. Én is csak annyira foglalkoztam mostanáig ezzel a dologgal, hogy ha úgy érzem otthon meleg van, elhasználódott a levegő, akkor szellőztetek egy keveset, ami már tök jó, de igazából édeskevés.

Brutálisan sokat számít az, hogy ki, hogyan és mikor szellőztet otthon, vagy éppen hogyan cseréli a levegőt az otthonában. Ettől függ, hogy hogyan érezzük magunkat napközben, mennyire vagyunk produktívak, képesek vagyunk-e gyorsabban reagálni a helyzetekre. A levegőcsere önmagában megváltoztathatja az életünket, nem véletlen szellőztettek reggel és este a nagyszüleink, amit mi jóval kevesebbszer teszünk már meg manapság.

Korábban már több cikket is írtunk a légtisztítás témájában, legutóbb éppen a ‘Fejfájás, rossz közérzet? Miért fontos a levegőcsere az otthonunkban és hogyan mérjük mi?’ témájában, ami elég jó felvezető olvasmánya lehet ennek a cikknek is. Akik igazán komolyan szeretnének elmélyedni a témában azoknak pedig a Dyson Purifier Cool-ról szóló cikkünket lesz érdemes elolvasni, ha még nem tették volna. Ez a cikk azonban a Meross Smart Wi-Fi HEPA H13 Légtisztítójáról fog szólni, hogy mit is tud és mire is elég a tudása.

A Meross márka ismerősen csenghet azok számára, akik járatosak az okosotthonok világában, hiszen egy elég széles termékpalettával rendelkező cégről van szó. A változatos kínálat mellett szól még, hogy a termékeik nagy része Apple HomeKit-kompatibilis, amit nem kell hangsúlyozni, hogy mekkora előny, hiszen így integrálhatjuk az okosotthonunkba és ráadásul saját központi egységre sincs szükség hozzá. Az elején tisztázzuk, hogy mit is értünk okoseszköz alatt. Általában az számít “okosnak”, amit egy alkalmazás segítségével telefonról vagy akár egy személyi asszisztenssel szóban tudunk ki- és bekapcsolni, ha ezt tudja egy termék, akkor annak a dobozára már rá lehet biggyeszteni a ‘smart’ szócskát. Ez az alap szint, amit manapság azért már nem nehéz megugrani, ezután jön az, amikor a készülék különböző képességeit tudjuk vezérelni, ilyen mondjuk a ventilátor sebessége egy légtisztító esetében, azután jön az automatizálás más eszközökkel együtt, és a csúcs az, amikor a termék maga képes dolgokat érzékelni és ezekre intelligens módon reagálni. Ez az utolsó egy légtisztítónál a mindenféle szálló por és VOC észlelése és az ezekre való reagálás. A Meross légtisztítója ezt az utolsó szintet már nem lépte meg, mert addig okosnak mondhatjuk, amíg a ki- és bekapcsolást vagy a sebesség állítást, netán az automatizálást nézzük csak, de ha a mérést is számoljuk, akkor már nem okosnak, hanem manuálisnak mondhatjuk inkább.

Ezzel nincs is semmi gond, mert nem mindenkit érdekel számszerűleg, hogy miből mennyi van a levegőben otthon, hanem elég annyi, hogy jobb a közérzete, jobban alszik annak köszönhetően, hogy dolgozik egy ilyen a szobában. Ez a légtisztító egy négy szintes szűrőrendszerrel rendelkezik. Az első lényegében a fém ház, amin körben apró lyukak vannak, ahol be tud áramolni a levegő és ez a külső rész fogja fel a legnagyobb dolgokat, mint az haj vagy az állatszőr. A második szint már a HEPA filter része: a külső, apró rácsszerkezetű szűrő, ami megfogja már a port is, de fontos, hogy senki se higgye, hogy ez porszívót is kiváltja, mert nem arra van, de ami por mégis bejut ide, az itt fennakad. A következő szint maga a H13-as HEPA szűrő, ami most a legjobbnak számít, ez megfogja a 0,3 mikronnál is kisebb részecskék 99,97%-át, amik lehetne füstből, pollenből, állati és emberi bőrdarabkákból származó részecskék. Az utolsó szint pedig az aktív szén szűrő, ami a különböző illóanyagokat, gázokat, azaz VOC-ket, mint például a dezodor használat vagy a főzés során felszabaduló illatanyagok. Ahogy a por, úgy ezek is könnyedén lerakódnak a tüdőnkben és persze felszívódhatnak a szervezetünkbe is. Tévhitekkel ellentétben a szén-dioxidot nem szűri ki és frissíti fel a levegőt oxigénnel, ehhez légcserére van szükségünk, azaz szellőztetnünk kell.

A szűrőrendszer elég jó és profi, de nézzük meg, hogy pontosan milyen méretű és jellegű részecskék kiszűrésére képes az eszköz és mekkora területen hatékony. Vannak ugye a PM10, PM2.5 és PM0.1 részecskék, amit lényegében szálló pornak nevezünk, ezeket szoktuk kiszűrni a HEPA szűrőkkel, amiből a legmodernebb a HEPA 13 és hát ez van ugyebár a Meross légtisztítójában is. A termékismertető szerint 19 m²-en képes megmozgatni óránként 160 m³ levegőt, de ezt csak a legnagyobb sebességen képes, minél kisebb fokozaton használjuk, annál kevesebb levegőt képes átmozgatni, szóval ez a légtisztító nem nappalikba, hanem kis szobákba, mondjuk hálószobákba ideális. Ahhoz, hogy ennyi levegőt megmozgasson, egyszerűen nem tud halk lenni, persze a dobozra az van írva, hogy ultra halk (24dB alvó módban): igen, a legalacsonyabb fokozaton, szóval mindenkinek el kell döntenie, hogy mit szeretne, hatékony vagy halk működést, de a kettő nem megy együtt, semmilyen légtisztítóval sem. A légmozgást egyébként három ventilátor biztosítja.

Még szerencse, hogy automatizálható a működése, így simán megcsinálhatjuk, hogy az esti filmnézés közben átmozgatjuk a háló levegőjét és a film hangjai közben úgysem fog zavarni, hogy maximumon zúg a másik szobában a légtisztító. Mi itt a Szifon.com-on mindent, amit lehet az Apple HomeKit alá integrálunk, hiszen így nemcsak egyetlen alkalmazást elég használnunk, hanem a Hey Siri funkcióval mindent vezérelhetünk, sőt, a különböző eszközeink tudnak egymásra hatni és vezérelni egymást, nem csak ugyanabból a márkából. Beállíthatjuk például, hogy ha a hálószoba világítása aktív, akkor kikapcsol a légtisztító, mert akkor ott vagyunk és zavar a hatékony, de hangos, maximum sebességű légtisztító. Persze aki nem az Otthon alkalmazást szeretné használni, azok számára a Meross app is tökéletes, a funkciók azonosak, csak annyi a különbség, hogy itt három fokozat van, míg az Apple alkalmazásban százalékos módon állíthatjuk a teljesítményt. A szűrő élettartamát mindkét app jelzi, a cseréje valahol 3-6 hónap közé tehető, külső por pedig nyugodtan leporszívózható róla. Siri helyett, ha valaki inkább más virtuális asszisztenssel szeret beszélgetni, akkor az Amazon Alexa és a Google Assistant is képes irányítani a légtisztítót. A készülék tetején egy érintő gombbal is tudjuk kapcsolgatni a teljesítményt, az alkalmazáson belül pedig gyerekzárral inaktiválhatjuk ezt a gombot.

Hogy kiknek lehet jó a Meross légtisztítója? Azok számára, akik tudni akarják, hogy milyen otthon a levegőjük, ez a légtisztító keveset tud, jól szűr, de nem tudjuk, hogy milyen a helyzet és mennyire kellene dolgoznia. Azoknak azonban, akiknek otthon is gondjuk van mondjuk a közérzetükkel vagy sokat köhögnek például, és ez akár az alvásukra is kihatással van, na nekik ez a légtisztító teljesen jó lehet. Azonban ezt ki kell próbálni, ha valami probléma van, akkor utána kell járni, hogy mi lehet a gond és tenni ellene, és lehet, hogy pont egy légtisztító lesz a megoldás, de ez egyén-, lakás- és problémafüggő, de ha csak placebóként működik és jobb lesz ettől a közérzetünk, akkor már megéri beruházni egy ilyenre.

Megvásárolni az iKiegészítőknél tudjátok.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Lehet tudni, hogy ki a magyarországi importőre a Meross-nak?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for csordas94 Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Lehet tudni, hogy ki a magyarországi importőre a Meross-nak?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for csordas94 Avatar for SzifonAdmin