fbpx Skip to content

Az Apple ma este kiadta az első három, Apple Silicon chippel ellátott gépet. Itt az új Mac mini, MacBook Air és 13 colos MacBook Pro!

Mindhárom gépbe az Apple új M1 elnevezést kapott SoC-je került, mellyel jobb teljesítményt és a hordozható gépek esetén (sokkal!) jobb akkumulátor-üzemidőt is ígér a cég. És ha ez még nem lenne elég, a Mac mini olcsóbb is lett. Nézzük meg a változásokat!

Lemaradtál? Nézd meg a november 10-i keynote-ot!

Ha esetleg lemaradtál volna a mindössze 49 perc alatt ledarált bejelentésekről, akkor azt alább meg tudod nézni:

One More Thing – Apple M1: Új korszak a Mac történelmében

Minden új gép lelke az Apple M1, az Apple első próbálkozása, hogy átfogó megoldást adjon a hagyományos számítógépek számára.

A döbbenetes mennyiségű, 16 milliárd tranzisztort tartalmazó új M1 chip sok más összetevő mellett egyetlen apró lapkán egyesíti a CPU‑t, a GPU‑t, a Neural Engine‑t és az I/O-egységet. Az új macOS Big Sur és az M1 chip párosa új kategóriát teremtő sebességet és észvesztő grafikai teljesítményt biztosít, minden képzeletet felülmúló energiahatékonysággal és akkumulátor-üzemidővel.

Nyolcmagos CPU

Az M1 nyolcmagos központi processzora messze a legerősebb CPU, amit valaha alkottunk. Négy nagy teljesítményre optimalizált és négy energia­takarékos magjával a világ legjobb wattonként számított CPU-teljesítményére képes mind az egy, mind a többszálas feladatok kezelésekor. Az eredmény: ugrásszerűen felgyorsult működés az eddiginél jóval alacsonyabb energiafogyasztással.

Négy nagy teljesítményre optimalizált mag

Nagy teljesítményre optimalizált processzormagunk a világ leggyorsabb alacsony fogyasztású CPU-magja, melyből az M1-be rögtön négy is került, és közös erővel hatalmasat dobnak a teljesítményén. Mostantól sokkal rövidebb idő alatt fordíthatod le programkódodat az Xcode-ban. Gond nélkül vehetsz fel, keverhetsz és maszterelhetsz professzionális minőségű zenét a Logic Próban – még akkor is, ha jó néhány sávot, plugint és virtuális hangszert használsz. Az Adobe Lightroomban pedig minden eddiginél gyorsabban és gördülékenyebben készíthetsz gyönyörű képeket.

Négy energia­takarékos mag

A négy energia­takarékos mag kimagasló teljesítményt biztosít a minden­napi feladatokhoz, tizedannyi energia felhasználásával. Ezek a magok gondoskodnak az egyszerű teendők leghatékonyabb elvégzéséről, hogy a nagy teljesítményre optimalizált magok a komolyabb munkára összpontosíthassanak.

De nem csak a számítási teljesítményen dob az M1, hanem a grafikuson is!

Grafikus processzor

Nyolc dedikált grafikai mag

A Mac mini az M1 chip GPU-jával a világ leggyorsabb integrált grafikus processzorát rejti, amellyel egy személyi számítógépben találkozhatsz. A GPU nyolc hatékony magjának egyetlen küldetése egyenletesebbé, gyorsabbá és lélegzetelállítóan széppé varázsolni a grafikát. Ennek köszönhetően a 8K-s videók is gördülékenyen játszhatók le, a komoly grafikai igényű munkafolyamatok pedig hihetetlen sebességgel futnak.

Lenyűgöző grafikai teljesítmény

Akár hatszor gyorsabban renderelhetsz idővonalakat a Final Cut Próban. Az Affinity Photo alkalmazásban akár négyszer gyorsabban szerkeszthetsz nagy felbontású fotókat, a játékokat pedig magas képkockaszámmal, akadásmentesen és részletgazdagon élvez­heted. Ez az eddigi legkomolyabb grafikai teljesítmény a Mac mini történelmében.

És ha ez még nem lenne elég, a jelenleg népszerű, mesterséges intelligenciához használt gépi tanulás is gyorsabban megy majd az M1-nek köszönhetően.

Gépi tanulás

A gépi tanulás csodája

Az M1 chip gépi tanulási technológiái új távlatokat nyitnak a Mac-appok számára. A gépi tanulás lehetővé teszi, hogy az alkal­mazások masszív adatmennyiségek alapján modelleket készíthessenek és használhassanak. Így működik például a családtagok és ismerősök azonosítása a képeken és a videókban, a természetes nyelv elemzése diktálásnál, vagy éppen a taps, a nevetés és egyebek felismerése egy hanganyag elemzése során. Ezt a rengeteg adatot a biztonságod érdekében mind a gépeden dolgozzuk fel – méghozzá villámgyorsan.

Neural Engine

A Neural Engine 16 saját magot kapott az M1 chipen belül, így bámulatosan sok – másodpercenként akár 11 billió – művelettel is elbír. Ezáltal olyan munkafolyamatok is lehetségessé váltak, melyekről korábban álmodni sem mertél: a djay Pro AI app például bármely dalban képes valós időben elkülöníteni a hangszereket az énekhangtól.

Gépi tanulásra optimalizálva

A teljes M1 chipet gépi tanulásra hangoltuk. A CPU-t, a GPU-t és a Neural Engine-t más és más ML-feladatokra terveztük – a maximális teljesítmény érdekében a gépi tanulási teljesítményszabályozó ezért minden feladatot a megfelelő helyre irányít.

Gépi tanulási gyorsítómodulok

A két külön gépi tanulási gyorsítómodul másodpercenként akár egybillió műveletet is elvégezve remekel a gyors mátrixszorzásokban. Ezáltal tökéletesek az olyan, minél gyorsabb végrehajtást igénylő gépi tanulási feladatokhoz, amelyekhez nincs szükség a Neural Engine hatalmas teljesítményére.

Természetesen az Apple azt is újragondolta, hogy a memóriának hogy kéne működnie egy modern számítógép chipben.

Egy RAM, ami mindent visz.

Az M1 chip szupergyors egyesített memóriával dolgozik, amely akár 16 GB méretű is lehet. A nagy sávszélességű, alacsony késleltetésű összevont memóriával az alkalmazások hatékonyan képesek megosztani az adatokat a CPU, a GPU és a Neural Engine között. Így minden gyorsabbá és gördülékenyebbé válik.

Már a legújabb Intel processzorral szerelt Mac-ekben is volt egy Apple által tervezett T2 segédchip, ami segített azért, hogy nagyobb biztonságban légy a géped előtt, de az M1 ezt is a következő szintre emeli.

Biztonság

Az M1 chip és a macOS Big Sur biztonsági és adat­védelmi funkcióival a Mac mini magasan kiemelkedik a kategóriájából, komoly védelmet nyújtva a rendszernek és az adataidnak is.

Secure Enclave koprocesszor

Chipszintű alaprendszert nyújt az olyan kritikus biztonsági funkciókhoz, mint az Apple Pay – az M1-gyel gyorsabban, mint valaha.

Külön tárhelytitkosító motor AES-támogatással

Biztonságosan tárolja a titkosítási kulcsaidat, és hihetetlen teljesítményt tesz lehetővé a titkosított tárhely számára és az adatvédelemben.

Biztonságos rendszerindítási és futásidejű biztonsági funkciók

Ezek gondoskodnak róla, hogy indításkor csak a megbízható Apple szoftverek töltődjenek be, valamint működés közben is segítenek megvédeni a macOS rendszert.

Aktiválási zár

Még akkor is segít kézben tartani a Maced, ha esetleg elveszítenéd vagy ellopnák. Ráadásul a megtalálásához is jól jöhet.

Portok tekintetében is hoz újat az M1, a korábbi Thunderbolt 3 és USB-C csatlakozókat az új gépeken Thunderbolt 3 és USB 4 csatlakozó váltja. USB 4 tehát érkezett, Thunderbolt 4 viszont nem.

Most, hogy már mindent tudsz az M1-ről, nézzük is meg az új gépeket!

Mac mini

Mindhárom gépről elmondható, hogy külsőre nem változott semmit, de ez talán a Mac minin a legszembetűnőbb, hiszen alapból is az Apple legkisebb számítógépe rendelkezik a legminimálisabb designnal.

Az új M1 chip-nek köszönhetően Final Cut Pro-ban 3,4x gyorsabban megy a ProRes-átkódolás rajta, 3x gyorsabb a projektfelépítés Xcode-ban és 2,8x több Amp Designer-bővítménnyel boldogul, mint az előző Mac mini.

Ha az M1 grafikus chipje beindul, akkor sem okoz csalódást. A Final Cut Pro 6,6x gyorsabban rendereli az idővonalat, az Affinity Photo-ban 4,1x gyorsabb a GPU-s raszterelés és a Shadow of the Tomb Raider 4x nagyobb játékteljesítményt nyújt, mint az előző Mac mini.

Csatlakozók terén meglepően bőkezű volt az Apple:

  • Táp
  • Ethernet
  • 2 x Thunderbolt 3 / USB 4
  • HDMI 2.0
  • 2x USB-A
  • Fejhallgató

Az, hogy az Apple gondolt a Mac mini vásárlóközönségére és meghagyta az USB-A csatlakozókat, egy igazán váratlan kedvesség.

Egy másik kedvesség, hogy a gép olcsóbb is lett. Itthon az inteles Mac mini 329.990 forintról indult eddig, de az új M1 chip-pel szereltet 309.990-ért hazaviheted 8 GB memóriával és 256 GB SSD-vel.

Az Apple megtartotta a kínálatban a régi, Intel processzoros Mac mini nagyobb teljesítményű változatát is, amiben 3 GHz-es Core i5 található 512 GB SSD-vel és 8 GB RAM-mal. Ez azonban 449.990 helyett most 469.990 lett, ami mögött valószínűleg a forint gyengülése állhat. Feltehetően ezért lett az alap Mac mini árcsökkentésének értéke is kisebb itthon, mint az Államokban.

MacBook Air

Már tudod, hogy külsőre az Apple idén nem variált, csak bedobta a már megszokott házba új chipjét, de nézzük meg, hogy ez mit eredményezett az Apple legnépszerűbb laptopjánál.

Számításigényes feladatoknál az M1-es MacBook Air Final Cut Pro-ban 3,9x gyorsabb ProRes-átkódolásban, 3,6x gyorsabb Xcode-ban projektfelépítésben és 2,5x több Amp Designer-bővítménnyel bír el, mint a legutóbbi, még Intel processzoros változata.

Grafikus teljesítményben sem marad alul: Final Cut Pro-ban 5,3x gyorsabban rendereli a főcímeket 3D-ben, 3,1x nagyobb játékteljesítményt nyújt Shadow of the Tomb Raider közben és 2,7x gyorsabban raszterel GPU-n, mint elődje.

Hatékony hőkezelés

Az M1 chip piacvezető energiahatékonyságával a MacBook Air ventilátor nélkül is lenyűgöző teljesítményre képes. A rendszer által termelt hőt egy alumínium hőeloszlató vezeti el, így a laptop a legintenzívebb feladatok futtatásakor is teljesen csendes marad.

Hordozható gépeknél azonban az akkumulátor-üzemidő is számít, és talán itt a leglátványosabb az M1 előnye. Az új MacBook Air ugyanis akár 18 óráig bírja egyetlen feltöltéssel. Ez 6 órával több, mint amit az Apple az Intel processzoros Air-nél ígért.

Mostanában egyre többször veszünk részt videohívásokban, ezért külön öröm, hogy az M1 ezeket is megsegíti.

Az M1 chip képjelfeldolgozó egységével minden FaceTime-hívásban és videokonferencián ragyogóan nézhetsz ki. Három beépített mikrofon gondos­kodik róla, hogy egyetlen szavad se vesszen el az éterben, amikor beszélgetsz valakivel, jegyzetet diktálsz vagy hangjegyzetet veszel fel.

FaceTime HD-kamera

Tisztábbak és élesebbek a képek. Több részlettel jelennek meg a csúcsfények és az árnyékok. Az arcészlelés a Neural Engine használatával pedig képes jobban beállítani a fehér­egyensúlyt és az expozíciós szinteket, így a bőrtónusok még természete­sebbnek látszanak.

Sajnos maga a szenzor továbbra is ugyanaz a 720p-s változat, ami a korábbi modellekben volt, de ha minden igaz, az M1 képes csodát tenni vele.

Processzor tekintetében nem bővíthető az Air, de grafikus chip esetén van egy opciód: ha a 429.990 forintos alapmodell helyett a nagyobb tárhelyűt választod 529.990-ért, akkor a 256 GB helyetti 512 GB SSD mellett a 7 magos GPU helyett 8 magosat is kapsz.

Az új 13 colos MacBook Pro-ban alapból a 8 magos GPU található. És ha már ő is felmerült…

13 colos MacBook Pro

Az Apple egyelőre nem eléggé magabiztos ahhoz, hogy a dedikált videokártyákat tartalmazó gépeibe is bedobja az M1-et, így a profiknak szánt gépek közül egyelőre csak a kisebb, 13 colos MacBook Pro frissült az új chippel.

Processzorban ez is sokkal gyorsabb az elődjénél:

  • 2,8x gyorsabb Xcode-ban a projektfelépítés
  • 2,8x gyorsabb Final Cut Pro-ban a ProRes-átkódolás
  • 1,8x több Amp Designer-bővítményt kezel a Logic Pro

Az alapból 8 magos GPU sem pihen meg:

  • 5,9x gyorsabb Final Cut Pro-ban a főcímrenderelés 3D-ben
  • 2,9x nagyobb játékteljesítmény Shadow of the Tomb Raider közben
  • 3,5x gyorsabb Unity Editor-ban a demóberepülés

Nem sok matek kell ahhoz, hogy összerakd: az új Pro-ban ugyanolyan chip van, mint a MacBook Air esetén, de nagyobb az akkuja, ezért valószínűleg jobban fogja bírni. De nem is kicsit! Az új 13 colos MacBook Pro az Apple ígéretei szerint 20 óráig bírja majd a nyüstölést, már ha ez alatt 80%-os fényerőn Full HD film nézését értjük az Apple TV alkalmazásban.

Az új, 13 colos MacBook Pro 8 GB RAM-mal és 256 GB-os háttértárral 549.990 forintról indul, a régi, inteles, drágább modellek pedig 799.990 forinttól még elérhetőek.

Összegzés

Anno 2006-ban az első inteles Mac-ek között ott volt a Mac Pro és a 15 colos MacBook Pro, hogy az Apple igazán demonstrálja azt, hogy mikre képesek az új processzorokkal.

Most 2020-ban úgy döntöttek, hogy egyelőre csak a termékpaletta alját állítják át az M1 chipre, ráadásul még ott is meghagyják a drágább modellek esetén az Intel processzoros változatokat. Ez egy sokkal visszafogottabb és lassabb átállást sejtet, ami közel sem küld annyira magabiztos üzenetet.

Ennek ellenére itt vannak az első, M1 chippel felszerelt Mac-ek és akár mától meg is rendelheted őket. Ez nem csak gyakorlat, tényleg elindult az Apple legújabb architektúra-váltása. Személy szerint azonban én még jobban várom, hogy mire lesz képes az Apple a több erőforrást igénylő feladatokra kitalált gépek esetén.

Te elégedett vagy azokkal a gépekkel, amiket az Apple ma bemutatott?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Én teljes mértékben elégedett vagyok, ha igazak az állítások akkor hatalmasat léptek ma.

    Többet kaptam mint vártam, én 95%-ra tippeltem volna hogy vissza hozzák a 12"-os Macbookot és csak abba rakják bele és nem merik az Air-13-mas Pro-ba rögtön belerakni, de szerencsére rám cáfoltak!

  2. Sajnos az M1es Mac mini már csak 16 GB memóriáig konfigurálható. Amúgy nagyon jó dolgokat tettek az asztalra! Thx Apple!

  3. Avatar for expa expa says:

    Igen, és az ára is egészen jó így. Sajnálom a 16GB opciót. Melóra már kell a 32 és a 64GB

  4. Avatar for gunar gunar says:

    Lehet ők tudják hogy az is elég lesz majd mindenre, talán ha majd kiderül a továbbiakban a mégse akkor a második generációban már több lehet a profi gépekben, gondolom én.

  5. Sajnos szerintem a Mini kiesett a profi sorból.

  6. Gondolkozom nagyon egy Pro-n, mert az iMac-et szinte már nem is használom és már a Big Sur-t se kapta meg. De egy valamit “hiányolok”, simán kiadhattak volna egy 5G-s változatot, ha már amúgy is egyre közelebb kerül az iOS meg a macOS :slightly_smiling_face: Engem legalábbis megvettek volna kilóra vele.

  7. Az nem lesz egy ideig sajnos :frowning: De mindjárt megjelenik a teszt és megnyomhatod a gombot :smiley:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for White64GB Avatar for ApplePen Avatar for Szifon Avatar for expa Avatar for gunar Avatar for SzifonAdmin Avatar for 83miki83

Népszerű hozzászólások

  1. Én teljes mértékben elégedett vagyok, ha igazak az állítások akkor hatalmasat léptek ma.

    Többet kaptam mint vártam, én 95%-ra tippeltem volna hogy vissza hozzák a 12"-os Macbookot és csak abba rakják bele és nem merik az Air-13-mas Pro-ba rögtön belerakni, de szerencsére rám cáfoltak!

  2. Sajnos az M1es Mac mini már csak 16 GB memóriáig konfigurálható. Amúgy nagyon jó dolgokat tettek az asztalra! Thx Apple!

  3. Avatar for expa expa says:

    Igen, és az ára is egészen jó így. Sajnálom a 16GB opciót. Melóra már kell a 32 és a 64GB

  4. Avatar for gunar gunar says:

    Lehet ők tudják hogy az is elég lesz majd mindenre, talán ha majd kiderül a továbbiakban a mégse akkor a második generációban már több lehet a profi gépekben, gondolom én.

  5. Sajnos szerintem a Mini kiesett a profi sorból.

  6. Gondolkozom nagyon egy Pro-n, mert az iMac-et szinte már nem is használom és már a Big Sur-t se kapta meg. De egy valamit “hiányolok”, simán kiadhattak volna egy 5G-s változatot, ha már amúgy is egyre közelebb kerül az iOS meg a macOS :slightly_smiling_face: Engem legalábbis megvettek volna kilóra vele.

  7. Az nem lesz egy ideig sajnos :frowning: De mindjárt megjelenik a teszt és megnyomhatod a gombot :smiley:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for White64GB Avatar for ApplePen Avatar for Szifon Avatar for expa Avatar for gunar Avatar for SzifonAdmin Avatar for 83miki83