fbpx Skip to content

Az Intel sajtónyilatkozatban bejelentette, hogy 2021. február 15-én elhagyja pozícióját Bob Swan, a cég vezérigazgatója.


Balra Swan, jobbra Gelsinger

Swant a VMware jelenlegi vezérigazgatója, Pat Gelsinger váltja. Vajon a friss agy segíthet a chip-gyártónak, hogy ismét releváns lehessen?

Nem nehéz látni, hogy miért kellett Swannak lelépnie, hiszen vezetése alatt az Intelt bőven lehagyták, elég csak az AMD, a Samsung és a TSMC új chipjeire gondolni. Utóbbi természetesen azért érdekes a számunkra, mert ők gyártják le az Apple chipjeit is.

Swan még 2019 januárjában került vezérigazgatói pozícióba, azután, hogy sokáig ideiglenes vezérigazgatóként dolgozott.

Gelsinger váltása a VMware-től közel se annyira sokkoló, hiszen korábban dolgozott már az Intelnél, technológiai vezetőként, és most ezt nyilatkozta kinevezéséről:

Izgatott vagyok és megtisztelve érzem magam, hogy visszatérhetek az Intelhez, vezérigazgatói pozícióban. Az Intelnél szerzett tapasztalataim formálták az egész karrieremet és ezért örökké hálás leszek a vállalatnak. Az, hogy visszatérhetek az „otthonomba”, az Intelhez, ebben az innováció szempontjából kritikus időben, amikor minden egyre gyorsabban digitalizálódik, karrierem legnagyobb megtiszteltetése lesz.

Gelsinger tényleg sok tapasztalatot köszönhet az Intelnek, hiszen náluk kezdte pályafutását 18 évesen, amikor frissen végzett a Lincoln Technical Institute-on. Ezután 30 évet töltött a vállalatnál, ami finanszírozta továbbtanulását a Santa Clara University-n és a Stanford University-n.

Nem túlzás azt állítani, hogy Swan vezérigazgatóságának koporsójába az utolsó szöget az Apple verte be, amikor tavaly novemberben piacra dobták első, klasszikus számítógépekbe szánt chipjüket, az M1-et és lesöpörték az Intelt.

Persze az Apple még egy ideig árul majd Intel processzorral szerelt számítógépeket is, de a cég 2021 végéig el fogja tüntetni ezeket a palettájáról.

Az Apple M1 nem azért számított ekkora dobásnak, mert olyan nagy részét adták volna az Intel bevételeinek, hanem azért, mert a megjelenése arra ösztökélte riválisait, hogy inkább saját gyártású, ARM-alapú chipeket készítsenek.

Vajon képes lesz Gelsinger megfordítani az Intel szekerét?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.