fbpx Skip to content

Az előttünk álló 2021-es év mindannyiunk számára reménysugár, mely során lerázva a Covid béklyóit, majd újra visszatérhetünk a régi kerékvágásba. Remény arra is – hallva az almás pletykákat –, hogy az Apple még jobban fog hallgatni a felhasználók észrevételeire. Mea Culpa…? Nem, nyilvánosan bevallva az Apple részéről sohasem. 🙂

A szlogennel egyetemben az Apple valóban nagyszerű dolgokkal örvendeztette meg az emberiséget az elmúlt években. Azonban mint minden gépezetbe, itt is csúszott néha porszem a dologba.

Sokan értetlenkedve álltak az iPhone-okról eltűnő fejhallgató csatlakozók, a MacBookról tovasuhanó “normál” USB és kártyaolvasó láttán. Fotósoknál, utazó vloggereknél csapta ki a biztosítékot a vállalat döntése. Egy csokor kábellel, vagy több tízezres adapterrel kell futkosni az embernek, hogy fel legyen készülve mindenre.

Az egyik legnagyobb ilyen baklövés azonban 2015-ben történt, amikor a már jól bevált olló-mechanikás billentyűzetről a pillangósra váltottak át. Részben igazuk volt, hiszen az új mechanizmus révén a laptopok vastagságából faragni tudtak. Az idő azonban azt igazolta, hogy nem volt okos döntés. A számtalan hibára reagálva (billentyűzetberagadás, nem érzékelés) az Apple szervizprogramot indított el, melyben a 2016-2019 gyártású laptopok billentyűzetét ingyen cserélték. 2019-ben – mintegy beismerve a hibáját – a 16 colos MacBook Pro billentyűzetét újra mondhatni Ollókezű Edward ✂️ jegyezte. Ha hihetünk a pletykáknak, 2021-ben pedig még több dolgot fog javítani az almás cég…

Sok kicsi sokra megy

A változások a közelgő iOS 14.5 frissítéssel kezdődnek, amelyből nemrég már a nyilvános béta is megérkezett. A harmadik felek hirdetéskövetésének megakadályozása és az 5G hálózatok kettős SIM-támogatása mellett a frissítés három fontos javítást is hoz. Először is lehetővé teszi, hogy maszk viselése közben is feloldhassuk iPhone készülékünk zárolását a Face ID használata mellett, amennyiben az Apple Watch a csuklónkon van. Másodszor, elforgatja az Apple logót az iPad újraindításakor, miközben a készülék fekvő helyzetben van dokkolva. Harmadszor, az AirPlay támogatást hoz a Fitness+ alkalmazáshoz, így az edzéseinket iPhone, vagy iPad készülékéről, bármely AirPlay 2 képes eszközre streamelhetjük.

Ezek persze nem eget rengető újdonságok. Az Apple Watch használata az iPhone zárolásának feloldásához olyasmi, ami a Mac felhasználók számára már évek óta elérhető. Az iPad logó fordulása az iPaden sem jelentős, bár esztétikai szempontból mindenképp pozitívum. A Fitness+-nak pedig alapból kellett volna rendelkeznie az AirPlay 2 támogatással, amikor decemberben elindult.

Azonban mindez azt mutatja, hogy az Apple figyel a visszajelzésekre és törődik a dolgok rendbetételével. A logó elforgatása arra utal, hogy az Apple végül belátta, hogy az iPadet legjobban fekvő és nem álló eszközként lehet használni. Talán még a logót is elforgatja a hátoldalán és megváltoztatja a szelfikamera helyzetét. Nem annyira a részletekről, mint inkább a figyelemről van szó. 2020 egyfajta mérföldkő volt az Apple életében, amely az M1 chipes Mac-ekhez kötődik, de a fentiekben említett változtatásokkal 2021 is kellemes év lehet mind a vállalat, mind pedig a felhasználók számára.

Régen látott vendégek

Bár az iOS 14.5-tel érkező változások mindenképpen örvendetesek, az Apple hardverei még nagyobb javításokat hozhatnak. A pletykák szerint az Apple idén új MacBook Pro-kat és iMac-eket dob majd piacra M1 chipekkel, de a sebességnél sokkal többet hozhatnak. Az új laptopok kialakításával együtt az Apple állítólag visszahozza a MagSafe-et és az SD-kártyaolvasót is, portokat ad hozzá és eltávolítja a Touch Bar-t a laptopok zászlóshajójából. Ez azonnal megoldaná a régi felhasználók legnagyobb fájdalmát a legújabb MacBookokkal, ugyanakkor komoly elmozdulást jelezne az Apple gondolkodásmódjában. Ezt felfoghatjuk egy Mea Culpa gyanánt is…?

Summa summárum, izgalmas évnek nézünk elébe Apple-fronton. Zárszóként én már csak egy normális webkamerát szeretnénk a következő MacBook generációkba…!

(Írta: bcsi)

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.