Izgalmas újdonságokat hozott az iOS 14.5 második bétája

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tegnap este az Apple kiadta az iOS 14.5 második fejlesztői, ma este pedig a nyilvános bétáját is és úgy tűnik, hogy itt bizony izgalmas újításokra számíthatunk.

Hasznos újdonságokkal bővül a Zene alkalmazás, a Unicode szabvány legutóbbi frissítése miatt kapunk több mint 200 új Emojit, és az Apple Watch-csal történő feloldás is szebb lesz, ha maszkban oldanád fel Face ID-s iPhone-od zárolását. Nézzük meg a változásokat részletesebben!

A Zene alkalmazás változásai

Talán elmondható, hogy a Zene alkalmazás esett át a legtöbb változáson, így egészen más élmény lesz használni az iOS 14.5-re frissítés után, főleg, ha Apple Music előfizető vagy.

A változások listája:

 • új menü jelenik meg a 3 pöttyös gombra bökve, mely nem foglalja el a kijelző felét
 • a dalokat balra vagy jobbra húzva gyorsparancsokat érhetsz el (következőként lejátszás, utolsónak lejátszás, könyvtárhoz adás, letöltés, törlés)
 • új ikont kap a fájlok offline letöltése
 • ezentúl ikon jelzi az offline letöltött zenéket lista nézetben
 • piros szöveget kapott a zene törlése opció, így jobban egyértelmű, hogy az destruktív művelet
 • lejátszási listán lévő szám albumához is tudsz ugrani, nem csak az előadójához
 • zeneszám megosztásakor csatolhatod hozzá a dalszöveg egy részletét is

Sajnos azonban egy funkció kikerült az előző béta óta, mégpedig a Siri által megszólított zenelejátszó alkalmazás választásának lehetősége…

Az előző bétában ugyanis Siri megkérdezte, hogy melyik zenelejátszót indítsa el, ha nem specifikálod, hogy melyiket használja. Ez sajnos a második bétában már nem elérhető, de talán visszatér még.

Új parancsok

Három hasznos új paranccsal bővült a Parancsok alkalmazás:

 • képernyőfotó készítése
 • mobil-adatlehetőségek módváltása
 • álló irányultság zárolásának kapcsolása

A képernyőfotó készítése és az álló irányultság zárolásának kapcsolója viszonylag egyértelmű, a mobil-adatlehetőségek paranccsal pedig válthatsz 3G, 4G, 5G és 5G Auto módok közt.

Biztonságosabb mikrofon iPad modelleken

Az iPadOS 14.5 elhozza a 8. generációs iPadre, a 4. generációs iPad Airre, a 2. generációs 11 colos iPad Pro-ra és a 4. generációs 12,9 colos iPad Pro-ra a beépített mikrofon némítását, ha a Smart Folio tokot becsukod.

Az újabb iPad modelleknél ez egy hardveres funkció, amit most az Apple egy szoftveres megoldással elérhetővé tesz a korábbi modellekre is.

Ikon az Apple Watch-on az iPhone zárolásának feloldásakor

Az előző bétával ha az órád feloldotta a telefonod zárolását, akkor csak egy szöveg tudatta ezt veled, de az iOS 14.5 és a hozzá tartozó watchOS 7.4 második bétája már egy ikont is mutat, így egyértelműsítve, hogy mi is történik.

Több mint 200 új Emoji

A Unicode szabvány karakterkészletének legújabb verziója miatt rengeteg új Emoji érkezik, többek közt a lángoló szív, a hipnotizált arc és még sok más, de két téren jelent mégiscsak említésre méltó frissítést az iOS 14.5 Emoji felhozatala.

Az egyik az, hogy mostantól a fejhallgató Emoji egy AirPods Max, a másik pedig az, hogy a szerelmes pár Emojiknál mostantól külön választhatod meg a felek bőrszínét.

Apróságok

Ezek mellett persze más apróságok is kerültek az iOS 14.5 második bétájába, változott például a Szoftverfrissítés oldal a Beállítások alkalmazásban, és az új béta állítólag a zöldes színű kijelző hibát is javítja, ami néhány iPhone tulajnak megnehezítette az életét.

Ha inkább videós formában néznéd meg a változásokat, Jeff Benjamin a 9to5Mac-nél csinált egy kiváló összefoglalót:

Te telepítetted a bétát? Ha igen, találtál valami mást is?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. kohary says:

  Nekem újraindítás után sem dobta fel a frissítést. Most akkor kijött a public vagy nem?

 2. Jadeye says:

  fent van a béta profil?

 3. kohary says:

  Persze.

 4. Jadeye says:

  esetleg töröld le a profilt, és tedd fel újra. én fejlesztőit használok, de minden külföldi oldal lehozta tegnap, hogy elérhető a nyilvános béta is.

 5. Nekem már tegnap este felajánlotta a Public-ot, fel is került az órára és a telefonra.

 6. kohary says:

  Azóta nekem is sikerült. Nem tudom miért nem dobta fel. :slight_smile:

 7. iRon242 says:

  Jellemző, a hülye emojikat tolják, de az dalok listáját mutató nézetekben az egyes dalok hosszának megjelenítése úgy tűnik rajtam kívül senkinek nem hiányzik :frowning:

 8. Az emojik még mindig nem Apple függő.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!