Gyakori kérdések: a Térképek hibáinak jelzése az Apple számára

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple még az iOS 6-ban cserélte le a kezdetektől használt Google Maps térképeit a saját megoldására, amit több tucat közreműködő szolgáltató adataiból állít össze. Ezek között első helyen a TomTom szerepel, de helyet kaptak benne többek között például a NASA, a Yelp, a Foursquare, a Waze, és az OpenStreetMap adatai is, illetve ezekben a hetekben járják az országot az Apple térképező autói is, amelyekkel szintén sokan találkoztak már.

A Térképek az induláskor messze nem biztosította azt a minőséget és megbízhatóságot, mint a Google-é, és bár sokat javult az évek során, ettől függetlenül találkozhatunk hibákkal, hiányzó vagy pontatlan információkkal, amelyeket természetesen jelezhetünk is az Apple felé. Lássuk, mit kell tennünk ehhez!

Hogyan jelezhetjük a hibákat?

A hiba jelentéséhez először is nyissuk meg a Térképek appot, majd keressük meg a jelezni kívánt helyszínt, üzletet, utcát, bármit, és koppintsunk rá a képernyő jobb felső sarkában az  ikonra:

Az így megnyíló panelen válasszuk a Probléma jelentése opciót:

Ezután már meg is adhatjuk a részleteket, hogy pontosan mivel és milyen problémánk van:

Itt a megfelelő opciót kiválasztva értelemszerűen töltsük ki az űrlapot, és a végén koppintsunk a jobb felső sarokban a Beküldés szövegre. Ezzel megtettük, ami tőlünk tellett, a többi már az Apple munkatársain múlik.

Hogyan adhatunk hozzá hiányzó helyeket?

Ha egy fontos helyszín hiányzik a térképről, azzal kapcsolatban is tehetünk javaslatot, hogy felkerüljön. Gyakorlatilag ugyanaz a teendőnk, mint fentebb: az  ikonra koppintva nyissuk meg az opciók paneljét, és válasszuk a Hiányzó hely hozzáadása opciót:

Ezután válasszuk ki, hogy milyen típusú helyet szeretnénk hozzáadni:

Az erre megjelenő űrlapon töltsük ki az adatokat értelemszerűen, láthatóan elég részletesen meg lehet adni minden fontos információt – majd pedig koppintsunk a Beküldés opcióra a jobb felső sarokban:

Az Apple ezzel megkapja a javaslatunkat, és amennyiben megfelel a követelményeiknek, várhatóan felveszik majd az adatbázisba, és megjelenik a térképen.

Miért fontos a hibák jelentése?

Több szem többet lát alapon a hibák sokkal könnyebben kiszűrhetőek. Legtöbben az általuk is ismert helyek esetén jelzik a hibákat, ami lényegesen pontosabb információkat eredményez, mintha olyasvalaki ellenőrizné ezeket, aki még sosem járt arra:

Kép: És hogyan fedezte fel Kolumbusz valójában Amerikát? - Hát itt is volnánk, az Apple térképe szerint az ott India! :)

És hogyan fedezte fel Kolumbusz valójában Amerikát?
Hát itt is volnánk, az Apple térképe szerint az ott India! 😂

Ha tehát belefutottunk bármibe, amit hibásan mutat a térkép, például mondjuk folyóként jelez egy mesterséges tavat, akkor egyszerűen jelezzük azt az Apple-nek, és segítsünk ezzel másoknak is.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Bob says:

  Vicc ez az egész Maps, még mindig vannak nagyvárosok ahol fingja nincs a tömegközlekedésről vagy bringautakról amiket a Google Maps tudott mindig is. Már jó pár éve váltottak de még mindig alapszíntű a tudása és akkor jönnek ilyen gimmick cuccokkal amik csak kis túlzással de csak San Francisco-ban elérhetőek😳

 2. ef-dani says:

  Mint pl. Budapest?

 3. Bob says:

  Nem tudom, akárhol. Most éppen Varsóban vagy Krakkóban, de Koppenhágában vagy Amszterdamban se tud kerékpár útvonalat adni😅 Szóval 8 év ennyire volt elég…

 4. Én nem hasonlítom ezt a szolgáltatást más szolgáltatók szolgálatók Szolgáltatásaihoz Viszont én sokat jelentettem be és sokat adtam hozzá de sajnos eredménytelenül. Egyszerűen szerintem ezzel sokáig nem is foglalkoztak csak beletették az opciót.

 5. ef-dani says:

  Nem véletlen kérdeztem Budapestet, mert itt a Google se tud. Ők is baromi messze van az akárholtól.

 6. ef-dani says:

  Nekem szinte kivétel nélkül jön az értesítés, ha jelentek valamit, hogy megcsinálták. Mostanában kb. másnap.

 7. gunar says:

  Pedig a Google előnyben is van, mivel megvették a Waze-t évekkel ezelőtt, ott meg napi friss minden szinte. Én azt vártam, hogy összegyúrják a sajátjukkal és azáltal jobb lesz mindkettő, de valamiért nem tették.

 8. Bob says:

  Mondjuk azon nem csodálkozom, Budapesten nem bringautak vannak, hanem csak oda festett akármik, nem csodálkozom hogy nem mernek útvonalat ajánlani :smiley: Na de Koppenhágában vagy épp bármelyik holland városban bringa utak vannak, bringa autópályák…lényeg hogy nem hiszem hogy a Maps vetélytársa lehet a Google Maps-nek még egy jó darabig.

 9. ef-dani says:

  :roll_eyes:tavaly 30 országban volt elérhető a Google Mapsben a kerékpárutak (frissebb adatot nem találtam). “Akárhol”

  Azt nem hiszem, hogy egy térkép appnak ez lenne a meghatárzó funkciója. Sokkal inkább a térkép, azon pedig az Apple gőzerővel dolgozik (jelenleg ugye Magyarországon is), míg a Google csak fotóz az autóival.

 10. Bob says:

  A tömegközlekedésnek azért csak meghatározó funkciónak kéne lennie, vagy az sem? Google Maps még vonatokat, távolsági buszokat is tud ajánlani ha éppen Bécsbe vagy “akárhova” szeretnél leugrani.
  Egyébként meglepő hogy Budapesten tud tömegközlekedési útvonalakat ajánlani, de pl Varsóban nem.
  Talán majd ha befejezték a fotózást lesz valami…

 11. ef-dani says:

  Az is csak egy kiegészítő funkció.

 12. Bob says:

  :sweat_smile: igen, az…

 13. Mielott szetsavazzatok, hogy miert nincs egyes varosokban tomegkozlekedesi info, az alapvetoen nem a Google vagy Apple hibaja. A szukseges adatokat a megfelelo formatumban az adott kozlekedesi vallalatnak ia biztositania kell. A BKK ezt viszonylag koran meglepte, ugy latszik Varso peldaul meg nem.

 14. Bob says:

  Igen, ez lehetséges, kérdés hogy miért lépte meg a Google felé és miért nem adja oda az Apple-nek.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!