Hihetetlen változást hozott az iOS 15 béta 6: meggondolta magát az Apple

Az Apple általában az a cég, ami megmondja neked, hogy hogy lesz a jövőben és nem hallgat a felhasználók visszajelzéseire. Elég az Adobe Flash kivégzésére, az iOS 7-re vagy épp a 3,5 mm-es jack dugó eltüntetésére gondolni.

Épp ezért igazán meglepő az, ha valahol figyelnek a panaszosokra és változtatnak. Így történt most ez az iOS 15 béta 6-nál, ahol az Apple visszatáncolt az új Safari designtól.

Amióta az Apple nyár elején lerántotta a leplet az iOS 15-ről, minden egyes béta változattal próbálták javítani az iOS-en és iPadOS-en kitalált felhasználói felületet.

A második bétában visszahozták az oldal újratöltésére szolgáló gombot iPadOS-en, a harmadik bétával a képernyő teteje helyett a billentyűzet fölé helyezték a címsort, a negyedik bétában megadták a lehetőséget az iPadOS felhasználóknak, hogy visszatérjenek a korábbi különálló cím- és fülsorhoz, az ötödik béta pedig változtatott a címsor kinézetén iPadOS-en, hogy jobban eltérjen a fülektől.

Ez mind-mind olyan változtatás volt, amit azért voltak kénytelenek eszközölni az Apple mérnökei és felhasználói élmény szakértői, mert az új Safari design egyszerűen nehezebben használható volt, mint elődje. Ennek azonban vége, mert iOS-en is van most már egy kapcsoló, amivel mindent visszaállíthatsz az iOS 14-es viselkedésre.

Ehhez nem kell mást tenned, mint ellátogatni a Beállítások → Safari alá és a Lapok szekció alatt már tudsz váltani a lenti fül proxy-ként is funkcionáló címsor és a klasszikus fenti címsor közt.

Ha a lenti lehetőséget választod, akkor görgetéskor a címsor összemegy és az eszközsor eltűnik, érintésre pedig a billentyűzet fölé kúszik:

Ilyenkor a címsor balra vagy jobbra történő húzásával továbbra is tudsz váltani a nyitott fülek közt. Ez a funkcionalitás sajnos elvész a fenti címsor esetén.

Ha ennek ellenére a fenti címsort részesíted előnyben, akkor görgetéskor a fenti címsor összemegy, az alsó eszközsor eltűnik és a címsor érintésére az a kijelző tetején jelenik meg:

Persze ha szemfüles olvasó vagy, valószínűleg azt is észrevetted, hogy nem csak a címsor elhelyezkedése új, hanem maga az eszközsor visszatérése is.

Korábban az Apple mindent megtett azért, hogy a böngésző használatához szükséges összes vezérlőt egy címsorként is funkcionáló eszközsorra zsúfolják össze, de rájöttek, hogy a 2007-ben kitalált Safari eszközsornál nincs jobb, így visszatértek hozzá.

Az Apple nagyon ritkán gondolja meg magát és még ritkábban teszi azt ilyen drasztikusan egyik pillanatról a másikra, de ez most egy olyan változtatás, aminek szerintem rengetegen örülni fogunk majd.

Személy szerint én az elejétől kiálltam a lenti címsor mellett, csak a svájci bicska mivolta zavart, de az iOS 15 béta 6 ezt is megoldotta.

Te melyik címsor elrendezést fogod használni?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Hát én személyesen megszerettem ezt az alsó, csak keresősávos cuccot, nem nagyon hiányoltam azt a toolbart Beta 5 alatt. De hát ilyen ez, nem tetszhet mindenkinek valami.

 2. Hihetetlen. Nem gondoltam volna, hogy visszatáncolnak.

  Szerintem sokkal jobb a régi, az összes eddigi béta alatt az újat használtam, nem sikerült megszokni.

  Örülök ennek a döntésnek.

 3. gunar says:

  Na de nem gondolta meg magát és nem is táncolt vissza, csak dobott egy kapcsolót a régihez és lehet adott még időt megszokni az újat.

 4. Zozzy says:

  Másnál is eltűnt az élő szöveg funkció? A beta 5-nél még volt, most meg hiába fotózok/nék szöveget, nem ismeri fel, nem jelenik meg lent a jel, hogy felismerte a szöveget. Vagy csak én vagyok béna?

 5. gunar says:

  Na igen valóban eltűnt nálam is. Reméljük majd visszakerül.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!