Flurry Analytics: világszinten a felhasználók alig 15%-a engedélyezi a tevékenységkövetést

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az iOS 14.5 és az iPad OS 14.5-ös verziójában debütált az Apple egyik fontos újítása, hogy az alkalmazások már csak felhasználói engedély birtokában továbbíthatják a rólunk begyűjtött adatokat harmadik fél számára.

A tudás hatalom, tartja a mondás. Jelen korunkban ez azonban “az adat hatalom” kifejezésre transzformálódott a jelek szerint. Az Apple által bevezetett újítással sokak számára nyilvánvalóvá vált, hogy az úgymond “ingyenes” szolgáltatásokért valójában mennyire nagy árat fizetünk adataink kiszolgáltatásával.

A sajtóban indított háború hátterébe tekintve ez a korlátozás a Facebookot érintette a legfájóbban, hiszen a közösségi platform és a köréje szervezett birodalom az ilyen követésekből származó adatokra, és az ezek segítségével célzott reklámokra építette az üzleti modelljét. A Facebook azzal kampányolt, hogy az új funkció a szabad internet végét jelenti, ám az Apple nem ijedt meg, és néhány hónap türelmi idő után aktiválta az alkalmazások tevékenységkövetésének letiltási lehetőségét.

Többször olvashatták már tisztelt olvasóink itt az oldalon, hogy az Apple igenis figyeli a felhasználók igényeit és fontos számára a digitális privátszféra védelme. A felmérések pedig igazolták a cupertinói cég döntését. A Flurry Analytics elemzőcég 2,5 millió készüléken végzett felmérése alapján az iOS 14.5 telepítése után az amerikai felhasználók mindössze 4%-a engedélyezte az alkalmazásoknak a hirdetési célú követést. Ez a szám nem sokkal kedvezőbb világviszonylatban sem, ugyanis az összes országot egybevéve is csak 12%-os az engedélyezési hajlandóság.

Ahogy arról mi is írtunk, a követés letiltásával egyébként nem szükséges megvárni, hogy az egyes alkalmazások felugró ablakban kérdezzenek rá a lehetőségre. Az iOS és az iPadOS beállításaiban az Adatvédelem > Követés almenüben található kapcsoló segítségével egy mozdulattal véget vethetünk az alkalmazások kíváncsiskodásnak.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. rXc says:

  az Apple igenis figyeli a felhasználók igényeit és fontos számára a digitális privátszféra védelme

  Aha, persze.
  Ne legyünk már ennyire csőlátásúak könyörgöm. Az Apple az első pillanatban, az App Store megjelenésekor megtehette volna hogy nem ad ki információkat harmadik félnek. Nem tette. Mostanáig szó nélkül tűrte. Ez elég gáz.
  Más kérdés hogy igen, most legalább tett valamit, ez szép dolog.

 2. Jadeye says:

  nem az Apple gyűjti és adja ki az adatokat, hanem az alkalmazások maguk gyűjtik ezeket.

 3. csanzol says:

  Biztos velem van a hiba de már a 14.5 frissítése is fent van nálam, és mai napig nincs a listában egyetlen app sem. Miért félt ennyire a facebook ha ezek szerint eddig sem gyűjtött adatot? Több ismerősömet is megkérdeztem, hogy náluk feldobta e már ezt a kérdést, de nem, és a beállításoknál sincs egy social app sem felsorolva.

 4. Pedig működik az engedélykérés. Nálam egyre több app van ott listázva.

  • ATP Tour

  • Facebook

  • H&M

  • Instagram

  • Netpincér

 5. aspe says:

  Nekem is szépen gyűlik. Azért tartom bekapcsolva, hogy lássam ki igényli a hozzáférést, mert kíváncsi vagyok.
  Ja facebook-om nincs, azért nincs a listában.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!