fbpx Skip to content

Pénzügyeink nyilvántartása abszolút nyűg tud lenni. Persze aki keres annyit, hogy a napi, havi kiadásokkal ne legyen gondja, csak az legyen a kérdés, hogy mibe fektesse a pénzét, annak más problémái vannak, mint azoknak, akik Excelben, “kockás” (négyzetrácsos) füzetben vagy épp egy alkalmazásban vezetik tételről-tételre az összes kiadásukat és bevételüket. Bármennyire is jól lehet grafikusként keresni, kiegészítve kisebb nagyobb fotós megrendelésekkel, azért ha lakásvásárláson és hitelen gondolkozik az ember, akkor bizony fontos valahol vezetni a pénzügyeket, mert különben nagyon el lehet veszni a számokban, hogy hova és mire ment el a pénzünk.

Két éve írtunk már a magyar fejlesztésű pénzügyi nyilvántartó alkalmazásról a Koinról, amit én hónapokig előszeretettel és rendszeresen használtam, azonban a manuális adatbevitel egy idő után elvette tőle a kedvem és le is töröltem az alkalmazást, de ezzel együtt a pénzügyeim nyilvántartását. Az elmúlt két év során rengeteg változás történt a mobilbankolás terén, hiszen a bankoknak meg kell felelni az EU-s PSD2-es pénzforgalmi irányelvnek, aminek köszönhetően a legtöbb bank alkalmazása teljesen megújult és megnyílt a kapu, hogy automatikusan és biztonságosan kezelhessék a költési adatainkat más alkalmazások, például a Koin.

Én alapvetően három bank szolgáltatásait használom. A főszámlám az OTP-nél van, aminek az új alkalmazása szerintem iszonyat jóra sikerült, jól néz ki, sokat tud, kategorizálja a költéseket, értesítéseket küld és a webes vásárlásokat is jóváhagyhatjuk benne, egyszerűen imádom használni. Az ERSTE-nél van egy hitelkártyám, amit valószínűleg hamarosan meg fogok szüntetni, de náluk szerencsére megújult az app, ami a George nevet kapta. Sajnos sok ismerősömmel kell egyetértenem abban, hogy nem lett a legjobb ez az alkalmazás, bár jobb, mint az elődje. A harmadik nem egy szokványos bank, mert ez a Revolut, ami talán mondhatni a mobilbankolás királya, amit szerintem nem kell bemutatni, de ha mégis, akkor regisztráljatok ezen a linken keresztül. Mindhárom banknál van havi szinten forgalmam, ami azért tud némi fejtörést okozni, hogy jajj a hitelkártya tartozást rendezni kell, de mennyi is az annyi éppen, vagy épp Revoluton kell rendezni egy közös költést a barátokkal, stb. A Koin legújabb verziója ezekre és még számos másik problémára kínál megoldást a banki integrációknak köszönhetően, így végre egy helyen, egy alkalmazásban láthatjuk az összes pénzforgalmunkat.

A két évvel ezelőtti cikkünkben még csak azt tudtuk írni, hogy a MagNet Bank számláit lehet csak bekötni a Koinba, hogy automatikusan megjelenjenek a költéseink és bevételeink, mindenki másnak akkor még maradt a kézi beírás és kategorizálás. Ez a nyűg azonban a cikk írásakor hat bank számlái esetén megszűnt: CIB, MagNet, OTP, Raiffeisen, Revolut és Unicredit. Hamarosan pedig a K&H is csatlakozik a többi bankhoz. A bankok bekötéséhez új számlát kell létrehozni a Koinban, majd a “Fizetési számla csatlakoztatása” opcióra nyomni és kiválasztani a saját bankunkat. Ezután a bankunk online felületén be kell jelentkezni és máris látszani fognak a korábbi tranzakciók, minden egyéb teendő nélkül. A kategorizálások lehet, hogy nem minden esetben úgy lesznek, ahogyan azt mi szeretnénk, de ezeket tudjuk módosítani, sőt a rendszer öntanuló, vagyis ha egyszer rossz kategóriába kerül egy költés, mint nekem egy Foxpost feladás ruha kategóriába esett, de javítjuk, akkor utána már tudni fogja, hogy hova tegye a jövőben az ilyen jellegű tételeket. Ráadásul minél többen használják a Koint és javítgatják a kategorizálásokat, annál okosabb és pontosabb lesz a rendszer.

Az új tranzakciók bankonként eltérő idővel jelennek meg az alkalmazásban, de az mindegyiknél igaz, hogy nem azonnal, kell némi átfutás nekik. A fejlesztők állítása szerint a leggyorsabb a Revolut, míg például az OTP-nél csak másnap jelennek csak meg a költések. Nekem ez elsőre kicsit fura, szokatlan volt, de végülis érthető és úgyse naponta kell nézegetni, hogy pénzügyileg hogy állunk, hiszen ha napi gondjaink vannak, akkor úgyse alkalmazásban fogjuk vezetni ezeket. Amennyiben valamelyik bankkal beakadna a kommunikáció, akkor a beállításokban a “Csatlakoztatott bankok” menüpontban tudjuk leválasztani a kapcsolatot és újra hozzáadni.

Ezzel az újítással a Koin újra kiérdemelte, hogy a főképernyőmre kerüljön és az elsődleges pénzügyi alkalmazásommá váljon. A bankok listája igaz még nem teljes, de most már leginkább a bankoknál pattog a labda, hogy mikor lesznek készen az új bankolási rendszerükkel.

Ti hol vezetitek a pénzügyeiteket?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok