fbpx Skip to content

Pénzügyeink nyilvántartása manapság nem annyira divatos, mint évtizedekkel ezelőtt, szüleink, nagyszüleink, dédszüleink korában, holott most már alkalmazások is segítik a dolgunkat. Ilyen app például a magyar fejlesztésű Koin is.

Emlékszem, nemrég kezembe került dédapám pénzügyi füzete, amibe évtizedeken át minden egyes kiadást és bevételt tételre pontosan, dátumozással bevezetett, ami azért elég komoly dolog, nem tudom, én meddig lennék képes egy ilyen szintű adminisztrációra. Szerencsére manapság annyiféleképpen lehet a pénzügyeinket vezetni, hogy már csak meg kell találni a számunkra megfelelő opciót. Sokan az Excelre esküdnek a mai napig, most viszont mutatnánk egy sokkal kézenfekvőbb, egyszerűbb megoldást, a Koint.

Évekkel ezelőtt, már találkoztam a Koinnal, de akkor még nem láttam annyira szükségesnek azt, hogy pontosan vezessem a pénzügyeimet, hiszen egy bankszámlám volt, egy helyről kaptam fizetést és könnyen fejben tudtam tartani állandó kiadásaimat is, ezért végül töröltem az alkalmazást. Mostanra viszont már mind a bankszámláim, mind az ügyfeleim száma is nőtt, akiktől változó időben és összegben érkezik a grafikai munkáimért a pénz és persze a helyzeten a hitelkártyám megléte se segít. Ideje volt újra pénzügyi alkalmazás után nézni.

Még hónapokkal ezelőtt futottam bele a Koin béta tesztelő felhívásába, amire egyből lecsaptam, hiszen új funkciók mellé új dizájn is társult, és máris újra kedvet kaptam, hogy egy alkalmazásba írjam fel az összes kiadásom és bevételem. A Koin nemrég kilépett a béta állapotból és néhány hete már mindenki számára elérhető az új, 3-as verzió minden szépségével és funkcionalitásával együtt.

Funkciók

Több számla kezelése és PSD2 irányelv

A törvényi előírásoknak megfelelően a Koin biztonságosan és törvényesen kezeli minden felhasználója pénzügyi adatait, ezért nem kell attól tartani, hogy illetéktelenek hozzáférhetnek akár a személyes, akár a pénzügyi adatainkhoz. Továbbá a készülék jelkódján túl maga az alkalmazás is lezárható egy kóddal, amit a Touch ID vagy Face ID is nyitni tud, és még kétlépcsős azonosítás is beállítható a mai, korszerű biztonsági előírásoknak megfelelően. A Koin egy gyors regisztráció után máris használható, aminek a fő célja, hogy a bevitt adatok a szervereikkel szinkronban legyenek és akár több készüléken vagy a webes felületen is mindent láthassunk és egy esetleg telefonváltás vagy elhagyás esetén se vesszen el az akár több éves feljegyzésünk.

A Koin 3.0 egyik nagy újítása, hogy több számlát is kezelhetünk benne, ezért például nekem külön számlán fut az appban és a valóságban is a sima OTP, a webes OTP, a hitelkártya és a készpénz állományom is, de mégis itt egyben is látom mindet, és tudom, mennyi pénzem van, ami hihetetlenül hasznos funkció. Az EU-nak van egy PSD2, azaz második pénzforgalmi irányelvre hallgató határozata, aminek köszönhetően ősztől minden banknak kötelező lesz megoldani, hogy automatikusan és biztonságosan kezelhessék a költési adatainkat más alkalmazások, például a Koin. Eddig még csak a MagNet Bank oldotta meg, hogy az összes kártyás vásárlásunk automatikusan megjelenjen a Koinban is, ha összekötjük a két szolgáltatást, de ez a lista ősszel további bankokkal is bővülni fog.

Jelenleg viszont, akinek nincs MagNetes számlája, annak minden tételt kézzel kell felvinnie a manuálisan létrehozott számlákra, amit meg kell szokni, de így talán jobban megfontoljuk, mire költünk. A tételek hozzáadásakor először meg kell adnunk, hogy melyik számlával kapcsolatos a felvezetendő tétel, aztán pedig hogy az kiadásnak, bevételnek, átvezetésnek vagy épp csak emlékeztetőnek szánjuk. Ezután pedig kategorizálhatjuk az előre megadott vagy az általunk létrehozott lehetőségek alapján, de további címkékkel is megjelölhetjük. Például mindent ami a lakásunkkal, házunkkal kapcsolatos, például lakbér, víz, gáz, villany vagy akár az internet, azt a Közművek kategóriába betehetjük, de az egyes tételekhez egyéni címkéket rendelve év végén könnyen meg tudjuk mondani, hogy mennyi ment el a villanyszámlára és levonhatjuk a következtetést, hogy lehet nem otthon érdemes futtatni a seed szervert, mert túl sok áramot fogyaszt. ?

Ismétlődő tételek

A kiadásaink jó része rendszeres, hiszen minden hónapban rendezni kell a közüzemi számlákat, lakbért, kocsi állandó költségeit, kondi- és buszbérletet vagy akárcsak a Spotify előfizetést. Természetesen ideális esetben a bevétel, azaz a fizetés is rendszeresen és időben érkezik, így ez is egy olyan tétel, amit felvezethetünk az alkalmazásba és az onnantól ezekkel mindig automatikusan számol az app, ha állandó összegekről van szó.

Valuták kezelése

Több olyan előfizetéssel is rendelkezem, amelyek nem forintban terhelik meg a számlám, hanem euróban és dollárban. Ezekkel a kiadásokkal alapból nehéz számolni, hiszen kérdés, hogy a bankunk mikor könyveli le ténylegesen a tételt és akkor mennyi éppen a középárfolyam, de a Koin ebben is megkönnyíti a dolgunk, hiszen külföldi pénznemben is beírhatunk bármit, de azt mindig a beírás pillanatában érvényes középárfolyam alapján átváltja egyből a számlánk pénznemére. Nyilván apró eltérés előfordulhat az itt bevitt összeg és bank által lekönyvelt között, hiszen valószínűleg nem ugyanakkor, nem ugyanazon az árfolyamon számolnak, de alapnak nem rossz.

Riportok készítése

Az már egy nagyon hasznos dolog, hogy minden fel tudunk vinni az alkalmazásba, de ha nem látjuk egyben, hogy mire ment el a pénzünk a hónapban, vagy akár az évben, akkor egyből törölhetnénk is az appot. Szerencsére a Koin tud nekünk kivonatokat, riportokat is készíteni, amiben könnyedén tudunk számlák, kategóriák és címkék alapján szűrni.

Ezeknek a kártyáknak az igazi ereje a webes felületen jelenik meg, mert ott nemcsak egy kör diagramon láthatjuk a kimutatást egyben, hanem idő szerint oszlop diagramon és külön havi bontásban is. Itt lehet a legjobban kinyerni azt, hogy mennyi pénzünk ment el adott dolgokra a vizsgált időintervallumon belül és ebből már csak nekünk kell levonni a következtetést, hogy ez így jó vagy sem.

Emlékeztetők

Bizonyára mindenkinek vannak olyan kiadásai, amelyek nem vonódnak le automatikusan a számláról, nincsen beállítva rá csoportos beszedés vagy automatikus utalás, mégsem érdemes elfeledkezni róluk. Ezekre az új emlékeztetők funkció az ideális választás, hiszen senki se szeretne lemaradni mondjuk a hitelkártya tartozásának rendezésével vagy a lakbér elutalásával, de akár a buszbérletet is felírhatjuk ide, hisz azt rendszeresen el tudják felejteni az emberek időben megújítani.

Összegzés

Eszméletlen jót tett a Koinnak a 3.0-s vérfrissítés, mind funkciók, mind pedig dizájn terén. Bármennyire is nem szeretek a pénzügyekkel adminisztráció szinten foglalkozni, egyszerűen élvezet számomra a Koint használni, bár kellett némi idő, hogy megszokjam, hogy minden egyes kiadást és bevételt egyből felvezessem az appban, de így végre egy helyen látom, hogy ténylegesen mennyi pénzem van, nem kell külön megnyitnom több alkalmazást és összeszámolni, hogyan is állok. Viszont PSD2-es irányelv széleskörű elterjedése az, ami a legjobban felkeltette az érdeklődésem, hiszen ezzel minden, amit most manuális csinálunk az alkalmazásban, magától meg fog történni. Mivel az adataink biztonságban vannak és a Koin ingyenes, ráadásul magyar fejlesztésű, ezért szerintem mindenképp érdemes adni neki egy próbát, hiszen már így is több mint kétszázezren használják és az európai terjeszkedés is már folyamatban van. Én drukkolok a srácoknak, hogy minél több felhasználóhoz eljusson a Koin és mindenki számára legyen egy egyszerűen és élvezetesen használható pénzügyi alkalmazás, ami iOS-en és Androidon is fut.

[appstore id=”530957124″]

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.