iOS 14.5: mostantól maszkban is felold a Face ID, ha a kezünkön van az Apple Watch!

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Face ID az egyik legbiztonságosabb és legjobb autentikáció jelenleg a világon. Technikailag biztonságosabb az ujjlenyomat-olvasónál, de sajnos a 1 éve a COVID miatt mindenki, aki Face ID-t használ, gyakorlatilag kínlódik minden alkalommal a maszk miatt.

Az Apple azzal próbálta ezt javítani, hogy a Face ID maszk esetén gyorsabban reagáljon és rögtön kérje a jelkódot, de én ezt nem nevezném jó megoldásnak. Azonban az iOS 14.5-től és watchOS 7.4-től végre maszk esetén is felold a készülékünk zárolása, ha az Apple Watch rajtunk van. Persze a biztonság érdekében ez csak a zárolás feloldására működik, fizetésnél való azonosításkor nem, de alapjában véve egy sokkal kényelmesebb használatot kapunk.

Lényegében az Apple Watch tulajdonosok az órájuk segítségével megerősítik, hogy a telefon a közelben van, és az órára kapott értesítéssel a készülék a tulajdonos tudtára adja, hogy az iPhone zárolását feloldották. Gyakorlatilag ugyanúgy működik, ahogyan a Mac zárolásának feloldása, már a macOS Sierra óta.

Amikor maszkban szeretnénk feloldani az iPhone zárolását, akkor az óra megerősíti azt, hogy mi vagyunk a maszk mögött és értesít is minket, hogy feloldotta a zárolást. Természetesen ezzel valamelyest csökken a biztonság is, mivel bárki más is feloldhatja maszkban a készülékünk zárolását, ha közel van hozzánk a telefonunk és az óra a kezünkön van, azonban erről mindenképp kapunk az órára egy értesítést és persze haptikus rezgést is, és azonnal lezárhatjuk a készüléket!

Vizuális típusoknak egy rövid videó:

Természetesen ahhoz, hogy a folyamat végbemenjen, az órának feloldott állapotba kell lennie, és jelkóddal is védve kell legyen, de ez mondjuk teljesen természetes.

Fontos viszont tudni, hogy biztonsági okokból az órával történő feloldás csak a zárolás feloldását teszi lehetővé – a vásárlás, illetve alkalmazások esetén történő, Face ID-s azonosítást nem tudja engedélyezni. Tehát sem a jelszavainkat, sem az Apple Pay kártyáinkat nem tudjuk, nem tudják mások megnézni, használni, mert ahhoz kérni fogja az arcunkat, vagy a jelkódunkat. Ez jelenleg leginkább arra való, hogy ha érkezik egy üzenetünk, vagy szeretnénk valamire válaszolni, azt gyorsan megtehetjük maszkban is. Egyébként is kényelmesebb órával vásárolni, mióta a maszk kötelező, mert az csak két kattintás az oldalsó gombon, ezzel szemben a telefonon bepötyögött jelkódot pedig viszonylag könnyen megjegyezhetik a mögöttünk lévők!

Ez a funkció alapból nincs bekapcsolva, tehát külön meg kell tennünk az iOS 14.5 vagy újabb szoftver esetén a Beállítások / Face ID és jelkód menüpont alatt. A bekapcsolása után természetesen nem csak maszkban, hanem csukott szemmel, vagy adott esetben eltakart arccal is működik a feloldás, amennyiben az óra rajtunk van. Nyilván mindenki mérlegelje, hogy mennyire kell biztonságban tudnia az értékeit és mi számára a fontosabb.

Lényegében ez tehát szinte ugyanaz a funkció, mint a macOS-en az órával való feloldás, ha a közelben bárki kinyitja a gépet, annak a zárolása ugyanúgy feloldódik és erről értesítést is kapunk az órára.

Az Apple szokás szerint nem közölte, hogy hivatalosan mikor jelenik meg az iOS 14.5 és a watchOS 7.4, illetve a többi frissítés.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Szóval akinek nincs órája az b*szhatja.

 2. Ez aztán ám a frissítés! Akinek nincs  óra az le van szarva!

 3. Jadeye says:

  @henderson @baloghadam74 ez ugyanaz a funkció, mint a Mac esetén, ahhoz is Apple Watch kell. másképp nem tud mi alapján azonosítani, hiszen az arcod el van takarva, ezt váltja ki az óra.

  de áthidaló megoldásnak már nagyon régóta itt van ez:

 4. Mégis h kéne ennek működnie watch nélkül?

  Amugy ez nem ugy megy, hogy a szemed környékét megnézi a FaceID és csak akkor enged tovább órával ha az okénak tűnik? Mintha valahol ezt láttam volna egy youtube videóban.

 5. Nem tudom, de nekem már lazán oldja maszkban is. Szinte egésznap hordom munkában a maszkot és rengetegszer előveszem a telefont és már feloldja úgy is ha rajtam van, azt hozzáteszem hogy átlagban ugyanolyan maszk van rajtam, de ha véletlen nem akkor fel se old. Ja és én nem csináltam ilyen maszkos face id beállitást. ( mármint már korábban is oldotta nem mostantól)

 6. Ha lehuzom az orrom alá a maszkot de még úgy hogy letakarja az orrlyukat nekem is feloldja.

 7. expa says:

  Nekem is simán feloldja naszkban minden gond nélkül. Nem tudom mi a problémájuk :smiley:

 8. Lám van jó is covidban, a végén még a kis dolgoknak is megtanulunk örülni :slight_smile:
  Komolyra fordítva, ez nekem nagy könnyebbség lesz, de nem fogom mindig engedélyezni.

 9. Czo says:

  Miert gondolkodsz azon, hogy ezt kikapcsolva tartod? Ugy tunik, hogy elegge kicsire van veve az engedelyezett tavolsag. Ha a bal kezem a zsebemben van (ezen van az ora) es jobb kezzel eloveszem a telefont, akkor nem old fel.

 10. Köszönöm az érzékelési távolsággal kapcsolatos bétás infót. Ha kijön a végleges 14.5 kipróbálom és az alapján fogom eldönteni, hogy végül miként lesz beállítva (soha, néha, mindig). A MacBookPro felodását nagyon élvezem mióta van órám. A jelenlegi életmódom alapján a Mac esetében nem érzem ezt biztonság csökkenésnek. A telo-óra esetét még ízlelgetenem kell :wink:

 11. gunar says:

  Ja a becsukott szemmel talán maszkban, de nem maszk nélkül old fel ahogy a cikkben félreérthető.

 12. Ha maszkban próbálod, a Face id-t beállítani, akkor azt írja, hogy “El van takarva az arca”!

 13. gunar says:

  Na igen, erre lenne az órás megoldás csak lusták voltak jól megcsinálni.

 14. expa says:

  Nem maszkban kell feltanítani! Tökéletesen felold maszkban óra nélkül is ha jól csinálod…

 15. Ez régebben ment, már nem.

 16. rXc says:

  Ez milyen vicces. Mikor pár hete itt leírtam hogy jó lenne a touchid újra a maszkviselés miatt, nekem estek ketten is hogy hülyeség, csak vegyem le a maszkot. Lám az Apple szerint mégiscsak kell kezdeni valamit ezzel.

  Más kérdés hogy ahogyan itt mások is írták, nekem már maszkban is működik a face id.

 17. Kérjük, hogy ez működjön a CarPlay esetén maszk nélkül is :pray:
  Milyen fantasztikus is lenne, ha a kocsiban lehetne normálisan használni egy Face ID-s telót fektetett módban is :sunglasses:

 18. Carplay-nél minek akarod a telefont nyitni?

 19. Jadeye says:

  gondolom, nem a telefonnal navigál, és így zárolja a kijelzőt?

 20. Ezt most így nem értem mit akartál mondani :slightly_smiling_face:

 21. Jadeye says:

  úgy értem, valami olyasmit akar nyomogatni a telefonján vezetés közben, amihez fel kellene oldja a zárolását, mert ugye nem minden jelenik meg a CarPlay kijelzőn.

 22. Mondjuk

  • a kocsi kijelzőjén megjelenteken kívül valami mást szimultán nézni
  • egy weboldalt felolvastatni
 23. De, hogy bármit is csinálj először félre kell állnod és úgy használhatod a telefonod , sőt még a rádiót is mert minden más törvényellenes. :smiley: De amúgy elfektetve a telefon sehogy nem nyit, se maszkban se maszk nélkül, mert úgy nem működik a Face id. Ez max Az iPhone 13-ban lesz elérhető.

 24. Ha jól emlékszem piros lámpánál még kézben is lehet a telefon itthon :wink:
  Igen, pont az volna a lényeg, hogy fektetve is nyíljon FID nélkül az óra által.
  De vegyük ki a képletből egy pillanatra a CarPlay-t én annak is örülnék, ha ez a fektetett feloldás menne otthon a kanapén.

 25. Így akkor mellém ül az asszony fölkapja a telefonomat és bukó minden? :face_with_hand_over_mouth::grimacing::mask:

 26. Jadeye says:

  nem, mert akkor nem kapcsolod ezt be külön. alapból nem aktív.

 27. Vagy, mondjuk nem csalod meg :smiley:

 28. gunar says:

  Ha meg az nem megy mert nem :crazy_face:, akkor okosabban kell csinálni, ami a mai technika mellett már 1xűen kivitelezhető :grinning:

 29. Na, de kérem :innocent:
  Szerintem csak arra gondolt, hogy lebukik, hogy milyen ajándékot rendelt neki a neten…

 30. De szép mentés! :slight_smile: Jogos, így már valid a feltevés!

 31. Amúgy mindenki maszkban ül otthon az asszony mellett? :joy:

 32. gunar says:

  Nem, de ha az asszonyon az van akkor simán oldja ha be van kapcsolva a funkció. Az build is ilyen teszteltem az imént

 33. Miért hord az asszony maszkot otthon? Ha meg titkolni valód van előtte akkor meg nem aktíválod a funkciót rajta. Ez amúgy is csak béta üzemmód… Nem is biztos belekerül a végleges verzióba.

 34. gunar says:

  Miért hord? Hát mert olyan az neki mint rossz szeműnek a szemüveg, anélkül nem láthatja amit a telón írtak :grinning:
  Ez a variáns a betaban jó mint ötlet, de rossz a megvalósítása mert lustán csináltak meg, adtak is meg nem is. Engem igazából nem zavar mert nem titkoskodok otthon, máshol meg nem hagyom kint a telómat.
  Ha mégis akkor meg nem vagyok ott és nem lehet feloldani. Maga az a tény hogy egy jó ötletet pont az apple ilyen átgondolatlanul adott ki, az ami nekem szokatlan tőlük.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!