Az Apple díjmentesen kicseréli a 2016-os és 2017-es MacBook Pro-k nem töltődő akkumulátorait

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple egy új támogatási dokumentumában arról ír, hogy a 2016-os és 2017-es MacBook Pro számítógépek vásárlóinak egy nagyon kis hányada azt tapasztalhatja, hogy az akkumulátor nem töltődik fel jobban az 1%-os szintnél, vagy pedig a gépek a „Szervizeltetés javasolt” üzenetet jelenítik meg az akkumulátor állapotánál.

Az Apple és hivatalos szervizpartnerei díjmentesen kicserélik az érintett eszközök akkumulátorát – és ez igazából teljes topcase-t jelent a billentyűzettel, trackpaddel és a hangszórókkal együtt az akkumulátor beragasztott kialakítása miatt. Ezen túl az Apple kiadta a macOS Big Sur 11.2.1-et és a macOS Catalina 10.15.7-es kiegészítő frissítését is, amelyek ezt a problémát szándékoznak megelőzni azokon a gépeken, amelyek nem érintettek. Nézzük, mit kell tudni ezzel kapcsolatban!

Érintett vagyok-e?

Ha a 2016-os és 2017-es MacBook Pro-nk esetén az akkumulátor nem töltődik fel jobban az 1%-os szintnél, vagy a gépünk a „Szervizeltetés javasolt” üzenetet jelenítik meg az akkumulátor állapotánál, akkor érintettek vagyunk. Ha az akkumulátor állapotánál a Normál felirat látható, akkor a gépünk akkumulátorát nem érinti a probléma.

Az akkumulátor állapotának ellenőrzése

Az akkumulátor állapotának ellenőrzésével megállapíthatjuk, hogy az akkumulátor szervizelésre szorul-e:

 • macOS Big Sur rendszerben válasszuk az Apple menü  > Rendszerbeállítások lehetőséget, kattintsunk az Akkumulátor elemre, válasszuk ki az Akkumulátor lehetőséget az oldalsávon, majd kattintsunk az Akku állapota elemre.
 • macOS Catalina vagy korábbi rendszeren tartsuk lenyomva az Alt gombot, és kattintsunk az akkumulátor ikonra a menüsoron az Akku állapota menü megjelenítéséhez.

Jogosult vagyok-e a díjmentes javításra?

A javítási programban kizárólag az alábbi, a fenti problémát produkáló MacBook Pro modellek vesznek részt – a készülék modelljének beazonosításához válasszuk az Apple menü  > A Mac névjegye menüpontot:

 • MacBook Pro (13 hüvelykes, 2016, két Thunderbolt 3-port)
 • MacBook Pro (13 hüvelykes, 2017, két Thunderbolt 3-port)
 • MacBook Pro (13 hüvelykes, 2016, négy Thunderbolt 3-port)
 • MacBook Pro (13 hüvelykes, 2017, négy Thunderbolt 3-port)
 • MacBook Pro (15 hüvelykes, 2016)
 • MacBook Pro (15 hüvelykes, 2017)

A macOS frissítése a nem érintett modelleken

Válasszuk ki az Apple menü  Rendszerbeállítások pontját, majd a Szoftverfrissítés elemre kattintva ellenőrizzük, hogy rendelkezésre állnak-e frissítések. Keressük a macOS Big Sur 11.2.1-es vagy újabb verzióját, illetve a macOS Catalina 10.15.7-es kiegészítő frissítését.

Így zajlik a javítás

A készüléket a legközelebbi Apple Store-ba vagy hivatalos Apple-szervizpartnerhez kell bevinni: Gyakori kérdések: melyek az Apple hivatalos szervizpartnerei Magyarországon?

(Fotó: iFixit)

A javítás időtartamára az Apple tájékoztatója nem ír semmit, erről a kiválasztott szervizpartner tud pontosabb információval szolgálni.

A javítás előtt azt is ellenőrzik majd, hogy a gép megfelelő állapotban van-e, és hogy jogosult-e a javításra.

Bővebb információkért vegyük fel a kapcsolatot a kívánt szervizpartnerrel.

Mielőtt leadnánk a készüléket, mindenképp készítsünk biztonsági mentést az adatainkról például a Time Machine segítségével, és kapcsoljuk ki a gépen a Mac keresése opciót, illetve a firmware-jelszót is, ha azt beállítottuk.

További információk

Amennyiben korábban emiatt a probléma miatt az Apple vagy szervizpartnerei díj ellenében javították meg a készüléket, úgy vegyük fel az Apple-lel a kapcsolatot a visszatérítés érdekében. Visszatérítés csak az Apple vagy hivatalos szervizpartnerei által végzett javításra kérhető.

Erre a javításra az Apple nem említ lejárati időt, illetve külön csereprogramot sem hirdetett rá, a hibáról mindössze a cikk legelején már említett támogatási dokumentumában tesz említést. Ha érintettek vagyunk, érdemes minél hamarabb bevinni a gépet a díjmentes akkumulátorcserére egy hivatalos szervizpartnerhez.

(2021. 02. 09-i információk)

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. vladx says:

  Hali!

  No nekem pont egy ilyen Pro van és írja is hogy service recommended, viszont az az érzésem, hogy a cserére csak akkor jogosult az ember ha a két hiba EGYSZERRE jelentkezik. Tehát: nem töltődik fel 1%-nál jobban ÉS service recommended.

  Egyébként itt lehet elvileg ellenőrizni
  support pont apple pont com per hu-hu per 15-inch-macbook-pro-battery-recall

 2. Nem. Vagy-vagy, nem ES.

 3. Jadeye says:

  nem, ez egy másik visszahívási programhoz tartozik, a MacBook Pro (Retina kijelző, 15 hüvelykes, 2015 közepe) modellekhez, amiről szintén írtunk anno:

  a fenti viszont a 2016-os és 2017-es modellekre vonatkozik, és nem a 2015-ösökre.

 4. vladx says:

  És ez hol van leírva mert én nem látok ilyet :slight_smile: De ez ugye azt jelentené, hogy van egy bármilyen öreg aksim egy 2016os Proban és akkor kicserélik ha kiírja, hogy Service Recommended :slight_smile: Én örülnék ha így lenne, de félek nem ennyire jószívű az Apple

 5. vladx says:

  Valóban. És tudsz egy linket ehhez a visszahíváshoz ahol ellenőrizni lehet?

 6. Jadeye says:

  nincs link a visszahíváshoz, csak az a támogatási dokumentum van, amit a cikkben is többször linkeltem. a “klasszikus” csereprogramok között nincs külön kint. tehát nincs olyan, hogy hol tudod ellenőrizni, be kell vinni, és megnézik, jogosult-e rá a gép.

 7. Nagyon remélem hogy akkor cserélik, ha 1%-nál nem tölt tovább, mert én 3 hete cseréltem ki otthon a 2017-es Pro-ban az akksit, természetesen nem eredetire mert ahhoz nem lehet hozzájutni, viszont nagyon jól működik :slight_smile: A sorozatszám alapján jogosult akksi csereprogramba sajnos nem esett bele. Töltődött, de kb. fél éve azt írta 330 ciklussal és 78% kapacitással hogy szervizeltessem az akksit, és nem is bírta sokáig ami elég idegesítő volt… Hosszú telefonáltatások után azt az infót kaptam az apple-tői hogy konkrét árat nem tudnak mondani, de olyan 70-90-csillagos ég pluszos lenne a dolog. Így megoldottam 30-ból.

 8. Hol csereltetted?

 9. Jadeye says:

  azt írta, hogy otthon:

 10. Aha. Nem tudom h sikerult otthon egy teljes topcaset 30ebol cserelni (mert ugye egybe van ragasztva minden) :slight_smile:

 11. Jadeye says:

  nyilván nem teljes topcase-t cserélt, hanem csak akkumulátort, nyilván nem eredetire, és nyilván a ragasztott akkut kiszedve.

 12. Úgy lehet, ahogy Jadeye írta. Megveszed az akksit 30 ezerért (szállítással) és beleteszed. Top case-t még véletlenül sem kell cserélni, a trackpadet kell eltávolítani ideiglenesen hogy a középső akksi kivételénél ne sérüljön a trackpad szalagkábele.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!