Vendég blogger: 2021-ben még jobban fog hallgatni az Apple a felhasználók észrevételeire?

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az előttünk álló 2021-es év mindannyiunk számára reménysugár, mely során lerázva a Covid béklyóit, majd újra visszatérhetünk a régi kerékvágásba. Remény arra is – hallva az almás pletykákat –, hogy az Apple még jobban fog hallgatni a felhasználók észrevételeire. Mea Culpa…? Nem, nyilvánosan bevallva az Apple részéről sohasem. :)

A szlogennel egyetemben az Apple valóban nagyszerű dolgokkal örvendeztette meg az emberiséget az elmúlt években. Azonban mint minden gépezetbe, itt is csúszott néha porszem a dologba.

Sokan értetlenkedve álltak az iPhone-okról eltűnő fejhallgató csatlakozók, a MacBookról tovasuhanó “normál” USB és kártyaolvasó láttán. Fotósoknál, utazó vloggereknél csapta ki a biztosítékot a vállalat döntése. Egy csokor kábellel, vagy több tízezres adapterrel kell futkosni az embernek, hogy fel legyen készülve mindenre.

Az egyik legnagyobb ilyen baklövés azonban 2015-ben történt, amikor a már jól bevált olló-mechanikás billentyűzetről a pillangósra váltottak át. Részben igazuk volt, hiszen az új mechanizmus révén a laptopok vastagságából faragni tudtak. Az idő azonban azt igazolta, hogy nem volt okos döntés. A számtalan hibára reagálva (billentyűzetberagadás, nem érzékelés) az Apple szervizprogramot indított el, melyben a 2016-2019 gyártású laptopok billentyűzetét ingyen cserélték. 2019-ben – mintegy beismerve a hibáját – a 16 colos MacBook Pro billentyűzetét újra mondhatni Ollókezű Edward ✂️ jegyezte. Ha hihetünk a pletykáknak, 2021-ben pedig még több dolgot fog javítani az almás cég…

Sok kicsi sokra megy

A változások a közelgő iOS 14.5 frissítéssel kezdődnek, amelyből nemrég már a nyilvános béta is megérkezett. A harmadik felek hirdetéskövetésének megakadályozása és az 5G hálózatok kettős SIM-támogatása mellett a frissítés három fontos javítást is hoz. Először is lehetővé teszi, hogy maszk viselése közben is feloldhassuk iPhone készülékünk zárolását a Face ID használata mellett, amennyiben az Apple Watch a csuklónkon van. Másodszor, elforgatja az Apple logót az iPad újraindításakor, miközben a készülék fekvő helyzetben van dokkolva. Harmadszor, az AirPlay támogatást hoz a Fitness+ alkalmazáshoz, így az edzéseinket iPhone, vagy iPad készülékéről, bármely AirPlay 2 képes eszközre streamelhetjük.

Ezek persze nem eget rengető újdonságok. Az Apple Watch használata az iPhone zárolásának feloldásához olyasmi, ami a Mac felhasználók számára már évek óta elérhető. Az iPad logó fordulása az iPaden sem jelentős, bár esztétikai szempontból mindenképp pozitívum. A Fitness+-nak pedig alapból kellett volna rendelkeznie az AirPlay 2 támogatással, amikor decemberben elindult.

Azonban mindez azt mutatja, hogy az Apple figyel a visszajelzésekre és törődik a dolgok rendbetételével. A logó elforgatása arra utal, hogy az Apple végül belátta, hogy az iPadet legjobban fekvő és nem álló eszközként lehet használni. Talán még a logót is elforgatja a hátoldalán és megváltoztatja a szelfikamera helyzetét. Nem annyira a részletekről, mint inkább a figyelemről van szó. 2020 egyfajta mérföldkő volt az Apple életében, amely az M1 chipes Mac-ekhez kötődik, de a fentiekben említett változtatásokkal 2021 is kellemes év lehet mind a vállalat, mind pedig a felhasználók számára.

Régen látott vendégek

Bár az iOS 14.5-tel érkező változások mindenképpen örvendetesek, az Apple hardverei még nagyobb javításokat hozhatnak. A pletykák szerint az Apple idén új MacBook Pro-kat és iMac-eket dob majd piacra M1 chipekkel, de a sebességnél sokkal többet hozhatnak. Az új laptopok kialakításával együtt az Apple állítólag visszahozza a MagSafe-et és az SD-kártyaolvasót is, portokat ad hozzá és eltávolítja a Touch Bar-t a laptopok zászlóshajójából. Ez azonnal megoldaná a régi felhasználók legnagyobb fájdalmát a legújabb MacBookokkal, ugyanakkor komoly elmozdulást jelezne az Apple gondolkodásmódjában. Ezt felfoghatjuk egy Mea Culpa gyanánt is…?

Summa summárum, izgalmas évnek nézünk elébe Apple-fronton. Zárszóként én már csak egy normális webkamerát szeretnénk a következő MacBook generációkba…!

(Írta: bcsi)

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. A …“még jobban…” értelmezéséhez szelíd szeretettel felkérem a szerzőt: említsen legalább két esetet, amikor az Apple felhasználói kérésre/észrevétel alapján építette végül “forradalmian újszerűvé” bármely termékét… két olyan esetet, amikor az újabb -akár azonnal láthatóan rosszabb- produktumot nem harsány marketingesek tolták a pofánkba a technikai evolúció újabb ékköveként… előre is köszönöm.

 2. Elforgatja a logót. Azért ezt leírni is szégyen.

 3. Most lett “fontos” :smiley:

 4. bcsi says:

  Tisztelt OmegaFan!
  Az ollómechanikás billentyűzet visszahozása és a touchbar tervezett elhagyása (majdnem biztosra vehetjük a nagyobbik Pro modellen is) szerintem már két nyomós érv. Személy szerint aljzatok tekintetében én már átálltam az USB-C szabványra, de egy kártyaolvasónak nagyon örülni fogok. :slight_smile:

 5. Jadeye says:

  én a Touch Barral ki vagyok békülve, főleg mióta a fizikai esc gomb visszakerült. az :scissors: meg szintén elengedhetetlen volt, falnak mentem a :butterfly:-któl, bár legalább akkut is cserél a topcase-szel az Apple, úgyhogy ők is megszenvedik, hogy cserélhetik.

 6. Kedves bcsi!

  Én nem szeretnék meddő vitákat, és bevallom: nem gondolom, hogy bármi változtatás a felhasználók visszajelzései, kérései nyomán történik. Azt gondolom, hogy ha történetesen visszatérnek egy ésszerűbb billentyűzetre azt ugyanolyan önkényesen teszik, mint tették azelőtt. Ez egy nem olyan cég…;)). Talán olcsóbban jutnak hozzá 50 centtel, az nyomósabb érv. De itt off, részemről, tényleg….

  A Touch Bar-t feleslegesnek, afféle tetszetős “parasztvakításnak” tartottam már a kezdetektől, ha kispórolhatnak egy kvázi-drága alkatrészt nem kérdés, hogy megteszik, és fogadni merek: hatalmas újításként adják elő. Az alma meg nem világítása bosszantóbb számomra, az filléres, mégis óriási, látványos és szerethető geg volt.

 7. bcsi says:

  Részemről nem meddő, mert szerintem egy fórum azért van, hogy mindenki elmondhassa a véleményét. :slight_smile:
  A világító alma logó nekem is nagyon hiányzik, sőt én még a telefonok hátulján is szívesen nézném. De komolyan. A touchbar-t nem is emlékszem, hogy használtam volna valaha is. Állványon van, külső monitorral, “varázs” egérrel és billentyűzettel.

 8. krc says:

  Csodálatos lenne, ha az M1-es MacBook Pro Thunderbolton keresztül tudna kezelni 2 db külső monitort.

 9. Ezek szerint én abba a minimális méretű csoportba tartozom, akinek tetszik a :butterfly:-s billentyűzet. Az én gépelési ízlésemnek ez pont megfelel, hogy rövid útú, stabil billentyűs és jó a hangja. 3.5 év alatt csak 1x volt cserélve, valószínűleg heteken belül újra lesz, de ezen kívül nekem tetszik.

  Ami a portokat illeti, én is teljesen átálltam USB-C-re vagy vezeték mentes életre. A MagSafe-nek és a világító logónak viszont nagyon örülnék, bár az utóbbinak nagyon kicsi esélyt látok.

 10. Nem vagy egyedül, nekem is tetszett! Azt mondtam hogy engem nem érdekel, ameddig cseréli az Apple. Mióta M1-em van, azóta rájöttem rohadt szar volt a pillangó bill. Miközben a régi gépemet adtam el, már nem tudtam írni rajta, annyira hozzá szoktam az újhoz, pedig nekem is tetszett a pillangó. Szóval ez egy érdekes dolog. :slight_smile:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!