fbpx Skip to content

Annak ellenére, hogy az Apple tesztelte és dolgozott a technológián, a hírek szerint a cég mégis úgy döntött, hogy nem lesz kijelző mögötti Touch ID érzékelő a hamarosan érkező iPhone 13 modellekben. A biometrikus azonosítás egyetlen lehetősége a felhasználók számára továbbra is a Face ID marad.

Az Apple komolyan veszi a Touch ID technológia kijelző felülete mögé való integrálását iPhone készülékeinél, mely a gyakorlatban azt jelentené, hogy egyszerűen csak a telefon képernyőjére tesszük az ujjunkat és az azonosítás/feloldás már meg is történt. Az év eleji beszámolók azt sugallták, hogy a vállalat jó úton halad és a 2021-es modellek már megkapják ezt a sokak által várt funkciót.

Most azonban az Apple tervei drámaian megváltoztak, ahogyan a Bloombergnél Mark Gurman beszámol legújabb “Power On” hírlevelében, miszerint a kijelző mögötti ‌Touch ID‌ szenzort nem kapja meg az iPhone 13. Gurman azt is kijelenti, hogy az Apple végső célja a Face ID kijelző mögé való illesztése.

A második generációs iPhone SE jelenleg az egyetlen készülék az Apple kínálatában, amely Touch ID funkcióval rendelkezik. Nemrégiben azonban újra megjelent a legújabb generációs iPad Air eszközben, amely esetében az Apple mérnökei a Touch ID-t a bekapcsoló gombba építették be. Persze az Apple dönthet úgy is, hogy ugyanezt a technológiát majd elérhetővé teszi az alsóbb kategóriájú iPhone modelleknél, miközben a Face ID a Pro termékvonal kiváltsága lesz.

Az okok, amelyek miatt az Apple úgy döntött, hogy törli eredeti tervét, továbbra sem ismertek világosan. Sokak szerint azonban a dolgok hátterében a cupertinói cég tökéletességre való törekvése áll, és egyszerűen nem érezték úgy, hogy a jelenlegi technológia elég érett lenne ahhoz, hogy 2021-es zászlóshajójukban ez megjelenjen. Alternatív megoldásként az iOS 14.5 bevezetése után vált elérhetővé a felhasználók számára, hogy feloldják iPhone készülékük zárolását az Apple Watch-ukkal.

Míg a kijelző alatti Touch ID kimaradása egyesek számára csalódást okoz, azért azt ne felejtsük el, hogy jelentős fejlesztések fognak érkezni az iPhone 13 modellekkel. Az Apple nagy hangsúlyt fektet a kamera képességek továbbfejlesztésére, ideértve a ProRes felvételi formátumot és a videók portré módját. Az új készülékek emellett kisebb előlapi szenzorszigetet illetve nagyobb akkumulátort kapnak, és az új A15 chip segítségével még nagyobb teljesítményre lesznek képesek.

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én már nagyon várom a bemutatót! 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for expa expa says:

    Nem is kell már Touch ID. A FaceID sokkal jobb, biztonságosabb és kényelmesebb számomra.

  2. Avatar for vjan vjan says:

    Akkor kimarad a 13-as. Szerintem a Touch ID sokkal biztonságosabb és gyorsabb is. Nem beszélve a hamarosan újra kötelező maszkviselésről.

  3. Avatar for gunar gunar says:

    Majd amikor 1x alvás vagy más önkívületi állapotban kinyitják a touch-os telódat rádöbbensz mégsem az!
    A gyorsaság meg helyzet függő és maszkolódás is csak annak gond aki nem hord watch-ot.

  4. Avatar for pAnk pAnk says:

    FID-vel ezt nem lehet megcsinálni?

  5. Arról is szóltak a pletykák, hogy az új faceid képes lesz maszkkal együtt biztonságosan felismerni egy későbbi szoftverfrissítés során majd.

    Ha ez így lesz, akkor nem bánom, hogy nincs touchid, eladhatom az órámat.

    Egyébként sajnálom, mert bizonyos esetekben tényleg jobb lenne.

  6. Avatar for Blais Blais says:

    Nem volt ez egy zseniális ötlet a kezdettől sem. Vezetés közben kinyitni arccal lehet hogy jó annak ha aki egy Trabantba van bezsúfolva de nem egy nagyobb autóban. Másik scenario. Zoom meetingben vagyok, rá kell nézni a mobilra. Ott van mellettem az asztalon egy ujjal föl tudnál nyitni, de fel kell emelnem és bele kell bamulni, mint egy birka. Annyit megtehettek volna,hogy belerakják az új lenyomat os ellenőrzést ami lényegesen egyszerűbb. És a maszkos dolgot fel sem hoztam.

  7. Avatar for vjan vjan says:

    Dehogynem. A Face ID nem tudja megkülönböztetni az alvó vagy önkivületi állapotban levő embert az ébren levőtől. A nyitott szem csak részletkérdés, megoldható. Függ attól is, kinek hogyan készült az azonosító kép.
    Ha teljes biztonságot akarsz, marad a jelszó, lehetőleg jó hosszú és bonyolult. Azt meg kiverhetik belőled. Persze a tizedik próba utáni törlés esetleg segít, ha van lelkierőd tízszer rossz jelszót mondani.

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    azért egy nyitott szemet előidézni szerintem nehezebb, mint az ujjadat odaérinteni. a Face ID nem verhető át egy sík fotóval. vagy mire gondoltál a “hogyan készült az azonosító kép” alatt?

  9. Avatar for vjan vjan says:

    Például arra, hogy szemüveges az ember, akkor könnyen átverhető a FID. De ha valakinek nem lencsi baba szeme van (magyarul apró esetleg csak kicsit van nyitva) annál is könnyű úgy tenni, mintha nyitva volna.
    Egyébként a bevezetésekor voltak próbák, hogy miképpen lehet átverni, és bizony bizonyos fotókkal sikerült is. Lehet, hogy azóta ez változott, nem tudom.
    De egyébként ha valaki eszméletlen, gyakran nyitva a szeme. Alvó ember más, sokan felébrednek, ha valaki babrál a szemükkel. Mondjuk én arra is felébredek, ha valaki mozog a közelemben, nem kell, hogy hozzám érjen.
    Mellesleg, ha elalszol és óra van rajtad, a Face ID mellett is felold a teló. Vagy nem?

  10. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    szemüveges vagyok. semmi ilyen problémát nem tapasztaltam sosem, még napszemüveggel vagy fényre sötétedő lencsével sem. az Apple Watch-csal való feloldás csak akkor működik, ha felismeri az arcod felismerhető részét, és a többin pedig érzékeli, hogy az valamivel el van takarva.

  11. Avatar for vjan vjan says:

    Vagyis ha eltakarod a szemét valakinek, mert alszik, akkor a watch feloldja.

  12. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem oldja fel. hiszen a maszkot nem a szemeden viseled, hanem az orrodon és a szádon, a figyelemérzékelő funkcióhoz pedig kell a nyitott szem.

  13. Avatar for vjan vjan says:

    Egyébként a fizetés watch nélkül FID-vel elég problémás. Párom használ 12-est. (Órát nem) Ránéz a telóra, felold. Teszi a terminálra, kéri a kódot. Ha feloldás nélkül teszi a terminálra, ugyancsak kéri a kódot, mivel a legtöbb esetben nem olyan a terminál elhelyezése, hogy működjön a Face ID. (Ha én használom az övét, akkor kétszer megnyomom az oldalsó gombot, feljön a fizetős oldal, megnyomom a feloldás gombot és beírom a PIN-t, majd utána érintem.)
    Az én TID-s telefonomat odateszem a terminálhoz, előjön a fizetés de kéri a kódot. Ráteszem az ujjam és már fizet is.
    Mondjuk órával is működik, ha az óra fel van oldva, és kétszer megnyomom az oldalsó gombot. De ha nincs feloldva, akkor előbb fel kell oldani, vagy PIN-nel, vagy a telefon feloldásával. De ha már előveszem a telefont, akkor egyszerűbb azzal fizetni. És itt megint egyszerűbb a TID.

  14. Egyszerűbb, ha 2x megnyomja a bekapcsoló gombot, felold FaceID-val és utána teszi a terminálhoz a telefont. Úgy nem kell a kóddal szöszölni.

    Kicsit van egy olyan érzésem, hogy mondvacsinált indokokkal meg kitalált hibákkal próbálod igazolni, hogy a FaceID rossz, pedig nem az, többen is használjuk, írjuk, napi tapasztalat van vele.

    Persze attól te még szeretheted a Touch ID-t, csak maszlaságokat ne írj. :slight_smile:

  15. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha a csuklódon van, miért nincs feloldva? mármint oké, felvetted az órát, elfelejtetted feloldani, és még a telefonodat sem oldottad fel azóta, hogy az feloldhassa az óra zárolását? :slight_smile:

    én amikor felveszem az órát, reflexből feloldom a zárolását, és mivel rendesen illeszkedik a csuklómra, tehát nem túl laza a szíj, így a csuklóérzékelés sem zárolja az órát, mert nem veszti el a kapcsolatot a csuklómmal. ha meg esetleg elfelejteném beírni rajta a jelkódot, akkor a telefonomat úgyis előveszem addig, az meg akkor feloldja.

  16. Avatar for Bob Bob says:

    Nem tudom te hogy vagy vele de én nem szoktam olyan helyzetekbe kerülni, hogy idgenek mellett alszom és attól kell tartanom hogy kinyitják a telefonom😅

  17. Avatar for Bob Bob says:

    Hát szemüveggel nekem sincs gondom, viszont a napszemüvegekkel nem bír, van három és csak abban ismer fel amin nincs tükröződő réteg és rohadt idegesítő hogy mindig le kell venni emiatt a szemcsit.

  18. Avatar for gunar gunar says:

    Na ja, de nem a szavakon kell rugózni, hanem ami a lényeg, hogy egy F-ID -t sokkal nehezebb megkerülni mint a T-ID -t amennyiben azt a gazdája normálisan beállította, mert sokkal biztonságosabb. Sokak számára jobb is a használhatósága és ezért is maradt meg a mai napig. Az hogy az Apple tervezi visszahozni a T-ID egy újabb megoldását nem jelenti az ellenkezőjét az állításnak, csak azt, hogy vissza szeretné azon keveseket is csábítani, de legalább rávenni egy új vas vásárlására, akik megrögzött ujjal nyitogatók.

  19. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ja hát a tükröződő réteg az más, “az ellen nem véd”. azzal tudtommal nem nagyon lehet mit csinálni, ha egyszer visszatükrözi a felismeréshez használt lézert is.

  20. Avatar for Bob Bob says:

    Világos, de nem lehetne hogy én döntöm el melyiket szeretném használni? Remélem tényleg visszahozzák

  21. Avatar for gunar gunar says:

    Hát eldöntheted majd ha benne lesz mindkettő, de gyanítom megint felosztják az egyikben ez lesz a másikban az és talán a csúcsban mindkettő, vagy az utóbbi marad, hogy a legdrágábbikba minden is lesz, a gyengébbekben csak F-ID. Én reménykedem hogy marad a mini és abban lesz egy kisebb F-ID, ha esetleg mindkettő én akkor is csak a F-ID -t fogom használni, mert az jobban bejön mindenben. Ez részben ízlés, részben pedig felhasználói szokás függő, nekem az átállás a régiről gyorsan ment mivel passzol ahogyan használom a telót.

  22. Persze a tizedik próba utáni törlés esetleg segít, ha van lelkierőd tízszer rossz jelszót mondani.

    Ezen jót derültem. :slight_smile:
    Amúgy ehhez idő is kell, mert pár próbálkozás után várni kell, a következő próbálkozásig.
    Amúgy a FaceID és TouchID téma mindig megosztó lesz, ezért - szerintem - az lenne a jó, ha mindkettő maradna, és az ember választ. Sőt, én még opcionálisan azt is beletenném, hogy lehessen egyszerre mindkettő, annak, aki nagyon parázik. De a választás jogát mindenképpen meghagynám.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Szifon Avatar for georgio Avatar for Blais Avatar for Bob Avatar for pAnk Avatar for kleinguru Avatar for expa Avatar for Jadeye Avatar for vjan Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for expa expa says:

    Nem is kell már Touch ID. A FaceID sokkal jobb, biztonságosabb és kényelmesebb számomra.

  2. Avatar for vjan vjan says:

    Akkor kimarad a 13-as. Szerintem a Touch ID sokkal biztonságosabb és gyorsabb is. Nem beszélve a hamarosan újra kötelező maszkviselésről.

  3. Avatar for gunar gunar says:

    Majd amikor 1x alvás vagy más önkívületi állapotban kinyitják a touch-os telódat rádöbbensz mégsem az!
    A gyorsaság meg helyzet függő és maszkolódás is csak annak gond aki nem hord watch-ot.

  4. Avatar for pAnk pAnk says:

    FID-vel ezt nem lehet megcsinálni?

  5. Arról is szóltak a pletykák, hogy az új faceid képes lesz maszkkal együtt biztonságosan felismerni egy későbbi szoftverfrissítés során majd.

    Ha ez így lesz, akkor nem bánom, hogy nincs touchid, eladhatom az órámat.

    Egyébként sajnálom, mert bizonyos esetekben tényleg jobb lenne.

  6. Avatar for Blais Blais says:

    Nem volt ez egy zseniális ötlet a kezdettől sem. Vezetés közben kinyitni arccal lehet hogy jó annak ha aki egy Trabantba van bezsúfolva de nem egy nagyobb autóban. Másik scenario. Zoom meetingben vagyok, rá kell nézni a mobilra. Ott van mellettem az asztalon egy ujjal föl tudnál nyitni, de fel kell emelnem és bele kell bamulni, mint egy birka. Annyit megtehettek volna,hogy belerakják az új lenyomat os ellenőrzést ami lényegesen egyszerűbb. És a maszkos dolgot fel sem hoztam.

  7. Avatar for vjan vjan says:

    Dehogynem. A Face ID nem tudja megkülönböztetni az alvó vagy önkivületi állapotban levő embert az ébren levőtől. A nyitott szem csak részletkérdés, megoldható. Függ attól is, kinek hogyan készült az azonosító kép.
    Ha teljes biztonságot akarsz, marad a jelszó, lehetőleg jó hosszú és bonyolult. Azt meg kiverhetik belőled. Persze a tizedik próba utáni törlés esetleg segít, ha van lelkierőd tízszer rossz jelszót mondani.

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    azért egy nyitott szemet előidézni szerintem nehezebb, mint az ujjadat odaérinteni. a Face ID nem verhető át egy sík fotóval. vagy mire gondoltál a “hogyan készült az azonosító kép” alatt?

  9. Avatar for vjan vjan says:

    Például arra, hogy szemüveges az ember, akkor könnyen átverhető a FID. De ha valakinek nem lencsi baba szeme van (magyarul apró esetleg csak kicsit van nyitva) annál is könnyű úgy tenni, mintha nyitva volna.
    Egyébként a bevezetésekor voltak próbák, hogy miképpen lehet átverni, és bizony bizonyos fotókkal sikerült is. Lehet, hogy azóta ez változott, nem tudom.
    De egyébként ha valaki eszméletlen, gyakran nyitva a szeme. Alvó ember más, sokan felébrednek, ha valaki babrál a szemükkel. Mondjuk én arra is felébredek, ha valaki mozog a közelemben, nem kell, hogy hozzám érjen.
    Mellesleg, ha elalszol és óra van rajtad, a Face ID mellett is felold a teló. Vagy nem?

  10. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    szemüveges vagyok. semmi ilyen problémát nem tapasztaltam sosem, még napszemüveggel vagy fényre sötétedő lencsével sem. az Apple Watch-csal való feloldás csak akkor működik, ha felismeri az arcod felismerhető részét, és a többin pedig érzékeli, hogy az valamivel el van takarva.

  11. Avatar for vjan vjan says:

    Vagyis ha eltakarod a szemét valakinek, mert alszik, akkor a watch feloldja.

  12. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem oldja fel. hiszen a maszkot nem a szemeden viseled, hanem az orrodon és a szádon, a figyelemérzékelő funkcióhoz pedig kell a nyitott szem.

  13. Avatar for vjan vjan says:

    Egyébként a fizetés watch nélkül FID-vel elég problémás. Párom használ 12-est. (Órát nem) Ránéz a telóra, felold. Teszi a terminálra, kéri a kódot. Ha feloldás nélkül teszi a terminálra, ugyancsak kéri a kódot, mivel a legtöbb esetben nem olyan a terminál elhelyezése, hogy működjön a Face ID. (Ha én használom az övét, akkor kétszer megnyomom az oldalsó gombot, feljön a fizetős oldal, megnyomom a feloldás gombot és beírom a PIN-t, majd utána érintem.)
    Az én TID-s telefonomat odateszem a terminálhoz, előjön a fizetés de kéri a kódot. Ráteszem az ujjam és már fizet is.
    Mondjuk órával is működik, ha az óra fel van oldva, és kétszer megnyomom az oldalsó gombot. De ha nincs feloldva, akkor előbb fel kell oldani, vagy PIN-nel, vagy a telefon feloldásával. De ha már előveszem a telefont, akkor egyszerűbb azzal fizetni. És itt megint egyszerűbb a TID.

  14. Egyszerűbb, ha 2x megnyomja a bekapcsoló gombot, felold FaceID-val és utána teszi a terminálhoz a telefont. Úgy nem kell a kóddal szöszölni.

    Kicsit van egy olyan érzésem, hogy mondvacsinált indokokkal meg kitalált hibákkal próbálod igazolni, hogy a FaceID rossz, pedig nem az, többen is használjuk, írjuk, napi tapasztalat van vele.

    Persze attól te még szeretheted a Touch ID-t, csak maszlaságokat ne írj. :slight_smile:

  15. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha a csuklódon van, miért nincs feloldva? mármint oké, felvetted az órát, elfelejtetted feloldani, és még a telefonodat sem oldottad fel azóta, hogy az feloldhassa az óra zárolását? :slight_smile:

    én amikor felveszem az órát, reflexből feloldom a zárolását, és mivel rendesen illeszkedik a csuklómra, tehát nem túl laza a szíj, így a csuklóérzékelés sem zárolja az órát, mert nem veszti el a kapcsolatot a csuklómmal. ha meg esetleg elfelejteném beírni rajta a jelkódot, akkor a telefonomat úgyis előveszem addig, az meg akkor feloldja.

  16. Avatar for Bob Bob says:

    Nem tudom te hogy vagy vele de én nem szoktam olyan helyzetekbe kerülni, hogy idgenek mellett alszom és attól kell tartanom hogy kinyitják a telefonom😅

  17. Avatar for Bob Bob says:

    Hát szemüveggel nekem sincs gondom, viszont a napszemüvegekkel nem bír, van három és csak abban ismer fel amin nincs tükröződő réteg és rohadt idegesítő hogy mindig le kell venni emiatt a szemcsit.

  18. Avatar for gunar gunar says:

    Na ja, de nem a szavakon kell rugózni, hanem ami a lényeg, hogy egy F-ID -t sokkal nehezebb megkerülni mint a T-ID -t amennyiben azt a gazdája normálisan beállította, mert sokkal biztonságosabb. Sokak számára jobb is a használhatósága és ezért is maradt meg a mai napig. Az hogy az Apple tervezi visszahozni a T-ID egy újabb megoldását nem jelenti az ellenkezőjét az állításnak, csak azt, hogy vissza szeretné azon keveseket is csábítani, de legalább rávenni egy új vas vásárlására, akik megrögzött ujjal nyitogatók.

  19. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ja hát a tükröződő réteg az más, “az ellen nem véd”. azzal tudtommal nem nagyon lehet mit csinálni, ha egyszer visszatükrözi a felismeréshez használt lézert is.

  20. Avatar for Bob Bob says:

    Világos, de nem lehetne hogy én döntöm el melyiket szeretném használni? Remélem tényleg visszahozzák

  21. Avatar for gunar gunar says:

    Hát eldöntheted majd ha benne lesz mindkettő, de gyanítom megint felosztják az egyikben ez lesz a másikban az és talán a csúcsban mindkettő, vagy az utóbbi marad, hogy a legdrágábbikba minden is lesz, a gyengébbekben csak F-ID. Én reménykedem hogy marad a mini és abban lesz egy kisebb F-ID, ha esetleg mindkettő én akkor is csak a F-ID -t fogom használni, mert az jobban bejön mindenben. Ez részben ízlés, részben pedig felhasználói szokás függő, nekem az átállás a régiről gyorsan ment mivel passzol ahogyan használom a telót.

  22. Persze a tizedik próba utáni törlés esetleg segít, ha van lelkierőd tízszer rossz jelszót mondani.

    Ezen jót derültem. :slight_smile:
    Amúgy ehhez idő is kell, mert pár próbálkozás után várni kell, a következő próbálkozásig.
    Amúgy a FaceID és TouchID téma mindig megosztó lesz, ezért - szerintem - az lenne a jó, ha mindkettő maradna, és az ember választ. Sőt, én még opcionálisan azt is beletenném, hogy lehessen egyszerre mindkettő, annak, aki nagyon parázik. De a választás jogát mindenképpen meghagynám.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Szifon Avatar for georgio Avatar for Blais Avatar for Bob Avatar for pAnk Avatar for kleinguru Avatar for expa Avatar for Jadeye Avatar for vjan Avatar for gunar