Pat Gelsinger: az Intel szívesen dolgozna az Apple-nek a chipjeik legyártásában

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple tavaly novemberben bejelentette, hogy számítógépeikben lecserélik az Intel processzorokat saját tervezésű chipekre, amiket jelenleg épp a TSMC-vel gyártatnak.

Az Intel pedig azt szeretné, ha az Apple velük is gyártatna. Elsőre őrültségnek tűnhet ez, de ha jobban belegondolunk, most is Samsung által az Apple specifikációi alapján gyártott kijelző van az iPhone-okban. Nézzük meg, hogy mit mondott az Intel vezérigazgatója és hogy van-e ebben a vágyakozásban bármi reális is a chipgyártó részéről.

Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója weboldalukon megosztotta terveit a cég jövőjével kapcsolatban és az Apple-t is említette.

Gelsinger idén januárban került a CEO pozícióba, ahogy arról be is számoltunk, így nem tehető felelőssé azokért az indokokért, amiért az Apple úgy döntött, hogy elhagyja az Intel processzorok használatát gépeiben.

Ennek ellenére furcsán hangzik a szájából egy új együttműködés ötlete, főleg azért, mert már vezérigazgatói pozícióban volt, amikor az Intel elkezdte az Apple M1 chipjeit lehordó reklám sorozatiat:

Az Intelből a tervek szerint kiválik egy „Intel Foundry Services” névre hallgató vállalat, ami kifejezetten mások számára készítene chipeket, valamint két új gyárat építenek Arizona államban.

A sajtónyilatkozatot Gelsinger a Yahoo Finance-nek adott interjújában egy kicsit egyértelműsítette és adott pár érvet, amiért szerinte talán érdemes lehetne az Apple-nek egy ilyen üzleti kapcsolat átgondolása.

Az Apple egy ügyfél, aki jelenleg teljes egészében a TSMC-re támaszkodik és én remélem, hogy jó Foundry ügyfelet csinálhatok belőlük. Nagyszerű lehetőségeket szeretnénk mutatni nekik, hogy éljenek üzemeinkkel, hiszen a Qualcommal és a Microsofttal is tudtunk már együttműködni. Nagyszerű technológiákkal fogunk előállni, beleértve néhány olyan dolgot, amit sehol máshol nem szerezhetnek meg.

Gelsinger ráadásul úgy látja, hogy a számítógépek iránt még bőven van érdeklődés és van hova fejlődnie az iparágnak, aminek pedig jót tesz a szórakoztató versengés.

Nyilvánvaló, hogy érezhető volt némi felélénkült versengés a chipgyártás területén, mert rengeteg innováció van még hátra. Az elmúlt 15 évben nem láttunk ekkora érdeklődést számítógépekre. A világnak több versengésre van szüksége és az Apple-lel és a Mac ökoszisztémával pont egy kis szórakoztató versengésben vagyunk.

Az Apple több éve a TSMC-vel gyártatja az iPhone-okban, iPadekben, Apple Watch-okban, AirPods-okban és most már az M1-es Mac-ekben található chipeket is és a tajvani vállalat az Intellel ellentétben nem csak ígéri az innovációt, hanem le is tesz újdonságokat az asztalra.

Így képes az Apple 5 nm-es gyártási technológiával készülő chipeket tenni legújabb kütyüibe, miközben ez még az Intelnek a több éves távlati terveiben van csak.

Épp ezért valószínűtlen, hogy az Apple úgy döntene, hogy jelenlegi megbízható chipgyártó partnerét lecserélné, de ki tudja, elképzelhető, hogy lesz még olyan csábító az Intel, mint 2005-ben.

Szerinted gyártathat majd chipeket az Apple az Intellel?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Bob says:

  :joy:

 2. Intel Foundry Services vagyis iFoS?!

  Tetszik a terve az öregnek.

 3. Szanya says:

  Kb 20 éve az volt a mondás, hogy a nanométerek csökkentésével egyre drágul a technológia, amit egyre kevesebb gyártó tud majd finanszírozni. Akkor térdelt le a VIA is. Illetve az AMD is folyamatosan futott az Intel után. Csak néha a tervezéssel tudta kompenzálni ezt a hátrányt. Mostanra viszont kialakult, hogy vannak gyártók és vannak tervezők. Eddig az Intel is saját magának finanszírozta a gyártó sorokat. Mostanra fogy(hat)ott el ez a lendületük. Ha ez igaz, akkor ezért akarnak már ők is inkább bérgyártani. A technológiai fejlesztések hosszú idő alatt a legnagyobb cégeket is képesek anyagilag tönkretenni. Vagy legalábbis kimeríteni annyira, hogy a teljesen ki nem nyírt ellenfelek utolérjék.

 4. kpbendi says:

  Valamelyik youtuber kérdezte, hogy miért is akarna az Apple 14nm-es M1-et gyártatni. :smile:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!