Ajax: a kamerás riasztó rendszer – teszt és vélemény

Az Ajax okos riasztórendszerről már írtam korábban itt az oldalon, amit azóta is 100%-os megelégedettséggel használok Steve-vel, a macskámmal. 🐈‍⬛

Akkoriban bemutattam magát a riasztórendszert, az egyes komponenseket, a szoftvert, és persze azt, hogy mennyire könnyedén telepíthető az átlagfelhasználó számára is, és teljesen vezeték nélküli. Ezeket ebben a cikkben is megemlítem majd, de ha érdekel egy részletes beszámoló, akkor ide kattintva találod meg. Ebben a cikkben az új központi egységet mutatom be, valamint az azzal kompatibilis kamerás mozgásérzékelőt. A MotionCam kamerás mozgásérzékelővel riasztási eseményt tudunk rögzíteni. Így láthatjuk, hogy mi történik a helyiségben. Ehhez a Futurer boltját használtam tesztelésre, így valós képeket és információkat osztok meg veletek!

Sokunk találkozott már riasztóval az életében, sőt, bizonyára számos olvasónk jelenleg is használ ilyet. A riasztórendszerek kiépítése szakértelmet, időt, és adott esetben rengeteg munkát is igényel, ami az Ajax esetében nem feltétlen igaz. Ezt terméket úgy fejlesztették ki, hogy adott esetben mi magunk is kiépíthetjük, telepíthetjük anélkül, hogy szétszednénk, kábeleznénk az egész lakást, irodát, üzlethelyiséget, de ettől függetlenül érdemes szakember segítségét kérni.

Az Ajax rendszer alapját a Malevich OS adja, ami egy saját szoftvert jelent. Ez fut a hubon, avagy a központi egységen, és a szoftver algoritmusai révén az egyik legbiztonságosabb, vezeték nélküli riasztórendszert kapjuk.

A hub külső és belső behatolások ellen is véd, és rendelkezik fejlett tűzfallal, fejlett kódokkal, amik a jelzavarást figyelik és persze a felhőn keresztül folyamatosan kommunikál velünk (Életjel funkció). Az Ajax hub tehát nem csak lokálisan, hanem a világ bármely pontjáról irányítható, és értesítéseket küld nekünk, ha valami történik otthon. Ezen felül beköthető távfelügyeletre is, így ugyan mi is kapunk értesítést a riasztási eseményről, de közben a szolgálat is, de erről majd később.

Mindezeken felül természetesen mindenről kapunk SMS-t, hívást, és push értesítést is a telefonunkra, tehát bárhol vagyunk, az Ajax figyelmeztet majd minket a problémára, illetve a rákötött távfelügyeletet is értesíti!

Az Ajax nem játékszer, ő egy profi riasztórendszer! Így természetesen véd vandalizmus, jelzavarás, és külső, az internet felől való próbálkozás ellen is. Jelzavaráskor másik frekvenciára vált (ezt tapasztaltam már) illetve rendelkezik vezetékes, vezeték nélküli és dupla SIM-kártya bemenettel, aminél akár két különböző mobil szolgáltató SIM-kártyáját is használhatjuk. Természetesen internet kapcsolat kimaradása esetén is folyamatosan figyel, védi a területet. Valamint beépített akkumulátora is van, tehát, ha elmegy az áram, akkor is képes életben maradni akár 12 órán keresztül. Egyszóval nem egy “vicc” rendszerről van szó, hanem komoly védelemről. 

Ajax Hub 2 Plus – védelem mesterfokon!

Ahogyan már említettem a cikk elején, ez az írásom lényegében az új központi egységről és a kamerás kiegészítőről szól, amire akár a meglévő Ajax hubbal rendelkezőknek is érdemes váltaniuk, mert hatalmas fejlődésen esett át szoftveresen és hardveresen is a rendszer.

Mit érdemes tudni a Hub 2 Plus-ról?

Az első és talán az egyik legfontosabb dolog a számos kommunikációs csatorna. Rendelkezik dupla SIM-kártya foglalattal, LTE és Wi-Fi támogatással, valamint Ethernet (LAN) csatlakozással is. Ezek mind-mind a redundancia jegyében vannak az eszközben, ha az egyik felől nem kap választ, azonnal lép a másik hálózatra!

Ezen kívül a Hub 2 Plus erőteljes belső processzorral és memóriával rendelkezik, ami miatt nem csak egy lakást, hanem egy komoly, több emeletes házat, irodát, vagy akár nyaralót is képes kezelni, ami több 100nm kerttel rendelkezik. A Hub 2 Plus 200 eszközt képes kezelni, 50 különböző szobát, 200 felhasználót, 64 rutint (mivel okos riasztó rendszer, így automatizálásokat hajthatunk létre okos konnektorokkal, relékkel, és megannyi más Ajax-kiegészítővel) és akár 100 DVR kamerát is csatlakoztathatunk a rendszerhez.

Röviden tehát a Hub 2 Plus a maximalizmus, ami egy komolyabb ház, vagy iroda, üzlet esetén szükséges. Nem is igazán a hatótáv, hanem a redundancia az, ami fontos egy riasztó esetében. Ne lehessen csak úgy megzavarni, és az Ajaxnál ezt szinte lehetetlen. A rendszer azonnal reagál és ez igaz a központ és az eszközök közötti kapcsolatra is, mivel ott is váltakozó frekvenciát használ a működéséhez. Amennyiben mégis sikerül megzavarni, azonnal értesít minket a felhő, hogy nem elérhető a központ és persze kivonul a szolgálat.

Én egyébként az előző cikk óta használom a Hub 2-t itthon, és szinte soha semmilyen problémám nem volt, a rendszer tökéletesen működik, de a dupla SIM-kártya és az LTE támogatás miatt Hub 2 Plus központot tartalmazó rendszert telepítettünk a Futurer elektromos roller boltba is, amiről a cikk második fele fog szólni.

Ajax kamerás mozgásérzékelő – MotionCam

Az Ajax riasztórendszer egyik legfontosabb komponense a vezeték nélküli, kamerás mozgásérzékelő, amivel riasztás esetén láthatjuk, hogy mi történik a helyiségben. Fontos megjegyezni, hogy ez nem IP-kamera, nem alkalmas megfigyelésre, így nyugodtan berakható kényesebb helyekre is. Lényegében egy 640×480 pixeles képet kapunk, ha riasztás történik. Ebből 3db-ot minden egyes mozgás észlelésekor, ami így néz ki:

(A videón a Futurer elektromos roller bolt bejárata látható)

Sokan azt gondolják, hogy ennek kevés a minősége. Pedig egyáltalán nem igaz, a viszonylag messzebb lévő mozgásérzékelő által készített képeken is jól kivehető István kolléga arca, akit szerintem az ismerősei, vagy azok, akik találkoztak vele, azonnal felismernek. A második személy én vagyok sapkában, picit takarva. A fotó akkor készült, amikor beléptünk a boltba élesített rendszer alatt. Tehát nettó 3-5 másodperc alatt készült rólunk kép, ami már továbbítható a rendőrség számára. Ez az alkalmazásban így néz ki:

Látszik, hogy 1 percen belül közel 5 értesítést kaptunk és azokon belül darabonként 3 képet. Tehát összesen 15 képet küldött a rendszer 1 percen belül, amiben több mint valószínű, hogy a betörő vagy betörők láthatóak. Ezen kívül ez a kép akkor is eljut hozzánk, ha nincs áram, mivel a központ rendelkezik akkumulátorral, és persze akkor is, ha nincs internet, mivel a központ rendelkezik redundáns, két különböző szolgáltató SIM-kártyájával, és akár 2G-n keresztül is megkapjuk ezeket a képeket az alacsony adatmennyiség miatt néhány másodpercen belül.

(Családi házban lévő kamerás mozgás érzékelő az ajtónál)

Ezért is fontos a méret és a felbontás, mert így minimális sávszélességgel is eljut hozzánk a fotó, és nem kell várnunk a feldolgozásra, a felhőre, szóval ez teljes mértékben a megbízhatóság miatt készült, és persze teljesen vezeték nélkül továbbítódik egy váltakozó rádiófrekvencián, tehát nem Wi-Fi-n, ami könnyedén zavarható.

Természetesen a kamerás érzékelő nem csak arra alkalmas, hogy megmondja, ki tört be hozzánk, hanem arra is, hogy a hamis riasztásokat kiszűrjük, vagy lássuk, mi történik a helyiségben riasztási eseménykor. A Futurerben különösen fontos a tűzjelzés és riasztás, ezért az Ajax segítségével szereltünk fel tűz- és füstjelzőket a meglévők mellé. Így tűz/füst esetén is kapunk képet a többi kamerás mozgásérzékelő segítségével (a cikkben direkt csak egyet mutattunk meg) hogy melyik helyiségben keletkezett a tűz. Nyilván a rollerek lítium-akkumulátorai miatt csúnya véget érhetne ez a dolog.

Ezen kívül a különböző riasztásokra rakhatunk különböző rutinokat is, tűz esetén például kapcsolja le az áramot a riasztó, ami minden bizonnyal segíthet, vagy éppen felkapcsolja a kertben a világítást, ami amivel megzavarhatjuk a behatolót.

Röviden összefoglalva a kamerás mozgásérzékelő egyfajta plusz, amivel hamis jelzéseket tudunk kiszűrni, vagy rögtön képet kaphatunk a betörésről, ami segíthet rövid idő alatt felderíteni a tolvajt. Ez fontos lehet a kiérkező rendőrök számára, mert tudják, kit keressenek, de már útközben is elküldhetjük a képeket emailben. Egyszóval percek alatt megkapja a rendőrség a személyleírást, kinézetet, mindent.

⚠️ Érdemes tudni, hogy az Ajax mozgásérzékelői nem jeleznek sem kisállat, sem robot porszívó esetén, így nyugodtan otthon hagyhatjuk a cicát, a riasztó nem veszi figyelembe. Ezt saját tesztből is tudom, mivel mind macskám, mind robot porszívóm is van, és egyikre sem riasztott be az Ajax.

Ezen kívül az Ajax rendelkezik a MotionProtect Plus-szal is, ami lényegében a 3D-s mozgások, mint például függöny, vagy a kandallóban lévő tűz mozgására sem riaszt be, mert többféle szenzorral rendelkezik. Nyilván ahány ház, annyiféle szoba, annyiféle megoldás a mozgásérzékelők elhelyezésére, de alapjában véve a MotionProtect tökéletesen megfelel egy átlagos szobában, ahol ha elmegyünk, becsukjuk az ajtót, ablakot, és maximum a macska mászkál.

Értesítések

Az Ajax iOS alkalmazás legfontosabb része az értesítések. A cég úgy alkotta meg az alkalmazást, hogy az tényleg értesítsen, ha valami történik, és bizony ezt meg is teszi. Ahogy a lenti képen látszik, kihasználja az iOS-ben elérhető speciális értesítési beállításokat. Így akkor is kapunk riasztást a telefonon keresztül, maximum hangerővel, amikor le van halkítva a készülék, vagy ne zavarj módban vagyunk!

Ezzel lényegében nem tudjuk elkerülni azt, hogy normál esetben értesüljünk egy betörésről vagy bármilyen problémáról. Tehát akár mi magunk is kihívhatjuk a rendőrséget, akár még a betörés közben is, de természetesen érdemes kiszállásos biztonsági céget alkalmazni. A második képen a különböző értesítéseket mutatja az app, látható rajta, hogy ki mikor érkezik haza, illetve ha mondjuk leszedik valamelyik eszköz fedelét, esetleg zavarják a jelet, vagy pedig elmegy az áram. Mindenről kapunk értesítést, és ha például a papa megnyomja a pánik gombot, akkor arról is hangosan riaszt az iPhone-unk!

Ahogy már említettem, biztonsági cég is beköthető az Ajax rendszere alá, ezt a hub beállításai alatt találjuk meg, és természetesen lakhely szerint változik, hogy éppen melyik cég támogatja azt a kerületet vagy várost. Erre több opció is van, és folyamatosan bővül a biztonsági cégek támogatottsága. Ezen felül az Ajax rendelkezik olyan minősítéssel (MABISZ) is, amit a biztosító elfogad, tehát kár esetén minősített riasztónak, és nem “okos játékszernek” minősül.

Külön megemlíteném még a helyzetünk alapján történő élesítést és hatástalanítást. Velem már vagy tucatszor fordult elő, hogy elindultam otthonról, de elfelejtettem beriasztani. Az app a helyzetünk alapján figyelmeztet, hogy bizony nem riasztottunk be, vagy éppen riasszunk ki, mert már hamarosan hazaérünk. Ez számomra egy igencsak hasznos funkció, mivel így teljes mértékben megelőzhetőek a véletlen riasztások, kiszállások, telefonálások.

Az iOS alkalmazás rengeteg további funkcióval is rendelkezik, amiket már nem szeretnék itt megemlíteni, mert a cikk így is rendkívül hosszú lett, ha valakit részletesebben érdekel, akkor hozzászólásban igyekszem válaszolni a kérdésére.

Konklúzió

Viszonylag régóta használom az Ajax rendszert és az elmúlt években 100%-osan meg voltam vele elégedve, sok helyre telepítettük is. Nemrég pont egy Szifon.com olvasó kért meg minket, hogy segítünk neki egy okos otthon és Ajax telepítésben, amit azóta is megelégedve használ a macskájával együtt. Neki is kamerás érzékelőt ajánlottam, ahogy a Futurernek, mert ezzel nem igazán lehet melléfogni, főleg a cicánál, ha valamit mondjuk lever az asztalról, akkor hamis riasztást kaphatunk, de ezt a kamera képén megnézhetjük azonnal.

Az Ajax termékeket az ajaxriaszto.hu oldalon tudjátok hivatalosan megvásárolni, illetve támogatást is kaphattok. Ha esetleg szeretnétek, hogy mi telepítsük nektek, akkor írjatok egy emailt a hello@szifon.com címre, és segítünk a beszerzésben és telepítésben is! 😊

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Kontaktust ez a központ abszolút nem tud kezelni, hogy a meglévő tűzjelző mellé oda kellett pakolni a sajátjait?

 2. De tud :slight_smile: Erről lesz cikk később, csak még nem jutottam el odáig. Meglévő riasztórendszert is lehet integrálni.

 3. Üdv!
  Több felhasználóhoz is lehet rendelni a működtetést, értesítések megérkezését, beriasztást? Pld. a családtagokra gondolok.
  Illetve: a kamerák esetében a PoE kamerák is csatlakoztathatóak? HUB-al, switch-el és minden egyébbel? Van ilyesmi?
  Köszönöm! :slight_smile:

 4. Természetesen a felhasználó kezelés teljesen testre szabható, nekik is van GPS riasztás értesítés, és megadhatod hogy csak be vagy csak ki riasszank, miről kapjanak értesítést, SMS, hívást is stb… szóval mindent is. :slight_smile:

  PoE kamerák igen, ha rendelkeznek RTSP támogatással. Igazából ez a része nincs teljesen kiforrva én nem használok a kamerákat az alkalmazáson belül, de működik. Nyilván itt csak egy streamet kapsz semmilyen extra dolgod nem lesz, nem tudod őket mozgatni vagy éppen értesítést sem kapsz semmilyen eseménykor. Legalábbis RTSP esetén.

  (Én egyébként UniFi rendszert használok kamerákra, van RTSP de az appjuk jobb)

 5. Pont ezt a rendszert nézegettem, ennél korszerűbbet nem nagyon találtam, ami okos és nem kell szakember sem igazán. Mondjuk nekem leginkább a kültéri védelem lenne a fontos, bent minden szobában van riasztó és távfelügyeletre van kötve.
  Kint vannak kamera állásaim, de azon gondolkodtam, hogy nem sokat ér, mert ettől még bejönnek arcot kitakarva, ha meg mozgásérzékelőset használok, ami szirénázik is, az meg mindenre be fog riasztani, még a fényre is.
  Láttam, hogy van már kinti kamerás mozgásérzékelő is, azt esetleg nem próbáltad, mennyire érzékeny? Falevelek, hóesés, beugró macskák, fák stb… Mert akkor valszeg az lenne a legjobb, ha ilyeneket telepítenék és rákötném egy kinti szirénára.

 6. Erre válaszolok neked holnap :slight_smile:

 7. Kerítésvédelemre vannak nagyon fejlett videoanalitikák. A Hikvision pl. már az olcsóbb kategóriában is elérhetővé tette. Ha riasztóra akarsz kamerát kötni, akkor ebbe az irányba indulj el, a kamerás mozgásérzékelés erre alkalmatlan. Ha a kamerának van riasztás kimenete, akkor tudsz kiadni kontaktot a központnak és egy érzékelőként működik.

 8. Van a terméknek mabisz minősítése? Betörés esetén, a biztosító fizetni fog? Elfogadja elektronikus vagyonvédelmi rendszernek?

 9. Igen van :slight_smile: és elfogadja a biztosító.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!