Túrázás, biciklizés és geocaching a Geoládák alkalmazással

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Volt már korábban Vendégblogger-cikk túrázásról iOS-eszközökkel: Ugyankerem a GPS Kit nevű alkalmazással mutatta meg, hogy lehet iPhone-nal a magyarországi turistautakon kirándulni. A Geoládák app azonban kifejezetten a hazai túrázásra, biciklizésre és geocachingre optimalizált alkalmazás, és a GPS Kitnél jóval szélesebb szolgáltatásokkal rendelkezik – nem csak a geoládázók, hanem az általános túrázók számára is.

A magyarországi geoládákon és túraútvonalakon túl integrálja a Google Maps-et és rengeteg más – többek között biciklis – térképet, lehetővé tesz útvonaltervezést gyalog, kerékpárral és autóval, kimenetet ad Waze-zel, Apple Maps-szel és karórával történő navigáláshoz, és számtalan más hasznos funkciója van.

A geocaching során egy rejtő által eldugott dobozt kell megtalálni az általa megadott koordinátán, mely – a magyar ládák esetén – tartalmaz egy jelszót, melyet a weben megadva bizonyíthatjuk, hogy valóban megtaláltuk a ládát. Gyakran vannak benne “kincsek” (például matrica, matchbox, Kinder-tojásból műanyagjáték), amik a főleg a kisgyerekeket lázba tudják hozni, és motiválja őket a sétára, kutatásra. Viszont a játék szellemisége megkívánja, hogy csak akkor vigyünk el bármit a dobozból, ha rakunk a helyére valamit, hogy a következő keresőnek is lehessen öröme. Ezért érdemes még otthon pár elbúcsúztatható aprósággal felszerelkezni, amik cserealapként szolgálhatnak.

Geoládák
  • Geoládák
  • Méret: 27.06 MB | Verzió: 3.12.10
  • Ár: Ingyenes | Értékelés:

Részben öröm maga a keresés és megtalálás, de mivel a ládák jellemzően egy környék látványosságait mutatják meg, így elektronikus útikalauzként is funkcionálnak, és ezeken keresztül a túrázást is nagyban ösztönzik. A több pontból álló ládák ráadásul nem csak egy helyre vezetnek el minket, hanem egy teljes túraútvonalat is készen bocsátanak a rendelkezésünkre. Ha nincs épp ötletünk, merre kiránduljunk, csak nézzünk ki egy ládát a környéken, és nagyon jó eséllyel egy kellemes sétában lesz részünk. Az igazi kincs gyakran nem a ládában van.

A cikk folytatása és az alkalmazás rendkívül részletes bemutatása ezen a Craft linken érhető el, amit nagyon szépen köszönünk Kálmánnak, aki nem kevés időt fordított arra, hogy olvasható formába öntse nekünk ezt az anyagot! Olvassátok el!

Mi az a Craft? Olvasd el Dániel kollégánk által designolt natív jegyzet és dokumentum alkalmazásról szóló cikkünket is!

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

  1. 2001.12.25.-én voltam először “kincskeresésen” és megtetszett nagyon a dolog akkor egy családtag révén ismerkedtem meg az egész Geocachinggel, bár akkor még egy garmin gps-el kerestük és nem iPhone-al :slight_smile: és emlékszem mi voltunk majdnem az elsők annál a ládánál. Néha eszembe jut és akkor elmegyünk még mindig ládát keresni. :slightly_smiling_face: Amúgy én a legjobban azt szeretem benn, hogy az ember mindig talál érdekes eldugott helyeket a Gecaching segítségével. Azt tegyük hozzá, hogy ez világszerte elterjedt “játék”. Ajánlom mindenkinek kipróbálásra. :+1:
    Megtaláltam az első “ládám” loggját :slightly_smiling_face:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!