fbpx Skip to content

Sok olyan dolog van, amelyet az Apple nem köt direkt módon az orrunkra, azonban a kulisszák mögött komoly fejlesztések zajlanak. Így van ez az Apple Maps esetében is, melyet a cég folyamatos adatgyűjtéssel igyekszik még jobbá tenni.

Azt hihetnénk, kis hazánk a mérete miatt kiesik az Apple fókuszából, de Cupertinóban mindenki számít. Aki a fenti képen is látható Apple Maps autót pillantana meg a magyar utakon, nem optikai csalódás, mivel az Apple is hivatalos közleményben erősítette meg, hogy ez év márciusa és májusa között hazánkban is adatgyűjtést végez a Térképek alkalmazás frissen tartásához.

Az Apple az alábbiakat írja a közleményében:

Az Apple járművei világszerte földmérési tevékenységeket végeznek, és adatokat gyűjtenek az Apple Térképek fejlesztése és a Körbenézés funkció támogatása érdekében. A térkép magas színvonalának és naprakész információinak megőrzése érdekében egyes helyszíneken rendszeresen felülvizsgáljuk és újra összegyűjtjük az adatokat. Az Apple emellett bizonyos, csak gyalogosan megközelíthető területeken (például London egyes sétálóutcáin) gyalogos felméréseket is végez. Az ilyen gyalogos felmérés során esetenként hátizsákos rendszert használunk az adatok összegyűjtésére, amelyeket közvetlenül felhasználunk az Apple Térképek alkalmazásban, például a Körbenézés funkcióban. Máskor iPadet, iPhone-t vagy más készüléket használunk a térkép fejlesztését célzó adatok gyűjtésére. A gyalogos felmérések lehetővé teszik, hogy fejlesszük az Apple Térképek szolgáltatást, és olyan területeket is feltérképezzünk, ahová járművek egyszerűen nem tudnak eljutni. Ugyanakkor az ilyen tevékenységek során is az Apple Térképek adatgyűjtő járműveinél megszokott adatvédelmi biztosítékokat alkalmazzuk.

A felmérések lefolytatása során is elkötelezettek vagyunk az Ön magánéletének védelme mellett. A Körbenézés funkcióban megjelenő képeken például kitakarjuk az arcokat és a rendszámtáblákat. Ha megjegyzése van vagy kérdése merült fel a folyamattal vagy adatvédelmi jogaival kapcsolatban, vagy szeretné kérni, hogy takarjunk ki egy arcot, rendszámtáblát vagy házat, forduljon hozzánk.

Kattintson ide, ha szeretne többet tudni arról, hogyan védi az Apple Térképek az Ön adatait.

Személyes véleményem szerint az igazi “tuning” az iOS 13-mal jött el, ekkor teljesen átálltam én is a használatára. Elérhetővé vált a hazánk fővárosi tömegközlekedés tervezése és egy sor más hasznos funkció. Ma már Waze-t sem használok, mert a Térképek is kitűnően ellátja a feladatát. 

Van emellett egy kellemes élményem is, amelyet muszáj leírnom. Pár évvel ezelőtt Belgiumban tettünk ismerőseimmel körutazást, mely alkalmával ellátogattunk Oostende városába is. A központból navigáció segítségével mentünk le a tengerpartra és a Térképek alkalmazás a parkolásnál még azt is közölte, hogy majd 200 méteres gyaloglás következik, viszont a sétányig mozgássérültek számára is akadálymentesítve van az út. Tudom, apróságnak tűnő dolog ez, de engem megvettek vele. 

Az autós adatgyűjtés mellett a nehezen elérhető helyeken sem esik kétségbe az Apple, hiszen ide hi-tech hátizsákokkal ellátott embereket küld a cég. Ezeken a hátizsákokon sok más eszköz mellett LiDAR scanner is csücsül.

Igen, ez ugyanaz a technológia, amely a 2020 tavaszán bemutatott iPad Pro modellekben is bemutatásra került, és ami már az iPhone 12 Pro esetén is elérhető.

Sajnos a weboldalon semmi bővebbet nem ír az Apple arról, hogy például melyik napokon lehet majd elcsípni az autóikat vagy a hátizsákos kollégákat, így igazából véletlenül lehet csak beléjük botlani.

XVII. kerület, Egészségház utca – Ferihegyi út sarka (Fotó: davadka)

XVII. kerület, Naplás út (Fotó: Virágh Dániel)

Láttad az egyik autót? Fotózd le, és küldd be hozzászólásként a közösségi oldalunkon a cikk alatt! ??

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!