fbpx Skip to content

Volt már korábban Vendégblogger-cikk túrázásról iOS-eszközökkel: Ugyankerem a GPS Kit nevű alkalmazással mutatta meg, hogy lehet iPhone-nal a magyarországi turistautakon kirándulni. A Geoládák app azonban kifejezetten a hazai túrázásra, biciklizésre és geocachingre optimalizált alkalmazás, és a GPS Kitnél jóval szélesebb szolgáltatásokkal rendelkezik – nem csak a geoládázók, hanem az általános túrázók számára is.

A magyarországi geoládákon és túraútvonalakon túl integrálja a Google Maps-et és rengeteg más – többek között biciklis – térképet, lehetővé tesz útvonaltervezést gyalog, kerékpárral és autóval, kimenetet ad Waze-zel, Apple Maps-szel és karórával történő navigáláshoz, és számtalan más hasznos funkciója van.

A geocaching során egy rejtő által eldugott dobozt kell megtalálni az általa megadott koordinátán, mely – a magyar ládák esetén – tartalmaz egy jelszót, melyet a weben megadva bizonyíthatjuk, hogy valóban megtaláltuk a ládát. Gyakran vannak benne “kincsek” (például matrica, matchbox, Kinder-tojásból műanyagjáték), amik a főleg a kisgyerekeket lázba tudják hozni, és motiválja őket a sétára, kutatásra. Viszont a játék szellemisége megkívánja, hogy csak akkor vigyünk el bármit a dobozból, ha rakunk a helyére valamit, hogy a következő keresőnek is lehessen öröme. Ezért érdemes még otthon pár elbúcsúztatható aprósággal felszerelkezni, amik cserealapként szolgálhatnak.

[appstore id=”1214718958″]

Részben öröm maga a keresés és megtalálás, de mivel a ládák jellemzően egy környék látványosságait mutatják meg, így elektronikus útikalauzként is funkcionálnak, és ezeken keresztül a túrázást is nagyban ösztönzik. A több pontból álló ládák ráadásul nem csak egy helyre vezetnek el minket, hanem egy teljes túraútvonalat is készen bocsátanak a rendelkezésünkre. Ha nincs épp ötletünk, merre kiránduljunk, csak nézzünk ki egy ládát a környéken, és nagyon jó eséllyel egy kellemes sétában lesz részünk. Az igazi kincs gyakran nem a ládában van.

A cikk folytatása és az alkalmazás rendkívül részletes bemutatása ezen a Craft linken érhető el, amit nagyon szépen köszönünk Kálmánnak, aki nem kevés időt fordított arra, hogy olvasható formába öntse nekünk ezt az anyagot! Olvassátok el!

Mi az a Craft? Olvasd el Dániel kollégánk által designolt natív jegyzet és dokumentum alkalmazásról szóló cikkünket is!

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.