Ezek az újdonságok érkezhetnek az iOS 15.1-es frissítésével

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az utóbbi években a recept viszonylag egyértelművé vált: az Apple nyáron a WWDC-n, a cég éves fejlesztői konferenciáján bejelent egy rakás új funkciót, aztán később a fejlesztési folyamat során rájönnek, hogy nem tudnak minden újítással elkészülni.

Ezért az Apple a szeptemberben megjelenő első kiadásból kiveszi azokat az változtatásokat, melyeknek az implementálása problémákat okozott és ezeket későbbi frissítésekkel teszi vissza. Nézzük meg, hogy most mi történt az iOS 15.1 és az iPadOS 15.1 első bétáival, amelyekből már a nyilvános béta is elérhető!

Augusztus végén összefoglaltuk, hogy mely iOS 15 funkciók késnek idén: Ezekre az iOS 15 funkciókra ne számíts szeptemberben.

 • SharePlay
 • Személyazonosító kártyák
 • Adatvédelmi jelentés
 • Egyedi email domain
 • Részletes 3D navigáció CarPlay-ben
 • Végrendeleti kontaktok
 • Univerzális irányítás

Ez egy egész hosszú lista. És akkor most vessünk egy pillantást arra, hogy a .1-es frissítés mit próbál elhozni számunkra a fenti listából:

 • SharePlay

Jó, hát ha így nézzük a dolgot, akkor az Apple nem vállalta túl magát azzal, hogy mit szeretnének összehozni ezzel a frissítéssel, de ez nem is akkora nagy baj. Ha az iOS 15 is megél majd 8 alverziót, mint ahogy az iOS 14 tette, akkor bőven lesz alkalmuk pótolni a csúszó feladatokat.

Ami azonban izgalmasabb, hogy a iOS 15.1-be került pár olyan újítás is, amiről az iOS 15 béta során nem volt szó.

Így például iOS 15.1 alatt egy új ikont kap a Hívások bejelentése (iOS 15.0 alatt egy szövegbuborékba tett telefon ikon).

Az iOS 15.1-hez tartozó újítás, hogy a HomePod 15.1 béta elhozza a veszteségmentes hangok és a Dolby Atmos térbeli hangzással rendelkező számok lejátszásának lehetőségét az eredeti HomePodra, és a veszteségmentes számok lejátszását pedig a HomePod mini számára is. Ez sokakat boldoggá fog tenni, az egyszer biztos.

Az iOS 15 lehetővé tette, hogy az ellenőrzött egészségügyi leleteidet és igazolásaidat az Egészség alkalmazásban tárold, de az iOS 15.1-gyel az Apple tovább megy és az oltásokról készült igazolásaidat innen átküldheted a Tárca alkalmazásba könnyebb elérésért. Így ha elő kell venned a bizonyítékot, hogy be vagy oltva például koronavírus ellen, akkor azt minden eddiginél könnyebben megteheted majd.

Egyelőre a tesztelők és fejlesztők nem találtak olyan újítást, ami iPadOS specifikus lenne, de ha lesz ilyen, akkor természetesen arról is be fogunk számolni.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. El tudnátok mondani hogy hol lehet a Share play 15.1-en?

 2. Jadeye says:

  mármint?

  Folytasd a FaceTime beszélgetéseket sorozatok vagy filmek nézése, zenehallgatás, vagy képernyőmegosztás közben is a SharePlay-jel. Ez egy teljesen új módja annak, hogy közös élményeket szerezz a családtagjaiddal vagy barátaiddal, a köztetek lévő távolságtól függetlenül.

 3. vjan says:

  Tudna valaki arról konkrétumot, hogy milyen ellenőrzött egészségügyi leletet lehet az Egészség alkalmazásban tárolni? Pláne az oltási igazolásokat hogyan lehet rávenni arra, hogy bekerüljenek?
  Vagy ez is csak Amerikában működik, aztán bekerült a cikkbe, mint rendkívül fontos, bár minket egyáltalán nem érintő újdonság?

 4. Nem, itthon is mukodne, ha lenne olyan egeszsegugyi szervezet, aki venne a faradtsagot, hogy ilyet is kiallitson.

  Azt hiszem pl. UK-ben mukodik.

 5. vjan says:

  Vagyis nem működik. A Szifon magyar oldal. Általában az itthon elérhető dolgokkal foglalkozik. Ez a lelet, oltás igazolás dolog itthon nem elérhető. Ahogy a hazai “fejlesztéseket” nézem, az elkövetkező 50-100 évben pont ugyanígy marad. Akkor minek írni róla?

 6. Nem csak itthonról olvassák.

  De ennyi erővel a világban történt egyéb hírekről is felesleges beszámolnia a sajtónak, mert azok sem itthon történtek vagy fontosak.

 7. vjan says:

  Hát elég sok hírt nyugodtan kihagyhatna a sajtó is. Már ami megmaradt belőle, mert ezeket a pletykalapokat nem nevezném sajtónak.
  Akár a hazai “hírek” közül is kimaradhatna a zöme. Engem nem csigáz fel, hogy xy celeb éppen mijét varratta vagy töltette fel. Ahogy az sem, hogy éppen kivel kavar.
  De a lényegre térve, ahogy a nálunk nem elérhető fitnesz újdonságok kimaradtak, ugyanúgy érdektelenek az egészséggel kapcsolatos, csak a világ fejlettebbik felén elérhető, ficsörök is.

 8. Jadeye says:

  nekem iOS 15.0-val gond nélkül működik, a 15.1 bétáját egyelőre nem tettem fel. a Beállítások, Általános, Billentyűzetek alatt az összes kívánt opció be van kapcsolva?

 9. Se a magyar, se pl német billentyűzet kiosztássa nem megy, csak az angollal.
  Ötletem sincs. :frowning:

 10. Jadeye says:

  és ha a telefon nyelvét is magyarra állítod, akkor mi a helyzet?

 11. A sajtó lényege, hogy objektíven megírjon mindent. Az, hogy valami téged nem érdekel, az a te döntésed. Az egyén szintjén szelektáljunk, ne a sajtó szintjén.

  Engem érdekel minden ami Apple, független attól, hogy elérhető vagy sem itthon. Így legalább a lehetőségek ismertek, a többi már csak idő kérdése.

 12. gunar says:

  Nagyjából én is így gondolom, kiegészítve a részemről azzal, hogy szinte minden ami működik, legyen az régi v új v jövőbe mutató, stb. Arról nem is beszélve, hogy manapság már mindent is meg lehet szerezni bárhonnan ahol lehet kapni és ugye trükkök is vannak hozzájuk mint a példák mutatják.

 13. Na, ma reggel gépelés közben egyszer csak elkezdtek jönni az aláhúzott szavak és újra működik ez a funkció
  Pedig már több napja letettem róla. És nem is állítottam rajta már semmit.

  A telefon nyelve sem változtatott rajta korábban semmit.
  Most angol, a billentyűzet pedig magyar.

 14. Kiegészíteném annyival, hogy engem érdekel az is, ami nálunk MÉG nem működik, de akkor legyetek szívesen oda írni, hogy “ez még nem működik nálunk”!
  És meg is van oldva a probléma! :wink:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!