fbpx Skip to content

Az EverythingApplePro YouTube csatorna Valentin-nap lehozott egy információ áradatot az iPhone 13-mal kapcsolatban.

A pletykák forrása Max Weinbach elemző, aki a múltban sikeresen megjósolta az iPhone 12 újdonságait, ezért az, hogy most ilyen nagy mértékű változásokról nyilatkozott, határozottan izgalmas. Nézzük is meg, hogy mikre számíthatunk!

Egy kijelző, amely sosem alszik

Az Apple Watch Series 5 vagy 6 tulajdonosok ismerik már, hogy ez hogy megy: a kijelzőn mindig látható néhány infó halványan és ha felemeled az eszközt, akkor még többet jelenít meg.

Az iPhone 13 esetén a lezárt képernyő egy minimalista verzióját kapnánk meg a mindig aktív kijelzőn, ahol látható lenne az óra és az értesítésekre is utalna a telefon alkalmazásikonokkal és vonalakkal.

De ez még nem minden! Bejövő értesítéskor se világosodna fel az iPhone 13 kijelzője teljesen, csak fekete háttéren megjelenítené azt.

Az androidos telefonok között már 5 éve vannak olyan modellek, amelyeken elérhető egy ilyen, mindig aktív kijelző. Ezt leginkább az OLED technológia teszi lehetővé, amit az Apple 2017-ben az iPhone X-zel hozott el. Így mondhatni, hogy nem sietik el a dolgot, de az igazi Apple hívők tudják, hogy az Apple sokszor nem első akar lenni, hanem a legjobb megvalósításra hajtanak.

Csúcs képfrissítés

Akik használtak már 2017-es vagy újabb iPad Pro-t ProMotion-nel, azoknak minden, 120 Hz-nél alacsonyabb képfrissítéssel rendelkező kijelző akadozónak tűnik, de szerencsére úgy tűnik, hogy az Apple ezt a technológiát végre elhozza az iPhone-okba is.

A 120 Hz-es ProMotion kijelző az iPhone 13 Pro telefonok melletti érv lesz, az olcsóbb modellekben továbbra is marad az előző évtizedbeli 60 Hz-es megoldás, ahogyan azt tavaly az iPhone 12-nél is pletykálták.

Változatlan design, de más a fogása!

Külsőre az iPhone 13 majdnem teljesen meg fog egyezni az iPhone 12-vel, de érkezik egy matt fekete, melynek más fogása lesz.

Ha igaza van Weinbach-nak, akkor az Apple egy kevésbé csúszós, kényelmesebb kialakításon dolgozik, ami közel fog állni bizonyos Google Pixel telefonok hátlapjához.

Még vonzóbb

Az iPhone 12 feltámasztotta a MagSafe márkanevet, de sokan kritizálták a telefonba tett mágneseket, hogy közel se tartják elég erősen a felnyomott kiegészítőket.

Különösen sok negatív visszhangot keltett például az Apple bankkártya tartója, ami leesik a telefonról, ha egy szűkebb nadrágból húzod elő az iPhone-od, és ugyanez előfordul a zsebre tételnél is.

Az iPhone 13 egy picig vastagabb lesz, így erősebb mágneseket tud bele tenni az Apple és állítólag jelentősen jobban tartanak majd a MagSafe kiegészítők.

Nézz az ég felé

Úgy tűnik, hogy az iPhone 13 kamerájának nagy újdonsága nem más lesz, mint az asztrofotográfia.

Hogy mit jelent ez gyakorlatban? Azt, hogy a telefon észlelni fogja, ha az éjszakai ég felé tartod és az alapján állítja majd a fotózás paramétereit, hogy a csillagokat vagy a Holdat próbálod lefotózni.

Weinbach Ming-Chi Kuo-val egyetértve azt állítja, hogy az ultra széles látószögű kamera is jelentős javuláson megy át egy új szenzornak és lencséknek köszönhetően.

Elmosott háttér videókon is

Az iPhone már az iPhone 7 Plus óta képes portré módú képek készítésére, de egészen eddig videókkal nem boldogult, annak ellenére, hogy a telefonokban lévő chipek drasztikusan gyorsabbak lettek.

Ezen változtat majd az iPhone 13, mely képes lesz videók közben is a portré mód alkalmazására, így többé nem kell képernyőfelvételt készítened portré módban, ha ilyen hatást szeretnél elérni.

Újra értékes lesz az ujjlenyomatod

Korábban már a Bloomberg bedobta az ötletet, hogy az Apple visszahozza a Touch ID-t, méghozzá pedig a kijelző alatt.

Jelenleg, amikor szinte mindenhol kénytelen vagy maszkot hordani, ez egy isteni áldás – igaz, ha van Apple Watch-od, akkor már az iOS 14.5 is sokat segít majd: iOS 14.5: mostantól maszkban is felold a Face ID, ha a kezünkön van az Apple Watch!

Mindig aktív 120 Hz-es kijelző, portré videó és kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó, amik már több éve elérhetőek különböző androidos készülékekben, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehetünk izgatottak, hogy ezeket a funkciókat hamarosan az Apple-től is megkaphatjuk majd a tőlük megszokott precíz megoldásokkal.

Szerinted tényleg ennyi újítást hozhat az iPhone 13?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for pAnk pAnk says:

    “de az igazi Apple hívők tudják, hogy az Apple sokszor nem első akar lenni, hanem a legjobb megvalósításra hajtanak”

    Ezt értem, de ez az AOD mivel fog többet tudni mint a “droidos” AOD?

  2. Avatar for vjan vjan says:

    Mivel, mivel? Hát azzal, hogy Apple! :grin:
    Már régen nincsenek újdonságok. Lassú kullogás van, sok magyarázattal.
    Először az, hogy 4 collnál senkinek nem kell nagyobb telefon, aztán az, hogy az OLED egy hülyeség, legutóbb éppen az, hogy minek a Touch ID. Pár év múlva pedig mekkora újdonság mindez.
    Lehet, hogy a minőség még kiemelkedik az átlagból, de az innováció már régen nem.

  3. Igen az M1 pont nem innováció, mikor lealázza egész piacot vele :smiley:

  4. Avatar for gunar gunar says:

    Most nem akarok védő ügyvédet játszani az apple mellett, de amikor kijöttek az OLED-del azért jobb volt a többinél, nekik addigra lett olyan amit elfogadhatónak tartottak, az ujjlenyomat olvasó kijelző alatt a samukban is csak mostanra értek meg annyira, hogy ténylegesen jók, gyorsak és biztosak ahogy látom és hallom több samu csúcs vasat használótól is. Azért azt se felejtsük el a samu most az ultrában sokat hozott a 12 cuccaiból, ergo oda-vissza megy ez a két tábor között. Amugy meg nekem nem fontos hogy elsőként hozzanak ki valamit de ha hozzák az jó és hibamentes legyen. Ha körülnézünk az elmúlt pár évben akkor láthatjuk, amint bármi kiszivárog az apple háza tájáról mivel is készülnek az új telóban azt valamelyik droid gyártó azonnal bedobja az övébe csak hogy neki már legyen, még ha az egy kalap … is.

  5. Avatar for Szanya Szanya says:

    Engem az érdekel, hogy lesz- e 13- ból is mini?

  6. Face ID sokkal jobb kényelmesebb mint a touch id. Max akkor lenn jó ha a kettő együtt lenne a telefonban.

  7. Jah azok a néhány évvel előtt megjelent droidos AODok olyan szépen be tudtak égni… anno első dolgom volt kikapcsolni.

    4-5 ha bementél egy Samsung boltba a néhány hónapja megjelent telefonok amik mentek folyamatosan nagyon szépen beégett kijelzőkkel voltak kirakva a pultra, szinte megjött a kedved venni egyet, olyan jók voltak.

  8. Avatar for Czo Czo says:

    Az OLED iPhone kijelzod is beeg. Ez nem markafuggo, hanem technologiai kerdes.

  9. Avatar for Drzozo Drzozo says:

    A 11 Pro-t legközelebb csak akkor fogom lecserélni, ha kijön a magasabb képfrissítés. Addig értelmetlen.

  10. Egymás mellé teszem a régi céges Galaxy S7-em és az iPhone xs-t, amit nagyjából egyforma ideig használtam eddig, talán már az iPhonet többet.

    Szemmel láthatóan rosszabb az S7 kijelzője beégettség szempontjából.

    Összehasonlítva egy S9 plussal, ott nagyjából hasonló az állapota a kijelzőnek, mint az iPhonenak.

    Szóval igen, az OLED beég, de látszólag javult a technológia az évek alatt. Arra akartam utalni, hogy az AOD az S7-ben kicsit korai volt és láthatóan hamar tönkreteszi a kijelzőt.

  11. Avatar for gunar gunar says:

    Az aktiv kijelző szvsz nem feltétlenül csak az OLED kiváltsága, hiszen a sima kijelzők is tudják mutatni ha nem teszünk mögéjük háttér világítást nem látszik ugyan, de lehet a mikroled v a nanoled kijelzőkkel ezt majd meg tudják oldani energia hatékonyan, hogy a kecske is meg a káposzta is meglegyen.

  12. Avatar for dokk dokk says:

    Remélem tényleg beleteszik a portré videó módot. Én azt várom a legjobban, de az összes többi is jöhet.

  13. Avatar for expa expa says:

    Egyet értek!

  14. Avatar for gunar gunar says:

    Reméljük hogy úgy fogják csinálni és nem az egyikben ez a másikban az lesz. Hülyeség is lenne.

  15. Avatar for vzsolt vzsolt says:

    Pedig minden esély meg van rá, hogy ne kényeztessenek el bennünket egy készüléken belül minden újdonsággal.

  16. Húúú, mostanában annyi csalódás volt iPhone pletykák kapcsán, hogy ettől kicsit vérszemet kaptam :smiley:

    “A pletykák forrása Max Weinbach elemző, aki a múltban sikeresen megjósolta az iPhone 12 újdonságait”

    Szóval visszakerestem korábbi cikketekre, és a következőket jósolta Weinbach ‘sikeresen’ az iPhone 12-ről. Jó csemegézést! :smiley:

    • a Pro modellek 120 Hz-es ProMotion kijelzőt kapnak
    • támogatni fogják az 5G hálózatokat
    • nagyobb akkumulátor kerül beléjük, az iPhone 12 Pro Max-é akár 4400 mAh-s is lehet
    • a Face ID több szögből is működni fog
    • gyorsabb autofókuszt és javított képstabilizálást kap a hátlapi kamera
    • a Smart HDR sötét környezetben csökkenti a zajt a képeken
    • az új LiDAR szkenner is javíthatja az autofókuszt és a portré módban készült képeket
    • a telefotó kamera 3x optikai nagyításra is képes lesz

    Annyi hozzáfűzés még, hogy a 12-ről szóló “jóslatok” a várható megjelenéshez kb negyed évvel közelebb voltak, mint a mostani, 13-ról szóló, ami szerintem még további kétségeknek ad okot a komolyanvehetőségükről.

  17. Sztem ebből csak 120Hz és akkumulátor nem jött be :smiley:

  18. Meg az akku :grin:

  19. De a többi - a lidart leszámítva - pont ilyen tipikus emhancement. Jobb kamera, frissített face ID - egy újabb generációs iPhone legalapvetőbb jellemzői: nem hiszem, hogy látnoknak kell lenni ezek provizionálására. Én is leírhatom, h az új iPhone-ban az eddiginél gyorsabb processzor lesz, és 99%, hogy be is fog jönni, mégsem leszek ettől jós. Ha viszont nem jön be, akkor onnantól sztem nem igazán lehet hivatkozni arra, hogy ilyen-olyan szuperül előrevetítettem, milyen lesz az új telefon.

  20. Avatar for Kukori Kukori says:

    Hát én már nagyon régen nem láttam olyan dolgot, amit az Apple jelentett be elsőnek és egy droidos gyártó hozta volna ki mégis elsőnek. Inkább a fordítottja az ami megy most is. Először kijelentik, hogy 4"-nál nagyobb kijelző nem lesz mert nem kell, azután rájöttek, hogy ja, de mégis és akkor csináltak. Azután kijelentik, hogy touch ID soha többet nem lesz, mert a Face leváltotta, erre most úgy tűnik mégis. Ugye az OLED kijelzőkkel is hasonló volt, meg most az Always On Display-el is, amit Almáék nyilván nem így neveznek, de tulajdonképpen az. Én már két éve azt hajtogatom - többek között -, hogy kellene ilyen az iPhone-okba is, akkor érdekes módon pont te voltál az egyik aki lehurrogott. Most meg tyű, micsoda jó dolog lesz címmel áradozol, meg hogy ja, hát ez majd jobb lesz mint a droidosok. :smiley: Kicsit se nevetséges.
    Maradjunk abban, hogy ezeket már régen megléphették volna, csak most érkezett el az idő, hogy meg is teszik, mert rájöttek, hogy a többiektől így lemaradnak mint a borravaló. Gondolom előbb-utóbb rá fognak jönni arra is, hogy pl. kellene csengőhangnak mp3 és hasonlóak. Ennyi a történet.

  21. Avatar for Kukori Kukori says:

    Nem, nem tudják megoldani. Ez kifejezetten OLED technológia.

  22. Avatar for Kukori Kukori says:

    Teljesen egyetértek.

  23. De, megtudjak. A microlednél is egyenként vezérelhető a megvilágítás.

  24. Avatar for gunar gunar says:

    Rohadtul de nem ért hozzá, mert még a sima LCD-n is látszana, igaz csak bizonyos ráeső fényben, csak hát kijelentette a “prof” az “kifejezetten az OLED technologiája” ő csak tudja, vele nem vitázom egy ideje mert kb olyan mintha egy széket tanítanék ülni.

  25. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ne kezdjétek el már megint, mert marha unalmas már moderálgatni. nem érdekel, hogy “de hát ő kezdte”.

  26. Avatar for gunar gunar says:

    Részemről ennyi volt amugy is és pont ezért is csomagoltam selyempapírba a hasonlatot. :roll_eyes:

  27. akkor kérek legközelebb szivárogtatást új iphone telefonnal kapcsolatban, ha végre képesek lesznek bele tenni egy normál méretű akkut. Addig egyáltalán nem érdekel miket tudnak még belenyomni, amivel még kevesebb az üzemidő.

  28. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen, ezt én sem vágom, mert tegye fel a kezét akinek bejövős a kilógó hátlapi kamera. Nos nem látok egy kezet sem és akkor miért is nem lehetne annyival vastagabb a vas és oda beférne egy ha kicsivel is de nagyobb akku. Rögtön meg is lenne a usereknek a kecske és a káposzta story-ja végén a happy end. kb.

  29. Avatar for Yoss Yoss says:

    Fasza, de csak akkor váltok, ha eltűnik róla a lightning. Nem veszek még egy telót lightning csatlakozóval, egy határ szar az egész konstrukció. USB-C, vagy bármi más stabilab megoldás jöhet, de lightning soha többé.

  30. Avatar for Czo Czo says:

    Fizikailag a lightning tobb insertion/removal ciklust bir ki, mint a Type-C, valamint a statikus terhelese is nagyobb, emiatt tudja pl a dock megtartani a keszuleket. Miert lenne jobb a C?

  31. Avatar for vjan vjan says:

    A mikroled ugyanaz, mint a monitoroknál a zónás háttérvilágítás. Bizonyos pixelcsoportokat külön külön szabályozottan világít meg. Ettől látszólag megnő a kontraszt. De a valóságban szaggatottak lesznek tőle a kontúrok, ha a sötét-világos határ nem pont zónahatárra esik. Márpedig miért is esne oda? Például egy 4K-s monitoron/TV-n a zónák száma jóval kevesebb (és a mikroledeké is jóval kevesebb lesz), tehát biztosan lesz olyan, hogy zónán belül lesz egy sötét-világos határ a képen. Talán ezért is van az, hogy a profi monitorhasználók rögtön kikapcsolják az úgynevezett dinamikus kontrasztot, ami a zónás háttérvilágítás álneve.
    Az igazi megoldás talán az lesz, ha az OLED pixelenkénti ledjeit valamilyen más technológiájú ledre cserélik. Aztán majd kiderül, hogy annál is lesznek-e kifáradási jelek.

  32. Avatar for vjan vjan says:

    Talán azért lenne jobb a C, mert többen használják, esetleg olcsóbb? Vagy azért, mert több célra használható? Vajon miért van a MaBookon és az iPadon is C csatlakozó?
    Ráadásul a C védettebb, nem állnak pucéran az érintkezői, amik az érintéstől korrodálódhatnak.

  33. Avatar for Czo Czo says:

    A Lightning 2012 ota minden iOS eszkozon rajta van, nem lennek meglepve, ha vilagviszonylatban tobb lightningos telefon kiegeszito lenne elterjedeve/eladva, mint USB-C csatlakozos. A csere ellen a legegyszerubb/legnagyobb erv szerintem, hogy nem kell kidobni minden, korabban megvasarolt kiegeszitot (ilyen-olyan kimeneteket, atalakitokat, kabeleket, dokkolokat).

    Az iPadra nem tudom mi szukseg volt, de a MacBooknal egyszeru a valasz, mert az Apple USB-SIG tag, Host oldali csatlakozobol nem letezik mas, tehat nem tudott mast ratenni (igen, nincs az USB szabvanyban evek ota mas a C tipuson kivul). Viszont semmilyen szabvany nem irja elo, hogy csak USB szabvanyu dolgok lehetnek a keszulekeken. A Lightningnak semmi koze az USB-hez. A Lightningban van 2db gyors differencialis erparat tartalmazo jelatviteli resz (az USB-C csatlakozoban 4 ilyen van es 2db lassu), mind a ketto lehet input es output iranyu, ezenfelul barmikor valtoztathato az atvitel iranya is.

    A port fizikai specifikacio szerint is sokkal ellenalobb a C-nel, ami fontos egy mobileszkoznel. A korrodaciora nem tudok mit mondani, a specifikacio erre egyik esetben sem ter ki. A C csatlakozo legserulekenyebb resze az eszkoz oldali “nyelv”, amit sok esetben lattam mar eltorni.

    Szerintem nem kellene meg 1 kabelcserere kenyszeriteni a telefon tulajokat (epp eleg zsebbenyulos megoldas volt amikor a 30pinest levaltottuk a lightning csatlakozoval). Innen a kovetkezo lepesnek a kabel teljes elhagyasanak kellene lennie.

  34. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen én el tudnék képzelni egy olyan csatit mint a notikon voltak a mágnesesek és dokkoló szerű tűs megoldással aranyozva hogy ne legyen korrózióra hajlamos, (talán nem lopná jobban senki a kinyerhető arany miatt :crazy_face: ) vagy valami hasonló modern megoldással. Ott figyel pl a sok mágneses csati amiket utólag illeszthet az ember de sajnos kilógnak az eszközből. Évek óta nyúzok egy C-s verziót (Hama) és semmi baj vele. Hasonlóan megoldva, beépítve el tudnám fogadni. Tovább megyek, ha leváltaná hasonlóra az Apple akkor a pici lightning-micro usb adaterek mintájára adhatnának erre átalakító adaptert és a régi kábelre csak ráhúzza a user és már jó is az új csatihoz.

  35. Az a miniled. A mikroled pont ugyanaz mint az oled, csak nem bomlik le.

  36. Avatar for Yoss Yoss says:

    Ezt a több ciklust mi támasztja alá? Már ránézésre is robosztusabb megoldás a C, a lightning baromi vékony érzékelői kombinálva némi rezonanciával, plusz egy gyorstöltő nagyobb áramával, rövid úton kiadja az érintkezők kiégését. Nekem ezért töltőcsatlakozó csere volt az X-en is meg az XS-en is. A C-t ha bedugod, azt meg nem mozdítja semmi, az érintkező ott marad, ahol lennie kell. A lightning meg egy szar. A régi kis áramú töltőknél, statikusan még csak-csak elmegy, de ma már nemigen, ráadásul C-s cuccot találsz egy csomót, mert általánosan használt, kvázi szabvány, nem úgy mint a lightning. De nekem 8, ha neked bejön használd továbbra is, de én tuti még egy iphone-t nem veszek addig, amíg csak lightning van.

  37. Avatar for gunar gunar says:

    Miért nem használtad a vezeték nélküli töltést, akkor nem kellett volna csatit cserélni? Az még szabvány is.

  38. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    szedtél már szét Lightning-aljzatot? mert én igen. van benne összesen 8 érintkező. ugyanekkora méretben az USB-C esetén pedig 24 darab érintkező van alul és felül 12-es bontásban. ha tehát a baromi vékony érintkezőket hozod fel példának, az USB-C esetén azok vékonyabbak, hiszen többnek kell elférnie ugyanolyan széles helyen, 12 darabnak a Lightning 8 darabja helyett. :wink:

  39. Avatar for Yoss Yoss says:

    Az addig oké, csakhogy a lightning csati sokkal inkább el tud mozogni pl rezgéstől, míg a C-nél a fémgyűrű beton stabilan a helyén tartja a csatlakozókat. Én használom motoron is, autóban is és a csatlakozó töltés közbeni rezgése/mozgása miatt az érintkező keresztmetszet csökkenhet, a töltő áram sokkal kisebb felületen megy át és ezért szépen megégnek az érintkezők. Ezt több kábelemen láttam is, először nem esett le, hogy miért sötétebb pár érintkező, de később rájöttem jobban megnézve. És lassan eljutottunk oda, hogy már kábellel nem lehetett tölteni. Új, sértetlen kábellel sem. Egyébként plusz a C mellett szól, hogy az összes okostelónak arra kell átállni - európában legalábbis - így sokkal nagyobb kínálat van/lesz belőle.

  40. Avatar for Yoss Yoss says:

    Pl azért, mert nem mindenki töltögeti asztalon a telóját, hanem autóban, motoron, mászkálás közben, stb. Másrészt meg azért, mert a vezeték nélküli töltő lassú mint a tetű. Van nekem is itthon az asztalon, éjszakára sokszor ráteszem, van ideje töltődni, de nap közben már ez nem opció.
    Próbáld meg megérteni, hogy nem mindenki úgy él, ahogy te, nem úgy és arra használja a telefont amire te, másoknak esetleg mások az igényei, életkörülményei így más a számukra megfelelő. Ha neked jó a lightning, remek, használd egészséggel, de én rühellem. Ennyi.

  41. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem égnek meg, csak maximum korrodálódnak. nem megy át rajta akkora áramerősség/feszültség, ami megégést eredményezhetne.

  42. Avatar for Czo Czo says:

    Az megvan egyebkent, hogy USB-C eseten semmilyen “rogzito” mehanizmus nincs? Nezd meg a 2018 elotti MBP USB-C dugojat. Siman konnyen csuszik ki es be a kabel, de nekem ugyonilyen a Motorola One Action is. Az Apple 2018-tol valtoztatott a gep oldali aljazaton es van egy pont, ahol eroteljesen be kell tolni a kabelt, hogy bepattanjon. Na ilyesmi sajnos azota sem kerult bele a szabvanyba. A lightning csatlakozo ketto oldalan van az a kis bemelyedes, az aljzat oldalan megvan az ellentetes profilu elem, ami hivatott a csatlakozot a helyen tartani. De pl. pont emiatt kell figyelni az utangyartott kabelekre, mert soknal nincs melyedes, ami igy elobb utobb “lereszeli” a pockot a telefonban levo aljzatrol. Minden fem felulet hajlamos az oxidalodasra egyebkent, ez ellen az USB-C sem ved.

    Az EU-s rendelet egyebkent annyit ir elo, hogy olyan toltesi mehanizmus kell, aminek az egyik vege, szabvanyosan illeszkedik egy USB-C aljzatba. Tobbek szerint ez a rendelet visszaveti az innovaciot, ahogyan visszavetette az elozo is. Ugyanis, ez “azert vicces”, mert egeszen a rendelet 2020 juliusi eletbelepese elott, minden olyan gyarto, aki nem Micro USB-t hasznalt, elmeletben sertette a korabbi rendeletet. Raadasul az elozo azert is volt rossz, mert igy voltak olyan tolto adapterek, amelyeken nem aljzat volt, hanem egybe volt epitve a kabellel. Az Apple egyebkent azaltal, hogy a dobozba USB-C - Lightning kabelt helyez, megfelel a szabalyozasnak.

  43. Most, hogy írod a rögzítést, ez tényleg gáz. Eddig azt hittem, hogy a Dell és a Samsung is ilyen gyatra csatlakozót csinál, de ezek szerint nem. Ez szabvány szerint ilyen😃

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for vzsolt Avatar for pergabb Avatar for nemethj Avatar for Drzozo Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for Yoss Avatar for Kukori Avatar for dokk Avatar for Zakika_123 Avatar for Szanya Avatar for pAnk Avatar for bence778 Avatar for expa Avatar for Jadeye Avatar for vjan Avatar for gunar Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin Avatar for ef-dani

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for pAnk pAnk says:

    “de az igazi Apple hívők tudják, hogy az Apple sokszor nem első akar lenni, hanem a legjobb megvalósításra hajtanak”

    Ezt értem, de ez az AOD mivel fog többet tudni mint a “droidos” AOD?

  2. Avatar for vjan vjan says:

    Mivel, mivel? Hát azzal, hogy Apple! :grin:
    Már régen nincsenek újdonságok. Lassú kullogás van, sok magyarázattal.
    Először az, hogy 4 collnál senkinek nem kell nagyobb telefon, aztán az, hogy az OLED egy hülyeség, legutóbb éppen az, hogy minek a Touch ID. Pár év múlva pedig mekkora újdonság mindez.
    Lehet, hogy a minőség még kiemelkedik az átlagból, de az innováció már régen nem.

  3. Igen az M1 pont nem innováció, mikor lealázza egész piacot vele :smiley:

  4. Avatar for gunar gunar says:

    Most nem akarok védő ügyvédet játszani az apple mellett, de amikor kijöttek az OLED-del azért jobb volt a többinél, nekik addigra lett olyan amit elfogadhatónak tartottak, az ujjlenyomat olvasó kijelző alatt a samukban is csak mostanra értek meg annyira, hogy ténylegesen jók, gyorsak és biztosak ahogy látom és hallom több samu csúcs vasat használótól is. Azért azt se felejtsük el a samu most az ultrában sokat hozott a 12 cuccaiból, ergo oda-vissza megy ez a két tábor között. Amugy meg nekem nem fontos hogy elsőként hozzanak ki valamit de ha hozzák az jó és hibamentes legyen. Ha körülnézünk az elmúlt pár évben akkor láthatjuk, amint bármi kiszivárog az apple háza tájáról mivel is készülnek az új telóban azt valamelyik droid gyártó azonnal bedobja az övébe csak hogy neki már legyen, még ha az egy kalap … is.

  5. Avatar for Szanya Szanya says:

    Engem az érdekel, hogy lesz- e 13- ból is mini?

  6. Face ID sokkal jobb kényelmesebb mint a touch id. Max akkor lenn jó ha a kettő együtt lenne a telefonban.

  7. Jah azok a néhány évvel előtt megjelent droidos AODok olyan szépen be tudtak égni… anno első dolgom volt kikapcsolni.

    4-5 ha bementél egy Samsung boltba a néhány hónapja megjelent telefonok amik mentek folyamatosan nagyon szépen beégett kijelzőkkel voltak kirakva a pultra, szinte megjött a kedved venni egyet, olyan jók voltak.

  8. Avatar for Czo Czo says:

    Az OLED iPhone kijelzod is beeg. Ez nem markafuggo, hanem technologiai kerdes.

  9. Avatar for Drzozo Drzozo says:

    A 11 Pro-t legközelebb csak akkor fogom lecserélni, ha kijön a magasabb képfrissítés. Addig értelmetlen.

  10. Egymás mellé teszem a régi céges Galaxy S7-em és az iPhone xs-t, amit nagyjából egyforma ideig használtam eddig, talán már az iPhonet többet.

    Szemmel láthatóan rosszabb az S7 kijelzője beégettség szempontjából.

    Összehasonlítva egy S9 plussal, ott nagyjából hasonló az állapota a kijelzőnek, mint az iPhonenak.

    Szóval igen, az OLED beég, de látszólag javult a technológia az évek alatt. Arra akartam utalni, hogy az AOD az S7-ben kicsit korai volt és láthatóan hamar tönkreteszi a kijelzőt.

  11. Avatar for gunar gunar says:

    Az aktiv kijelző szvsz nem feltétlenül csak az OLED kiváltsága, hiszen a sima kijelzők is tudják mutatni ha nem teszünk mögéjük háttér világítást nem látszik ugyan, de lehet a mikroled v a nanoled kijelzőkkel ezt majd meg tudják oldani energia hatékonyan, hogy a kecske is meg a káposzta is meglegyen.

  12. Avatar for dokk dokk says:

    Remélem tényleg beleteszik a portré videó módot. Én azt várom a legjobban, de az összes többi is jöhet.

  13. Avatar for expa expa says:

    Egyet értek!

  14. Avatar for gunar gunar says:

    Reméljük hogy úgy fogják csinálni és nem az egyikben ez a másikban az lesz. Hülyeség is lenne.

  15. Avatar for vzsolt vzsolt says:

    Pedig minden esély meg van rá, hogy ne kényeztessenek el bennünket egy készüléken belül minden újdonsággal.

  16. Húúú, mostanában annyi csalódás volt iPhone pletykák kapcsán, hogy ettől kicsit vérszemet kaptam :smiley:

    “A pletykák forrása Max Weinbach elemző, aki a múltban sikeresen megjósolta az iPhone 12 újdonságait”

    Szóval visszakerestem korábbi cikketekre, és a következőket jósolta Weinbach ‘sikeresen’ az iPhone 12-ről. Jó csemegézést! :smiley:

    • a Pro modellek 120 Hz-es ProMotion kijelzőt kapnak
    • támogatni fogják az 5G hálózatokat
    • nagyobb akkumulátor kerül beléjük, az iPhone 12 Pro Max-é akár 4400 mAh-s is lehet
    • a Face ID több szögből is működni fog
    • gyorsabb autofókuszt és javított képstabilizálást kap a hátlapi kamera
    • a Smart HDR sötét környezetben csökkenti a zajt a képeken
    • az új LiDAR szkenner is javíthatja az autofókuszt és a portré módban készült képeket
    • a telefotó kamera 3x optikai nagyításra is képes lesz

    Annyi hozzáfűzés még, hogy a 12-ről szóló “jóslatok” a várható megjelenéshez kb negyed évvel közelebb voltak, mint a mostani, 13-ról szóló, ami szerintem még további kétségeknek ad okot a komolyanvehetőségükről.

  17. Sztem ebből csak 120Hz és akkumulátor nem jött be :smiley:

  18. Meg az akku :grin:

  19. De a többi - a lidart leszámítva - pont ilyen tipikus emhancement. Jobb kamera, frissített face ID - egy újabb generációs iPhone legalapvetőbb jellemzői: nem hiszem, hogy látnoknak kell lenni ezek provizionálására. Én is leírhatom, h az új iPhone-ban az eddiginél gyorsabb processzor lesz, és 99%, hogy be is fog jönni, mégsem leszek ettől jós. Ha viszont nem jön be, akkor onnantól sztem nem igazán lehet hivatkozni arra, hogy ilyen-olyan szuperül előrevetítettem, milyen lesz az új telefon.

  20. Avatar for Kukori Kukori says:

    Hát én már nagyon régen nem láttam olyan dolgot, amit az Apple jelentett be elsőnek és egy droidos gyártó hozta volna ki mégis elsőnek. Inkább a fordítottja az ami megy most is. Először kijelentik, hogy 4"-nál nagyobb kijelző nem lesz mert nem kell, azután rájöttek, hogy ja, de mégis és akkor csináltak. Azután kijelentik, hogy touch ID soha többet nem lesz, mert a Face leváltotta, erre most úgy tűnik mégis. Ugye az OLED kijelzőkkel is hasonló volt, meg most az Always On Display-el is, amit Almáék nyilván nem így neveznek, de tulajdonképpen az. Én már két éve azt hajtogatom - többek között -, hogy kellene ilyen az iPhone-okba is, akkor érdekes módon pont te voltál az egyik aki lehurrogott. Most meg tyű, micsoda jó dolog lesz címmel áradozol, meg hogy ja, hát ez majd jobb lesz mint a droidosok. :smiley: Kicsit se nevetséges.
    Maradjunk abban, hogy ezeket már régen megléphették volna, csak most érkezett el az idő, hogy meg is teszik, mert rájöttek, hogy a többiektől így lemaradnak mint a borravaló. Gondolom előbb-utóbb rá fognak jönni arra is, hogy pl. kellene csengőhangnak mp3 és hasonlóak. Ennyi a történet.

  21. Avatar for Kukori Kukori says:

    Nem, nem tudják megoldani. Ez kifejezetten OLED technológia.

  22. Avatar for Kukori Kukori says:

    Teljesen egyetértek.

  23. De, megtudjak. A microlednél is egyenként vezérelhető a megvilágítás.

  24. Avatar for gunar gunar says:

    Rohadtul de nem ért hozzá, mert még a sima LCD-n is látszana, igaz csak bizonyos ráeső fényben, csak hát kijelentette a “prof” az “kifejezetten az OLED technologiája” ő csak tudja, vele nem vitázom egy ideje mert kb olyan mintha egy széket tanítanék ülni.

  25. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ne kezdjétek el már megint, mert marha unalmas már moderálgatni. nem érdekel, hogy “de hát ő kezdte”.

  26. Avatar for gunar gunar says:

    Részemről ennyi volt amugy is és pont ezért is csomagoltam selyempapírba a hasonlatot. :roll_eyes:

  27. akkor kérek legközelebb szivárogtatást új iphone telefonnal kapcsolatban, ha végre képesek lesznek bele tenni egy normál méretű akkut. Addig egyáltalán nem érdekel miket tudnak még belenyomni, amivel még kevesebb az üzemidő.

  28. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen, ezt én sem vágom, mert tegye fel a kezét akinek bejövős a kilógó hátlapi kamera. Nos nem látok egy kezet sem és akkor miért is nem lehetne annyival vastagabb a vas és oda beférne egy ha kicsivel is de nagyobb akku. Rögtön meg is lenne a usereknek a kecske és a káposzta story-ja végén a happy end. kb.

  29. Avatar for Yoss Yoss says:

    Fasza, de csak akkor váltok, ha eltűnik róla a lightning. Nem veszek még egy telót lightning csatlakozóval, egy határ szar az egész konstrukció. USB-C, vagy bármi más stabilab megoldás jöhet, de lightning soha többé.

  30. Avatar for Czo Czo says:

    Fizikailag a lightning tobb insertion/removal ciklust bir ki, mint a Type-C, valamint a statikus terhelese is nagyobb, emiatt tudja pl a dock megtartani a keszuleket. Miert lenne jobb a C?

  31. Avatar for vjan vjan says:

    A mikroled ugyanaz, mint a monitoroknál a zónás háttérvilágítás. Bizonyos pixelcsoportokat külön külön szabályozottan világít meg. Ettől látszólag megnő a kontraszt. De a valóságban szaggatottak lesznek tőle a kontúrok, ha a sötét-világos határ nem pont zónahatárra esik. Márpedig miért is esne oda? Például egy 4K-s monitoron/TV-n a zónák száma jóval kevesebb (és a mikroledeké is jóval kevesebb lesz), tehát biztosan lesz olyan, hogy zónán belül lesz egy sötét-világos határ a képen. Talán ezért is van az, hogy a profi monitorhasználók rögtön kikapcsolják az úgynevezett dinamikus kontrasztot, ami a zónás háttérvilágítás álneve.
    Az igazi megoldás talán az lesz, ha az OLED pixelenkénti ledjeit valamilyen más technológiájú ledre cserélik. Aztán majd kiderül, hogy annál is lesznek-e kifáradási jelek.

  32. Avatar for vjan vjan says:

    Talán azért lenne jobb a C, mert többen használják, esetleg olcsóbb? Vagy azért, mert több célra használható? Vajon miért van a MaBookon és az iPadon is C csatlakozó?
    Ráadásul a C védettebb, nem állnak pucéran az érintkezői, amik az érintéstől korrodálódhatnak.

  33. Avatar for Czo Czo says:

    A Lightning 2012 ota minden iOS eszkozon rajta van, nem lennek meglepve, ha vilagviszonylatban tobb lightningos telefon kiegeszito lenne elterjedeve/eladva, mint USB-C csatlakozos. A csere ellen a legegyszerubb/legnagyobb erv szerintem, hogy nem kell kidobni minden, korabban megvasarolt kiegeszitot (ilyen-olyan kimeneteket, atalakitokat, kabeleket, dokkolokat).

    Az iPadra nem tudom mi szukseg volt, de a MacBooknal egyszeru a valasz, mert az Apple USB-SIG tag, Host oldali csatlakozobol nem letezik mas, tehat nem tudott mast ratenni (igen, nincs az USB szabvanyban evek ota mas a C tipuson kivul). Viszont semmilyen szabvany nem irja elo, hogy csak USB szabvanyu dolgok lehetnek a keszulekeken. A Lightningnak semmi koze az USB-hez. A Lightningban van 2db gyors differencialis erparat tartalmazo jelatviteli resz (az USB-C csatlakozoban 4 ilyen van es 2db lassu), mind a ketto lehet input es output iranyu, ezenfelul barmikor valtoztathato az atvitel iranya is.

    A port fizikai specifikacio szerint is sokkal ellenalobb a C-nel, ami fontos egy mobileszkoznel. A korrodaciora nem tudok mit mondani, a specifikacio erre egyik esetben sem ter ki. A C csatlakozo legserulekenyebb resze az eszkoz oldali “nyelv”, amit sok esetben lattam mar eltorni.

    Szerintem nem kellene meg 1 kabelcserere kenyszeriteni a telefon tulajokat (epp eleg zsebbenyulos megoldas volt amikor a 30pinest levaltottuk a lightning csatlakozoval). Innen a kovetkezo lepesnek a kabel teljes elhagyasanak kellene lennie.

  34. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen én el tudnék képzelni egy olyan csatit mint a notikon voltak a mágnesesek és dokkoló szerű tűs megoldással aranyozva hogy ne legyen korrózióra hajlamos, (talán nem lopná jobban senki a kinyerhető arany miatt :crazy_face: ) vagy valami hasonló modern megoldással. Ott figyel pl a sok mágneses csati amiket utólag illeszthet az ember de sajnos kilógnak az eszközből. Évek óta nyúzok egy C-s verziót (Hama) és semmi baj vele. Hasonlóan megoldva, beépítve el tudnám fogadni. Tovább megyek, ha leváltaná hasonlóra az Apple akkor a pici lightning-micro usb adaterek mintájára adhatnának erre átalakító adaptert és a régi kábelre csak ráhúzza a user és már jó is az új csatihoz.

  35. Az a miniled. A mikroled pont ugyanaz mint az oled, csak nem bomlik le.

  36. Avatar for Yoss Yoss says:

    Ezt a több ciklust mi támasztja alá? Már ránézésre is robosztusabb megoldás a C, a lightning baromi vékony érzékelői kombinálva némi rezonanciával, plusz egy gyorstöltő nagyobb áramával, rövid úton kiadja az érintkezők kiégését. Nekem ezért töltőcsatlakozó csere volt az X-en is meg az XS-en is. A C-t ha bedugod, azt meg nem mozdítja semmi, az érintkező ott marad, ahol lennie kell. A lightning meg egy szar. A régi kis áramú töltőknél, statikusan még csak-csak elmegy, de ma már nemigen, ráadásul C-s cuccot találsz egy csomót, mert általánosan használt, kvázi szabvány, nem úgy mint a lightning. De nekem 8, ha neked bejön használd továbbra is, de én tuti még egy iphone-t nem veszek addig, amíg csak lightning van.

  37. Avatar for gunar gunar says:

    Miért nem használtad a vezeték nélküli töltést, akkor nem kellett volna csatit cserélni? Az még szabvány is.

  38. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    szedtél már szét Lightning-aljzatot? mert én igen. van benne összesen 8 érintkező. ugyanekkora méretben az USB-C esetén pedig 24 darab érintkező van alul és felül 12-es bontásban. ha tehát a baromi vékony érintkezőket hozod fel példának, az USB-C esetén azok vékonyabbak, hiszen többnek kell elférnie ugyanolyan széles helyen, 12 darabnak a Lightning 8 darabja helyett. :wink:

  39. Avatar for Yoss Yoss says:

    Az addig oké, csakhogy a lightning csati sokkal inkább el tud mozogni pl rezgéstől, míg a C-nél a fémgyűrű beton stabilan a helyén tartja a csatlakozókat. Én használom motoron is, autóban is és a csatlakozó töltés közbeni rezgése/mozgása miatt az érintkező keresztmetszet csökkenhet, a töltő áram sokkal kisebb felületen megy át és ezért szépen megégnek az érintkezők. Ezt több kábelemen láttam is, először nem esett le, hogy miért sötétebb pár érintkező, de később rájöttem jobban megnézve. És lassan eljutottunk oda, hogy már kábellel nem lehetett tölteni. Új, sértetlen kábellel sem. Egyébként plusz a C mellett szól, hogy az összes okostelónak arra kell átállni - európában legalábbis - így sokkal nagyobb kínálat van/lesz belőle.

  40. Avatar for Yoss Yoss says:

    Pl azért, mert nem mindenki töltögeti asztalon a telóját, hanem autóban, motoron, mászkálás közben, stb. Másrészt meg azért, mert a vezeték nélküli töltő lassú mint a tetű. Van nekem is itthon az asztalon, éjszakára sokszor ráteszem, van ideje töltődni, de nap közben már ez nem opció.
    Próbáld meg megérteni, hogy nem mindenki úgy él, ahogy te, nem úgy és arra használja a telefont amire te, másoknak esetleg mások az igényei, életkörülményei így más a számukra megfelelő. Ha neked jó a lightning, remek, használd egészséggel, de én rühellem. Ennyi.

  41. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem égnek meg, csak maximum korrodálódnak. nem megy át rajta akkora áramerősség/feszültség, ami megégést eredményezhetne.

  42. Avatar for Czo Czo says:

    Az megvan egyebkent, hogy USB-C eseten semmilyen “rogzito” mehanizmus nincs? Nezd meg a 2018 elotti MBP USB-C dugojat. Siman konnyen csuszik ki es be a kabel, de nekem ugyonilyen a Motorola One Action is. Az Apple 2018-tol valtoztatott a gep oldali aljazaton es van egy pont, ahol eroteljesen be kell tolni a kabelt, hogy bepattanjon. Na ilyesmi sajnos azota sem kerult bele a szabvanyba. A lightning csatlakozo ketto oldalan van az a kis bemelyedes, az aljzat oldalan megvan az ellentetes profilu elem, ami hivatott a csatlakozot a helyen tartani. De pl. pont emiatt kell figyelni az utangyartott kabelekre, mert soknal nincs melyedes, ami igy elobb utobb “lereszeli” a pockot a telefonban levo aljzatrol. Minden fem felulet hajlamos az oxidalodasra egyebkent, ez ellen az USB-C sem ved.

    Az EU-s rendelet egyebkent annyit ir elo, hogy olyan toltesi mehanizmus kell, aminek az egyik vege, szabvanyosan illeszkedik egy USB-C aljzatba. Tobbek szerint ez a rendelet visszaveti az innovaciot, ahogyan visszavetette az elozo is. Ugyanis, ez “azert vicces”, mert egeszen a rendelet 2020 juliusi eletbelepese elott, minden olyan gyarto, aki nem Micro USB-t hasznalt, elmeletben sertette a korabbi rendeletet. Raadasul az elozo azert is volt rossz, mert igy voltak olyan tolto adapterek, amelyeken nem aljzat volt, hanem egybe volt epitve a kabellel. Az Apple egyebkent azaltal, hogy a dobozba USB-C - Lightning kabelt helyez, megfelel a szabalyozasnak.

  43. Most, hogy írod a rögzítést, ez tényleg gáz. Eddig azt hittem, hogy a Dell és a Samsung is ilyen gyatra csatlakozót csinál, de ezek szerint nem. Ez szabvány szerint ilyen😃

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for vzsolt Avatar for pergabb Avatar for nemethj Avatar for Drzozo Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for Yoss Avatar for Kukori Avatar for dokk Avatar for Zakika_123 Avatar for Szanya Avatar for pAnk Avatar for bence778 Avatar for expa Avatar for Jadeye Avatar for vjan Avatar for gunar Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin Avatar for ef-dani