fbpx Skip to content

Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója interjút adott a The Washington Postnak, ahol nem fogta vissza magát és az Apple-t szidta az iOS 14 eljövendő módosításai miatt.

A cupertinói vállalat évek óta egyre jobban törekszik a felhasználók adatainak védelmére és úgy tűnik, hogy a közösségi oldalnál most telt be a pohár. Lehet bármi ráció Zuckerberg mondandójában?

Az iOS 14 két változtatást hozott, ami rosszul érintette a Facebookot. Az egyik az, hogy az App Store most már listázza, hogy az adott alkalmazás milyen adatokat használ fel rólad.

De ezt még lenyelték. Ami azonban már nem ment nekik, az az idén tavasszal érkező „App Tracking Transparency” funkció, ami lehetővé teszi majd a felhasználók számára, hogy kilépjenek az alkalmazásokon és weboldalakon keresztüli követésből. Sőt, az alapértelmezett a kikapcsolt állapot lesz.

Az adott alkalmazás első indításakor rá fog kérdezni, hogy szeretnéd-e, ha az követhetne más alkalmazásokban és weboldalakon, és ha itt a nemet választod, akkor az iOS megkéri az alkalmazást arra, hogy ne kövessen az iOS 14-be épített AppTrackingTransparency keretrendszer segítségével.

Zuckerberg szerint az Apple itt visszaél hatalmával:

Az Apple rendszeresen kihasználja, hogy domináns platformjuk van és beleavatkoznak abba, hogy alkalmazásaink és mások alkalmazásai hogyan működnek. Azt állítják, hogy az emberek segítése a céljuk, de nyilvánvalóan saját versenyképességüket viszik előre.

A Facebook vezérigazgatója emellett kitért arra is, hogy mennyire nem fair az Apple részéről, hogy az iMessage és FaceTime szolgáltatásokat az iOS részeként kezelik:

Az iMessage egy kulcsszereplője az ökoszisztémájuknak. Előre fel van telepítve minden iPhone-ra és olyan privát API-kkal és jogosultságokkal ruházzák fel, ami segítheti az iMessage-et, hogy a vezető üzenetküldő szolgáltatás legyen az Egyesült Államokban.

Korábban is próbáltak már szenzációhajhász módszerekhez nyúlni, legutóbb tavaly decemberben a New York Times, a Wall Street Journal és a Washington Post újságokban béreltek egész oldalas hirdetéseket, ahol az Apple-t szidták:

Persze nem itt kezdődött a dolog, hanem még tavaly nyáron, amikor az Apple bejelentette az újdonságot: iOS 14 adatvédelmi újítások: viszonylagos helyzet, korlátozott hozzáférés a fotókhoz és még sok más.

A Facebook hamar ugrott és már augusztusban elkezdték az Apple rossz hírét kelteni: Ez az iOS 14-es újdonság “kergeti őrületbe” a Facebookot.

Az Apple a sok rossz visszajelzés miatt kicsit eltolta a funkció bevezetését, de az iOS 14 megjelenése óta folyamatosan egyre gyakrabban tűnnek fel a követésre kérdező ablakok, ahogy arról decemberben beszámoltunk: Egyre több alkalmazásban jelenik meg az új követésvédelmi ablak.

Jelenleg az Apple úgy tartja, hogy még idén tavasszal elő fognak állni az iOS 14 egy olyan verziójával, ahol nem lesz megkerülhető a követésvédelmi ablak alkalmazások számára.

Nem tudom, hogy te hogy vagy vele, de én már nagyon várom azt a napot.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Jó is meg nem is. Lecseréltem az asztali gépemet Mac-re és elég idegesítő ez az állandó engedélykéregetés. Még a nyomorult képnézegető is minden új mappából való kép megnyitása előtt engedélyt kér a mappához való hozzáféréshez. Nem tudom mennyi időm megy el ilyen dolgokra, de csinálok magamról egy meztelen képet, felrakom a netre, vigye aki akarja, csak hagyjanak dolgozni. :slight_smile:

  2. Zuckerberget sem kell felteni :slight_smile:
    Amugy meg, tessek kihagyni a reklamokat a messengerbol, akkor tobben fogjak szeretni. iMessageben nincs reklam. Facetime is faj nekik? Miert nem irjak meg ugy a messengert, hogy menjen safariban is a videotelefonalas???

  3. Avatar for Bob Bob says:

    Nehéz káromkodás nélkül leírni de menjen a francba Zuckerberg. Az iMessage-ert fizettem és el is várom hogy olyan legyen amilyen vagyis ne lássak hirdetést. Ugyan miért kéne Messengert használnom, milyen előnyt nyujt számomra? Semmit. És mégis mióta lett alap hogy követünk mindenkit mindenhova? Az a szabad internet amit ő lerabolhat? Hát nem.

  4. Avatar for Bob Bob says:

    Ezért kell a fotokat bedobni a Photos-ba, bár lehet van valami oka hogy inkább mappázol.

  5. Teljesen mindegy, hogy Zuckerberg vagy egy noname újságíró mondja, ezek tények.
    Applet használok, de tisztán látszik, milyen szinten él vissza a gyártó a vezető szerepével.
    Hasonlóan az Epic balhéhoz, de mondhatnánk a jópár éve történt előretelepített Windows Explorer balhét amire milliós bünti volt.
    Nem a Facebookot féltem hanem, azt a rendszert ami lassan egypólusúvá változtatja a piacot. Megszoksz vagy megszöksz.
    Környezetkímélésképpen kivették a töltőt fülest, kisebb doboz (persze az USB2.0 Lightning maradt) miközben a termék ára nem csökkent, vagyis növelték a versenyképességüket a többi gyártóval szemben.
    Aki versenyképes akar maradni annak ugyanúgy meg kell ezt lépnie vagy valahol durva költségcsökkentést végrehajtani.
    Mindezt a felhasználók kárára természetesen.
    Te vesztettél ő megint nyert.
    Az Apple a legjobban felépített brand amit valaha ismertem, viszont a leggennyesebb is.
    Minden fillért kicsavarnak a felhasználóból (user vagy partner mint a facebook) és mindezt mosolyogva.

    Sokan nem értenek vele egyet biztosan, de nem véletlenül van terítéken, hogy feldarabolják ezeket a cégeket.
    A kapitalizmust olyan mértékűre fejlesztették amivel iszonyatos mértékben tudják befolyásolni (pejoratívabban manipulálni) a felhasználóikat.
    Túl nagyra nőttek és túl sok embert érnek el egyszerre. Eljöhet az a pont (vagyon) amikor már az állam sem tud majd nekik parancsolni, egy vezetőváltás, szemlélet vàltás, aki már nem a felhasználók érdekeit (mint most a marketing szerint) tartja épp szem előtt.

    Persze ez egy kvázi működő demokráciában lehetséges, ami versenyhátrányt fog okozni (keleti) nyíltan kizsigerelő berendezkedéssel szemben. Keleten vagy épp Magyarországon ahol fordítva, az állam osztja le a szerepeket.

  6. Avatar for Bob Bob says:

    Tehát az hogy nem engedi hogy egy third party utánam kémkedjen az szabad piac ellenes?
    Ha jól emlékszem még mindig tucat másik okos telefongyártó termékeihez lehet hozzáférni, kb a piac negyede ios, maradt még szabad piac zukkernak:)

  7. Avatar for gunar gunar says:

    Azért az is durva amit látnak a marketing-gel foglalkozók mielőtt a célzott reklámot megkapja az ember és az még durvább hogy ez lehet legális. A multkor a becsületes nepper kb 1 órát adott egy magyar srácnak aki online nyomozó és a videóban nagyjából láttatta a nézővel miket is tudhatnak meg rólunk tök legálisan akik értenek ehhez és akarják is. Na ha ettől pl megvédene az Apple engem nem zavarna, SŐT !

  8. A Messenger platformfüggetlen. Én például nem szeretem az iMessage-et, nem azért mert rossz volna, hanem mert a használata előtt el kell gondolkoznom, hogy akivel kommunikálni akarok Apple termékkel rendelkezik-e? Így meg fragmentálódik az egész. Van ismerősöm aki csak Vibert használ, van aki iMessage-t, de a többség Messengert. Azt sem tudom melyik üzenetem hol van, kinek mivel kell írjak. Így lett az, hogy családon belül is Viberen kommunikálunk egymással, pedig mindenkinek iPhone-ja van.

  9. Avatar for gunar gunar says:

    minek azon gondolkodni, mikor ha neki is van kékre vált ha nincsen zöld és akkor küldöd máson. Az első betüknél ki szokott derülni. Mondjuk a viber mellett más sok jobb van amit kevesebben használnak és használhatóbb is mára. Érdemes az Appstore-ban kicsit vadászgatni és tesztelni melyik jön be jobban.

  10. Avatar for Bob Bob says:

    Olyan nincs hogy mindenki akit ismersz egy platformon van, vagy h ott is van hasznalja is, vagyok Messengeren de máshol chat-elek ha lehet.
    Nem tudom min kell gondolkoznod egyébként, marha egyszerűen meg mutatja neked a telefonod hogy a másik iPhone-s e vagy nem:) Velem elég ritkán fordul elo hogy megismerek valakit, számot cserélünk és egyikunk nem kérdezz rá hogy whatsup, viber, messenger vagy hol érjük el a másikat, ha más nem , látom milyen telefonja van és ha iphone akkor azonnal iMessage;)

  11. Az üzenetküldéshez csak azt fűzném hozzá, az a vicc hogy 2021-ben Magyarországon még mindig nem korlátlan sms van minden előfizetésben.

  12. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen. bár én nem szeretném ha minden üzenetem is el lenne tárolva a beszélgetéseim mellé :crazy_face: Így nem is használom ha privát akarok maradni. Vannak jó app-ok erre és jól is működnek.

  13. Avatar for Bob Bob says:

    Sajnos, bár nem is emlékszem mikor küldtem utoljára sms-t :sweat_smile: valószinuleg a szolgáltatók is érzik a változást ezért nem is értem miért nem adják már ingyen…

  14. Persze, az iMessage mutatja, hogy ki iPhone-os, de ahhoz be kell lépnem, ki kell választanom a címzettet és jó esetben az első pár karakter leütése után látom. A Viber vagy a Messenger ennyivel egyszerűbb, ha ott van akkor lehet neki üzenetet küldeni képekkel, akármikkel. Ha az Apple annyira utat akart volna mutatni, akkor az iMessage megjelent volna Androidra is, de nyilván akkor nem lehetett volna reklámmentes és a többi. Ez csak egy belső üzenetkezelő, de pont ezért nem szeretik sokan használni. Minél kevesebb üzenetkezelőt használsz, annál kényelmesebb, nyilván hogy eleve platformfüggetlen szolgáltatásokat nézel, azok közül is a legnépszerűbbeket. Így kerül elő a Viber és a Messenger még akkor is ha van ezeknél szebb, jobb, okosabb.
    Hogy kinek milyen telefonja van az nem mérvadó. Használtam én iMessage-et ismerősömmel sokáig, aztán egyszer csak zöld lett. Eladta az iPhone-t és vett egy Samsungot.

  15. Azért óvatosan a kevesen használják dologgal. Évente kb száz új emberrel vagyok kapcsolatban és 80%-a ezekkel az emberekkel iMessage-el kommunikálok.

  16. Szerintem ez attól függ, hogy ki milyen körben mozog. Nekem az ismerőseim 80%-a Androidos…

  17. Avatar for Bob Bob says:

    Igen, mert ahhoz hogy megtudd hogy whatsapp-ja van el se kell inditanod a whatsapp-ot;)
    Én inkább leütöm az első karaktert ha esetleg olyan helyzetben lennék hogy valami idegen megadta a számát és nem egyeztettünk volna hol beszéljünk minthogy letöltsem az ótvar kinézetű reklámmal teletüzdelt Viber-t, attól még a Messenger is jobb.
    Nem tudom mivel foglalkozol vagy miert beszelsz annyi emberrel allandoan, de a barátaimmal azert vagyok olyan viszonyban hogy meg tudom beszélni milyen plaatformon kommunikaljunk rendszeresen, ha meg neha neha beszelnem kell idegennel akkor pont nem érdekel hogy esetleg sms-t kell neki irni mert nem kékült be.

  18. Avatar for gunar gunar says:

    Meg is jelent mostanában, csak más a neve mert elhagyták az i -t elöle :crazy_face: :crazy_face: :crazy_face:

  19. Az iMessagebe az Apple bevezethetné az RCS-t (mint az sms utódját) és akkor aggódhatna okkal a Facebook.

  20. Avatar for Czo Czo says:

    Az RCS nem utodja az SMS-nek. Az SMS tovabbra is az alap GSM resze, az implementacioja kotelezo. Az RCS egy masik protokoll, amit lehet hasznalni. Az iMessagehez kepest az RCS csak hatranyokkal rendelkezik. Peldaul nem tud end-to-end titkositast, szolgaltatoi kozremukodest igenyel az implementacioja, a specifikacio kimondottan emliti, hogy a szolgaltatok egyedi arazast alkalmazhatnak ra, valamint az, hogy te a telefonon kivul mashol hasznald, a SIM kartyadat tartalmazo telefon hathatos kozremukodesere es a kartyat tartalmazo vendor implementaciojan mulik.

  21. Nem is az iMessage leváltására gondoltam… Az SMS-nél viszont nagyságrendekkel jobb.

  22. Avatar for Czo Czo says:

    Az SMS megy mindenhol, miert kellene levaltani?

  23. Mondjuk mert elavult? Amiért bevezették a HD Hang, VoLTE, VoWifi szolgáltatásokat is? Ugyanígy elment az idő az SMS mellett is, mint a rossz minőségű hangszolgáltatások mellett. karakterek, multimédia, olvasottság, emoji… Az SMS nem versenyképes és nem alternatíva az üzenetküldő alkalmazásoknak 2021-ben.

  24. Avatar for gunar gunar says:

    Lehet igazad van, részben, csak mert ha nincsen annyi térerőd hogy telefonálj és a netről meg ne is beszéljünk adott esetben, akkor az SMS még vidáman átmehet az eddigi tapasztalatok alapján, amennyiben ez az elmúlt években nem változott. Azaz menthet szorult helyzetekben bármit.

  25. Avatar for Czo Czo says:

    Node, a VoLTE es a VoWIFI csak kiegesziteskent jelentek meg (levaltani nem tudjak a hanghivast). Elobbihez adatkapcsolat szukseges (a sima hanghivashoz pedig ugye nem), utobbi pedig az egyik legkocsogebb dolog amit ki lehetett volna talalni, hiszen a szolgaltato percdijat szamlaz erte akkor is, ha te biztositod hozza a halozati infrastrukturat, raadasul kimondottan figyelnek arra, hogy ha kulfoldrol vagy, akkor veletlenul se engedje kiepiteni az IPsec kapcsolatot a keszulek (tehat hiaba lehetnel WiFi-n kamcsatkaban a szallodaban, akkor is roamingolnod kell). Namost, az RCS ugyonez pepitaban. A specifikacio kiemeli, hogy a szolgaltato ugyonugy szamlazhatja, mint az SMS-t. Az RCS-hez ugyonugy adatkapcsolat szukseges (mig az SMS elkozlekedik a GSM allapotinformaciok szamara fenntartott csatornan), ha te adod a WiFi kapcsolatot es a szolgaltatonal vegig IP-n megy a masik felig (hiszen o is WiFi halozaton van), akkor is szepen tud szamlazni az egeszert. Egyszeruen elavultak szerintem, ezek a telcoszolgaltatohoz kotott szolgaltatasok. Egy interneten at torteno hang, szoveg atviteli szolgaltatas sokkal jobb megoldas, hiszen szabadabb, hordozhatobb es ezerszer kompatibilisebb.

  26. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    gondolom, egy teljes értékű VPN tud segíteni ezen, bár próbálni még nem próbáltam, de kinézem a szolgáltatóból, hogy ha a SIM már kapcsolódott a kinti szolgáltató hálózatára, akkor nem lehet átverni, hacsak a roamingot le nem tiltottad előtte, vagy eleve mobil térerő nélküli helyen kapcsolod csak be.

  27. Avatar for Czo Czo says:

    No, ez legutoljara nem ment, de akkor meg ervenyben volt az, hogy az Apple bizonyos szolgaltatasokat nem hajlando keresztulengedni VPN-en. Ha jol tudom ez OS X alatt valtozott, lehetseges, hogy valtozott iOS alatt is.

  28. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha hardveres VPN-t használsz, és így eleve nem tudja, hogy VPN, akkor szerintem az ezt megoldhatja.

  29. Orwell bácsi ‘84-re írta, hogy is volt? “…a szabadság szolgaság, a tudatlanság erő.”

    Szóval az etikátlan személyes adatkezelés egyenlő az Internet szabadságával? És ha elvágod ezt a lehetőséget (nem teljesen, de ha megnehezíted), akkor pedig versenyellenes vagy.
    Mondja Zuckerberg.

    A facebook közben elég vadul cenzúrázik, néha érdekes helyzeteket produkálva a szövegelemző AI mellényúlásai miatt. Az, hogy én pár éve elindultam (egy évtized után ismét) az Apple irányába, annak egyik oka pont az a szemléletváltás volt, amit Zuckerberg most kritizál. Persze van miért kritizálni az Apple-t is, az összes techcéget lehet. De remélem, hogy kitartanak a mostani irány mellett!

  30. Szerinted azt, hogy egy alkalmazás milyen adatokat gyűjt rólad azt Neked legyen jogod eldönteni, vagy az alkalmazás készítőjének?
    Mert Zucketbergnek spec azon habzik most a szája, hogy az Apple-nek van pofája bevonni a usert a saját adatait érintő döntésekbe.
    A PR célból szándékosan szerződést szegő Epic-et példaként felhozni meg … Lol.

  31. Szerintem ahogy elkezded az alkalmazást használni elfogadod, hogy milyen adatot használ rólad. Ez az alap. Az hogy ezt még1x az Apple felül bírálja, az nem tetszik a Facebook-nak. De ez egy dolog. a másik fele sokkal nagyobb probléma, még pedig az, hogy az üzletek nem tudnak targetálni. Tegyük fel jó lenne ha mondjuk neked hambikat reklámozna a Facebook vegán létedre? Agyfaszt kapnál.

  32. Avatar for Czo Czo says:

    Ez az egesz privacy ize, egy felfujt lufi. Egy rettento nagy semmi. Semmire sem jo. Sem az Apple hulyesege, sem a Facebook szovegelese.

  33. Én hírdetek Facebook-on tehát én az Apple ellen vagyok. Ha nem tudok eladni, nem tudok targetelni az nekem bevétel kiesés. Nyilván ha ott nem tudok hirdetni akkor több pénzt tolok a Google-nek, de a Google meg elég drága már mert ugye ott egymásra licitálunk. Tehát nő a hirdetési költségem nőni fog a termék ára, megszívja a fogyasztó is.

  34. Avatar for Bob Bob says:

    Ó hát nem is lenne ezzel gond addig amig ne derülne ki folyamatosan hogy már megint melyik app baszott át és hazudott arról hogy mit is csinálnak az adataiddal. Én ezt úgy nézem hogy az Apple teszi meg azt amit a facebooknak meg más cégeknek kellett volna már jó régen, vagyis kimondani hogy gyerekek, amit itt csinalsz az appom-ban meg azokban az app-okban amikkel kapcsolatban állok( facebook sdk) azzal az adattal azt csinálok amit akarok, eladhatom bárkinek, és vigyázni se fogok rá nagyon:) Nem tartom elégnek azt hogy a tobb száz oldalas policy-jükbe bele fogalmazzák valami ügyvédek által is nehezen megérthető formában.
    Engedjük hogy a fogyasztó döntse el érdekli e a target-alt hirdetés vagy sem.

  35. Sztem nincs olyan fogyasztó aki nemet mondana a targetálásra, te sem örülnél ha mondjuk “Nagyik a csúcson” hírdetéssel találkoznál. Elfogadom amit mondasz, valóban felugorhatna egy ablak, de erre mindenki kivétel nélkül nemet mondd. Az pedig azt jelenti hogy X hírdetést fogsz kapni, és nincs olyan gomb, hogy nem érdekel, mert targetált hirdetést nem küldhet. Szóval ha érdekel ha nem megkapod a nagyikat :smiley:

    Nem tudom mi a jó megoldás erre, de nem ez.

  36. Én jobban szeretem a nem targetelt hirdetéseket. :smiley: Kevésbé zavar mint az, hogy rákeresek valamire Google-ben, és 2 perccel később már Facebookon szembejön az azzal kapcsolatos hirdetés. Pláne, hogy lehet csak valaki más kedvéért kerestem rá adott dologra mert kérte, hogy nézzem meg és amúgy totál nem érdekel. Ilyenkor is az a feeling lenne, mint ha target nélkül kapnék nagyikat. :smiley: Vagy pl ha YouTube-ról is belinkel nekem valaki egy videót olyanról aki amúgy nem érdekel, akkor miután megnéztem, megyek és törlöm a megtekintési előzményekből, hogy utána ne az fogadjon már a YouTube kezdőlapon, hogy azzal a videóval kapcsolatos dolgok vannak.

  37. Azért ne tegyél úgy, mintha a Facebook vagy a Google a saját platformján begyűjtött adatok alapján ne tudna targetálni. Rengeteg adatuk van a követések nélkül is.

  38. Amit a cégek adatkezelés címen művelnek, az kb. olyan, mintha bárki elvihetné a biciklidet, akinek személyesen, névre szólóan nem tiltottad meg.
    Az Apple meg most forradalmi újításként bevezeti, hogy csak az viheti el, akinek személyesen, név szerint megengeded.
    Nyilván, aki biciklilopásból él, annak ez nem tetszik, de könyörgöm, ne már hogy az ő véleményük legyen a mérvadó.

  39. Ez nem jó példa amúgy, mert a bringa nem az enyém. Itt az utcát használod a bringával és felvétel készül rólad a közteres kamerával. Azt pedig felhasználja a közteres amire akarja. :slight_smile: Ez egy jobb példa.

  40. Tehát azt állítod, hogy a saját adataid nem a tiedek? Hogy milyen alkalmazást mikor mire használsz, az nem a Te személyes magánügyed?
    Mert ha igen, akkor a példám nagyonis analóg. A digitális adatok tulajdonlása egyenlő az azok feletti rendelkezés jogával. Ha ezt a jogot elveszik tőled, vagy semmibe veszik, akkor egyszerűen meglopnak.
    Amúgy a közteres baromira bűncselekményt követ el, ha köztéri kamerák adatait nem szigorúan a törvény adta keretek között használja, hanem mondjuk harmadik félnek értékesíti, úgyhogy még a Te példád szerint se csinálhatnak a rólad készült felvételekkel azt, amit csak akarnak.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for BoRRoNeo Avatar for Czo Avatar for vkleszken Avatar for loserock Avatar for Szifon Avatar for kopemagus Avatar for kpbendi Avatar for Bob Avatar for szgergo88 Avatar for Jadeye Avatar for gunar Avatar for SzifonAdmin Avatar for 83miki83 Avatar for ef-dani

Népszerű hozzászólások

  1. Jó is meg nem is. Lecseréltem az asztali gépemet Mac-re és elég idegesítő ez az állandó engedélykéregetés. Még a nyomorult képnézegető is minden új mappából való kép megnyitása előtt engedélyt kér a mappához való hozzáféréshez. Nem tudom mennyi időm megy el ilyen dolgokra, de csinálok magamról egy meztelen képet, felrakom a netre, vigye aki akarja, csak hagyjanak dolgozni. :slight_smile:

  2. Zuckerberget sem kell felteni :slight_smile:
    Amugy meg, tessek kihagyni a reklamokat a messengerbol, akkor tobben fogjak szeretni. iMessageben nincs reklam. Facetime is faj nekik? Miert nem irjak meg ugy a messengert, hogy menjen safariban is a videotelefonalas???

  3. Avatar for Bob Bob says:

    Nehéz káromkodás nélkül leírni de menjen a francba Zuckerberg. Az iMessage-ert fizettem és el is várom hogy olyan legyen amilyen vagyis ne lássak hirdetést. Ugyan miért kéne Messengert használnom, milyen előnyt nyujt számomra? Semmit. És mégis mióta lett alap hogy követünk mindenkit mindenhova? Az a szabad internet amit ő lerabolhat? Hát nem.

  4. Avatar for Bob Bob says:

    Ezért kell a fotokat bedobni a Photos-ba, bár lehet van valami oka hogy inkább mappázol.

  5. Teljesen mindegy, hogy Zuckerberg vagy egy noname újságíró mondja, ezek tények.
    Applet használok, de tisztán látszik, milyen szinten él vissza a gyártó a vezető szerepével.
    Hasonlóan az Epic balhéhoz, de mondhatnánk a jópár éve történt előretelepített Windows Explorer balhét amire milliós bünti volt.
    Nem a Facebookot féltem hanem, azt a rendszert ami lassan egypólusúvá változtatja a piacot. Megszoksz vagy megszöksz.
    Környezetkímélésképpen kivették a töltőt fülest, kisebb doboz (persze az USB2.0 Lightning maradt) miközben a termék ára nem csökkent, vagyis növelték a versenyképességüket a többi gyártóval szemben.
    Aki versenyképes akar maradni annak ugyanúgy meg kell ezt lépnie vagy valahol durva költségcsökkentést végrehajtani.
    Mindezt a felhasználók kárára természetesen.
    Te vesztettél ő megint nyert.
    Az Apple a legjobban felépített brand amit valaha ismertem, viszont a leggennyesebb is.
    Minden fillért kicsavarnak a felhasználóból (user vagy partner mint a facebook) és mindezt mosolyogva.

    Sokan nem értenek vele egyet biztosan, de nem véletlenül van terítéken, hogy feldarabolják ezeket a cégeket.
    A kapitalizmust olyan mértékűre fejlesztették amivel iszonyatos mértékben tudják befolyásolni (pejoratívabban manipulálni) a felhasználóikat.
    Túl nagyra nőttek és túl sok embert érnek el egyszerre. Eljöhet az a pont (vagyon) amikor már az állam sem tud majd nekik parancsolni, egy vezetőváltás, szemlélet vàltás, aki már nem a felhasználók érdekeit (mint most a marketing szerint) tartja épp szem előtt.

    Persze ez egy kvázi működő demokráciában lehetséges, ami versenyhátrányt fog okozni (keleti) nyíltan kizsigerelő berendezkedéssel szemben. Keleten vagy épp Magyarországon ahol fordítva, az állam osztja le a szerepeket.

  6. Avatar for Bob Bob says:

    Tehát az hogy nem engedi hogy egy third party utánam kémkedjen az szabad piac ellenes?
    Ha jól emlékszem még mindig tucat másik okos telefongyártó termékeihez lehet hozzáférni, kb a piac negyede ios, maradt még szabad piac zukkernak:)

  7. Avatar for gunar gunar says:

    Azért az is durva amit látnak a marketing-gel foglalkozók mielőtt a célzott reklámot megkapja az ember és az még durvább hogy ez lehet legális. A multkor a becsületes nepper kb 1 órát adott egy magyar srácnak aki online nyomozó és a videóban nagyjából láttatta a nézővel miket is tudhatnak meg rólunk tök legálisan akik értenek ehhez és akarják is. Na ha ettől pl megvédene az Apple engem nem zavarna, SŐT !

  8. A Messenger platformfüggetlen. Én például nem szeretem az iMessage-et, nem azért mert rossz volna, hanem mert a használata előtt el kell gondolkoznom, hogy akivel kommunikálni akarok Apple termékkel rendelkezik-e? Így meg fragmentálódik az egész. Van ismerősöm aki csak Vibert használ, van aki iMessage-t, de a többség Messengert. Azt sem tudom melyik üzenetem hol van, kinek mivel kell írjak. Így lett az, hogy családon belül is Viberen kommunikálunk egymással, pedig mindenkinek iPhone-ja van.

  9. Avatar for gunar gunar says:

    minek azon gondolkodni, mikor ha neki is van kékre vált ha nincsen zöld és akkor küldöd máson. Az első betüknél ki szokott derülni. Mondjuk a viber mellett más sok jobb van amit kevesebben használnak és használhatóbb is mára. Érdemes az Appstore-ban kicsit vadászgatni és tesztelni melyik jön be jobban.

  10. Avatar for Bob Bob says:

    Olyan nincs hogy mindenki akit ismersz egy platformon van, vagy h ott is van hasznalja is, vagyok Messengeren de máshol chat-elek ha lehet.
    Nem tudom min kell gondolkoznod egyébként, marha egyszerűen meg mutatja neked a telefonod hogy a másik iPhone-s e vagy nem:) Velem elég ritkán fordul elo hogy megismerek valakit, számot cserélünk és egyikunk nem kérdezz rá hogy whatsup, viber, messenger vagy hol érjük el a másikat, ha más nem , látom milyen telefonja van és ha iphone akkor azonnal iMessage;)

  11. Az üzenetküldéshez csak azt fűzném hozzá, az a vicc hogy 2021-ben Magyarországon még mindig nem korlátlan sms van minden előfizetésben.

  12. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen. bár én nem szeretném ha minden üzenetem is el lenne tárolva a beszélgetéseim mellé :crazy_face: Így nem is használom ha privát akarok maradni. Vannak jó app-ok erre és jól is működnek.

  13. Avatar for Bob Bob says:

    Sajnos, bár nem is emlékszem mikor küldtem utoljára sms-t :sweat_smile: valószinuleg a szolgáltatók is érzik a változást ezért nem is értem miért nem adják már ingyen…

  14. Persze, az iMessage mutatja, hogy ki iPhone-os, de ahhoz be kell lépnem, ki kell választanom a címzettet és jó esetben az első pár karakter leütése után látom. A Viber vagy a Messenger ennyivel egyszerűbb, ha ott van akkor lehet neki üzenetet küldeni képekkel, akármikkel. Ha az Apple annyira utat akart volna mutatni, akkor az iMessage megjelent volna Androidra is, de nyilván akkor nem lehetett volna reklámmentes és a többi. Ez csak egy belső üzenetkezelő, de pont ezért nem szeretik sokan használni. Minél kevesebb üzenetkezelőt használsz, annál kényelmesebb, nyilván hogy eleve platformfüggetlen szolgáltatásokat nézel, azok közül is a legnépszerűbbeket. Így kerül elő a Viber és a Messenger még akkor is ha van ezeknél szebb, jobb, okosabb.
    Hogy kinek milyen telefonja van az nem mérvadó. Használtam én iMessage-et ismerősömmel sokáig, aztán egyszer csak zöld lett. Eladta az iPhone-t és vett egy Samsungot.

  15. Azért óvatosan a kevesen használják dologgal. Évente kb száz új emberrel vagyok kapcsolatban és 80%-a ezekkel az emberekkel iMessage-el kommunikálok.

  16. Szerintem ez attól függ, hogy ki milyen körben mozog. Nekem az ismerőseim 80%-a Androidos…

  17. Avatar for Bob Bob says:

    Igen, mert ahhoz hogy megtudd hogy whatsapp-ja van el se kell inditanod a whatsapp-ot;)
    Én inkább leütöm az első karaktert ha esetleg olyan helyzetben lennék hogy valami idegen megadta a számát és nem egyeztettünk volna hol beszéljünk minthogy letöltsem az ótvar kinézetű reklámmal teletüzdelt Viber-t, attól még a Messenger is jobb.
    Nem tudom mivel foglalkozol vagy miert beszelsz annyi emberrel allandoan, de a barátaimmal azert vagyok olyan viszonyban hogy meg tudom beszélni milyen plaatformon kommunikaljunk rendszeresen, ha meg neha neha beszelnem kell idegennel akkor pont nem érdekel hogy esetleg sms-t kell neki irni mert nem kékült be.

  18. Avatar for gunar gunar says:

    Meg is jelent mostanában, csak más a neve mert elhagyták az i -t elöle :crazy_face: :crazy_face: :crazy_face:

  19. Az iMessagebe az Apple bevezethetné az RCS-t (mint az sms utódját) és akkor aggódhatna okkal a Facebook.

  20. Avatar for Czo Czo says:

    Az RCS nem utodja az SMS-nek. Az SMS tovabbra is az alap GSM resze, az implementacioja kotelezo. Az RCS egy masik protokoll, amit lehet hasznalni. Az iMessagehez kepest az RCS csak hatranyokkal rendelkezik. Peldaul nem tud end-to-end titkositast, szolgaltatoi kozremukodest igenyel az implementacioja, a specifikacio kimondottan emliti, hogy a szolgaltatok egyedi arazast alkalmazhatnak ra, valamint az, hogy te a telefonon kivul mashol hasznald, a SIM kartyadat tartalmazo telefon hathatos kozremukodesere es a kartyat tartalmazo vendor implementaciojan mulik.

  21. Nem is az iMessage leváltására gondoltam… Az SMS-nél viszont nagyságrendekkel jobb.

  22. Avatar for Czo Czo says:

    Az SMS megy mindenhol, miert kellene levaltani?

  23. Mondjuk mert elavult? Amiért bevezették a HD Hang, VoLTE, VoWifi szolgáltatásokat is? Ugyanígy elment az idő az SMS mellett is, mint a rossz minőségű hangszolgáltatások mellett. karakterek, multimédia, olvasottság, emoji… Az SMS nem versenyképes és nem alternatíva az üzenetküldő alkalmazásoknak 2021-ben.

  24. Avatar for gunar gunar says:

    Lehet igazad van, részben, csak mert ha nincsen annyi térerőd hogy telefonálj és a netről meg ne is beszéljünk adott esetben, akkor az SMS még vidáman átmehet az eddigi tapasztalatok alapján, amennyiben ez az elmúlt években nem változott. Azaz menthet szorult helyzetekben bármit.

  25. Avatar for Czo Czo says:

    Node, a VoLTE es a VoWIFI csak kiegesziteskent jelentek meg (levaltani nem tudjak a hanghivast). Elobbihez adatkapcsolat szukseges (a sima hanghivashoz pedig ugye nem), utobbi pedig az egyik legkocsogebb dolog amit ki lehetett volna talalni, hiszen a szolgaltato percdijat szamlaz erte akkor is, ha te biztositod hozza a halozati infrastrukturat, raadasul kimondottan figyelnek arra, hogy ha kulfoldrol vagy, akkor veletlenul se engedje kiepiteni az IPsec kapcsolatot a keszulek (tehat hiaba lehetnel WiFi-n kamcsatkaban a szallodaban, akkor is roamingolnod kell). Namost, az RCS ugyonez pepitaban. A specifikacio kiemeli, hogy a szolgaltato ugyonugy szamlazhatja, mint az SMS-t. Az RCS-hez ugyonugy adatkapcsolat szukseges (mig az SMS elkozlekedik a GSM allapotinformaciok szamara fenntartott csatornan), ha te adod a WiFi kapcsolatot es a szolgaltatonal vegig IP-n megy a masik felig (hiszen o is WiFi halozaton van), akkor is szepen tud szamlazni az egeszert. Egyszeruen elavultak szerintem, ezek a telcoszolgaltatohoz kotott szolgaltatasok. Egy interneten at torteno hang, szoveg atviteli szolgaltatas sokkal jobb megoldas, hiszen szabadabb, hordozhatobb es ezerszer kompatibilisebb.

  26. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    gondolom, egy teljes értékű VPN tud segíteni ezen, bár próbálni még nem próbáltam, de kinézem a szolgáltatóból, hogy ha a SIM már kapcsolódott a kinti szolgáltató hálózatára, akkor nem lehet átverni, hacsak a roamingot le nem tiltottad előtte, vagy eleve mobil térerő nélküli helyen kapcsolod csak be.

  27. Avatar for Czo Czo says:

    No, ez legutoljara nem ment, de akkor meg ervenyben volt az, hogy az Apple bizonyos szolgaltatasokat nem hajlando keresztulengedni VPN-en. Ha jol tudom ez OS X alatt valtozott, lehetseges, hogy valtozott iOS alatt is.

  28. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha hardveres VPN-t használsz, és így eleve nem tudja, hogy VPN, akkor szerintem az ezt megoldhatja.

  29. Orwell bácsi ‘84-re írta, hogy is volt? “…a szabadság szolgaság, a tudatlanság erő.”

    Szóval az etikátlan személyes adatkezelés egyenlő az Internet szabadságával? És ha elvágod ezt a lehetőséget (nem teljesen, de ha megnehezíted), akkor pedig versenyellenes vagy.
    Mondja Zuckerberg.

    A facebook közben elég vadul cenzúrázik, néha érdekes helyzeteket produkálva a szövegelemző AI mellényúlásai miatt. Az, hogy én pár éve elindultam (egy évtized után ismét) az Apple irányába, annak egyik oka pont az a szemléletváltás volt, amit Zuckerberg most kritizál. Persze van miért kritizálni az Apple-t is, az összes techcéget lehet. De remélem, hogy kitartanak a mostani irány mellett!

  30. Szerinted azt, hogy egy alkalmazás milyen adatokat gyűjt rólad azt Neked legyen jogod eldönteni, vagy az alkalmazás készítőjének?
    Mert Zucketbergnek spec azon habzik most a szája, hogy az Apple-nek van pofája bevonni a usert a saját adatait érintő döntésekbe.
    A PR célból szándékosan szerződést szegő Epic-et példaként felhozni meg … Lol.

  31. Szerintem ahogy elkezded az alkalmazást használni elfogadod, hogy milyen adatot használ rólad. Ez az alap. Az hogy ezt még1x az Apple felül bírálja, az nem tetszik a Facebook-nak. De ez egy dolog. a másik fele sokkal nagyobb probléma, még pedig az, hogy az üzletek nem tudnak targetálni. Tegyük fel jó lenne ha mondjuk neked hambikat reklámozna a Facebook vegán létedre? Agyfaszt kapnál.

  32. Avatar for Czo Czo says:

    Ez az egesz privacy ize, egy felfujt lufi. Egy rettento nagy semmi. Semmire sem jo. Sem az Apple hulyesege, sem a Facebook szovegelese.

  33. Én hírdetek Facebook-on tehát én az Apple ellen vagyok. Ha nem tudok eladni, nem tudok targetelni az nekem bevétel kiesés. Nyilván ha ott nem tudok hirdetni akkor több pénzt tolok a Google-nek, de a Google meg elég drága már mert ugye ott egymásra licitálunk. Tehát nő a hirdetési költségem nőni fog a termék ára, megszívja a fogyasztó is.

  34. Avatar for Bob Bob says:

    Ó hát nem is lenne ezzel gond addig amig ne derülne ki folyamatosan hogy már megint melyik app baszott át és hazudott arról hogy mit is csinálnak az adataiddal. Én ezt úgy nézem hogy az Apple teszi meg azt amit a facebooknak meg más cégeknek kellett volna már jó régen, vagyis kimondani hogy gyerekek, amit itt csinalsz az appom-ban meg azokban az app-okban amikkel kapcsolatban állok( facebook sdk) azzal az adattal azt csinálok amit akarok, eladhatom bárkinek, és vigyázni se fogok rá nagyon:) Nem tartom elégnek azt hogy a tobb száz oldalas policy-jükbe bele fogalmazzák valami ügyvédek által is nehezen megérthető formában.
    Engedjük hogy a fogyasztó döntse el érdekli e a target-alt hirdetés vagy sem.

  35. Sztem nincs olyan fogyasztó aki nemet mondana a targetálásra, te sem örülnél ha mondjuk “Nagyik a csúcson” hírdetéssel találkoznál. Elfogadom amit mondasz, valóban felugorhatna egy ablak, de erre mindenki kivétel nélkül nemet mondd. Az pedig azt jelenti hogy X hírdetést fogsz kapni, és nincs olyan gomb, hogy nem érdekel, mert targetált hirdetést nem küldhet. Szóval ha érdekel ha nem megkapod a nagyikat :smiley:

    Nem tudom mi a jó megoldás erre, de nem ez.

  36. Én jobban szeretem a nem targetelt hirdetéseket. :smiley: Kevésbé zavar mint az, hogy rákeresek valamire Google-ben, és 2 perccel később már Facebookon szembejön az azzal kapcsolatos hirdetés. Pláne, hogy lehet csak valaki más kedvéért kerestem rá adott dologra mert kérte, hogy nézzem meg és amúgy totál nem érdekel. Ilyenkor is az a feeling lenne, mint ha target nélkül kapnék nagyikat. :smiley: Vagy pl ha YouTube-ról is belinkel nekem valaki egy videót olyanról aki amúgy nem érdekel, akkor miután megnéztem, megyek és törlöm a megtekintési előzményekből, hogy utána ne az fogadjon már a YouTube kezdőlapon, hogy azzal a videóval kapcsolatos dolgok vannak.

  37. Azért ne tegyél úgy, mintha a Facebook vagy a Google a saját platformján begyűjtött adatok alapján ne tudna targetálni. Rengeteg adatuk van a követések nélkül is.

  38. Amit a cégek adatkezelés címen művelnek, az kb. olyan, mintha bárki elvihetné a biciklidet, akinek személyesen, névre szólóan nem tiltottad meg.
    Az Apple meg most forradalmi újításként bevezeti, hogy csak az viheti el, akinek személyesen, név szerint megengeded.
    Nyilván, aki biciklilopásból él, annak ez nem tetszik, de könyörgöm, ne már hogy az ő véleményük legyen a mérvadó.

  39. Ez nem jó példa amúgy, mert a bringa nem az enyém. Itt az utcát használod a bringával és felvétel készül rólad a közteres kamerával. Azt pedig felhasználja a közteres amire akarja. :slight_smile: Ez egy jobb példa.

  40. Tehát azt állítod, hogy a saját adataid nem a tiedek? Hogy milyen alkalmazást mikor mire használsz, az nem a Te személyes magánügyed?
    Mert ha igen, akkor a példám nagyonis analóg. A digitális adatok tulajdonlása egyenlő az azok feletti rendelkezés jogával. Ha ezt a jogot elveszik tőled, vagy semmibe veszik, akkor egyszerűen meglopnak.
    Amúgy a közteres baromira bűncselekményt követ el, ha köztéri kamerák adatait nem szigorúan a törvény adta keretek között használja, hanem mondjuk harmadik félnek értékesíti, úgyhogy még a Te példád szerint se csinálhatnak a rólad készült felvételekkel azt, amit csak akarnak.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for BoRRoNeo Avatar for Czo Avatar for vkleszken Avatar for loserock Avatar for Szifon Avatar for kopemagus Avatar for kpbendi Avatar for Bob Avatar for szgergo88 Avatar for Jadeye Avatar for gunar Avatar for SzifonAdmin Avatar for 83miki83 Avatar for ef-dani