fbpx Skip to content

Annak ellenére, hogy az Apple pár hónapja mutatta be 2020-as iPhone modelljeit, már számos pletykát hallhattunk a 2021 őszén érkező telefonjairól. Most, hogy az idő előrehaladtával megint közelebb kerültünk a várva-várt bemutatóhoz, újult erővel röppennek fel a híresztelések, melyben új színekre és funkciókra utalnak.

Max Weinbach információit felhasználva EverythingApplePro arról számolt be, hogy az iPhone 13 modell matt fekete színben is elérhető lesz a Pro és a Pro Max modellek esetében, érkezik egy új rozsdamentes acél bevonat, amely csökkenti a készüléken megtelepedő ujjlenyomatokat, emellett megújul a hátlapi kamera kialakítása és továbbfejlesztett zajszűrést is kapunk a telefonhívásokhoz.

Múlt hónapban Weinbach információi alapján arról számolt be, hogy az Apple tervei között szerepel az idei ‌iPhone‌ esetében az “Always on Display” kijelző is. Most erre a feltételezésre alapoz, mondván, hogy a mindig bekapcsolt 120 Hz-es kijelző miatt az Apple valószínűleg matt fekete színű kivitelt is szeretne az iPhone 13‌ Pro és‌ Pro Max készülékek esetében.

Az új szín egyfajta “újratervezett grafit” lesz, de mégis már egyfajta fekete. Elmondta továbbá, hogy értesülései szerint az Apple egy narancssárgás árnyalatú, majdnem bronzszerű színnel is kísérletezik az új iPhone-oknál, de meglátása szerint nem valószínű, hogy piacra dobják.

Az iPhone 12 termékcsalád visszahozta a nagy népszerűségnek örvendő lapos élű házkialakítást, valamint a rozsdamentes acél keretet a 12 Pro és a 12 Pro Max esetében. A tavaly őszi debütálás óta azonban több felhasználó is sérelmezte, hogy a keret hajlamos gyűjteni a foltokat és ujjlenyomatokat, különösen az arany színnél. Weinbach szerint az Apple ezt a problémát egy új bevonattal kívánja ellensúlyozni.

Weinbach szerint az új kameramodul nem lesz teljesen sík, viszont a lencsék kevésbé fognak kiállni a kameraszigetből. Ezenkívül a kamera modul kisebb lesz, ami összességében szintén tovább csökkenti a kamerarendszer vastagságát.

A korábban pletykált funkciók mellett az ‌iPhone 13‌ Pro és a 13 Pro Max kamerarendszer új módszert fog alkalmazni a portréfotók készítésénél is. Weinbach jelentése szerint az új Pro iPhone készülékek portré módja jelentős mértékben támaszkodik majd a LiDAR szkennerre, ami jelenleg ez az iPhone 12 Pro, a Pro Max, továbbá az iPad Pro készülékekben található meg, és a gyenge fényviszonyok mellett történő képalkotás javítására használják. Weinbach szerint azonban az Apple ebben az évben egy további lépést tesz a LiDAR szkenner még jobb kihasználására, annak portré módba való mélyebb integrációjával.

További átalakítások is várhatóak még egyébként a portré mód esetében. Egy új eljárás egyesíti majd a lencsék adatait, szervesen támaszkodva a LiDAR érzékelőre, mely az élek jobb felismerését célozza az autofókusz esetében, amely az olyan képek esetén lehet hasznos, amikor például két, egymáshoz közeli közlekedési tábla közötti rést nem érzékelte háttérként a kamera, és így azt nem mosta el a háttér többi részével együtt. Ez természetesen a portré módú videó esetén is működne, amin szintén dolgozik az Apple a 2021-es modellek esetén.

Weinbach szerint az Apple egy új képkorrekciós eljárást is fejleszt, amely automatikusan észleli és fókuszban tartja majd a témát videó módban. Tekintettel arra, hogy ez elsősorban szoftveres alapú, még nem tudni, hogy csak a 2021-es iPhone-ok kiváltsága lesz, vagy szép csendben debütál majd a régebbi‌ modellekben is.

Ami a jövőbeni termékcsaládot illeti, Weinbach szerint az Apple azt tervezi, hogy az 5,4 hüvelykes iPhone 13 minit is megtartja majd a kínálatában annak ellenére, hogy az iPhone 12 mini gyengébben muzsikál a nagytestvéreinél. Az ‌iPhone 13‌ mini esetében az Apple egyébként növelni kívánja az akkumulátor üzemidejét is, ami bizakodásra ad okot azoknak az ügyfeleknek, akik előnyben részesítik a kisebb méretet. Ehhez szervesen hozzájárul majd az akkumulátor megnövelt fizikai mérete és az A15 chip továbbfejlesztett energiahatékonysága.

Weinbach korábban azt is kijelentette, hogy az új iPhone-ok várhatóan erősebb MagSafe-fel, asztrofotós képességekkel és portré módú videók készítésének lehetőségével is fel lesznek vértezve.

A hét elején a MacRumors-nak elküldött képeken pedig az ‌iPhone 13‌ modellek állítólagos előlapi üvegpaneljei láthatók, amelyek a felső keretre áthelyezett hangszórókat mutatják:

Ha ez igaz, akkor ez lenne a legjelentősebb változás a szenzorszigetes kialakításában az ‌iPhone‌ X bemutatkozása óta. Korábban Ming-Chi Kuo Apple elemző is meglebegtette már, hogy az Apple 2022-től egyes iPhone modelleknél átáll a kameralyukas kialakításra, amivel a szenzorsziget akár teljesen el is tűnhet.

Neked bejött az iPhone 12 mini?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.